FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2006 márciusának hírei

  2006 márciusának hírei
  2006. március 25.       Június 1-én ismét megrendezésre kerül a "Filmharmonic" névre keresztelt hangverseny, mely során a klasszikus filmzenék tételei éppúgy felcsendülnek majd, mint az elmúlt évek sikerei. A londoni Royal Albert Hallban megrendezésre kerülő esemény egyik vendége Debbie Wiseman ("Arséne Lupin") komponista lesz, a karmesteri szerep pedig Tolga Kashifra hárul. Az est során a filmzenei világ többévtizedes történelméből szinte minden nevesebb zenei részlet hallható lesz majd. A "The Golden Age of Hollywood" keretein belül a James Bond-tételek mellett a "Psycho", a "Bűvölet", a "Ben Hur" és az "Elfújta a szél" témáit játssza majd a zenekar,                                       ezt követően pedig a "Superman", a "Schindler listája", "A misszió", a "Rocky", a "Gladiátor", a "Harry Potter"-széria és "A Gyűrűk Ura"-trilógia dallamai járják át a termet.
       A jegyeket - melyek 5-40 font közötti áron vannak - a Royal Albert Hall hivatalos honlapján lehet megrendelni.  2006. március 18.       A londoni Barbican Hall hangversenytermében tegnap este került megrendezésre a "Nightmare Romance - Bernard Herrmann & Alfred Hitchcock" elnevezésű koncert, mely keretein belül a BBC Concert Orchestra előadásában olyan híres és klasszikus filmek tételei csendültek fel, mint a "Psycho", a "Szédülés" ("Vertigo"), az "Észak-északnyugat" ("North by Northwest"), továbbá az "Aranypolgár" ("Citizen Kane"), és a "Taxisofőr" ("Taxi Driver"). A hangverseny karmestere Joel McNeely zeneszerző volt, aki már igencsak jártas ebben a témában, ugyanis korábban több Herrmann-zene újrafelvételénél töltötte be ugyanezt a                                       szerepet. A koncert után a kulturális központ egyik mozitermében a Nightmare Romance filmszemle keretein belül a "Psycho" című filmet is levetítették.  2006. március 11.       John Debney a tavalyi sikeres hangversenyek hatására május 6-án a Little Rock's Alltell Arenában újra előadja a "The Passion of the Christ Symphony"-t. A szerző kórussal, etnikus és ősi hangszerekkel ötvözött nagyzenekari művének premierjét tavaly nyáron tartották Rómában, majd ezt követően szeptember elején az Egyesült Államokban adott belőle koncertet. "A The Passion of the Christ Symphony az, amit már a Mel Gibson filmjéhez készült zene komponálása során kerestem." - nyilatkozta a komponista.
       Sajnos arról továbbra sincs hírünk, hogy valaha kiadásra kerül-e ez a mű CD, vagy DVD formájában - bár a teltházas koncertek figyelembevételével van                                       rá esély. A májusi előadásra jegyeket a Ticketmaster honlapján lehet rendelni.  2006. március 10.       A Varése Sarabande kiadó február végén hírül adta, hogy a Soundtrack Club (ami CD Clubként is ismert) keretén belül hat új kiadással jelentkezik. Az itt megjelenő korongok mindegyike limitált példányszámú ritkaság, mellyel főként a régebbi, eddig kiadásra nem került filmzenék hiányát szeretnék pótolni. Március 6. óta négy új score-t lehet megvásárolni honlapjukon keresztül, melyeket a megrendelő címére e hónap 18-ától postázzák. Ami érdekesség, hogy Georges Delerue "An Almost Perfect Affair" című albuma pár nap alatt elfogyott (az ilyen rövid idő alatt történt készletfelvásárlásra legutóbb Pino Donaggio "Piranhá"-ja kapcsán került sor).


  A kiadványok:

       Ghostbusters - Elmer Bernstein (3000 db-os kiadás)
       Rookie of the Year / A Night In the Life of Jimmy Reardon and Bushwhacked - Bill Conti
       (1500 db-os kiadás)
       Return to Peyton Place - Franz Waxman (2000 db-os kiadás)
       An Almost Perfect Affair - Georges Delerue (elfogyott)  2006. március 07.       Idén 78. alkalommal került megrendezésre az Oscar-díjkiosztó gála, melyet a hollywoodi Kodak Theaterben rendeztek. A legjobb eredeti filmzene és a legjobb score díjára jelöltek ezekben a kategóriákban is vita tárgyát képezték. Bár John Williamset kettő szerzeményéért is jelölték szoborra, sem az "Egy gésa emlékiratai", sem a "München" aláfestéséért nem nyerte el azt. Így járt a Terry Gilliam "Grimm"-jével ismertté vált Dario Marianelli is, aki esetében - mivel feltörekvő komponistáról van szó - már nominációja (a "Büszkeség és balítélet" muzsikájáért) kapcsán is óriási elismerésről beszélhetünk. Hasonló a helyzet Alberto Iglesiasszal ("Az elszánt                                       diplomata") aki eddigi legismertebb művét állandó alkotótársa, Pedro Almodor "Beszél hozzá!"-jához írta. A nyertes az argentin Gustavo Santaolalla lett, akinek munkája - melyet a "Túl a barátságon" című, homoszexuális témája miatt formabontó cowboyfilmhez készített - a legkevésbé összetettnek mondható, hiszen a zeneszerző műve még a kiadott filmzenealbumon is alig éri el a negyed órát. A döntés helyessége így legalább annyira vitatható, mint a nyertes betétdalnál, ugyanis Eminem 2003-as "Lose Yourself"-je után immáron másodszorra nyerte el egy rapszám a betétdalok versenyének szobrát. Bár ennek a stílusnak is éppen annyi joga van részt venni egy-egy versenyen, mint bármely másikénak, az azért elgondolkodtató, hogy mennyire érdemel díjat egy olyan szerzemény, melynek előadóit külön felkérik produkciójuk bemutatása előtt, hogy a trágár szavakat mellőzve adják elő azt.
       A filmvilág legrangosabbnak számító eseményén egyre furcsább döntések születnek.


  Legjobb eredeti filmzene:

       Brokeback Mountain - Gustavo Santaolalla
       The Constant Gardener - Alberto Iglesias
       Memoirs of a Geisha - John Williams
       Munich - John Williams
       Pride & Prejudice - Dario Marianelli


  Legjobb betétdal:

       "It's Hard Out Here for a Pimp" (Hustle & Flow) - Jordan Houston, Cedric Coleman,
       Paul Beauregard

       "In the Deep" (Crash) - Kathleen York, Michael Becker
       "Travelin' Thru" (Transamerica) - Dolly Parton  2006. március 04.       A West One Music értesülései szerint az angol zeneszerző, Richard Harvey társul be Hans Zimmer mellé, "A Da Vinci-kód" című produkció zenéjének elkészítéséhez. A két szerző "A szabadság ösvényein" ("Beyond Rangoon") című film kapcsán már dolgozott együtt. A kiegészítő zenéket James Michael Dooley írja majd, aki már többször segített Zimmernek - legutóbb például a "Madagaszkár" esetében. A zenei felvételeket ebben a hónapban végzik el a londoni Air Lyndhurst Hallban. A score május 15-én fog megjelenni a Decca Records kiadásában.  2006. március 03.       A SoundtrackNet filmzenei portál arról értesült, hogy a Fox Music kiadó letölthető formátumban is megjelenteti a Sean Callery "24" című televíziós sorozatának alapján készült számítógépes játék zenéjét. Az album csak a játék megjelenésétől, február 28-tól lesz elérhető a www.foxmusic.com címről. A letöltés ellenértékét képező hét dollárt nemzetközi bankkártyával lehet fizetni. A teljes anyag nyolc tétel, körülbelül 24 percnyi zene lesz, mely egy új szimfonikus "24" témát is tartalmaz majd. A zenét Sean Callery, a sorozat komponistája írta, és a londoni Nimrod Studio Orchestra játszotta fel.  2006. március 01.       A filmes világban a márciusi hónapot elsősorban az Oscar-díjjal kapcsolatos előkészületek, illetve maga a díjkiosztó ünnepség határozza meg. Ettől függetlenül természetesen az élet nem áll meg, így újabbnál újabb produkciók és lemezek jelennek meg, mindezek mellett pedig olyan régi score-ok kerülnek a boltok polcaira, mint Maurice Jarre "A Passage to Indiá"-ja, vagy Ron Goodwin "Force 10 from Navarone"-ja. Továbbá Klaus Badelt legújabb műve - mely a "The Promise" című távol-keleti produkcióhoz íródott - immáron nem csak az ázsiai webáruházakon keresztül lesz megvásárolható.
       Az itt felsorolt kiadványok mellett a Varése Sarabande CD-Club részlege                                       március 6-án hat új lemezzel lepi majd meg a műfaj rajongóit, ám ezek címei jelenleg még nem ismeretesek.  március 07:

       Streetcar Named Desire / The Music of Max Steiner - Alex North / Max Steiner (DRG Records)


  március 14:

       The Pink Panther - Christophe Beck (Varése Sarabande)
       Running Scared - Mark Isham (Varése Sarabande)


  március 21:

       A Passage to India - Maurice Jarre (DRG Records)
       Inside Man - Terence Blanchard (Varése Sarabande)
       Lost - Michael Giacchino (Varése Sarabande)
       The Ten Commandments - Randy Edelman (Varése Sarabande)


  március 28:

       Ice Age 2: The Meltdown - John Powell (Varése Sarabande)


  További megjelenések:

       The Promise - Klaus Badelt (Epic Records)
       El Cisco - Bruno Nicolai (Digitmovies)
       Il Federale (The Fascist) - Ennio Morricone (Digitmovies)
       La Battaglia del Deserto - Bruno Nicolai (Digitmovies)
       Force 10 from Navarone - Ron Goodwin (Film Score Monthly)
       Not with My Wife, You Don't / Any Wednesday - John Williams / George Duning (FSM)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam