FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2008 decemberének hírei

  2008 decemberének hírei
  2008. december 25.       Kedves Olvasóink!
       Egy ötletből 2003. december 25-én valóság lett: hosszas tervezgetés nyomán megszületett a Filmzene.net, melyet ekkor még csak a reménybeli szerkesztők tudtak megtekinteni. Mivel az oldal már nemcsak elméletben létezett, hanem gyakorlatban is, elkezdhettünk dolgozni azon, hogy kezdeményezésünk mihamarabb nyilvánossá váljon. Mintegy fél évvel később ez meg is történt, 23 biográfiával és 48 kritikával hivatalosan is elindultunk. A következő, közel öt évben lassan kialakult az irányvonalunk is: korábban még nem publikáló szerkesztőink rátaláltak stílusukra, emellett az oldal felépítése                                       is jelentősen megváltozott, elnyerve mai formáját. Eközben létszámunk is bővült, s végül a jelenlegi kilenc cikkírónál állapodott meg. Egy fontos célunkat saját megítélésünk szerint teljesítettük: egy korábban itthon mindenféle értelemben hanyagolt zenei műfaj közreműködésünk révén kapott egy kifejezetten csak ezzel foglalkozó médiumot, ahol reményeink szerint a legtöbben találtak olyan szerzeményről beszámolót, amiről szívesen olvassák el más véleményét is. Az pedig külön öröm számunkra, ha mi járulhattunk hozzá ahhoz, hogy valaki megismerkedjen egy számára később kedvessé váló művel.
       Azonban az, hogy fennállásunk ötödik évét ünnepelhetjük, leginkább Olvasóinknak köszönhető, akik akkor is rendületlenül rápillantottak naponta a Filmzene.netre, ha azt - szándékunk ellenére - heteken keresztül nem állt módunkban frissíteni. Visszatérő látogatóink stabil bázisa számunkra azt jelenti, hogy jó úton járunk, és természetesen az sem elhanyagolható a továbbiak szempontjából, hogy ennyien kíváncsiak írásainkra. Mindez arra ösztönöz bennünket, hogy Olvasóinknak mindezt megköszönve, a következő években is folytassuk munkánkat, az aktuális újdonságok és érdekességek mellett a honlapunkon egyelőre még nem szereplő, ám a filmzenetörténelem nagyjainak számító zenékről szóló leírásaink számát is bővítve. Mindamellett továbbra is várjuk Olvasóink leveleit, kéréseit, kérdéseit, hiszen ahogy eddig tettük, úgy ezután is minden egyes levélre válaszolunk.
       Zárásként pedig ezúton is szeretnénk minden kedves Olvasónknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánni - persze minél több kiváló filmzenével!

       A Filmzene.net szerkesztői  2008. december 15.       A napokban hirdették ki a 66. Golden Globe-díj jelöltjeinek listáját. Összesítve a legtöbb jelölést a "Benjamin Button különös élete - The Curious Case of Benjamin Button", a "Frost/Nixon", valamint a "Kétely - Doubt" kapták, melyek közül az első kettő a legjobb eredeti filmzene kategóriában is versenybe száll egymással. Érdekes, hogy a Golden Globe bizottsága az idei filmzenetermést mennyire másként látja, mint a Grammy bírái: a két listát összevetve csupán a Pixar "WALL-E"-jának "Down to Earth"-je egyezik meg. A ceremóniára - mely tavaly a forgatókönyvírók sztrájkja és a vele szolidarizáló többi filmes miatt elmaradt - január 11-én kerül sor. A két,                                       számunkra érdekes kategória jelölései az alábbiak szerint alakulnak:


  Legjobb eredeti filmzene:

       Changeling - Clint Eastwood
       The Curious Case of Benjamin Button - Alexandre Desplat
       Defiance - James Newton Howard
       Frost/Nixon - Hans Zimmer
       Slumdog Millionaire - A.R. Rahman


  Legjobb betétdal:

       "Down to Earth" (WALL-E) - Thomas Newman, Peter Gabriel
       "Gran Torino" (Gran Torino) - Clint Eastwood, Jamie Cullum
       "I Thought I Lost You" (Bolt) - Miley Cyrus
       "Once in a Lifetime" (Cadillac Records) - Beyoncé
       "The Wrestler" (The Wrestler) - Bruce Springsteen  2008. december 11.       December 16-án jelenik meg a már hazánkban is bemutatott "Halottnak a csók" filmzenealbuma. A lemezre a sorozat - Ellen Greene és Kristin Chenoweth által előadott - dalai mellett James Dooley zenéjéből is egy több mint egyórányi válogatás került. A CD a Varése Sarabande kiadásában jut el a boltokba, de az iTunesról is letölthető lesz. Az aláfestés készüléséről itt olvashatók részletek.


  2008. december 08.       Jövő márciusban debütál a mozikban Renny Harlin soron következő akciófilmje, a "12 Rounds", melynek aláfestéséről Trevor Rabin gondoskodik. Az először a "Háborgó mélység" készítése során együttműködő páros legújabb kollaborációjának eredménye a napokban ölt végső formát. A szerzőtől már jól megszokott módon keverednek majd az elektronikus elemek az élőzenével, mely utóbbit nemrégiben rögzítették az Eastwood Scoring Stage-en, a Hollywood Studio Symphony vonósai és fúvósai közreműködésével, valamint Gordon Goodwin vezényletében. A harminchat fős zenekar játékát a szerző régi munkatársai, Steve Kempster,                                       Erik Swanson és Robbie Boyd keverik majd össze, illetve egészítik ki az elektronikus részekkel. A felvételekről készített képriport a ScoringSession.com-on tekinthető meg.  2008. december 06.       A napokban hirdették ki az 51. Grammy-díj jelöltjeinek listáját, melyen mintegy száztíz kategóriában kelnek versenyre a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között készült zenék, s ahogyan az már lenni szokott, nem hiányoznak a listáról a filmzenék sem. A jelölteket nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezúttal is inkább a filmek, illetve azok népszerűsége került előtérbe, mintsem zenei tartalmuk, így lehet az, hogy a "Vérző olaj" és "A bakancslista" aláfestése kivételével tulajdonképpen mindegyik blockbuster-kísérő.


  Legjobb eredeti filmzene:

       The Dark Knight - James Newton Howard, Hans Zimmer
       Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - John Williams
       Iron Man - Ramin Djawadi
       There Will Be Blood - Jonny Greenwood
       Wall-E - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:

       "Down To Earth" (Wall-E) - Peter Gabriel, Thomas Newman
       "Ever Ever After" (Enchanted) - Alan Menken, Stephen Schwartz
       "Say" (The Bucket List) - John Mayer
       "That's How You Know" (Enchanted) - Alan Menken, Stephen Schwartz
       "Walk Hard" (Walk Hard - The Dewey Cox Story) - Judd Apatow, Marshall Crenshaw, Jake Kasdan


  Legjobb filmzenealbum:

       American Gangster
       August Rush
       Juno
       Mamma Mia!
       Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street  2008. december 02.       Elérkeztünk az év utolsó hónapjához, s ahogyan az lenni szokott, egyes kiadók ekkorra is tartogatnak olyan meglepetéseket, melyek végül a legtöbb filmzenebarát karácsonyfája alatt kötnek ki. Bár hosszúságát és tartalmát tekintve kellően impozáns lista összegzi az eddig bejelentett megjelenéseket, ezzel még korántsem teljes a felhozatal, hiszen például az Intrada konkrétumoktól mentesen adott hírt további lemezekről. Emellett a Varése Sarabande is leközölte az idei utolsó Soundtrack Club-os csokrát, melyből Jay Chattaway "Silver Bullet"-je már el is fogyott, s Elmer Bernstein "Report to the Commissioner"-éből, valamint Alfred Newman "The President's Lady"-                                       jéből is már csak kevesebb mint ötszáz példányra lehet leadni az előrendelést.


  december 02.:

       La Guerre Du Feu - Philippe Sarde (Universal Jazz/Emarcy)
       How to Steal a Million / Bachelor Flat (2500 db-os kiadás) - John Williams (Intrada)
       The Killer Elite (1500 db-os kiadás) - Jerry Fielding (Intrada)


  december 09.:

       The Dark Knight (2 CD) - James Newton Howard, Hans Zimmer (Warner Bros.)
       The Day the Earth Stood Still - Tyler Bates (Varése Sarabande)
       Defiance - James Newton Howard (Sony Classics)
       Nel Segno Di Roma - Angelo Francesco Lavagnino (Digitmovies)
       Nine to Five (3000 db-os kiadás) - Charles Fox (Intrada)
       Ponzio Pilato / Il Colosso Di Roma - Angelo Francesco Lavagnino (Digitmovies)
       The President's Lady (1500 db-os kiadás) - Alfred Newman (Varése Sarabande)
       Pushing Daisies - James Michael Dooley (Varése Sarabande)
       Report to the Commissioner (1500 db-os kiadás) - Elmer Bernstein (Varése Sarabande)
       Sex and the City - Aaron Zigman (New Line Records)
       Short Circuit (2000 db-os kiadás) - David Shire (Varése Sarabande)
       Silver Bullet (1000 db-os kiadás) - Jay Chattaway (Varése Sarabande)
       La Svergognata / Suggestionata - Berto Pisano, Carlo Savina (Digitmovies)
       Twilight - Carter Burwell (Atlantic Records)
       Valkyrie - John Ottman (Varése Sarabande)


  december 16.:

       Che - Alberto Iglesias (Varése Sarabande)
       Frost/Nixon - Hans Zimmer (Varése Sarabande)
       Largo Winch - Alexandre Desplat (Varése Sarabande)
       Seven Pounds - Angelo Milli (Varése Sarabande)


  december 23.:

       The Curious Case of Benjamin Button - Alexandre Desplat (Concord Records)


  további megjelenések:

       Miklos Rozsa Collection: Music for Guitar (1000 db-os kiadás) - Rózsa Miklós (Buysoundtrax)
       Pane E Liberta' - Ennio Morricone (Rai Trade)
       The Tale of Despereaux - William Ross (Intrada)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam