FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2012 márciusának hírei

  2012 márciusának hírei
  2012. március 28.


       Alexandre Desplat továbbra is a komponálás megszállottja, hiszen 2012-ben előreláthatólag hat filmzenével fog előrukkolni. Az elmúlt évek legtermékenyebb zeneszerzője kisebb és nagyobb produkciókhoz egyaránt szállít majd muzsikát, és most az is kiderült, hogy Ben Affleck harmadik rendezéséhez, az "Argo"-hoz is ő komponálhat majd. Az elmúlt években a színészettől látványosan tartózkodó, legutóbb a 2010-es, direktorként is jegyzett "Tolvajok városá"-ban látott (és ezúttal is a színészek sorát erősítő) sztár manapság inkább rendezői karrierjének építgetésével van elfoglalva. Valós történeten alapuló mozija az 1979-es iráni forradalom idején megtörtént, kalandos CIA-s túszszöktetési akciót dolgozza fel. Desplat emellett a hamarosan bemutatásra kerülő "Moonrise Kingdom" és a "Rust & Bone" című mozikhoz is komponál majd, emellett az év végén érkező animációs kalandfilm, a "Rise of the Guardians" zeneszerzői posztját is ő tölti be.  2012. március 25.


       Pár héttel ezelőtt látott napvilágot egy érdekes hír, miszerint Guillermo del Toro új, "Pacific Rim"-re keresztelt mozijának a zenéjét Ramin Djawadi komponálja majd. Del Toro jövő májusban bemutatásra kerülő sci-fije esetében azért furcsa a komponista posztján Djawadit látni, mivel a rendező korábban vagy Marco Beltramit, vagy Javier Navarretét alkalmazta. Most azonban a populárisabb zenei irányzatot követő Djawadi lett a befutó, így ő komponálhat majd score-t az emberek által vezetett óriásrobotok, és a tenger mélyén rejtőző, az emberiség elpusztítására törő idegenek között dúló harcot bemutató mozihoz. A rendező egy interjúban azt is elárulta, hogy az elmúlt évekből Djawadi muzsikái (mint például a "Vasember" vagy a "Trónok harca" aláfestése) tartoznak a kedvencei közé.  2012. március 21.


       A tavalyi "Hanna - Gyilkos természet" című mozi vegyes megítélésű zenéje után a The Chemical Brothers újra lehetőséget kapott, hogy filmzenével próbálkozzon. A duó "A szállító" és "A titánok harca" rendezője, Louis Leterrier új mozijához, a "Now You See Me"-hez komponálhat score-t. A Jesse Eisenberg, Dave Franco, Mark Ruffalo, Michael Caine, Morgan Freeman, Isla Fisher és Woody Harrelson főszereplésével készülő mozi FBI-ügynökök és illuzionista bankrablók macska-egér küzdelméről szól majd, és a jövő év januárjában kerül bemutatásra.

  2012. március 10.


       A Nemzetközi Filmzenekritikusok Szövetsége (IFMCA) múlt héten jelentette be, hogy a szervezetbe tartozó kritikusok, illetve filmzenékkel foglalkozó publicisták kiket, illetve mely zenéket tartották a tavalyi év legjobbjainak. A különböző kategóriák jelöltjeit február 9-én tették közzé az IFMCA honlapján. A győztesek listáját elnézve elmondható, hogy a szervezet a tavalyi évben John Williamst ítélte a legjobbnak, hiszen a komponista öt elismerést is begyűjtött. Ő lett az év zeneszerzője, a "Hadak útján - War Horse" a legjobb score és drámai filmzene, a "Tintin kalandjai - The Adventures of Tintin" pedig a legjobb animációs muzsika díját kapta, míg a kompozíciók mezőnyében a "Hadak útján" zárótétele, a "The Homecoming" végzett az élen. Nem maradt elismerés nélkül "A némafilmes - The Artist" sokszorosan díjazott zenéje sem, mivel Ludovic Bource kapta az év felfedezettje díját. A vígjátékok mezőnyében Christopher Young "Rumnapló - The Rum Diary"-je győzedelmeskedett, a fantasy/sci-fi/horror kategóriában a Michael Giacchino által komponált "Super 8"-score lett a legjobb, az akció/kaland/thriller mozik zenéi közül pedig Cliff Martinez a "Gázt! - Drive"-hoz írt aláfestését találták a legkiemelkedőbbnek.


  A győztesek listája:

  Az év filmzenéje:
       War Horse - John Williams

  Az év filmzeneszerzője:
       John Williams

  Az év felfedezettje:
       Ludovic Bource

  Legjobb filmzene - dráma kategória:
       War Horse - John Williams

  Legjobb filmzene - vígjáték kategória:
       The Rum Diary - Christopher Young

  Legjobb filmzene - akció/kaland/thriller kategória:
       Drive - Cliff Martinez

  Legjobb filmzene - fantasy/sci-fi/horror kategória:
       Super 8 - Michael Giacchino

  Legjobb filmzene - animációs film kategória:
       The Adventures of Tintin - John Williams

  Legjobb filmzene - dokumentumfilm kategória:
       The Wind Gods - Pinar Toprak

  Legjobb kompozíció:
       "The Homecoming" (War Horse) - John Williams

  Legjobb televíziós filmzene:
       Ermessenda - Arnau Bataller

  Legjobb videojáték zene:
       Ni No Kuni: Wrath of the White Witch - Joe Hisaishi

  Legjobb kiadvány:
       The Danny Elfman & Tim Burton 25th Anniversary Music Box - Danny Elfman (Warner Bros Records)

  Legjobb újra felvett filmzenei kiadvány:
       The Battle of Neretva / The Naked and the Dead - Bernard Herrmann (karmester: William Stromberg;
       Tribute Film Classics)

  Az év filmzenei kiadója:
       La-La Land Records

  Különdíj:
       A Symphony of Hope: The Haiti Project  2012. március 09.


       Március 5-én, életének 86. évében elhunyt Hollywood legendás dalszerző-komponistája, Robert B. Sherman. Öccsével, Richarddal, Sherman Brothers néven az ötvenes évektől komponáltak, ettől kezdve számtalan sikeres filmbetétdal fűződik a nevükhöz. Első slágerlistás daluk hozta össze őket a Walt Disney Studiosszal, mellyel az elkövetkező évtizedekben teljesen összeforrt a nevük, és a rajzfilmes vállalat jó ideig legmeghatározóbb komponistái lettek, Walt Disney pedig haláláig közvetlenül velük dolgozott a filmjei zenéin. Igazi mozis áttörésük 1964-ben következett be. Ekkor mutatta be a Disney a máig hallhatatlan "Mary Poppins"-t, melynek dalait Robert B. Sherman és testvére írták. Jutalmuk két Oscar-szobor volt; a legjobb score-ért és dalért kapták meg az elismerést, emellett abban az évben egy Grammy-díjjal is gazdagodtak. Ezt követően aláfestő zenéikkel és dalaikkal további hét alkalommal kerültek az Akadémia díjának közelébe. Főként rajzfilmek, családi mozik és gyerekmesék muzsikáin dolgoztak. Nevükhöz fűződnek többek között "A dzsungel könyve" és a "Macskarisztokraták" dalai, az 1968-as "Micimackó"-ban pedig megteremtették a torkos medve jellegzetes dalos zenei környezetét, és ezután már nem is készült olyan Micimackó-feldolgozás, melyben ne Shermanék főcímdalát és stílusát használták volna. Több művükből később színpadi adaptációt is készítettek, dalaikat pedig az évek alatt sokan dolgozták fel, sőt újabb filmek alatt is gyakran találkozhatunk régi muzsikáik leporolt változataival. 2007-ben Sherman testvérével közösen megkapta az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a National Medal of Artst.  2012. március 08.


       Újra felhangzik hazánkban John Williams a "Star Wars"-hoz írt kompozíciója egy teljesen egyedi fúvószenekari átiratban, a Pomáz Wind Orchestra előadásában, Széplaki Zoltán vezényletével. Az időpont március 10., szombat, 19:00, a helyszín pedig a budapesti Millenáris Teátrum (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.). A szervezők sok szeretettel várnak minden "Star Wars"-rajongót és zeneszeretőt. További tudnivalókért a zenekar Facebook-oldalát érdemes felkeresni.


  2012. március 03.


       Baz Luhrmann évekkel korábban bejelentette már, hogy újra kívánja forgatni F. Scott Fitzgerald regényét, "A nagy Gatsby - The Great Gatsby"-t. Az 1974-es változatban Robert Redford és Mia Farrow alakított emlékezeteset a feltörekvő dúsgazdag férfi és férjezett szeretője szerepében. Az új, 2012 karácsonyán bemutatásra kerülő változatban Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan formálja majd meg ezeket a karaktereket. Luhrmann eddigi négy filmjéből kettőhöz David Hirschfelder, és szintén ennyihez Craig Armstrong komponált zenét, az ötödik rendezéséhez pedig ismét utóbbi írhatja a score-t. A zeneszerző számára a film jó ajánlólevél lehet a következő díjszezonra, hiszen a közel negyven évvel korábbi változat komponistája, Nelson Riddle Oscar-díjat nyert munkájáért.  2012. március 01.       Az aktuális mozik zenéinek megjelenései mellett olyan figyelemreméltó régi muzsikák kerülnek újból rivaldafénybe, mint a "Demetrius és a gladiátorok" aláfestése Franz Waxmantól, valamint az "Álom luxuskivitelben" dallamai Henry Mancinitől. Az élvonalbeli aktív komponisták közül e hónapban többek között James Newton Howard hallat majd magáról, aki T Bone Burnett-tel közösen készített score-t "Az éhezők viadala" című akciófilmhez, továbbá Michael Giacchino ("John Carter"), John Powell ("Lorax - The Lorax"), Alan Menken ("Tükröm, tükröm - Mirror Mirror") és Javier Navarrete ("A titánok haragja - Wrath of the Titans") is jelentkezik egy-egy új muzsikával.  március 01.:

       Larillira - Nino Rota (Legend / GDM)
       Messalina! Messalina! / La Montagna Del Dio Cannibale - Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
       (Cometa)
       Imitation of Life / Interlude - Frank Skinner (Disques CinéMusique)
       John Carter - Michael Giacchino (Walt Disney Records)


  március 02.:

       Being Flynn - Badly Drawn Boy (Lakeshore Records)
       Project X - Various Artists (Watertower Music)


  március 06.:

       The Lorax - John Powell (Varése Sarabande)
       Gungala La Pantera Nuda - Alessandro Brugnolini, Luigi Malatesta (Saimel Ediciones)
       Sette Eroiche Carogne - Angelo Francesco Lavagnino (Saimel Ediciones)


  március 09.:

       Footnote - Amit Poznansky (Milan Records)


  március 12.:

       Music from the Twilight Saga - Carter Burwell, Howard Shore, Alexandre Desplat (Silva Screen)
       Breakfast At Tiffany's - Henry Mancini (el Records)
       Casa de mi Padre - Andrew Feltenstein, John Nau (Lakeshore Records)


  március 20.:

       Spartacus: Vengeance - Joseph LoDuca (Varése Sarabande)
       Bel Ami - Rachel Portman, Lakshman Joseph De Saram (Varése Sarabande)
       Brake - Brian Tyler (Varése Sarabande)
       Coriolanus - Ilan Eshkeri (Varése Sarabande)
       Transformers Prime - Brian Tyler (Lakeshore Records)


  március 23.:

       The Hunger Games - James Newton Howard, T Bone Burnett (Universal Republic)


  március 27.:

       Gone - David Buckley (Lakeshore Records)
       Salmon Fishing In the Yemen - Dario Marianelli (Lakeshore Records)
       The Film Music of Arthur Benjamin & Leighton Lucas - Arthur Benjamin, Leighton Lucas (Chandos
       Movies)


  március 30:

       Mirror Mirror - Alan Menken (Relativity Music Group)
       Wrath of the Titans - Javier Navarrete (Watertower Music)


  további megjelenés:

       Demetrius and the Gladiators (3000 db-os, limitált kiadás) - Franz Waxman (Twilight Time)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam