FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2012 októberének hírei

  2012 októberének hírei
  2012. október 29.


       Jövőre már biztosan a mozikba kerül Alfonso Cuarón évek óta készülő sci-fije, a "Gravity", melynek főszerepét Sandra Bullockra és George Clooneyra osztotta a direktor. A színészek két, egy távoli űrállomáson rekedt asztronautát fognak alakítani, akik a túlélésért küzdenek, miután egy műhold komoly sérüléseket okoz az építményen. Cuarón stábjának fontos pozícióit általában ugyanazok az emberek töltik be; a kamera mögött Emmanuel Lubezki munkálkodik, vágóként pedig Steven Weisberg szokott feltűnni, ez az állandóság azonban a zeneszerzők esetében nem figyelhető meg. Két alkalommal Patrick Doyle-lal, egyszer-egyszer pedig John Williamsszel és John Tavener kortárs komponistával dolgozott. Már az eddigi legutolsó filmje, "Az ember gyermeke" esetében is sokan értetlenkedtek utóbbi komponista kiválasztásán, most azonban megint egy merészet húzott a direktor, mivel a szinte kezdő Steven Price-t szerződtette a posztra. Price zenei vágóként sok mozinál közreműködött már, köztük elég nagyoknál is, mint például "A Gyűrűk Ura"-trilógia vagy a "Batman: Kezdődik!", illetve számos brit produkció (többek közt: "Mr. Bean nyaral", "Az utolsó légió") zenéjének vágása is a nevéhez fűződik, azonban önálló zeneszerzői pályafutása még nagyon gyerekcipőben jár, olyannyira, hogy az "Idegen arcok"-at követően a "Gravity" lesz a második mozifilmje.  2012. október 27.


       A nagy filmek közeléből lassan egy évtizede eltűnt Trevor Jones életjelet adott magáról, és egy új minisorozathoz, a "Labyrinth" című fantasyhez komponál. Az eddig olyan horrorokat és thillereket, mint a "Csapatleépítés"-t, a "Fekete halál"-t vagy a "Triangle"-t jegyző Christopher Smith televíziós projektjének nincs köze a nyolcvanas évekbeli azonos című mozifilmhez, amit hazánkban „A fantasztikus labirintus" címmel vetítettek, melynek anno szintén Jones volt a zeneszerzője. A sorozat a brit írónő, Kate Mosse nagysikerű, a középkorban és a jelenben játszódó, a Szent Grál kereséséről szóló bestsellerének négyórás feldolgozása lesz, melyben olyan színészeket láthatunk, mint John Hurt vagy a Harry Potter-filmekből megismert Tom Felton. Jones nevével az elmúlt tíz évben kisebb tévés projekteken és dokumentum-, illetve rövidfilmeken kívül nem találkozhattunk a stáblistán, így ezért is örömteli, hogy sokak egyik kedvenc zeneszerzője egy közfigyelemnek örvendő alkotáshoz komponált. A Ridley Scott produkciós cége által készített sztori bemutatója a jövő évben lesz, addig még a score rögzítésére is sor kell, hogy kerüljön.  2012. október 18.


       Jövőre kerül a mozikba James Mangold ("A nyughatatlan", "Azonosság") rendezésében a "The Wolverine", melyben ismét Hugh Jackman ölti magára a páratlan regenerálódási képességgel megáldott, adamantium karmokkal rendelkező szuperhős, Farkas szerepét. A történet a szuperhős Japánban eltöltött időszakára koncentrál majd, és ezzel kapcsolatban biztató jel, hogy egy Oscar-díjas forgatókönyvíró, Christopher McQuarrie jegyzi a szkriptet. A zeneszerzői posztra Marco Beltrami lett szerződtetve, akivel a direktor a "Börtönvonat Yumába" esetében dolgozott együtt, amely munka igen emlékezetes lehet a zeneszerző számára, hiszen a score-ért első Oscar-jelölését gyűjtötte be. Beltrami 2013-ban további négy zenével fog még jelentkezni, többek között olyan filmekhez, mint a "Die Hard"-széria ötödik felvonása, a "Snowpiercer" című sci-fi Chris Evans, John Hurt, Tilda Swinton és Jamie Bell főszereplésével, illetve jövőre kerül majd a mozikba az eredetileg idén decemberre tervezett "World War Z" is. És hogy milyen zenére is aprít majd Japánban Farkas, az 2013 júliusában fog kiderülni.  2012. október 10.


       Idén húsz éve, hogy bemutatták a Mick Jackson által rendezett "Több mint testőr" című filmet, melynek sikerét többnyire a Kevin Costner mellett főszerepet játszó Whitney Houston által előadott daloknak szokás tulajdonítani. A premierrel párhuzamosan egy soundtrack album is megjelent, melyen a slágerek mellett mindössze egyetlen árulkodott az Alan Silvestri által szerzett film noiros jellegű aláfestő muzsikáról. A komponista lassú folyású, elsősorban a drámai szálakra, valamint a két főhős között kibontakozódó románcra építkező műve az elmúlt évek során kizárólag egy nem hivatalos scoring session révén volt elérhető. A legjobb filmzene kategóriában BMI-győztes mű az egyik legjobban várt, eddig ki nem adott darabja a szerzőnek, mely ezen kerek évforduló alkalmából október 9-től egy limitált, 3500-as példányszámú album révén vált elérhetővé a La-La Land Records közreműködésével. A score megrendelésére többek között a kiadó hivatalos oldalán nyílik lehetőség.  2012. október 02.       Ez év októbere elsősorban őfelsége legismertebb titkosügynökéről, James Bondról szól majd, akinek huszonharmadik, "Skyfall" címre keresztelt kalandjához ezúttal Thomas Newman készített aláfestő muzsikát. A 007-es emellett idén ünnepli ötvenedik születésnapját, hiszen első filmjét, a "Dr. No"-t 1962-ben mutatták be a mozikban. Ennek tiszteletére a Harkit Records ezen rész zenéjének újbóli megjelentetése mellett döntött, az EMI pedig a "Best of Bond... James Bond - 50th Anniversary Collection" révén tiszteleg az ügynök előtt, amelyből egy egylemezes és egy duplakorongos verzió is kapható lesz majd - utóbbi "50 Years 50 Tracks" alcímmel. A hónap várt filmjei közé tartozik még a "Felhőatlasz - Cloud Atlas", ahol a Wachowski testvérek melletti harmadik rendező, Tom Tykwer jegyzi a score-t Reinhold Heil és Johnny Klimek társaságában, az "Argo", melyhez Alexandre Desplat szerzett zenét, az "Elrabolva 2. - Taken 2", melyhez az első részt is szállító Nathaniel Mechaly készített score-t, valamint a "Trouble with the Curve" című filmdráma, amelyhez Marco Beltrami szállította a zenei aláfestést. A sorozatok kapcsán "A rejtély - Fringe" negyedik évadának zenéjébe nyerhetünk betekintést a Varése Sarabande albumával, a La-La Land Records pedig a "Terra Nova" muzsikáiból állított össze egy kétlemezes albumot. Ezek és a további megjelenések az alábbi lista szerint alakulnak:  október 01.:

       High Plains Drifter - Dee Barton (Intrada)
       King Kong Lives - John Scott (Intrada)


  október 02.:

       The Person of Interest - Ramin Djawadi (Varése Sarabande)
       The Wind That Shakes the Barley (500 darabos kiadás) - George Fenton (Kronos Records)
       Someday This Pain Will Be Useful to You - Andrea Guerra (Decca)
       Cockneys vs Zombies - Jody Jenkins (Screamworks Records)
       Pitch Perfect - Christophe Beck, Mark Kilian (Universal Music)
       Histoire d'O: Chapitre 2 - Stanley Myers, Hans Zimmer (CAM Records / Sugar)
       Profumo Di Donna - Armando Trovaioli (CAM Records / Sugar)
       Rosso Come Il Cielo - Ezio Bosso (CAM Records / Sugar)
       Le Magnifique - Claude Bolling (CAM Records / Sugar)
       King Kong (2 CD) - John Barry (Film Score Monthly)
       Won't Back Down - Marcelo Zarvos (Lakeshore Records)
       Magic City - Daniele Luppi (Silva Screen Records)
       Butter - Mateo Messina (Lakeshore Records)


  október 03.:

       Background to Violence / Orchestral Works - Miklós Rózsa (Disques CinéMusique)


  október 05.:

       Butter - Mateo Messina (Lakeshore Records)
       Frankenweenie - Danny Elfman (Walt Disney Records)
       The Oranges - Klaus Badelt, Andrew Raiher (Relativity Music Group)


  október 08.:

       Best of Bond... James Bond - 50th Anniversary Collection - Various Artists (EMI Capitol)
       Best of Bond... James Bond - 50th Anniversary Collection: 50 Years 50 Tracks (2 CD) - Various
       Artists
  (EMI Capitol)


  október 09.:

       Terra Nova (2 CD, 3000 db-os kiadás) - Brian Tyler (La-La Land Records)
       The Rat Race (1200 db-os kiadás) - Elmer Bernstein (Kritzerland)


  október 11.:

       Strategic Air Command (1000 db-os kiadás) - Victor Young (Kritzerland)


  október 12.:

       Argo - Alexandre Desplat (WaterTower Music)
       Nobody Walks - Fall On Your Sword (Lakeshore Records)
       Seven Psychopaths - Carter Burwell (Lakeshore Records)
       Sinister - Christopher Young (Varese Sarabande)
       Smashed - Andy Cabin, Eric D. Johnson (Lakeshore Records)
       Taken 2 - Nathaniel Mechaly (Idol)


  október 16.:

       Trouble With the Curve - Marco Beltrami (Varése Sarabande)
       Parade's End - Dirk Brossé (Colosseum)
       The Fog (2 CD) - John Carpenter (Silva Screen Records)
       Fringe: Season 4 - Chris Tilton (Varése Sarabande)
       [REC] 3: Génesis - Mikel Salas (Screamworks Records)
       Thundercats (2 CD) - Kevin Kliesch (La-La Land Records)


  október 17.:

       Godzilla (3 CD, 3000 db-os kiadás) - David Arnold (BuySoundtrax)
       Sharktopus (1000 db-os kiadás) - Tom Hiel (BuySoundtrax)


  október 19.:

       The Sessions - Marco Beltrami (Lakeshore Records)


  október 22.:

       Dawn of the Dead - Tyler Bates (Milan Records)
       Halo 4 - Neil Davidge, Sotaro Tojima (The End Records)
       Les Enfants Du Paradis - Joseph Kosma, Maurice Thiriet (Milan Music France)
       Tutti I Santi Giorni - Thony (GDM Records)


  október 26.:

       Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek (WaterTower Music)
       Pusher - Orbital (Silva Screen Records)


  október 30.:

       Peuple Migrateur - Bruno Coulais (Varése Sarabande)
       Skyfall - Thomas Newman (Sony Music)


  további megjelenések:

       Dr. No - Monty Norman (Harkit Records)
       Dawn of the Dead - Goblin (Cinevox)
       Inferno - Keith Emerson (Cinevox)
       A Warrior's Odyssey - Penka Kouneva (Howlin' Wolf Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam