FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 júniusának hírei

  2013 júniusának hírei
  2013. június 25.


       Roland Emmerich idén a második olyan direktor, aki a Fehér Ház, illetve annak lakói ellen irányuló támadásra építi soron következő alkotását: a nemrég bemutatott "Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen" után augusztus végén "Az elnök végveszélyben - White House Down" is a hazai mozik műsorára kerül. A Jamie Foxx, Channing Tatum és Jason Clarke főszereplésével készült akcióthriller aláfestéséről a rendező alkotótársa, az ezúttal producerként is közreműködő Harald Kloser gondoskodott, akinek helyenként Thomas Wanker is besegített, csakúgy, mint korábban az "I. e. 10 000 - 10,000 BC", valamint a "2012" esetében. "A film a hazafiasságról is szól... de nemcsak szó szerint a hazafias érzelmekről, hanem a szabadságba, a demokráciába és a békébe vetett hitről is. Emellett van sok-sok futás, ugrándozás, lövöldözés, sikoltozás meg miegymás. Ezek alapján pedig eléggé nyilvánvaló, hogy milyen zenét kellett készíteni alá" - nyilatkozta nemrég Kloser, akinek munkájával a Varése Sarabande által július 23-án megjelentetésre kerülő kiadvány keretén belül ismerkedhetünk majd meg.  2013. június 19.


       A zombis alkotásokra mindig is vevő volt az emberek egy bizonyos része, nem csoda hát, hogy számos könyv, mozi, sőt rajzfilm is feldolgozta már ezt a témát hol könnyedebben, vígjáték formájában, hol pedig véresen komolyan. Június 27-én az év egyik legjobban várt produkciója, a Max Brooks "World War Z: A zombi világháború története" című kötete nyomán készült "Z világháború - World War Z" kerül a filmszínházakba, amely nemcsak sikerkönyv-adaptációként keltette fel a figyelmet, hanem azzal is, hogy olyan színészek tűnnek fel benne, mint Brad Pitt, Matthew Fox, David Morse (néhány képkocka erejéig pedig Kamarás Iván is). A muzsikát Marco Beltrami jegyzi, ami jó előjelnek számít, hiszen számtalan hasonló stílusú alkotás kapcsán bizonyította már tehetségét, rátermettségét. A szerző ezúttal a nagyzenekar játékát olyan különleges elemekkel vegyítette, mint például sziréna vagy állati csontok hangja, s ennek végeredménye a Warner Bros. égisze alatt megjelenő album révén is elénk tárulhat. A mozi körüli felhajtás Beltramit sem kerülte el, a szerzővel ugyanis egy olyan, dedikálással egybekötött közönségtalálkozót szerveztek meg a mai napra Los Angelesben, ahol az első száz látogató részére egy különleges, úgynevezett World War Z Fan Packkel készültek a szervezők, amelyben mozijegyek és poszter mellett számos egyéb filmes relikvia is található.  2013. június 17.


       Véget ért a MozICommal közös játékunk a június 6. óta vetített "Transz - Trance" filmzenealbumáért. A helyes megfejtők közül Szále Ferencnek kedvezett a szerencse, akit e-mailben is értesítünk a részletekkel. A helyes megfejtés: Danny Boyle a "Gettómilliomos"-ért kapott rendezői Oscar-díjat, Rick Smith zeneszerző pedig az Underworld tagja. Mindenkinek köszönjük a résztvételt!  2013. június 17.


       A tengerentúlon már bemutatták, Európában (kivéve hazánkat) azonban csak mostanság kerül majd a mozikba a "The Last Exorcism: Part II" című thriller, amely a 2010-ben készült, áldokumentumfilmes stílusú "Az utolsó ördögűzés - The Last Exorcism" folytatása. Az első rész zenéjéről Nathan Barr gondoskodott, helyére azonban ezúttal Michael Wandmacher került, kinek neve elsősorban olyan produkciókhoz köthető, mint a "Féktelen harag - Drive Angry", a "Véres Valentin - My Bloody Valentine" vagy a "Piranha 3D". A komponista a szelleműzéssel kapcsolatos rejtély, valamint a szorongás megidézése céljából avantgárd stílusú zenekari művet készített, melyben az elektronikus textúráknak és a zongorának is kiemelkedő szerepe lett. "A démon jelenlétét olyan, filmzenék esetében nem szokványos húros hangszerek révén érzékeltettem, mint például a gitár hegedű, a gordonka, valamint a cimbalom" - nyilatkozta Wandmacher, kinek munkájával a Screamworks Records gondozásában megjelent album révén ismerkedhetünk meg, amely június 11. óta érhető el.  2013. június 15.


       Az Intrada a napokban két duplalemezes kiadvány révén is hallatott magáról. Az egyik Jerry Goldsmith "Inchon"-ja, melyet a cég 2006-ban ugyanezen formában már megjelentetett, ám mivel egy ideje out of print lett, s egyes példányok meglehetősen borsos áron cseréltek gazdát az aukciós oldalakon, a kiadó munkatársai úgy vélték, megérdemli az ismételt kibocsátást. A másik album a "Végveszélyben - Clear and Present Danger" score-ját rejti, melyet James Horner jegyez, és amelyből idáig csak a Milan-féle korong volt elérhető. A rajongóknak azonban immáron a teljes score elérhetővé válik, ráadásul a közel másfél órás muzsikát tizenkét percnyi extrával is megtoldották amellett, hogy az eredeti felvételeket digitális utómunkálatokban részesítették. Mindkét megjelenés esetében igaz az, hogy limitált példányszámban érhető el, ám a mennyiséget ezúttal nem számszerűen határozták meg, hanem az Intrada által az elmúlt időszakban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően addig tartják piacon, amíg érdeklődés mutatkozik irántuk - némiképp borsot törve ezáltal az üzérkedés céljából ritkaságokat felvásárlók orra alá.  2013. június 12.


       Angelo Badalamenti túl a hetvenen sem pihen. Míg az olasz származású komponista 2012-ben egy olasz-litván koprodukciós rövidfilm ("God's Got His Head in the Clouds") és egy lengyel dokumentumfilm ("Moja Wola") mellett a Christopher Walken és Philip Seymour Hoffman főszereplésével készült "A búcsúkoncert - A Late Quartet" aláfestését is jegyezte, 2013 felénél már két mozifilmje is lassan dobozba kerül. Ezek közül a Szicíliában játszódó bérgyilkosos mozi, a "The Wait" valószínűleg sosem jut el hazánkba, ráadásul zenéjének kiadása is szinte esélytelen, azonban a "Sztálingrád"-dal már más lehet a helyzet. A második világháború kimenetelét jelentősen befolyásoló csatát ezúttal orosz filmesek 3D-s megvalósításában láthatjuk. Érdekesség, hogy noha Badalamenti első filmzenéjét 1973-ban írta, hosszú pályája során - "A part", "A szomszéd, illetve az első világháborús "Hosszú jegyesség" kivételével - inkább a kisebb költségvetésű alkotások körében mozgolódott, és ezt a rövid listát bővíti a harmincmillió dollárba kerülő, Fjodor Bondarcsuk rendezte produkció. A premier pontos dátuma jelenleg még nem ismert, és egyelőre a soundtrack esetleges kiadásáról sem látott napvilágot információ.  2013. június 07.


       A 20th Century Fox idén ünnepli a logója alatt felcsendülő fanfár megszületésének nyolcvanadik évfordulóját. Az ikonikus motívumot 1933-ban vetette papírra Alfred Newman az akkor még Twentieth Century Films néven futó társaság megbízására, s az az 1935-ben bekövetkezett fúziót (aminek következtében a cég megkapta napjainkban ismert nevét) túlélvén, mai napig használatban van - igaz, a Fox Film Corporationnel való egybeolvadást követően némi módosítással újra felvették, így nem a teljesen eredeti dallamsort vitték tovább. Newman neve azonban nemcsak emiatt vált eggyé a hollywoodi mamutcéggel, hanem azáltal is, hogy ő volt a zenei igazgató 1940-től az 1960-as évekig bezárólag.  2013. június 04.


       Carter Burwell-lel kapcsolatban nemrég látott napvilágot a hír, miszerint mégsem ő jegyzi majd a "Thor: The Dark World" című képregény-adaptáció muzsikáját, szerzőnk azonban nem sokáig maradt munka nélkül, hiszen máris leszerződött az októberben bemutatásra kerülő Bill Condon-drámához, a "The Fifth Estate"-hez. A direktor és Burwell korábban többek között az utolsó két Alkonyat-mozi, illetve a "Kinsey - Mindenki másképp csinálja" kapcsán dolgozott együtt, így egy megszokott párost köszönthetünk a nemzetközi nonprofit szervezettel, a WikiLeaksszel foglalkozó produkciónál. A különféle kormányzati és egyéb titkos anyagokat az interneten keresztül kiszivárogtató társaságról szóló mozival kapcsolatban eredetileg úgy volt, hogy A-listás színészek működnek majd közre benne, a stúdió azonban végül kissé visszább vett szándékából (a két főszereplő végül Benedict Cumberbatch és Daniel Brühl lett), ezzel párhuzamosan pedig a hozzá fűzött bevételi reményekből is.  2013. június 01.       E hónap nemcsak a nyári blockbusterroham első nagyobb szakaszát tartogatja számunkra, hanem olyan, vásznon rég nem látott szereplők visszatérését is, mint a Pixar két rémisztgetésért felelős teremtménye, Sulley és Mike ("Szörny Egyetem - Monsters University"), valamint a világ egyik legnépszerűbb képregényhőse, a DC Comics istállójába tartozó Superman ("Az acélember - Man of Steel"). Míg előbbihez Randy Newman szolgáltatja a talpalávalót, addig utóbbihoz Hans Zimmer, aki emellett a hó vége felé egy másik muzsikával is megörvendezteti majd rajongóit a Gore Verbinski által rendezett "A magányos lovas - The Lone Ranger" című western révén. Az idén trilógiává dagadt "Másnaposok - The Hangover"-szériával kapcsolatban pedig a Varése Sarabande tesz azért, hogy ne csak a betétdalokat hallgathassuk, hanem a három rész legjobb instrumentális muzsikáiba is betekintést nyerhessünk, melyek Christophe Beck nevéhez fűződnek. Az említetteken felül megismerhetjük még többek között Marco Beltrami a "Z világháború - World War Z" ihlette muzsikáját - melynek érdekessége, hogy a nagyzenekar játékát olyan elemekkel vegyítette, mint például a sziréna vagy az állati csontok hangja -, a tévésorozatok vonalát pedig a hazánkban is futó "A rejtély - Fringe" ötödik évadának aláfestése képviseli majd, mely az előző hónapról tolódott át júniusra.  június 03.:

       R La Folie... Pas Du Tout (500 db-os kiadás) - Jéróme Coullet (Disques CinéMusique)
       Les Musiques De Jorge Arriagada Pour Les Films De Philippe Le Guay (500 db-os kiadás) - Jorge
       Arriagada
  (Disques CinéMusique)


  június 04.:

       The Celestine Prophecy - Nuno Malo (MovieScore Media)
       Before Midnight - Graham Reynolds (Milan Music)
       The Purge - Nathan Whitehead (Back Lot Music)


  június 12:

       The Bling Ring - Brian Reitzell (Def Jam)
       Man of Steel - Hans Zimmer (WaterTower Music)
       Stuck in Love - Mike Mogis, Nathaniel Walcott (Varése Sarabande)
       This Is the End - Henry Jackman (RCA)
       Fringe: Season 5 - Chris Tilton (Varése Sarabande)
       The Driver / Black Widow / The Star Chamber (2 CD, 1000 db-os kiadás) - Michael Small
       (Kritzerland)
       Le Grand Carnaval / Le Coup De Sirocco (500 db-os kiadás) - Serge Franklin (Music Box Records)
       Signature (300 db-os kiadás) - Eric Demarsan (Music Box Records)
       122, Rue De Provence / René La Canne (500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (Music Box Records)


  június 21:


       Monsters University - Randy Newman (Walt Disney Records)
       Unfinished Song - Laura Rossi (Sony Classical)
       World War Z - Marco Beltrami (Warner)


  június 25.:

       The Lone Ranger - Hans Zimmer (Walt Disney Records)
       The Hangover Trilogy - Christophe Beck (Varése Sarabande)


  június 28:

       Copperhead - Laurent Eyquem (Varése Sarabande)
       The Heat - Michael Andrews (Lakeshore Records)
       I'm So Excited - Alberto Iglesias (Quartet Records)


  további megjelenések.:

       Leontina (300 db-os kiadás) - Jorge Aliaga (Kronos Records)
       I Fratelli Karamazov (2 CD) - Piero Piccioni (Kronos Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam