FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 januárjának hírei

  2013 januárjának hírei
  2013. január 27.


       A mai napon folytatjuk múlt héten kezdett rádiós összeállításunkat, mely a 2012-es év filmzenei terméséről szóló értékelésünkhöz kapcsolódik. Előző alkalommal "Az Argo-akció", a "Pi élete", a "007 - Skyfall", az "Anna Karenina", a "Lincoln", valamint a "Felhőatlasz" muzsikáiból csendültek fel részletek a Klasszik Rádió Cinemusic című műsorában. A második, egyben utolsó összeállításunkban "A csodálatos Pókember", a "Merida, a bátor", "A hobbit - Váratlan utazás", a "Hófehér és a vadász", "A feláldozhatók 2.", illetve a "Bosszúállók" aláfestései kerülnek terítékre 18:30-as kezdéssel.

  2013. január 26.


       Mark Isham a hazánkban is futó "Egyszer volt, hol nem volt" című kalandsorozat muzsikája mellett folyamatosan dolgozik egész estés produkciók aláfestésén is. Legutóbbi munkáját a Sundance Filmfesztiválon debütált "The Inevitable Defeat of Mister and Pete" alatt hallhatjuk, melynek érdekessége, hogy Isham ezúttal a többszörös díjnyertes énekesnővel és dalszerzővel, Alicia Keysszel dolgozott együtt A George Tillman Jr. (akivel a szerző legelőször a "Férfibecsület" című film kapcsán találkozott) rendezésében készült dráma két brooklyni gyerek életébe enged betekintést, akiknek egyedül kell szembenézniük a hely kegyetlen és rideg szabályaival, melyeket elsősorban a fegyverek és a kábítószer írnak. A komponista a premier mellett egy, a fesztivál keretén belül megrendezett "Power of Story: Measure for Measure" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, ahol aktuális munkáiról, valamint karrierjének érdekesebb állomásairól mesélt a hallgatóság számára.  2013. január 20.


       A jövő hét folyamán közzétesszük honlapunkon azon összeállításunkat, melyen belül a 2012-es év filmzenei termését értékeljük, véleményezzük, ahogyan azt már az elmúlt évek során megszokhatták tőlünk kedves olvasóink. Listánkhoz, a Klasszik Rádióval való együttműködésünk okán, egy kétrészes zenei összeállítás is kapcsolódni fog. Az első adásra most vasárnap, január 20-án kerül sor a Cinemusic műsorában, 18:30-as kezdettel, s mindkét alkalommal olyan kompozíciók kerülnek terítékre, melyek virtuális szerkesztőségünk legtöbb tagjának elnyerte tetszését. Első körben "Az Argo-akció", a napokban Golden Globe-díjjal jutalmazott "Pi élete", a "007 - Skyfall", az "Anna Karenina", a "Lincoln", valamint a "Felhőatlasz" muzsikáiból csendülnek majd fel tételek.  2013. január 16.


       Február végén kerül a mozikba a "Förtelmes főnökök"-et is jegyző direktor, Seth Gordon legújabb filmje, a "Személyiségtolvaj - Identity Thief". A többek között Jason Bateman, Jon Favreau és Amanda Peet szereplésével készült produkcióhoz Christopher Lennertz készített aláfestő muzsikát, aki egy kissé ironikus hangvételű szimfonikus megközelítéssel járult hozzá a cselekményhez. Bár az Eastwood Scoring Stage-en rögzített szerzemény nagy része az ezen műfajtól megszokott megoldásokon alapszik, olyan összetevőkkel lett megfűszerezve, mint például az R&B-elemek, továbbá az orgonára, slide gitárra, elektromos zongorára, valamint harmonikára írt dallamok. Utóbbiak kapcsán olyan művészekkel dolgozhatott együtt a komponista, mint a Jane's Addiction basszusgitárosa, Chris Chaney, az Earth, Wind & Fire billentyűse, Myron McKinley, valamint a Beastie Boys billentyűse, Money Mark.  2013. január 14.


       Hazai idő szerint ma hajnalban fejezték be az Oscar-díj előfutárának is nevezett Golden Globe-díj átadó ünnepségét. A rendezvénynek a Beverly Hilton Hotel adott otthont, a házigazdák Tina Fey és Amy Poehler voltak, s míg a legjobb drámának a Ben Affleck által rendezett "Az Argo-akció - Argo", addig a legjobb zenés filmnek "A nyomorultak - Les Misérables" lett megválasztva. E két alkotás filmzenei szempontból sem kerülte el a bizottság figyelmét, ugyanakkor végül mind a legjobb eredeti filmzene, mind pedig a legjobb betétdal kategóriában más vehette át a szobrot. A legjobb eredeti zene komponistájaként Mychael Danna lett a győztes, míg a legjobb dalért Adele és Paul Epworth lett gazdagabb a díjjal. A jelöltek - a nyertesek kiemelésével - az alábbiak voltak:


  Legjobb eredeti filmzene:
       Life of Pi - Mychael Danna
       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek
       Lincoln - John Williams

  Legjobb eredeti betétdal:
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Not Running Anymore - Jon Bon Jovi (Stand Up Guys)
       Safe and Sound - Taylor Swift, Joy Williams, John Paul White, T-Bone Burnett (The Hunger Games)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  2013. január 10.


       Ma bejelentették a filmvilág legrangosabbjának számító Oscar-díj jelöltjeit. A tavalyi év filmes felhozatalából kilenc filmnek van esélye a legjobbnak lenni, ezek a következők: "A messzi dél vadjai - Beasts of the Southern Wild", "A nyomorultak - Les Misérables", "Az Argo-akció - Argo", "Django elszabadul - Django Unchained", "Lincoln", "Napos oldal - Silver Linings Playbook", "Pi élete - Life of Pi", "Szerelem - Amour", "Zero Dark Thirty".
       A legjobb eredeti filmzene kategóriájának éllovasa John Williams a "Lincoln" aláfestésével, és ha lehet hinni a fogadóirodáknak, akkor a nyolcvanegy éves maestro hamarosan begyűjti a hatodik Oscar-díját is. A jelöltek között ott van a tavalyi év másik nagy favoritja, a "Pi élete" zenéje is, melyet Mychael Danna komponált, aki rögtön kétszeres jelölt is lett, hiszen a film Danna jegyezte betétdala, a "Pi's Lullaby" is a nomináltak között van. Nem meglepő Alexandre Desplat ötödik jelölése sem, aki idén "Az Argo-akció"-ért kaphat szobrot, illetve Dario Marianellié sem, aki pedig az "Anna Kareniná"-hoz írt muzsikával nyerheti el második Oscarját. Az ötödik jelölt, kisebb meglepetésre a "007 - Skyfall" zenéjével Thomas Newman lett, aki tizenegyedik akadémiai jelölését szerezte meg ezzel - a rekordjelöltség ellenére Newman szobrot még egyszer sem nyert. Nem meglepetés, hogy a legjobb dalok között szerepel a díjra is toronymagasan esélyes Adele a "007 - Skyfall" főcímdalával, illetve "A nyomorultak" új betétdala, a "Suddenly". A "Ted" egyik nótájával pedig jelölt lett Seth MacFarlane is, aki egyébként az átadóünnepség idei házigazdája lesz.


  Legjobb eredeti filmzene:

       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams
       Skyfall - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:

       "Before My Time" (Chasing Ice) - J. Ralph
       "Everybody Needs A Best Friend" (Ted) - Walter Murphy, Seth MacFarlane
       "Pi's Lullaby" (Life of Pi) - Mychael Danna, Bombay Jayashri
       "Skyfall" (Skyfall) - Adele Adkins, Paul Epworth
       "Suddenly" (Les Misérables) - Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer, Alain Boublil


       Tegnap óta a BAFTA, vagyis a Brit Filmakadémia jelöltjeit is ismerjük. A zenei kategóriában pedig azon ritka helyzet állt elő, amikor is ugyanazon muzsikák kerültek nominálásra, melyek az Oscar-átadón is harcba szállhatnak a díjért.
       A BAFTA ünnepségére február 10-én kerül sor, míg az Oscar-gálára február 24-ig kell várni.  2013. január 10.


       Március 3-án debütál majd a The History Channel tízórás, öt részre bontott minisorozata, a "The Bible", melynek aláfestéséről Hans Zimmer gondoskodik. A Mark Burnett és Roma Downey által producerelt műsor a teremtéstől a jelenésekig bezárólag ismerteti a Bibliában foglaltakat Keith David narrációjával. A Remote Control Production feje és Burnett jelen kollaborációját a "Box akadémia - The Contender" című 2005-ös reality show előzte meg, így a páros immáron második alkalommal dolgozhat együtt. Zimmer emellett a 2013-as évben "Az acélember - Man of Steel", a Niki Laudáról szóló "Rush" című életrajzi ihletésű mozi, a "The Lone Ranger", valamint a "Winter's Tale" alkotások révén hallat majd magáról.  2013. január 08.


       Az NBC tévétársaság 2013-as újdonságai között találjuk a Thomas Harris világhírű karakterére, Hannibal Lecterre épülő sorozatot is, a "Hannibal"-t. A széria elsősorban az ekkor még pszichiáterként praktizáló sorozatgyilkos (Mads Mikkelsen), valamint "A vörös sárkány" című kötetből ismert Will Graham FBI-ügynök (Hugh Dancy) együttműködéséről szól majd, melynek eredményeként különféle gonosztevőket sikerül kézre keríteni - az ügynök számára pedig még nem ismert, hogy Lecter doktor is egy bűnöző. Bryan Fuller tizenhárom részesre tervezett sorozatához Brian Reitzell komponálja majd az aláfestő muzsikát. A szerző nevéhez többek között "A sötétség 30 napja - 30 Days of Nights", illetve "A lány és a farkas - Red Riding Hood" című mozifilmek, valamint a "Boss" sorozat aláfestése köthető.  2013. január 05.


       Idén áprilisban egy különleges vetítésnek biztosít majd otthont a svájci Lucernben található KKL Luzern Concert Hall, ahol a tervek szerint J.J. Abrams "Star Trek" című filmje kerül bemutatásra élő zenei kísérettel. A score Ludwig Wicki vezényletével, valamint a 21st Century Symphony Orchestra és a 21st Century Choir közreműködésével kel életre, amely formációnak ezt megelőzően "A Gyűrűk Ura"-trilógia hasonló jellegű, nagy sikerrel zárult előadása volt köszönhető. Az eddigi információk szerint a muzsika komponistája, Michael Giacchino is tiszteletét teszi majd ezen a világpremieren, melyet egymás utáni három estén rendeznek meg április 12-14-e között. Jegyrendelési lehetőségre az alábbi linkre kattintva nyílik lehetőség.
       A zenekar emellett 2013 első negyedévében, az Oscar-díj-kiosztóval párhuzamosan az akadémiai tagok által díjazott muzsikákból ad majd hangversenyt. Február elején két este is a Pixar-animációk aláfestéseiből mutatnak be tételeket, március 9-én pedig a Patrick Doyle munkásságából összeállított The Music of Patrick Doyle címre keresztelt esttel lépnek majd színpadra.  2013. január 03.


       A napokban esett át egy kisebb ráncfelvarráson honlapunk eddig kevésbé impozáns külalakkal rendelkező, Egyéb írások nevű része, melyen belül a kezdetektől jelen lévő különféle koncertbeszámolóinkon, évértékelő összesítéseinken, a lemezkiadók- és stúdiók ismertetésein, valamint hasonló írásainkon kívül az elmúlt hónapokban olyan alfejezetekkel bővültünk, mint a "Zeneszerzők, rendezők, kollaborációk", a "Moziszériák és tévésorozatok zenéi", valamint az "In memoriam".


  2013. január 01.       Ismét egy új esztendő kapujában állunk, s ilyenkor egyszerre van jelen az előző év összegzése, illetve az előttünk álló hónapok bemutatói révén támasztott várakozás. Szerencsénkre a decemberre kikiáltott világvége elmaradt, így 2013-at olyan megjelenésekkel tudjuk indítani, mint a "Gengszterosztag - Gangster Squad" című krimi zenéje, melyből a Steve Jablonsky által írt score és a különféle dalokat magában foglaló soundtrack egyaránt napvilágot lát majd. Szintén az újdonságok sorába tartozik a Dustin Hoffmann által rendezett "Kvartett - Quartet" muzsikája Dario Marianellitől, valamint a "Parker" aláfestése David Buckleytól. A Lakeshore Records a "Boss" széria aláfestéséből összeállított album mellett egy másik válogatással is jelentkezik, mely a "Focus Features 10th Anniversary: A Collection of Film Score" címet kapta, és az elmúlt évek sikerfilmjeinek témáit foglalja magában. Az eddig ismert januári megjelenések az alábbiak szerint alakulnak:  január 08.:

       Gangster Squad - Steve Jablonsky (Varése Sarabande)
       Gangster Squad: Music From and Inspired by... - Various Artists (WaterTower Music)


  január 11.:

       Quartet - Dario Marianelli (Decca Records)


  január 15.:

       Star Trek: Deep Space Nine (4 CD) - Various Artists (La-La Land Records)


  január 23.:

       Parker - David Buckley (Varése Sarabande)
       Carrie (1000 db-os kiadás) - Pino Donaggio (Kritzerland)


  január 29.:

       Focus Features 10th Anniversary: A Collection of Film Score - Various Artists (Lakeshore Record)
       Boss - Brian Reitzell (Lakeshore Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam