FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2012 decemberének hírei

  2012 decemberének hírei
  2012. december 29.


       A La-La Land Records 2013 márciusában jelenteti meg James Newton Howard westernfilmje, a "Wyatt Earp" teljes zenei anyagát. A Kevin Costner főszereplésével készült produkcióhoz íródott, a nagyzenekar mellett tangóharmonikára, harmonikára, valamint hegedűszólóra egyaránt támaszkodó muzsika egy háromlemezes kiadvány keretén belül jelenik meg újból, melyen az 1994-es albumon hallható muzsikák mellett az eddig ki nem adott, de a filmhez felhasznált, valamint az abból végül kimaradó tételek egyaránt helyet kapnak majd. A 2012-ben is számos kuriózummal előállt kiadó az eddigi híresztelések szerint emellett jövő év elején a "Star Trek: Deep Space Nine" szériából összeállított négylemezes, illetve egy újabb, szintén négy korongot magában foglaló "X-akták - The X-Files" kiadvánnyal hallat majd magáról.  2012. december 23.


       John Debney a közeljövőben két alkotás révén hallat majd magáról. Az egyik a 2013 januárjában megrendezésre kerülő Sundance Filmfesztiválon debütáló "Jobs" című életrajzi film lesz, melyben Ashton Kutcher alakítja majd az informatikai világ egyik legismertebb alakját, Steve Jobst. A filmet Joshua Michael Stern rendezte, akivel a komponista ezt megelőzően "A döntő szavazat - Swing Vote" című vígjáték kapcsán dolgozott együtt. Ezen dráma mellett a "The Hive" című thriller muzsikája is az ő nevéhez fog fűződni, melynek jelenleg folynak az utómunkálatai. A 911-es segélyhívó központban dolgozó főszereplőnőt Halle Berry alakítja majd, a filmet pedig az első híresztelések ellenére nem Joel Schumacher, hanem Brad Anderson vihette vászonra.  2012. december 20.


       Ez év áprilisában még úgy volt, hogy a Gore Verbinski által rendezett "The Lone Ranger" című westernfilmhez a White Stripes rockbanda egyik tagjaként is ismert Jack White szállítja majd az aláfestő muzsikát. A többek között "A Quantum csendje" című 007-es film főcímdalát is jegyző zenész helyére azonban a legújabb hírek (valamint az utoljára közzétett előzetes stáblistája) alapján Hans Zimmer lépett, aki a direktorral korábban "A Karib-tenger kalózai"-széria kapcsán, illetve a szintén vadnyugati környezetben játszódó animációs alkotásnál, a "Rango"-nál dolgozott együtt. A germán komponista az Armie Hammer és Johnny Depp főszereplésével készült produkció mellett jövőre a legújabb Superman-mozi, "Az acélember", valamint a Mark Helprin azonos című regényén alapuló "Winter's Tale" című fantasy révén hallat majd magáról.  2012. december 18.


       Mi sem jelezheti jobban az év végének közeledtét, mint a filmes díjszezon beindulása. A múlt héten már megismerhettük a Critics' Choice- és a Golden Globe-jelölteket is, az előtte és az azóta eltelt pár napban pedig több kritikuscsoport és filmes szervezet is bejelentette, hogy kiket, illetve mely alkotásokat találta a 2012-es év legjobbjának. A filmeket tekintve négy versenyző elszakadt a többiektől, hiszen a "The Master", a "Lincoln", a "Nyomorultak - Les Miserables" és a "Zero Dark Thirty" sorra nyeri a díjakat, és már elég nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az Oscar-ünnepségen a legjobb film kategóriájának díjátadója a három utolsó valamelyikének címét tartalmazó borítékkal fog kisétálni a színpadra. Azonban a többi kategóriában (a legjobb férfi főszereplő kivételével, ahol Daniel Day-Lewis tarol) óriási a verseny, és sokkal nagyobb a szórás a díjazottakat tekintve, mint az elmúlt években. Igaz ez a filmzenékre is, ahol egyedül John Williams tűnik kirobbanthatatlannak, hiszen a "Lincoln"-t eddig mindenhol jelölték, ám rajta kívül e kategóriában senki sem mehet biztosra. A kritikusok nagy kedvence idén Jonny Greenwood volt a "The Master" alá komponált aláfestésével. A chicagói, a San Diegó-i és a washingtoni ítészek is az ő alkotását találták a legjobbnak. A Las Vegas-i kritikusok Mychael Danna a "Pi élete - Life of Pi" alá írt zenéjét nevezték meg a legjobbnak, a New York-i online publikáló filmes újságírók a "Django elszabadul - Django Unchained" zenéjét díjazták, Bostonban pedig Alexandre Desplat a "Holdfény királyság - Moonrise Kingdom"-hoz írt score-ját ismerték el. És hogy tovább színesítsük a nyertesek sorát, a Los Angeles-i, vagyis az egyik legrangosabb kritikusszövetség Benh Zeitlin és Dan Romer "A messzi dél vadjai - Beasts of the Southern Wild"-hoz írt aláfestését nevezte meg a legjobbnak. A tegnap előtt megtartott 17. Satellite-díj átadóján pedig Alexandre Desplat győzött az "Argo-akció - Argo" zenéjével, míg a dalok mezőnyében Claude-Michel Schonberg, Herbert Kretzmer és Alain Boublil szerzeménye, a "Nyomorultak"-ban elhangzó "Suddenly" nyert.  Critics' Choice-jelöltek:

  Legjobb zene:
       Argo - Alexandre Desplat
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams
       The Master - Jonny Greenwood
       Moonrise Kingdom - Alexandre Desplat

  Legjobb dal:
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Life's a Happy Song - Mumford & Sons (Brave)
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       Still Alive - Paul Williams (Still Alive)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  Golden Globe-jelöltek:

  Legjobb eredeti zene:
       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams

  Legjobb eredeti dal:
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Not Running Anymore - Jon Bon Jovi (Stand Up Guys)
       Safe and Sound - Taylor Swift, Joy Williams, John Paul White, T-Bone Burnett (The Hunger Games)
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  2012. december 15.


       December 11-én, életének 92. évében elhunyt a világhírű szitárművész, Ravi Shankar. A szitár és a hagyományos indiai zene nyugati megismertetésében úttörő szerepet vállaló zenész már fiatalon aktív szereplője volt hazája zenei életének, a harmincas éveiben az Indiai Nemzeti Zenekar számára komponált olyan műveket, melyekben az indiai és a nyugati zenét próbálta összehozni. Shankar az ötvenes években átlépte India határait, és Európába, majd az USA-ba adott koncerteket, később több lemezszerződést is aláírt. 1957-ben Berlinben Ezüst Medve-díjat kapott a "Kabuliwala" című film zenéjéért. A hatvanas években ismerkedett össze a Beatles egyik tagjával, George Harrisonnal, aki a "Norwegian Wood" című számban kiemelt szerepet szánt a szitárnak, ennek nyomán pedig már több zenekar is megpróbálta beépíteni a Shankar által terjesztett indiai zenét saját szerzeményeibe - Harrisonnal egyébként legendás barátságot ápoltak. Első Grammy-díját 1967-ben egy Yehudi Menuhinnal közös műért kapta, később további két Grammyvel is elismerték a munkásságát. Noha már az ötvenes években is komponált filmekhez, de nyugati letelepedése után szaporodtak meg ezen felkérései, és olyan filmekhez komponált aláfestést, mint például a "Charly - Virágot Algernonnak". A hetvenes évektől több egyetem és iskola vendégelőadója volt, ennek révén az indiai népzene legismertebb nagykövete lett. A nyolcvanas években már nemcsak népzenét, hanem nagyzenekari műveket is alkotott, 1982-ben a George Fentonnal közösen jegyzett "Gandhi" zenéjéért Oscar-, BAFTA- és Grammy-jelölésben is részesült. Közismert a Philip Glass-szel való együttműködése is, mely olyan albumokat eredményezett, mint az 1990-es "Passages", vagy a 2005-ös "Orion". Shankar utolsó fellépésére november elején került sor, amikor is lánya, a szintén elismert szitáros, Anoushka Shankar koncertjén lépett fel.  2012. december 12.


       BLOGAJÁNLÓ - 2011 nyarán kezdte meg működését a Filmkocka blog, mely indulása óta töretlen lelkesedéssel számol be a legújabb, illetve a régebbi, méltán vagy méltatlanul elfeledett filmekről, az aktuális havi mozibemutatókról, valamint minden olyan témáról (többek közt tévésorozatokról, DVD-kről), ami az egyszemélyes szerkesztőség érdeklődését felkelti. Az eddig bő húszezer látogatót vonzó oldal - operatőrként és grafikusként egyaránt dolgozó - készítője nem egy lelkes amatőr, aki "csak" szereti a filmeket, hiszen immár több mint húsz éve foglalkozik behatóbban ezzel a témával: egyszerre Star Trek- és Star Wars-rajongó, kedveli az animéket, a képregényeket. A fentieken túl találkozhatnak a Filmkocka blogon az olvasók kritikákkal és elemzésekkel is Hollywood, valamint a világ többi részének filmterméséből, illetve összehasonlításokkal és még sok más érdekességgel.  2012. december 02.       Az év utolsó hónapjában - amolyan karácsonyi ajándékként - jelenik meg "A Gyűrűk Ura"-trilógia utolsó fejezete óta várva várt újabb Tolkien-megfilmesítés, "A hobbit - Váratlan utazás - The Hobbit: An Unexpected Journey" muzsikája (rögtön két verzióban: egy egy- és egy kétlemezes változatban), melyhez Peter Jackson ismételten Howard Shore-t kérte fel komponistának. Az elmúlt hónapokban a limitált megjelenések terén vívott kiadói harcban pedig ezúttal a La-La Land Records lép majd színre többek között Ennio Morricone az "Aki legyőzte Al Caponét - The Untouchables"-hez, valamint Michael Kamen a "Die Hard 3: Az élet mindig drága - Die Hard: With a Vengeance"-hez írt aláfestésével, mely utóbbival immáron teljesnek mondható a Kamen-féle trilógia complete változatainak sora. Mindezeken túl érdekesnek ígérkeznek még a kultikus művek közé tartozó "Szép remények - Great Expectations", valamint "A nyomorultak - Les Misérables" kötetek legújabb, azonos című filmváltozatához készült aláfestések is, melyek Richard Hartley, valamint a Claude-Michel Schonberg–Alain Boubill duóhoz köthetőek. A decemberi megjelenések az eddig közzétett információk alapján az alábbiak szerint alakulnak majd:  december 03.:

       Napoléon - Maximilien Mathevon (Plaza Mayor Company / iTunes)


  december 04.:

       The Untouchables (2 CD, 3500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (La-La Land Records)
       Home Alone 2: Lost In New York (2 CD, 3000 db-os kiadás) - John Williams (La-La Land Records)
       Die Hard: With A Vengeance (2 CD, 4000 db-os kiadás) - Michael Kamen (La-La Land Records)
       Stand Up Guys - Lyle Workman (Lakeshore Records)
       Pierino Il Fichissimo (500 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Beat Records)
       Crisantemi Per Un Branco Di Carogne (500 db-os kiadás) - Piero Umiliani (Beat Records)
       ...E Cosé Divennero I 3 Supermen Del West (500 db-os kiadás) - Roberto Pregadio (Beat Records)
       Desperate Moves (500 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Beat Records)
       Hawk the Slayer (1000 db-os kiadás) - Harry Robinson (BuySoundtrax)
       Tutto Tutto Niente Niente - Paolo Buonvino (Edel/Radio Fandango)
       Great Expectations - Richard Hartley (Universal)
       Far Cry 3 - Brian Tyler (Ubisoft Music)
       2001: A Space Odyssey - Alex North Dylanna (Music / iTunes)
       Ennio Morricone (2 CD) - Ennio Morricone (Self)


  december 05.:

       La Gitane / Le Léopard (500 db-os kiadás) - Claude Bolling (Music Box Records)
       Courts Métrages (500 db-os kiadás) - François de Roubaix (Music Box Records)
       The House On Carroll Street (500 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box Records)
       Invader - Lucas Vidal (Lakeshore Records)


  december 07.:

       The Fitzgerald Family Christmas - P.T. Walkley (Bathing Suit Music)
       Jesus Loves Me - Marcel Barsotti (Colosseum)


  december 11.:

       Career (1000 db-os kiadás) - Franz Waxman (Kritzerland)
       I Figli Di Zanna Bianca - Stelvio Cipriani (GDM CD Club)
       Il Principe Del Deserto - Ennio Morricone (GDM/Legend)


  december 12.:

       Duello Nel Texas - Ennio Morricone (Digitmovies)
       Rosmunda E Alboino - Carlo Rustichelli (Digitmovies)
       Poliziotto, Solitudine E Rabbia - telvio Cipriani (Digitmovies)
       Padella Calibro 38 - Franco Micalizzi (Digitmovies)


  december 14.:

       Any Day Now - Joey Newman (Lakeshore Records)
       The Hobbit: An Unexpected Journey - Howard Shore (WaterTower Music)
       Save the Date - Hrishikesh Hirway (Lakeshore Records)


  december 19.:

       Amour - Various Artists (Virgin Classics)
       The Impossible - Fernando Velazquez (Lionsgate Records)
       Jack Reacher - Joe Kraemer (La-La Land Records)
       Not Fade Away - Various Artists (ABKCO Records)
       On the Road - Gustavo Santaolalla (Verve Records)
       This is 40 - Jon Brion (Capitol Records)
       West of Memphis - Nick Cave, Warren Ellis (Sony Legacy)
       Silent Hill: Revelation - Jeff Danna, Akira Yamaoka (Lakeshore Records)


  december 21.:

       Ludwig II - Bruno Coulais (Bavaria Sonor Mediathek)


  december 25.:

       Django Unchained - Various Artists (Republic Records)
       Les Miserables - Claude-Michel Schonberg, Alain Boubill (Republic Records)
       Quartet - Dario Marianelli (Decca Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam