FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 novemberének hírei

  2013 novemberének hírei
  2013. november 30.


       Roque Banos előtt lassan, de biztosan tárulnak ki a neves hollywoodi direktorok ajtói: míg nemrég Spike Lee "Oldboy"-feldolgozásához készíthetett muzsikát, soron következő tengerentúli projektje egy másik meghatározó filmes, Ron Howard rendezése lesz. Az "In the Heart of the Sea" a hazánkban "A tenger szívében" címen megjelent Nathaniel Philbrick-regényen alapul, és Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, valamint Tom Holland főszereplésével mutatja majd be a feldühödött bálna által 1819-ben elsüllyesztett Essex bálnavadászhajó legénységének életben maradásért folytatott küzdelmét - ezen megtörtént eset ihlette meg egyébként néhány évtizeddel később Herman Melville-t a világhírűvé vált "Moby Dick" megírására. Howard eddig számos komponistával dolgozott már együtt, akik közül James Horner, illetve Hans Zimmer váltak pályafutásának legmeghatározóbb zeneszerzőivé, olyan neves művészek mellett, mint John Williams, valamint Thomas és Randy Newman.  2013. november 23.


       A jövőre útnak induló TNT-sorozathoz, a "The Last Ship"-hez Steve Jablonskyval és Nathan Whiteheaddel írtak alá szerződést az alkotók, a pilot epizód rendezésével pedig Jonathan Mostow-t bízták meg. A komponista duó közötti munkafelosztás a tervek szerint úgy történik majd, hogy Jablonsky gondoskodik a főtémáról, Whitehead pedig - aki eddig főként rövidfilmekhez készített aláfestést, zenei rendezőként, illetve asszisztensként azonban már jó ideje segíti Jablonskyt - az egyes epizódok kíséreteit készíti el. A többek között Michael Bay producerelésével születendő széria Eric Dane, Rhona Mitra, valamint Adam Baldwin főszereplésével kelti életre William Brinkley azonos című kötetének sztoriját, melyben egy olyan romboló legénységével ismerkedhetünk meg, akik azzal kénytelenek szembesülni, hogy egy járvány következtében bolygónk lakosságának nagy része odaveszett. Jablonsky emellett a szintén jövőre, januárban bemutatásra kerülő Peter Berg-alkotás, a "Lone Survivor" révén hallat majd magáról, illetve negyedik alkalommal is visszatér Bay mellé az alakváltó robotok újabb összecsapását bemutató "Transformers: Age of Extinction" erejéig, mely már most a 2014-es nyári blockbusterek legjobban várt darabjainak egyike.  2013. november 18.


       A Varése Sarabande idén ünnepli fennállásának harmincötödik évfordulóját, mely alkalomból számos koncertet rendezett már a tengerentúlon. E széria legutóbbi állomására október 19-én került sor a San Pedró-i Warner Grand Theatre-ben, ahol az akkor még csak közelgő halloween alkalmából egy olyan különleges estre került sor, melyen többek között az "Ómen"-ből, a "Rémálom az Elm utcából"-ból, a "Halloween"-ből, a "Psycho"-ból, valamint a "Szellemirtók"-ból csendültek fel tételek. Az esemény létrejöttében nagy szerepet játszott a Costa Communications is, mely cég a napokban egy olyan videót osztott meg a YouTube-on, amelyen Christopher Young "Szellemlovas" című filmjének szintén ezen az esten előadott, szűk negyedórás zenei egyvelege hallható Steven Allen Fox vezényletével, valamint a Golden State Pops Orchestrával, és a Slayert is alapító Dave Lombardo dobossal, aki ezúttal új bandájával, a Philmmel lépett színpadra. A remek összeállítás ide kattintva tekinthető meg.  2013. november 15.


       Hatvankilenc éves korában, dél-angliai otthonában elhunyt John Tavener, akit elsősorban olyan mozik révén ismerhettünk meg, mint "Az ember gyermeke - Children of Men" vagy a "Mennyei háború - Batallan el en Cielo". Bár a score-okat felsorakoztató filmográfiája nem hosszú, önálló koncertdarabjait olyan alkotásokban használták már zenei betét gyanánt, mint "Az élet fája - The Tree of Life", valamint "A nagy szépség - La grande bellezza". Tavener - akit II. Erzsébet királynő 2000-ben lovaggá ütött a zene világáért tett szolgálataiért - színházi darabokhoz is készített muzsikát, melyek közül kettőhöz korábban már a hazai közönségnek is lehetett szerencséje a Művészetek Palotájában fellépő Shen Wei Dance Arts társulat előadása révén.  2013. november 07.


       A világhírű olasz komponista, Ennio Morricone eddig két alkalommal tette tiszteletét Magyarországon - elsőként Szegeden, majd Budapesten - azért, hogy munkásságának ismertebb darabjaiból összeálló hangversenyével örvendeztesse meg a hazai közönséget. Bár a február 15-én megrendezésre kerülő koncertről bővebb információ jelenleg még nem áll rendelkezésre, a maestro eddigi estjeinek fényében biztosan felcsendülnek majd a Sergio Leone-féle westernek kíséretei, és olyan további sikertételek, mint "Az óceánjáró zongorista legendája" vagy "A misszió" egyvelege. A Papp László Budapest Sportarénában február 15-ére felállított pódiumon Morricone vezényletével és a Modern Art Orchestra előadásában kerül majd megrendezésre ezen esemény, melyre szektoroktól függően 9900-tól 39900 forintig bezárólag lehet jegyet váltani.  2013. november 04.


       Október végén került megrendezésre a Middleburg Filmfesztivál, melynek négynapos programja úgy épült fel, hogy a filmzenék világába is betekintést nyerhessenek az odalátogatók. Utóbbi szegmens kiemelt vendége Mark Isham volt, akinek munkássága előtt részint egy olyan hangversennyel tisztelegtek a szervezők, melynek keretén belül többek között a "Folyó szeli ketté", a "Delfines kaland" illetve az idén bemutatott "A 42-es" egy-egy tétele is felcsendült. Emellett neki ítélték oda a Distinguished Film Composer Awardot, mely döntéssel kapcsolatban a rendezvény egyik alapítója, Sheila C. Johnson ekképpen nyilatkozott: "A zenének megvan a képessége arra, hogy emelje az adott jelenet fényét, érzelmet közvetítsen, s átformálja a filmet. Mark tehetsége abban rejlik, hogy szerzeményei a filmek szerves részévé válnak, és mély benyomást keltenek. Nem csoda, hogy olyan neves rendezők, mint Robert Redford, Clint Eastwood és Paul Haggis is őt kérték fel, s ezek Mark számára a legfontosabb projektekké váltak. Kiváltságosnak érezzük magunkat azért, hogy egy ilyen jelentős művésznek nyújthattuk át e díjat, mint ő". Az Oscar- és Golden Globe-jelölt szerző köszönőbeszédében többek között az alábbiakat mondta a közönségnek és a bizottság tagjainak: "Megtiszteltetés számomra, hogy én vehetem át az első Middleburg Filmfesztivál keretén belül odaítélt Distinguished Film Composer Awardot. Szeretnék köszönetet mondani Susan Kochnak és Sheila Johnsonnak azért, hogy meghívtak erre az eseményre. Köszönöm Jan Wagnernek és a Shenandoah Conservatory Symphony Orchestrának azt a hihetetlen munkát, melyet azért végeztek, hogy zenéim itt is felcsendülhessenek". Isham legközelebb a hazánkban november 28-án bemutatásra kerülő "Harcban élve - Homefront" című akcióthriller révén hallat majd magáról, illetve folyamatosan dolgozik az ABC "Egyszer volt, hol nem volt - Once Upon A Time" sorozatán is, mely immáron a harmadik évadába lépett.  2013. november 01.


       A novemberi megjelenések közül a legnagyobb durranásnak "A könyvtolvaj - The Book Thief" score-ja ígérkezik, hiszen a napjainkban már gyakorlatilag csak Steven Spielberg mozijaihoz komponáló John Williams ezúttal eltért évtizedes szokásától, amikor elvállalta ennek a második világháborús produkciónak a zeneszerzői posztját. Továbbra is az év legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjének posztjára tör Brian Tyler, aki ebben a hónapban a "Thor: Sötét világ - Thor: The Dark World"-höz készült score-ja révén hallat magáról. Online formában már elérhető egy ideje, CD-n azonban csak most érkezik Jon Hopkins a "Majd újra lesz nyár - How I Live Now" alá született kompozíciója, emellett Steve Jablonsky is új darabbal jelentkezik a "Végjáték - Ender's Game" révén, Christophe Beck pedig a Disneyhez szegődött a "Jégvarázs - Frozen" kedvéért, míg az M83 a "Feledés" után egy francia film, a "Les rencontres d'aprés minuit"-nél bukkan fel - igaz, utóbbi csak digitális változatban lesz elérhető. "Az éhezők viadala - Futótűz - The Hunger Games: Catching Fire" James Newton Howard jegyezte instrumentális anyagának megjelentetése várhatóan a következő hónapra csúszik át, hiszen most csak a soundtrack verzió kerül kiadásra, s Hans Zimmer aktuális score-járól sincs egyelőre hír, így ő addig alig öt perccel képviselteti magát a "12 év rabszolgaság - 12 Years A Slave" betétdalos albumán. A várható megjelenések az alábbiak szerint alakulnak majd:  november 01.:

       Ender's Game - Steve Jablonsky (Varése Sarabande)
       Free Birds - Dominic Lewis (Relativity Music Group)
       Last Vegas - Mark Mothersbaugh (Varése Sarabande)


  november 06.:

       Quai d'Orsay - Philippe Sarde (Quartet Records)


  november 08.:

       The Book Thief - John Williams (Sony Masterworks)
       How I Live Now - Jon Hopkins (JustMusic)
       Thor: The Dark World - Brian Tyler (Hollywood Records)


  november 11.:

       Les rencontres d'aprés minuit (You and the Night) - M83 (Naive)
       12 Years A Slave - Various Artists (Columbia)


  november 15.:

       The Best Man Holiday - Various Artists (RCA Records)
       Nebraska - Mark Orton (Milan Records)


  november 22.:

       The Hunger Games: Catching Fire - Various Artists (Republic Records)


  november 25.:

       Mandela: Long Walk to Freedom - Alex Heffes (Decca)


  november 27.:

       Black Nativity - Various Artists (RCA Records)
       Frozen - Christophe Beck (Walt Disney Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam