FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 augusztusának hírei

  2013 augusztusának hírei
  2013. augusztus 30.


       A Genti Nemzetközi Filmfesztivál keretén belül immáron tizenharmadik alkalommal, október 19-én kerül megrendezésre a World Soundtrack Award, melyen életműdíjjal jutalmazzák majd az olasz származású zeneszerzőt, Riz Ortolanit, illetve egy koncertre is sor kerül, amelyen ezúttal Alexandre Desplat művei csendülnek majd fel. Az eseményen az eddigi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is három kategórián belül kerülnek kihirdetésre az elmúlt egy év legjobbnak tartott darabjai, illetve komponistája. Az egyes szegmensek jelöltjei az alábbiak szerint alakultak:  Az év komponistája:

       Mychael Danna
       Alexandre Desplat
       Danny Elfman
       James Newton Howard
       Thomas Newman


  Legjobb eredeti filmzene:

       Anna Karenina - Dario Marianelli
       The Hobbit: An Unexpected Journey - Howard Shore
       Life of Pi - Mychael Danna
       The Master - Jonny Greenwood
       Skyfall - Thomas Newman


  Az év betétdala:

       "The Bathtub" (Beasts of the Southern Wild) - The Lost Bayou Ramblers
       "Young and Beautiful" (The Great Gatsby) - Lana Del Rey
       "Pi's Lullaby" (Life of Pi) - Bombay Jayashri
       "Oblivion" (Oblivion) - M83 és Susanne Sundfor
       "Skyfall" (Skyfall) - Adelé  2013. augusztus 27.


       A "Haláli hullák hajnala - Shaun of the Dead" és a "Vaskabátok - Hot Fuzz" révén ismertté vált direktor, Edgar Wright, valamint színészei, Simon Pegg és Nick Frost idén a "The World's End" címet viselő alkotás révén hallatnak magukról. Az alkotók által csak "Blood and Ice Cream Trilogy"-nak nevezett folyam harmadik része ezúttal az idegenes filmeket veszi górcső alá az előző két produkcióhoz hasonló stílusban, a zenei kíséretről pedig Steven Price gondoskodik, akivel Wright a "Scott Pilgrim a világ ellen - Scott Pilgrim vs. the World" kapcsán találkozott először, ahol a szerző még kiegészítő komponistaként, illetve zenei rendezőként volt jelen Nigel Godrich oldalán. "A film megtekintését követően olyan lehetőséget láttam ebben a projektben, aminek eredményeként a vígjátékokra, az akcióthrillerekre, az apokaliptikus filmekre, valamint a sci-fikre jellemző zenei megközelítések mindegyikét nyugodtan alkalmazhattam" - nyilatkozta Price. - "Edgar korábbi mozijaihoz hasonlóan ezúttal is egy többrétegű alkotásról van szó, és hihetetlen élmény volt számomra egy ehhez illő hangulat megteremtése". A szerző és a direktor számtalanszor egyeztettek a készülő muzsikával kapcsolatban, melynek előadásához a szimfonikus zenekar mellett helyenként kórust is alkalmaztak, illetve különféle elektronikus elemekkel is színesítették a felvételeket, az így létrejött végeredmény pedig a filmen kívül a Universal Lot Music gondozásában augusztus végén megjelenő albumon is hallható majd. Price ezen kívül a George Clooney és Sandra Bullock főszereplésével készült "Gravitáció - Gravity" című sci-fi-dráma révén hallat majd magáról, melynek hazai premierjére október 3-án kerül sor.  2013. augusztus 21.


       Az immár tizenegyedik évadánál járó, és hazánkban is sikerrel futó "NCIS" sorozattal kapcsolatban az Artists' Addiction Records gondozásában augusztus 24-étől egy újabb album jelenik meg, melyen nem instrumentális aláfestés található majd - mindössze a főtéma egyik változata került fel rá Brian Kirktől -, hanem olyan előadóktól, illetve formációktól származó dalok, mint például Hank Williams, Lesley Garrett, a The Boxer Rebellion vagy a Neon Trees. A korong kuriózumának a "Somebody Saved You", valamint az "Under the Sun" című trackek számítanak, előbbit ugyanis az Abbeyt alakító Pauley Perrette, utóbbit a DiNozzót megformáló Michael Weatherly előadásában hallhatjuk majd. Jelen korongon kívül a CBS Records korábban két soundtracket is megjelentetett már a sorozatban hallható dalokból, valamint egy score-t, melyen a folyam legtöbb epizódját jegyző Kirk szerzeményeiből találhatunk szemelvényeket - a komponistán kívül egyébként Joseph Conlan, Greg és Jeff Burns, valamint Steven Bramson is jegyzett néhány epizódot a 2003-2006-os időszakban.  2013. augusztus 17.


       A WaterTower Music gondozásában jelenik meg augusztus közepén az egyik hazai kereskedelmi csatornán is futó "A zöld íjász - Arrow" filmzenealbuma, melyen az első évad aláfestő muzsikáiból összeállított anyag található majd. Az akár Batmanével is rokonítható alapkoncepcióval (vagyis egy milliárdos szépfiú nappal a gazdagok gondtalan életét éli, este azonban álruhát öltve igyekszik rendet teremteni a városban) bíró széria aláfestő muzsikájáról Blake Neely gondoskodik, aki ezt megelőzően olyan tévésorozatoknál működött közre, mint "A mentalista - The Mentalist" vagy a "The Pacific - A hős alakulat", mely utóbbit Geoff Zanellivel és Hans Zimmerrel közösen jegyezte.  2013. augusztus 16.


       Véget ért a MozICommal közös játékunk az augusztus 15. óta vetített "Percy Jackson - Szörnyek tengere" filmzenealbumáért. A helyes megfejtők közül Győrfi Ádámnak, Halmai Gábornak és Bathó Zoltánnak kedvezett a szerencse, akiket e-mailben is értesítünk a részletekkel. A helyes megfejtés: a film zenéjét Andrew Lockington szerezte. Mindenkinek köszönjük a résztvételt!  2013. augusztus 14.


       Év vége felé kerül a mozikba Ridley Scott legújabb alkotása, a "The Counselor", amellyel várhatóan "A jogász" címen találkozhatunk majd idehaza, magyarországi premierjének időpontja azonban még nem ismeretes. A drogügyletekkel is foglalatoskodó ügyvédről szóló, Cormac McCarthy írásából készült produkcióban Michael Fassbender és Brad Pitt mellett többek között Cameron Diaz, valamint Penelopé Cruz is feltűnik majd, a projekt legérdekesebb részének azonban - a mi szemszögünkből nézve - a filmzenei vonal számít: míg Scott az elmúlt években Marc Streitenfeldet részesítette előnyben, ezúttal egy új névvel dolgozik együtt, a brit származású Daniel Pembertonnal. Bár az ifjú szerzőről ez idáig itthon nem igazán lehetett hallani, 35 éves kora ellenére több tucat alkotásban részt vett már a sorozatoktól kezdve a tévéfilmeken át egészen a kisebb rivaldafénybe került mozikig, a MovieScore Media pedig nemrégiben jelentette meg a "Blood" című score-t. Ez egy Nick Murphy által rendezett thrillerhez készült, akivel a szerző eddig talán legismertebb filmjén, a "The Awakening" című kísértetsztorin is dolgozott.  2013. augusztus 12.


       Hans Zimmer idén jócskán belehúzott a munkába: először a "The Bible" című minisorozat, majd az új Superman-mozi, "Az acélember - Man of Steel" kapcsán került újra rivaldafénybe. Legutóbb a tengerentúlon mérsékelt sikert arató, zeneileg azonban az év egyik legérdekesebbjének nevezhető "A magányos lovas - The Lone Ranger" révén hallhattunk róla, szeptember 12-én pedig egy újabb olyan alkotás kerül a hazai mozikba, melynek kíséretéről ő gondoskodott. A "Hajsza a győzelemért - Rush" című életrajzi film Niki Laudáról szól (akit Daniel Brühl alakít), a direktori széket pedig Ron Howard foglalta el, akivel a komponista ezt megelőzően többek között a "Lánglovagok - Backdraft", valamint a két Dan Brown-adaptáció, az "ngyalok és démonok - Angels & Demons", valamint "A Da Vinci-kód - The Da Vinci Code" kapcsán dolgozott együtt. Zimmer szerzeményét a WaterTower Music jelenteti majd meg szeptember végén, előrendelési lehetőségre azonban már most lehetőség nyílik - többek között az Amazonon is -, a mozi hivatalos weboldalának "music" menüje alatt pedig egy négyperces ízelítő is található.  2013. augusztus 10.


       Joshua Michael Stern direktor John Debneyvel a 2008-as "Döntő szavazat - Swing Vote" című vígjáték révén került először munkakapcsolatba, idén pedig egy jóval komolyabb téma hozta össze őket ismét: az iPad és az iPhone atyjának, Steve Jobsnak életéről készülő mozi, a "Jobs - Gondolkozz másképp". A címszereplőt Ashton Kutcher alakítja, aki mellett olyan színészek vették ki részüket a projektből, mint Matthew Modine és James Woods. "Semmi sem határoz meg úgy egy pillanatot, mint a zene" - meséli Stern, aki kezdettől fogva Debneyt akarta megnyerni erre a munkára. "Szerettem volna, ha John partner lenne abban, hogy bemutathassuk azt, milyen ember is volt Steve" - tette hozzá. A score kiadását a La-La Land Records vállalta magára, az augusztus 27-én megjelenő korongon kívül azonban e hanganyag - stílszerűen a mozi témájához - digitális változatban is elérhető lesz majd a Garage Ingeniutynek köszönhetően. "Olyan téma elkészítése volt a célom, amely tükrözi Steve nemességét és széles látókörét. Az én feladatom az volt, hogy kikristályosítsam személyiségének lényegét" - nyilatkozta a komponista, akiről idén emellett a Vidhu Vinod Chopra által rendezett dráma, a "Broken Horses" révén hallhatunk majd.  2013. augusztus 07.


       A Córdobai Nemzetközi Filmfesztiválon (Cordoba Festival Internacional de Música de Cine) többek között a La-La Land Records egyik tulajdonosa, Michael V. Gerhard is tiszteletét tette, s sok egyéb, a cégével kapcsolatos háttérinformáció mellett néhány idén napvilágot látó albumuk címét is megemlítette. A legérdekesebbnek ezek közül a "Rendőrakadémia - Police Academy" Robert Folk által komponált muzsikája számít majd, amely eddig kizárólag bootleg formájában volt elérhető, ám a film és a méltán híressé vált főtéma okán minden bizonnyal nagy sikert aratnak majd ezzel a rajongók körében. Ezen kívül szó esett egy újabb, négylemezes "X-akták - The X-Files"-gyűjteményről, a már korábban is jelzett háromkorongos "Wyatt Earp"-ről, valamint a "Mátrix: Újratöltve - The Matrix Reloaded"-ről is, amely utóbbi közel százötven percnyi, remasterelésen átesett muzsikát tartalmaz majd. Arról, hogy pontosan mikortól válnak elérhetővé, nem esett szó, csak annyi biztos, hogy terveik szerint 2013 végéig kezünkben foghatjuk őket.  2013. augusztus 04.


       Hollywood legismertebb rendező-zeneszerző párosai közé tartozik Atom Egoyan és Mychael Danna, akik év végén a "Devil's Knot" című dráma révén hallatnak magukról. Emellett a direktor nevéhez a Ryan Reynolds, Mireille Enos és Bruce Greenwood főszereplésével készülő és jövőre bemutatásra kerülő "Queen of the Night" is fűződik majd, mellyel kapcsolatban egyértelmű volt, hogy ki lesz a zeneszerző, hivatalosan azonban csak a napokban jelentették be, miszerint ahhoz is Danna szolgáltatja majd a kíséretet. "Atom és én karrierünk kezdete óta együtt dolgozunk, szóval pontosan megértjük egymást, s megbízunk a másikban. Ezen komoly háttérrel jóval nagyobb figyelmet fordíthatunk a művészetre és ötleteink kivitelezésére. Atom nagyon érzékeny a zenére, rengeteg ihletet ad neki, s ez a fajta rajongása engem is kellően inspirál" - nyilatkozta a szerző.  2013. augusztus 02.


       A nyári szünet utolsó hónapja az eddig ismertek alapján jó néhány érdekességet tartogat. Elsőnek ott van Mark Mancina, aki gyakorlatilag az elmúlt évek során szinte teljesen eltűnt a filmzenei térképről, most azonban egy animációs film, a "Repcsik - Planes" révén reménykedhetünk abban, hogy újra szárnyra kap. Új belépőként bukkan fel Ryan Amon, akinek debütálása az "Elysium" alatt lesz hallható. Ígéretesnek tűnik még a "Percy Jackson: Szörnyek tengere - Percy Jackson: Sea of Monsters" aláfestése is, melyet Andrew Lockington szerzett, aki tavaly egy hasonló műfajú alkotás, az "Utazás a rejtélyes szigetre - Journey 2: The Mysterious Island" kapcsán lepett meg bennünket. Újfent hallat magáról Theodore Shapiro, aki a "Családi üzelmek - We're the Millers" című vígjátékhoz szerzett muzsikát, valamint olyan Media Ventures-tagok is színre lépnek, mint Henry Jackman ("Kick-Ass 2."), Lorne Balfe ("The Frozen Ground") és Atli Örvarsson ("A végzet ereklyéi: Csontváros - The Mortal Instruments: City of Bones").  augusztus 05.:

       Mad Men - David Carbonara (Silva Screen Records)
       The Perez Family / Clean Slate (1000 db-os kiadás ) - Alan Silvestri (Music Box Records)
       La Mandarine / La Revanche (500 db-os kiadás ) - Claude Bolling (Music Box Records)
       La Putain Du Roi / La Diagonale Du Fou / L' Instinct De L'Ange (500 db-os kiadás) - Gabriel Yared
       (Music Box Records)  augusztus 06.:

       The Paradise - Maurizio Malagnini (Silva Screen Records)
       The Hour - Daniel Giorgetti, Kevin Sargent (Silva Screen Records)


  augusztus 07.:

       Elysium - Ryan Amon (Varése Sarabande)
       I Give It a Year - Ilan Eshkeri (Island Records)
       Percy Jackson: Sea of Monsters - Andrew Lockington (Sony Classical)
       Planes - Mark Mancina (Walt Disney Records)
       We're the Millers - Theodore Shapiro, Ludwig Goransson (WaterTower Music)


  augusztus 12.:

       TH3 Pit (300 db-os kiadás) - Furio Valitutti (Kronos Records)
       Gagarin: Pervyy V Kosmose - George Kallis (MovieScore Media)


  augusztus 16.:

       Ain't Them Bodies Saints - Various Artists (Lakeshore Records)
       Kick-Ass 2 - Henry Jackman, Matthew Margerson (La-La Land Records)
       Kick-Ass 2 - Various Artists (Sony Classics)
       Prince Avalanche - Explosions in the Sky, David Wingo (Temporary Residence Ltd.)


  augusztus 23.:

       The Frozen Ground - Lorne Balfe (Metropolis Movie Music)
       The Grandmaster - Shigeru Umebayashi, Nathaniel Mechaly (Lakeshore Records)
       The Mortal Instruments: City of Bones - Atli Orvarsson (Milan Records)
       The Mortal Instruments: City of Bones - Various Artists (Republic Records)
       Short Term 12 - Joel P. West (Milan Records)
       The World's End - Various Artists (ABKCO Records)


  augusztus 26.:

       Doctor Who: Ghostlight - Mark Ayres (Silva Screen Records)


  augusztus 28.:

       Llanto Por Un Bandido - Carlo Rustichelli (Kronos Records)


  augusztus 30.:

       Passion - Pino Donaggio (Quartet Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam