FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 februárjának hírei

  2013 februárjának hírei
  2013. február 25.


       Hazai idő szerint ma hajnalban lett vége az immáron nyolcvanötödik alkalommal megrendezésre került Oscar-gálának. Az esemény élő zenei kíséretéről gondoskodó szimfonikusokat William Ross vezényelte, akit a legrangosabbnak tartott filmes díjkiosztó szervezői korábban már két alkalommal, 2007-ben és 2011-ben is megbíztak ezzel a feladattal, ugyanakkor - bár eddigi munkásságát számos különféle elismerés övezi - Oscar-esélyesként még sohasem vett részt e ceremónián. Az ezúttal rendkívül erős, és a teljesítményeket tekintve egyenrangú feleknek számító várományosok közül az Amerikai Filmakadémia bizottsága a legjobb eredeti filmzene kategóriájában a "Pi élete - Life of Pi" score-ját hozta ki díjazottnak, melynek révén Danna rajt-cél győzelmet aratott, ugyanis tekintélyes életműve ellenére most először jelölték Oscarra. A betétdalok terén pedig az Adalé által előadott "Skyfall" győzedelmeskedett, s így összességében elmondható, hogy 2013-ban az Oscar és Golden Globe döntéshozói egyöntetű véleménnyel voltak az instrumentális aláfestések, valamint a betétdalok terén. A filmzenei vonatkozású kategóriák jelöltjeinek listája az alábbiak szerint alakult - immáron a díjazottak kiemelésével:


  Legjobb eredeti filmzene:

       Life of Pi - Mychael Danna
       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Lincoln - John Williams
       Skyfall - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:

       "Skyfall" (Skyfall) - Adele Adkins, Paul Epworth
       "Before My Time" (Chasing Ice) - J. Ralph
       "Everybody Needs A Best Friend" (Ted) - Walter Murphy, Seth MacFarlane
       "Pi's Lullaby" (Life of Pi) - Mychael Danna, Bombay Jayashri
       "Suddenly" (Les Misérables) - Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer, Alain Boublil  2013. február 23.


       Március 20-án, este fél nyolctól ismét filmzenéktől lesz hangos a Művészetek Palotájának hangversenyterme. A Budafoki Dohnányi Zenekar "Filmharmonikusok" címre keresztelt koncertsorozatának műsorrendje - az eddig bevett gyakorlatnak megfelelően - ismét részint a filmek jellegzetes komolyzenei betéteiből, valamint a score-okból tevődik majd össze. A zenekar mellett ezúttal Vásáry André is színpadra áll, aki Handel "Rinaldo"-jánál, valamint Ennio Morricone "Volt egyszer egy vadnyugat"-témájánál működik majd közre. A klasszikus John Williams- és Morricone-tételek mellett Danny Elfman "Batman"-témája, valamint Christopher Young a "Pókember 3."-hoz készült muzsikája révén a szuperhősök is képviseltetik magukat az est folyamán, melyre jegyek ide kattintva rendelhetők meg. Az est teljes programja az alábbiak szerint alakul:


  I. felvonás:
       Szentivánéji álom - Mendelssohn: Szentivánéji álom
       Farinelli, a kasztrált - Handel: Rinaldo
       Nimród - Elgar: Enigma-variációk
       Apokalipszis most - Wagner: A valkűrök lovaglása
       Tágra zárt szemek - Sosztakovics: Jazz szvit, No. 2
       A keresztapa - Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo
       Olsen banda - Kuhlau: Elverhoj - nyitány

  II. felvonás:
       Star Wars Overture - John Williams
       E.T. - John Williams
       Volt egyszer egy Vadnyugat - Ennio Morricone
       Harry Potter - John Williams
       Batman - Danny Elfman
       Pókember 3. - Christopher Young
       Jurassic Park - John Williams
       A Karib-tenger kalózai - Klaus Badelt  2013. február 21.


       Március 1-3. között kerül megrendezésre az Egyesült Államokban a "1st Annual Southeast Film Music Symposium"-ra keresztelt filmzenei rendezvény, ami a szervezők terve szerint egy olyan eseménysorozat első tagja lesz, mely hosszú távon enged majd évről évre betekintést a rajongók számára e világ kulisszái mögé. A különféle előadásokból, valamint koncertekből összeálló esemény meghívottjai között találjuk például George S. Clintont (aki egyúttal a házigazda szerepét is betölti majd), Don Davist, Peter Golubot, valamint Robert Bernhardt karmestert. A programok legérdekesebbjének várhatóan a filmzene történelmével foglalkozó egyórás előadás számít majd, illetve a koncertek, melyek közül az egyik a "The Matrix Live" címet viseli, a másik pedig nagy sikerű muzsikákat, illetve Clinton "Austin Powers"-aláfestéseiből összeállított egyvelegét foglalja magában.  2013. február 19.


       A hazánkban elsősorban a "Szerelmünk lapjai", a "Híd Terabithia földjére", valamint a "Step Up"-mozik komponistájaként ismert Aaron Zigman idén az "Escape from Planet Earth" című animációs alkotáshoz szerzett muzsikája révén hallat magáról először. A Baab bolygón élő kék színű idegen lények hőséről, Scorch Supernováról szóló történetet Callan Brunker rendezte, akinek ez lesz az első önálló mozis alkotása, korábban azonban már olyan sikerprodukciók révén találkozhattunk nevével a történetíró stáb tagjaként, mint például a "Jégkorszak 4.: Vándorló kontinens", a "Gru" vagy a "9". Ezen alkotáshoz Zigman egy vérbeli kalandzenét készített, amely egy százfős zenekar és egy szintén nagy létszámú kórus közreműködésével kelt életre. "Ez volt az eddigi legambiciózusabb projektem" - nyilatkozta a szerző, aki emellett idén még két Tyler Perry-filmhez, a "Temptation"-höz és az "A Madea Christmas"-hez komponál majd aláfestő muzsikát.  2013. február 16.


       Idén ünnepli megalakulásának harmincötödik évfordulóját a legpatinásabb filmzenei kiadó, a Varése Sarabande. A független cégként indult vállalkozást Tom Null, Scott W. Holton, valamint a társaság jelenlegi vezetője, Chris Kuchler alapította 1978-ban Los Angelesben, a társaság arcává pedig a nyolcvanas évek legvégétől a filmzenei részleg (e kiadó ugyanis a score-ok mellett komolyzenei darabokkal, musicalekkel, valamint a régi idő zenéivel egyaránt foglalkozik) vezetőjének megválasztott Robert Townson vált. A Varése a huszonötödik és a harmincadik évforduló kapcsán különféle gyűjteményeket, illetve marketinganyagokat (mint például pólókat, bögréket) dobott piacra, ezúttal azonban egy világkörüli koncertturnét is szerveztek, mely február 23-án veszi kezdetét Kínában, és az Egyesült Államok mellett többek között Spanyolországban, Lengyelországban és az osztrák fővárosban is lesznek majd állomásai. Ezen esték folyamán Michael Kamentől éppúgy csendül majd fel tétel, mint például Jerry Goldsmithtől, John Barrytől, Patrick Doyle-tól, Craig Armstrongtól, Henry Mancinitől, James Hornertől, John Williamstől vagy Bernard Herrmanntől. A rendezvénysorozat különlegességének Georges Delerue az "Egy kis romantika - A Little Romance"-hez készült muzsikájának koncertpremierje, illetve Alex North különleges előadásmódban megelevenedő "Love Theme from Spartacus"-a számítanak majd. A lengyel és az osztrák koncert pontos időpontja még nem ismert, ám amint kiderül, hírt adunk róla.  2013. február 12.


       Ahogyan azt már az elmúlt évtizedek során megszokhattuk, februárra csoportosul a díjkiosztók legjava. A hónap vége felé jön a legrangosabbnak tartott Oscar-gála, melyet többek között a zeneipar Grammyje, illetve a legismertebb európai ünnepség, a BAFTA-díjak átadása előz meg. Januárban a "Pi élete - Life of Pi" győzedelmeskedett a Golden Globe-on legjobb eredeti filmzeneként, a betétdalok kategóriájában pedig a "Skyfall" című Adele-számot tartották érdemesnek a szobrocskára. A brit BAFTA-ra mindkét produkció score-ja jelölve volt "Az Argo-akció - Argo"-val, a "Lincoln"-nal, valamint az "Anna Kareniná"-val egyetemben, s végül Thomas Newman kapta az elismerést új Bond-muzsikájáért, ami éppúgy kisebb fajta meglepetésnek számít, mint az, hogy az aranygramofont ugyanezen kategóriában "A tetovált lány - The Girl with the Dragon Tattoo" aláfestése érdemelte ki, a dalok tekintetében pedig "Az éhezők viadala - The Hunger Games"-ből származó "Safe & Sound" győzött. Az Oscarig egyébként még egy kisebb díj, a filmzenevilággal foglalkozó kritikusok és újságírók által alapított IFMCA szobrainak kiosztására is sor kerül majd.
       Ismét visszatér a vászonra a majmok által felnevelt, liánon lengő hős, Tarzan, kinek története ezúttal a Constantin Film és az Ambient Entertainment kollaborációjának eredményeként elevenedik meg ismét. A "Tarzan" címre keresztelt animációs produkció - az elmúlt évek hasonló jellegű alkotásainál már megszokott trendnek megfelelően - a hagyományos verzió mellett 3D-ben is látható lesz. Edgar Rice Burroughs klasszikus története a tervek szerint nyáron kerül a filmszínházakba, aláfestéséről pedig David Newman gondoskodik majd, aki ezt megelőzően a 2010-es "Egyesült állatok - Animals United" kapcsán dolgozott együtt Reinhard Klooss rendezővel.  2013. február 10.


       Májusban visszatér társaival Dominic Toretto (Vin Diesel), hogy egy újabb halálos iramú kalandra kalauzolják el a nézőket. Az előző rész közvetlen folytatásában tovább bonyolódnak a szálak az üldöző (Hobbs - Dwayne Johnson) és az üldözöttek (Toretto, illetve csapata, amelynek tagjai azóta már szétszéledtek a világban) között, emellett természetesen az akciók és a gyors kocsik egyaránt főszerepet kapnak. A "Halálos iramban 6." rendezői székét ezúttal is Justin Lin foglalhatta el, a zeneszerzői posztra pedig Brian Tyler került, aki immáron negyedik alkalommal szolgáltat aláfestő muzsikát a szériához. A filmzene megjelenéséről jelenleg még nincs információ, az alkotás hazai premierjéről azonban igen: erre május 23-án kerül majd sor.  2013. február 05.


       Terence Blanchard korábban már a Spike Lee-vel való kollaborációja során is dolgozott olyan produkción, amelyben az egyik legismertebb amerikai emberjogi aktivistának állítottak emléket - ez volt az 1992-ben bemutatott "Malcolm X". 2013 elején újfent egy ehhez hasonló alkotással jelentkezik, a különbség csupán az, hogy ezúttal Malcolm X, valamint Martin Luther King feleségének életét követi nyomon muzsikájával: az Yves Simoneau által rendezett, igaz történeten alapuló "Betty & Coretta" a két asszony (akiket Angela Bassett és Mary J. Blige alakít) mindennapjait mutatja be, férjük halála után. Arról, hogy Blanchard muzsikájának megjelenése mikorra várható, jelenleg még nincs információnk.  2013. február 01.       A februári megjelenések listája első ránézésre se nem túl hosszú, se nem túl impozáns, ám mindezek ellenére még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle, hiszen az előző időszakokhoz hasonlóan az aktuális újdonságok mellett hó közben különféle érdekes kiadványok is napvilágot láthatnak még a régi idők zenéiből. Januárban például Jerry Goldsmith a "Kongó - Congo"-hoz készült muzsikájának teljes anyaga került a webáruházakba úgy, hogy azt bármilyen hírverés megelőzte volna, s hasonló eset történt Basil Poledouris az "Intruderek támadásá"-hoz készült szerzeményével, valamint Lalo Schifrin "Joe Kidd"-jével is, melyek ez idáig kiadatlannak számítottak. Az aktuális szerzemények közül a hetekben ismerkedhetünk majd meg többek között a legújabb Sylvester Stallone-mozi, a "Bullet to the Head" score-jával Steve Mazzarótól, a "Személyiségtolvaj - Identity Thief"-fel Christopher Lennertztől, valamint a hónap talán leginkább várt albumával, a "Die Hard - Drágább, mint az életed - A Good Day to Die Hard" zenéjével Marco Beltramitól. Napjaink aktuális slágerének újra Középfölde történetének zenéje számít, amit a Silva Screen Records - szokásához híven - ezúttal is kihasznált, s "Music From The Hobbit & The Lord of the Rings" címmel egy válogatást állított össze a négy produkció legjobb tételeiből Evan Jolly és Nic Raine karmesterek, valamint a Prágai Filharmonikusok közreműködésével.  február 01.:

       Bullet to the Head - Steve Mazzaro (Varese Sarabande)
       Stand Up Guys - Lyle Workman (Lakeshore Records)


  február 04.:


       Music From The Hobbit & The Lord of the Rings - Howard Shore (Silva Screen Records)


  február 05.:

       Microcosmos: Le Peuple De L'Herbe - Bruno Coulais (Varése Sarabande)
       Vendredi Ou La Vie Sauvage (500 db-os kiadás) - Maurice Jarre (Music Box)
       L' Indiscrétion / Attention, Les Enfants Regardent (500 db-os kiadás) - Eric Demarsan (Music Box)
       Il Conformista / La Petite Fille En Velours Bleu (1000 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box)


  február 08:

       Identity Thief - Christopher Lennertz (La-La Land Records)
       Side Effects - Thomas Newman (Varese Sarabande)


  február 12.:

       Hot Spell / The Matchmaker (1000 db-os kiadás) - Alex North, Adolph Deutsch (Kritzerland)
       Hud / The Lonely Man (1000 db-os kiadás) - Elmer Bernstein, Nathan van Cleave (Kritzerland)


  február 13:

       Beautiful Creatures - the newno2 (WaterTower Music)
       A Good Day to Die Hard - Marco Beltrami (Sony Classical)
       Safe Haven - Deborah Lurie (Republic Records)
       La Migliore Offerta - Ennio Morricone (Warner Chappell)


  február 22.:

       Four Assassins (300 db-os kiadás) - Andre Matthias (Kronos Records)
       Snitch - Antonio Pinto (Lakeshore Records)


  február 25.:

       Stoker - Clint Mansell (Milan Records)


  további megjelenés:

       Il Principe Abusivo - Umberto Scipione (GDM / Edel Italy)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam