FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 decemberének hírei

  2013 decemberének hírei
  2013. december 28.


       A Tadlow Music december közepén jelentette meg Jerry Goldsmith "A királynő törvényszéke - QB VII" című, hat és fél órás minisorozatához készült aláfestő muzsikájának teljes hanganyagát. A Leon Uris nagysikerű regénye alapján készült ABC-szériához tartozó score az első olyan tévéfilmzenék egyike volt, amelyekből annak idején album is készült. Az 1974-től bakeliten elérhetővé vált zenét később az Intrada jelentette meg CD-n (ez ma már out of printnek számít), ám ez a félórányi játékidő csupán a komponista elképzeléseinek töredékébe engedett betekintést, a teljes, kilencvenöt percnyi muzsika azonban immár megismerhető a Tadlow égisze alatt kiadásra került kétlemezes változat révén. A korongokon azonban nem az eredeti felvétel kapott helyet, hanem a City of Prague Philharmonic Orchestra és a hozzájuk tartozó kórus (akik együttesen több mint százhatvan főt tettek ki) előadásában csendülnek fel a tételek Nic Raine vezényletével. A felvételekről nemrég egy videóanyag is kikerült, mely az alábbi linkre kattintva tekinthető meg. Az Emmy-díjjal is jutalmazott aláfestés mellett a széria is sikert aratott, s ennek folyományaként később olyan további hasonló projektek kaphattak zöld utat, mint a "Masada", amely kapcsán szintén Goldsmith szolgált felejthetetlen és örökérvényű dallamokkal.  2013. december 25.


       A CBS jövő februárban útjára induló "Intelligence" című akció/sci-fi sorozatának aláfestő muzsikáját Clinton Shorterre bízták az alkotók. A John Dixon könyve alapján készült széria (melynek főszereplőit Josh Holloway és Meghan Ory formálják majd meg) egy ügynökről (Holloway) szól, akinek az agyában egy olyan chip található, melyen keresztül fel tud csatlakozni az internetre, képes telefonálni, vagyis a modern kor követelményeinek egymagában, mindenféle segédeszköz nélkül megfelel. Shorternek ez lesz az első komolyabb volumenű sorozata - bár korábban már dolgozott a "This Space for Rent" című, máig futó folyamon is -, mely mellett jövőre a Paul W.S. Anderson által rendezett történelmi alapú alkotás, a "Pompeii" révén hallat még magáról.  2013. december 22.


       Peter Jackson - szokásához híven - ezúttal is számos videóanyaggal kedveskedett a rajongók számára legújabb Tolkien-adaptációja, a nemrég mozikba került "A hobbit: Smaug pusztasága - The Hobbit: Desolation of Smaug" kapcsán. A sorrendben tizennegyedik, ehhez kapcsolódó rövidfilmet a napokban tette közzé, s ezzel az aláfestő muzsika kulisszatitkaiba enged betekintést közel tíz percen keresztül. A zenei felvételeken - melyekre az új-zélandi Wellington Town Hallban került sor - készült felvételek mellett nyilatkozatok láthatók számos zenésztől, Jacksontól, Howard Shore-tól (aki immáron ötödik alkalommal dolgozott együtt a direktorral, s minden esetben Tolkien-adaptáción), a karmesteri és hangszerelői szerepet betöltő Conrad Pope-tól, rajtuk kívül pedig egy gamelán zenekar is feltűnik néhány pillanatra, akik különleges ütősjátékukkal vittek színt a muzsikába. A video erre a linkre kattintva tekinthető meg.  2013. december 19.


       Míg a Varése Sarabande idén az aktualitások terén egész korrekten tartotta az iramot versenytársaival, addig a különleges kiadványokkal foglalkozó szegmense vegetatív állapotba került. A fennállásának harmincötödik évfordulóját idén ünneplő cég egy CD-gyűjteménnyel és megannyi koncerttel tette emlékezetessé ezen alkalmat, eközben azonban a CD Club és a Limited Edition Series alcímmel ellátott szériáit parkolópályára állította. E hó elején azonban egy rövid hír keretén belül jelezték, hogy "...a CD Club december 9-étől új albumokkal tér vissza. Reméljük, mindenki talál majd érdekességet a különböző stílusú kiadványok között". A jelzett időpontban öt új koronggal is előrukkoltak, melyek külön-külön is kellően erősnek nevezhetőek, nem hogy együttesen, s ígéretük szerint jövőre több figyelmet fordítanak majd e szegmensükre. A Varése égisze alatt ismét megjelent a "Gyilkos robotok - Runaway" aláfestése, mely egyszer ugyan már napvilágot látott, ám nagyon hamar elkapkodták, s minthogy a mai napig is a keresett szintetizátoros muzsikák közé tartozik, újból kétezer darabbal álltak elő belőle. Emellett egy másik Jerry Goldsmith-korong is napvilágot látott, mely a "Star Trek 10.: Nemezis - Star Trek: Nemesis" teljes zenei anyagát foglalja magában, s ehhez hasonlóan, szintén kétlemezes gyűjtemény keretén belül tudhatjuk polcunkon Alan Silvestri "A mélység titka - The Abyss"-hez született anyagát is. Kuriózumnak - s már minden példánya elkeltnek is - számít Laurence Rosenthaltól "A magas rangú célpont - Brass Targer" aláfestése is, mely idáig csupán bakeliten volt elérhető, illetőleg a "Suspect" Michael Kamentől, mely az eredeti filmzenealbummal megegyező játékidővel bír, ám immáron nem két egyvelegként enged betekintést a score-ba, hanem több tételre bontva. A lemezekkel kapcsolatos bővebb információk a kiadó hivatalos weblapján találhatóak.  2013. december 17.


       Alan Silvestri diszkográfiájában szerencsére egyre kevesebb kiadatlan zene szerepel, s december 10-től ezek száma is eggyel csökkent, az Intrada ugyanis gondoskodott arról, hogy az "Időzített bomba - Blown Away" című akcióthrillerhez komponált szerzeménye már ne csak bootlegként létezzen, hanem hivatalos formátumban is elérhető legyen. A mozi 1994-es premierjével párhuzamosan ugyan napvilágot látott egy album, ám arra mindössze a főtéma került fel, a játékidő többi hányadát pedig olyan előadók dalai tették ki, mint például a U2, Aretha Franklin vagy Joe Cocker. A Jeff Bridges és Tommy Lee Jones főszereplésével készült produkciót Stephen Hopkins rendezte, akivel ezt megelőzően Silvestri olyan alkotásoknál dolgozott együtt, mint a "Ragadozó 2. - Predator 2", valamint "Az ítélet éjszakája - Judgment Day". A filmhez egy rutinból íródott aláfestés készült, mely nem tartozik a legerősebb Silvestri-score-ok sorába, ezen végeredményhez azonban nagyban hozzájárult az, hogy a direktor kifejezett kérése volt a szerző felé, hogy a zenei kíséret hangulatvilága "Az ítélet éjszakájá"-éhoz hasonló legyen. Az albumba (mely nem előre meghatározott példányszámban került piacra, hanem addig lesz kapható, amíg érdeklődés mutatkozik irányában) történő belehallgatásra többek között az Intrada nemrégiben megújult weboldalán nyílik lehetőség.  2013. december 09.


       A "Kerülőutak - Sideways" rendezője, Alexander Payne közel tíz éve dédelgetett álma, pontosabban filmterve vált valóra idén, amikor elkészíthette a "Nebraska" című road movie-ját, melyet fekete-fehérben forgatott le, és a Cannes-i Filmfesztiválról a főszereplő, Bruce Dern a legjobb férfi alakítás díjával távozhatott. A színész az idős alkoholista férfit, Woodyt formálja meg, aki egy marketinglevelet kap arról, hogy egymillió dollár tulajdonosa lesz akkor, ha előfizet egy magazinra, és utána kisorsolják. Ő azonban csak az első ténynél ragad le, így elindul Nebraskába, hogy átvegye nyereményét, s az úton vele tart fia, David (Will Forte) is, az utazás különlegességét pedig az adja, hogy ők ketten hosszú ideje nem álltak szóba egymással. A dráma aláfestő muzsikájáról Mark Orton gondoskodott, aki elsősorban akusztikus gitár, illetve kürt alkalmazásával igyekezett megjeleníteni az apa és a fia közötti feszültséget, illetve az Egyesült Államok azon területeit, melyeken útjuk áthalad. A score különleges hangulatáról ezek mellett még olyan hangszerek gondoskodnak, mint például a cseleszta, a zongora, a dobro, a nádorgona, a harmonika, továbbá a stroh hegedű. "Minden karakter kapcsán megpróbáltam egyfajta önálló zenei utat kitalálni, különös tekintettel Woodyra, akiről időközben kiderül, hogy nem is az egoizmus indította őt útjára, hanem a családjáról való gondoskodás szándéka. A filmzenék tekintetében nem annyira szokványos akusztikus hangszerek egy részét pedig azért alkalmaztam, mert ezáltal hűen adhatom vissza a moziban megjelenő csodálatos tájak hangulatát".  2013. december 03.


       Az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért", valamint a "Sinister" után Scott Derrickson ismét Christopher Younghoz fordult azért, hogy legújabb projektjéhez, a tervek szerint 2014 júliusának elején mozikba kerülő "Beware the Night" című természetfeletti thrillerhez készítsen aláfestést. "Újfent vele kívánok dolgozni, számomra ugyanis ő a világ legjobb horrorzeneszerzője. Az 'Átok'-hoz komponált muzsikája a legjobb horrorscore, amit valaha hallottam" - nyilatkozta a direktor, aki az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért" társírójaként is ismert Paul Harris Boardmannel közösen vetette papírra a forgatókönyvet. Az Eric Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn, Joel McHale és Sean Harris szereplésével tető alá hozott projekt egy olyan New York-i rendőrről (Bana) szól majd, aki nem hétköznapi ügyekkel foglalkozik, hanem ördögűzéseket vizsgál ki, illetve vérfarkasokat és démoni megszállás alatt álló embereket kerít kézre. Ezen alaptörténet pedig remek táptalajt biztosít Young számára ahhoz, hogy jövőre újfent emlékezetes darabbal lepjen meg bennünket.  2013. december 01.


       Az év utolsó hónapjában gyakorlatilag minden kiadó igyekszik megnyittatni a filmzenerajongók pénztárcáját, aminek érdekében vagy aktualitásokat, vagy régen várt kiadványokat vetnek be. Utóbbi kategória győztese decemberben minden bizonnyal a La-La Land Records lesz, amely olyan gyűjteményekkel rukkol elő, mint a "Superman visszatér - Superman Returns" muzsikájának complete verziója, továbbá két olyan, gyakorlatilag a filmek elkészülte óta várt megjelenéssel, mint a híres buddy movie, a "Halálos fegyver - Lethal Weapon" összes részének teljes score-ja Michael Kamentől, Eric Claptontól és David Sanborntól, valamint a "Rendőrakadémia - Police Academy" muzsikája, mely Robert Folk legismertebb kompozícióinak egyike. Az aktualitások közül a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal "A hobbit: Smaug pusztasága - The Hobbit: The Desolation of Smaug" aláfestését övezi majd, amely ismételten Howard Shore-nak köszönhető, valamint a "47 Ronin" fantasy-kalandfilmét, amelyhez Ilan Eshkerit szerződtették az alkotók. Az újdonságok tekintetében egyelőre Danny Elfman és Christopher Young nevezhető vesztesnek, ugyanis míg előbbi esetében az "Amerikai botrány - American Hustle", addig utóbbinál a "Tyler Perry's A Madea Christmas" vonatkozásában mondható el az, hogy a betétdalos albummal kell beérnünk pillanatnyilag, a score-ok kiadása ugyanis még várat magára.  december 02.:

       American Friends (1000 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box Records)
       Lolita (1000 db-os kiadás) - Ennio Morricone (Music Box Records)
       Die Falschung - Maurice Jarre (Disques CinéMusique)
       La Dentelličre - Pierre Jansen (Disques CinéMusique)


  december 03.:

       Police Academy (3000 db-os kiadás) - Robert Folk (La-La Land Records)
       Lethal Weapon (8 CD, 3000 db-os kiadás) - Michael Kamen, Eric Clapton, David Sandborn
       (La-La Land Records)
       Superman Returns (2 CD, 3000 db-os kiadás) - John Ottman (La-La Land Records)
       Gunfight at the OK Coral (2000 db-os kiadás) - Dimitri Tiomkin (La-La Land Records)
       Bonnie and Clyde - John Debney (La-La Land Records)


  december 06.:

       Inside Llewyn Davis - Various Artists (Nonesuch Records)
       The Last Days on Mars - Max Richter (Metropolis Movie Music)
       Out of the Furnace - Dickon Hinchliffe (Relativity Music Group)


  december 10.:

       Delitto A Porta Romana - Franco Micalizzi (Digitmovies)
       La Lunga Spiaggia Fredda - Stelvio Cipriani (Digitmovies)
       I Mongoli - Mario Nascimbene (Digitmovies)


  december 13.:

       American Hustle - Various Artists (Madison Gate)
       Here Comes the Devil - Julio Pillado (Mondo)
       The Hobbit: The Desolation of Smaug - Howard Shore (WaterTower Music)
       The Hobbit: The Desolation of Smaug (2 CD) - Howard Shore (WaterTower Music)
       Hours - Benjamin Wallfisch (Varése Sarabande)
       Saving Mr. Banks - Thomas Newman (Walt Disney Records)
       Tyler Perry's A Madea Christmas - Various Artists (Lionsgate)


  december 18.:

       Anchorman: The Legend Continues - Andrew Feltenstein, John Nau (Republic Records)


  december 27.:

       August: Osage County - Gustavo Santaolalla (Columbia Records)
       47 Ronin - Ilan Eshkeri (Varése Sarabande)
       One Chance - Theodore Shapiro (Sony Music)
       The Secret Life of Walter Mitty - Theodore Shapiro (Republic Records)
       The Wolf of Wall Street - Various Artists (Virgin Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam