FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2011 februárjának hírei

  2011 februárjának hírei
  2010. február 28.       A latolgatások bejöttek, Trent Reznor és Atticus Ross vitte el a legjobb score-ért járó aranyszobrot a hazai idő szerint február 28-án hajnalban, 83. alkalommal megrendezett Oscar-gálaesten. Ezzel a díjjal, a duó révén, a film három szoborral távozott a rendezvényről. Az esélyek alapján a legfőbb vetélytárs talán Alexandre Desplat lehetett, de "A király beszéde" tarolása nem érintette a filmzenei kategóriát. A legjobb betétdalt a "Toy Story" 3. részében hallhattuk, melyet Randy Newman szerzett és adott is elő, akinek a tizenkilencszeres Oscar-veterán (ebből pedig nyolcszor nyertesként távozó) Alan Menken, illetve a pályája során számos, elősorban indiai filmhez írt dalt                                       jegyző (eddigi három Oscar-jelöléséből kettőt díjra váltó) A.R. Rahman volt a fő konkurenciája. A jelöltek listája - a nyertesek kiemelésével - az alábbiak szerint alakult:


  Legjobb eredeti filmzene:

       The Social Network - Trent Reznor, Atticus Ross
       127 Hours - A.R. Rahman
       How to Train Your Dragon - John Powell
       Inception - Hans Zimmer
       The King's Speech - Alexandre Desplat


  Legjobb betétdal:

       "We Belong Together" (Toy Story 3) - Randy Newman
       "If I Rise" (127 Hours) - A.R. Rahman, Rollo Armstrong, Dido
       "Coming Home" (Country Strong) - Tom Douglas, Hillary Lindsey, Troy Verges
       "I See the Light" (Tangled) - Alan Menken, Glenn Slater  2010. február 26.       Február 24-én hirdette ki a Filmzenekritikusok Nemzetközi Szövetsége (International Film Music Critics Association), hogy a 2010-es évben mely zenéket tartotta a legjobbnak. Immáron hetedik alkalom, hogy az e szervezetbe tömörült online, rádiós és nyomtatott sajtós kritikusok és publicisták megnevezik az év legkiemelkedőbb filmes muzsikáit. 2010 legjobb filmzenéje John Powelltől az "Így neveld a sárkányodat" score-ja lett, az év zeneszerzőjének pedig Alexandre Desplat-t választották. A francia komponista további két elismerésben is részesült, mivel "A király beszéde" aláfestése lett a legjobb drámai filmzene, a "Szellemíró"-é pedig a                                       thriller/kaland/akció műfajon belül találtatott a legjobbnak. A török Pinar Toprak a "The Lightkeepers"-höz komponált muzsikája az év vígjátékzenéje lett, míg a legjobb dokumentumfilm-zene kategóriában Bruno Coulais győzött az "Óceánok"-hoz írt muzsikájával. A "Tron: Örökség" aláfestése a fantasy/sci-fi/horror kategóriában lett a legjobb, míg az év felfedezettje díjat a portugál Nuno Malo érdemelte ki az "Amália" score-jával. A legjobb kompozíció díját pedig Danny Elfman kapta, az "Alice Csodaországban" főtémájáért.

  A győztesek:

       Legjobb filmzene:
            John Powell - How to Train Your Dragon

       Az év filmzeneszerzője:
            Alexandre Desplat

       Legjobb filmzene (dráma):
            Alexandre Desplat - The King's Speech

       Legjobb filmzene (vígjáték):
            Pinar Topak - The Lightkeepers

       Legjobb filmzene (thriller/kaland/akció):
            Alexandre Desplat - The Ghost Writer

       Legjobb filmzene (animációs film):
            John Powell - How to Train Your Dragon

       Legjobb filmzene (fantasy/sci-fi/horror):
            Daft Punk - Tron: Legacy

       Legjobb filmzene (dokumentumfilm):
            Bruno Coulais - Océans

       Az év felfedezettje:
            Nuno Malo (Amália)

       Az év kompozíciója:
            Danny Elfman - Alice's Theme (Alice in Wonderland)

       Legjobb televíziós filmzene:
            Bear McCreary - Human Target

       Legjobb videojáték-zene:
            Oscar Araujo - Castelvania: Lords of Shadow

       A legjobb archívfelvétel-kiadvány:
            Alex North - Spartacus (Varése Sarabande)

       Az év legjobb filmzenekiadója:
            La-La Land Records

  A teljes jelöltlista a szervezet honlapján megtekinthető.  2010. február 24.       Az Amerikában áprilisban bemutatásra kerülő "Source Code" alatt végül Chris Bacon munkáját hallhatjuk, aki Clint Mansellt váltotta a zeneszerzői poszton. A rendező, Duncan Jones és Mansell a "Hold" esetében dolgozott már együtt, de utóbbi - egyeztetési konfliktusra hivatkozva - kiszállt a projektből úgy, hogy a score egy részét már meg is írta. A helyére beugró Baconnek nem volt könnyű dolga, hiszen Mansell novemberben hagyta ott a projektet, a zene felvételével pedig december közepére már végeznie is kellett, noha a film premierjéig még hónapok vannak hátra. A fiatal komponista önálló mozis munkákkal csak tavalytól jelentkezett, de előtte is csupán                                       néhány tévés produkcióhoz komponált. Ugyanakkor ezután bizonyára gyakrabban fogunk találkozni a nevével, hiszen 2005-től kezdődően, James Newton Howard állandó munkatársaként, olyan filmek zenéiben működött közre fontos pozíciókban, mint például a "King Kong", a "Lány a vízben", a "Legenda vagyok" vagy "A sötét lovag". A nemrég bemutatásra került "Gnómeó és Júlia" című rajzfilm esetében pedig a score-t Howarddal közösen jegyzik.  2010. február 22.       John Frizzell vette át Cliff Martinez helyét a "The Lincoln Lawyer" című film zeneszerzői posztján. A Matthew McConaughey, Marisa Tomei, John Leguizamo, Ryan Phillippe és William H. Macy nevével fémjelzett bestsellerből készült jogi drámához Martinez kezdte el ugyan a score komponálását, de végül a bemutató előtt két hónappal új stílust képzeltek el a film alá. Az alkotás márciusban kerül az amerikai mozikba, a filmzenét is akkortájt adják majd ki a Lakeshore Records jóvoltából.

  2010. február 18.       Carter Burwell visszatér az "Alkonyat"-szériához, mivel a befejező dupla rész zeneszerzői posztjára is őt kérték fel. Bár eddig az volt a gyakorlat, hogy a széria minden filmjéhez új zeneszerző érkezik, ez most megváltozik, és ezzel véget érnek azok a találgatások is, hogy vajon melyik ismert zeneszerző kerül a projektbe. Burwell szerződtetése persze valahol sejthető volt, hiszen a "The Twilight Saga: Breaking Dawn" rendezője, vagyis Bill Condon eddigi három filmjéből kettő ("Érzelmek tengerében", "Kinsey") esetében is Burwell volt a komponista. Stephenie Meyer sikersorozatának negyedik, záró fejezete, vagyis a "Hajnalhasadás" két részletben érkezik a                                       mozikba. Az első felvonásra ez év novemberéig kell várni, míg a második és egyben utolsó "Alkonyat" rá egy évre kerül a nagyközönség elé.  2010. február 15.       Február 13-án két nagy díjátadót is figyelemmel lehetett kísérni. A Brit Film és Televízió Művészeti Akadémia (BAFTA) a várakozásoknak megfelelően "A király beszéde" című mozit tartotta a tavalyi év legjobbjának, amely emellett még hat díjat nyert, köztük a legjobb zene kategóriájában is. A film zeneszerzője, Alexandre Desplat ötödik BAFTA-jelölését tudta díjra váltani, a szobrot Paul McCartneytól vehette át.
       A másik díjátadó pedig a Grammy volt, melyet idén 53. alkalommal tartottak meg. A legjobb score kategóriájában Randy Newman győzedelmeskedett a "Toy Story 3." aláfestésével. A legjobb betétdal az                                       "Őrült szív"-ben elhangzó "The Weary Kind" lett, így Ryan Bingham és T Bone Burnett a tavalyi Oscar- és a Golden Globe-díj után ezt az elismerést is bezsebelhette. Szintén ennek a mozinak a zenéje nyerte el a legjobb soundtrack díját is, az ezért járó szobrot az album két producere, Burnett és Stephen Bruton vehette át.  2011. február 01.       A februári hónapot nyugodtan jellemezhetjük a "lemezáradat" jelző használatával, melyben szinte minden stílusú score megtalálható, ismert és kevésbé ismert szerzőktől egyaránt. Az egyik leginkább említésre méltó kiadvány a Kritzerland révén megjelenő bővített korong, a "Gorky Park", ami mellett olyan gyűjtemény is megjelenik, mint a "Francis Lai - The Essential Film Music Collection", melyen a szerző és zenekarának előadásában hallhatók a komponista fontosabb témái. Jelen impozáns lista pedig még nem fedi le az olyan meglepetésekkel, kuriózumokkal előálló kiadók ezen időszakra vonatkozó terveit, mint a La-La Land Records vagy a Film Score                                       Mothly.  február 01.:

       Sanctum - David Hirschfelder (Varése Sarabande)
       La Herencia Valdemar - Arnau Bataller (MovieScore)
       Claustrophobia - Cato (Kiite Records)


  február 04.:

       Roma A Mano Armata (1000 db-os kiadás) - Franco Micalizzi (Beat Records)
       Il Cinico, L'Infame, Il Violento (1000 db-os kiadás) - Franco Micalizzi (Beat Records)
       Le Notti Porno Nel Mondo Ns 2 (1000 db-os kiadás) - Gianni Marchetti, Piero Umiliani (Beat Records)


  február 05.:

       Guy De Maupassant - Georges Delerue (Disques CinéMusique)


  február 07.:

       Francis Lai - The Essential Film Music Collection - Francis Lai (Silva Screen Records)
       Brighton Rock - Martin Phipps (Silva Screen Records)


  február 08.:

       The Rite - Alex Heffes (Silva Screen Records)
       Gnomeo and Juliet - James Newton Howard, Elton John (Buena Vista Records)
       My Son, My Son, What Have Ye - Ernst Reijseger (Winter & Winter)


  február 11.:

       Hindenburg - Dirk Leupolz (Alhambra)


  február 14.:

       Sounds of Love - Muzyka Miloscia Pisana - Maciej Zielinski (Polskie Radio S.A.)
       Gorky Park (1000 db-os kiadás) - James Horner (Kritzerland)
       Milosc Nad Rozlewiskiem - Stanislas Syrewicz (Polskie Radio S.A.)


  február 15.:

       Oldboy - Jo Yeong-wook (Milan Records)
       Unknown - John Ottman (Varése Sarabande)
       Musiques Pour L'Écran (2 CD) - Raymond Alessandrini (Disques CinéMusique)
       No Strings Attached - John Debney (Lakeshore Records)
       Blue Valentine - Grizzly Bear (Lakeshore Records)


  február 17.:

       Harry & Son - Henry Mancini (Quartet)
       Even the Rain - Alberto Iglesias (Quartet)
       La Herencia Valdemar II: La Sombra Prohibida - Arnau Bataller (MovieScore Media)


  február 21.:

       The Promise - Debbie Wiseman (Silva Screen Records)
       L' Incorrigible / Va Voir Maman, Papa Travaille (1000 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box)


  február 22.:

       Fringe - Season 2 - Michael Giacchino, Chris Tilton, Chad Seiter (Varése Sarabande)


  február 23.:

       La Disubbidienza - Ennio Morricone (GDM)


  február 24.:

       Monster Mutt - Chris Walden (MovieScore Media)


  további megjelenések:

       A Dry White Season (1000 db-os kiadás) - Dave Grusin (Kritzerland)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam