FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2008 februárjának hírei

  2008 februárjának hírei
  2008. február 27.       A Filmzene.net közvéleménykutatását a mai nappal lezártuk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a kérdőívet kitöltő minden kedves olvasónknak a közreműködést, és az így nyújtott segítséget. A válaszadók között kisorsolásra került "Legenda vagyok" című film zenéjét Ipkovits Gábor nyerte, akinek ezúton is gratulálunk, és rövidesen felvesszük vele a kapcsolatot. A közvéleménykutatás során összegyűlt, olvasóinkkal kapcsolatos személyi adatokat töröltük, azokat más célra nem használtuk fel.

  2008. február 25.       Hazai idő szerint ma hajnalban ért véget a 80. Oscar-gála, melynek ezúttal is a Kodak Theatre adott otthont, házigazdája pedig Jon Stewart volt. A zenei kategóriák közül először a legjobb betétdal díját osztották ki, melyet John Travoltától vehetett át Glen Hansard és Markéta Irglová a "Once"-ban hallható "Falling Slowly"-ért, az egyértelmű vesztes pedig az Alan Menken-Stephen Schwartz páros volt, akiket a "Bűbáj - Enchanted" című Disney-film három daláért is jelöltek, ám egyikkel sem nyertek. A Legjobb eredeti filmzene elismerésért versengő score-ok idén igazán színes mezőnyt biztosítottak: az elektronikustól a könnyed vígjátéki zenén át a westernig mindent                                       megtalálhattunk benne, míg a nyertes a "Vágy és vezeklés - Atonement" aláfestését készítő Dario Marianelli lett. A jelöltek teljes listája (a nyertesek kiemelésével) az alábbiak szerint alakult:


  Legjobb eredeti filmzene:

       Atonement - Dario Marianelli
       3:10 to Yuma - Marco Beltrami
       The Kite Runner - Alberto Iglesias
       Michael Clayton - James Newton Howard
       Ratatouille - Michael Giacchino


  Legjobb betétdal:

       "Falling Slowly" (Once) - Glen Hansard, Markéta Irglová
       "Raise It Up" (August Rush) - Jamal Joseph, Charles Mack, Tevin Thomas
       "Happy Working Song" (Enchanted) - Alan Menken, Stephen Schwartz
       "So Close" (Enchanted) - Alan Menken, Stephen Schwartz
       "That's How You Know" (Enchanted) - Alan Menken, Stephen Schwartz  2008. február 19.       Az Intrada Records limitált példányszámban nemrégiben megjelentette Jay Chattaway a "Tomboló terror" (közkedvelt nevén: "USA invázió") című Chuck Norris-filmhez írt zenéjét. A komponista és a napjainkban is különös népszerűségnek örvendő akciósztár egyébként ezt megelőzően egy hasonló alkotásban, az itthon a VHS-korszak klasszikusai között számon tartott "Ütközetben eltűnt"-nél is dolgozott már együtt. Az ezer darabos példányszámban napvilágot látott, közel egy teljes CD-t kitöltő játékidővel bíró score természetesen az eredeti felvételek újrakevert, letisztított változatát tartalmazza, amelyhez egy többoldalas színes füzet is tartozik.                                       Belehallgatásra, illetve megrendelésre többek között a kiadó hivatalos honlapján van lehetőség.  2008. február 17.       Klaus Badelt nevével idén két kalandfilm stáblistáján is találkozhatunk majd: az egyik a "Csillagközi invázió" harmadik része, a "Starship Troopers - Marauder" lesz, amelyet a forgatókönyvíróként korábban már több Paul Verhoeven-filmnél (például: "Robotzsaru", "Csillagközi invázió") is közreműködő Edward Neumeier rendez. A film központi szereplője az első rész egyik főhőse, az ekkor már tábornoki rangban lévő Johnny Rico (Casper Van Dien) lesz, akit visszahívnak, hogy ismét szálljon harcba a bogarak ellen. Badelt a másik, hasonló műfajú projektjével a jövőt a múltra, a bogarakat pedig a sivatag homokjára váltja fel, ugyanis ő készíti el a "The Scorpion King:                                       Rise of the Akkadian" aláfestését is.  2008. február 13.       Az elmúlt napokban több helyen is lehetett látni, hallani vagy olvasni hosszabb-rövidebb beszámolót a február 10-én megrendezésre került Grammy-díjkiosztóról, ahol elsősorban a főbb kategóriák nyertesei és vesztesei voltak kiemelve - a szenzációhajhászásnak köszönhetően természetesen az ehhez kapcsolódó botrányokkal együtt. Ám arról például, hogy a filmzene és a betétdalok kategóriáján belül kiket jelöltek, majd díjaztak, az ide vonatkozó fórumokon kívül nem sokat lehetett hallani. Pedig aznap arany gramofont vihetett haza Michael Giacchino, aki a "L'ecsó - Ratatouille"-hoz készített aláfestésével érdemelte ki a szobrot, a legjobb                                       betétdal kategóriában pedig a Siedah Garrett-Henry Krieger páros léphetett színpadra a "Dreamgirls" musicalben hallható "Love You I Do" című daluk okán.


  Legjobb eredeti filmzene:

       Ratatouille - Michael Giacchino
       Babel - Gustavo Santaolalla
       Blood Diamond - James Newton Howard
       The Departed - Howard Shore
       Happy Feet - John Powell
       Pan's Labyrinth - Javier Navarrete


  Legjobb betétdal:

       "Love You I Do" (Dreamgirls) - Siedah Garrett, Henry Krieger
       "You Know My Name" (Casino Royale) - David Arnold, Chris Cornell
       "The Song of the Heart" (Happy Feet) - Prince
       "Guaranteed" (Into the Wild) - Eddie Vedder
       "Falling Slowly" (Once) - Glen Hansard, Markéta Irglová  2008. február 12.       Ezúttal is a londoni Royal Opera House adott otthont az egyik legrangosabb európai díjátadó ünnepségének, amelyet legtöbben csak BAFTA-ként ismernek. A Brit Filmakadémiának köszönhetően minden évben megrendezésre kerülő esemény keretén belül idén a legjobb filmzenéért járó szobrocskát a "Piaf - La Mome" című koprodukciós életrajzi film aláfestéséért jelölt Christopher Gunning vihette haza, megelőzve ezzel többek között a "Vágy és vezeklés - Atonement"-ért nemrégiben Golden Globe-bal elismert Dario Marianellit. A jelöltek listája az alábbiak szerint alakult:       La Mome - Christopher Gunning
       American Gangster - Marc Streitenfeld
       Atonement - Dario Marianelli
       The Kite Runner - Alberto Iglesias
       There Will Be Blood - Jonny Greenwood  2008. február 06.       A tegnap véget ért 39. Magyar Filmszemlén harmadik alkalommal osztottak ki filmzenei díjat. Mundruczó Kornél-film ezúttal másodjára kapta meg ezt az elismerést, hiszen míg két éve a "Johanna" lett a nyertes (melynek zenéje Tallér Zsófia munkája), addig idén a fődíjas "Delta" nyert ebben a kategóriában is. Érdekesség, hogy az aláfestésért az elsősorban zenészként ismert Lajkó Félix felelt, aki a film főszerepét is alakította. További hazai filmzenés hír, hogy a napokban Tarr Béla állandó zeneszerzője, Víg Mihály ("Werckmeister harmóniák", "A londoni férfi") az EU XXL filmfesztiválon az év filmzeneszerzőjének járó díjat vehette át.  2008. február 04.       Dario Marianelli nemrégiben egy újabb Working Title-produkcióhoz szerződött le (az ő égiszük alatt született meg többek között az Oscar-jelölt "Vágy és vezeklés" is), melynek címe: "Hippie Hippie Shake". A 1960-as évek végi hippikorszakban, Londonban játszódó dráma Richard Neville (akit a többek között a "Batman: Kezdődik!"-ből is ismert Cillian Murphy alakít) memoárja alapján készül, Beeban Kidron rendezésében. Marianelliről emellett az idén még Joe Wright "The Soloist" című életrajzi filmje kapcsán hallhatunk majd, amely egy Los Angeles-i hajléktalanról szól, aki arról álmodozik, hogy egyszer a Walt Disney Concert Hallban léphet majd fel.  2008. február 02.       Március 26-án, illetve 27-én Münchenben csendülnek fel "A Gyűrűk Ura" dallamai. A Ludwig Wicky által vezényelt Münchner Symphoniker tagjai azonban ezúttal nem a világ számos pontján nagy sikerrel játszott szimfóniát adják elő a Universitats Choir München közreműködésével, hanem az első film, "A Gyűrű Szövetsége" aláfestését. Az előadás különlegessége, hogy a zenekar játéka közben egy 12 x 8 méteres vásznon lehet majd figyelemmel kísérni a filmrészleteket. Bővebb információ a rendezvényről, valamint jegyrendelési lehetőség a virtuopolis.de honlapon található.
  2008. február 01.       Az év elején tapasztalható holtszezon a filmzene világára is igaz, amit jól tükröz, hogy a februári megjelenések listája éppoly hosszú (vagyis rövid), mint az előző hónapé volt. Amire azonban mindenképpen érdemes figyelni, az James Horner fantasy-kalandzenéje, a "The Spiderwick Chronicles", John Powell "Jumper"-e, valamint Marc Streitenfeld "American Gangster"-e - ez utóbbi már abból a szempontból is érdekes, hogy valóban megjelenik-e, ugyanis a Varése Sarabande már tologatja egy ideje a kiadás időpontját. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy február 24-én Oscar-gála lesz, melynek keretén belül Dario Marianelli, James Newton Howard, Marco                                       Beltrami, Michael Giacchino, valamint Alberto Iglesias szállnak ringbe a szobrocskáért.  február 5.:

       Klimt - Jorge Arriagada (Movie Score Media)
       Rambo - Brian Tyler (Lions Gate Records)
       The Spiderwick Chronicles - James Horner (Lakeshore Records)


  február 12.:

       Jumper - John Powell (Lakeshore Records)


  február 19.:

       American Gangster - Marc Streitenfeld (Varése Sarabande)
       Penelope - Joby Talbot (Lakeshore Records)


  február 26.:

       Miss Pettigrew Lives For A Day - Paul Englishby (Varése Sarabande)
       The Other Boleyn Girl - Paul Cantelon (Varése Sarabande)
       Un Omicidio Perfetto A Termini Di Legge - Giorgio Gaslini (Fin de Siccle Media)
       Vantage Point - Atli Örvarsson (Varése Sarabande)


  további megjelenés:

       Professionisti Per Un Massacro - Carlos Pes (Verita Note)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam