FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 májusának hírei

  2005 májusának hírei
  2005. május 30.


       Don Alejandro de la Vega. Legutoljára 1998-ban mondták ki ezt a nevet a mozivásznon, ám Martin Campbell rendező hét év után ismét kalandra invitál minket a "The Legend Of Zorro" című filmmel. A főhőst és kedvesét újra Antonio Banderas, illetve Catherine Zeta-Jones fogja személyesíteni. A zeneszerző személyét illetően a héten hivatalosan is bejelentették, hogy James Horner-re esett a választás. Remélhetőleg ismét sikerül olyan hangulatos és színvonalas dallamokat komponálnia, ahogyan azt az első résznél tette. A filmet október 28-án mutatják be, így valószínűsíthetően a score is ekkortájt kerül majd kereskedelmi forgalomba.  2005. május 20.


       Ezt is megértük! Nyugodt szívvel dőlhet hátra minden Jerry Goldsmith rajongó: május 30-ától kapható lesz a Mesterről szóló dvd, mely a "Film Music Masters: Jerry Goldsmith" címet kapta. A kiadvány tartalmaz egy 70 perces dokumentumfilmet, mely Goldsmith karrierjét mutatja be úgy, hogy közben a családtagjai (felesége, fia, stb.), illetve rendezők (többek között Paul Verhoeven, Richard Donner, Franklin Schaffner), közeli munkatársak (Arthur Morton, Alexander Courage) is megszólalnak. Továbbá felvételeket láthatunk a "The River Wild" című film zenéjének felvételeiről is. A különféle extrákkal együtt összesen két és fél órányi játékidőt ígér a kiadó.
       A fenti, régiómentes dvd kizárólag a Music From the Movies honlapjáról rendelhető meg. Érdemes igyekezni, ugyanis a közel 7.500 Ft-os emléklemez csupán 1500 db-os példányszámban kerül forgalomba. Specifikációk: hang - stereo; képarány: 1.33:1 teljes képernyős, színes NTSC; nyelv - angol (magyar felirat nincs).  2005. május 19.


       Alan Silvestri kapta az idei Saturn-díjat. A "legjobb filmzene" kategória jelöltjei közül a bizottság tagjainak többsége a "Van Helsing" című akció / kalandfilm scorejára voksolt. Silvestri ezzel a zenével már eddig is magáénak tudhatott két díjat, ugyanis a 2005-ös ASCAP Film and Television Music Awards-ot, illetve az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films díját ugyancsak neki ítélték.

       John Ottman végzett a "Fantastic Four" című képregény-adaptáció zenéjének megírásával, illetve felvételével. A zeneszerző a zenekarral karöltve múlt héten a Newman Scoring Stagen azon dolgozott, hogy a kompozíciója "életre keljen". Ebben segítségére volt régi ismerőse, Damon Intrabartolo is, aki a karmester szerepét töltötte be. Ezen a héten pedig a feljátszott hanganyag keverésén fáradoznak. Az album megjelenésekről jelenleg annyit tudni, hogy egy popzenei válogatás biztosan piacra kerül, a score változatról azonban jelenleg is folynak a tárgyalások.
       Ezután Ottman Ausztráliába utazik, ahol szintén egy szuperhős-produkción, a "Superman Returns" zenéjén dolgozik tovább. Saját víziójába várhatóan beleilleszti John Williams klasszikus főtémáját is.  2005. május 18.


       Június 6-ától újabb átfogó életművet tartalmazó díszdoboz kerül kereskedelmi forgalomba. Ezúttal a francia származású Michel Legrand zenéiből válogatták ki a fontosabb, illetve emlékezetesebb darabokat. A négylemezes kiadvány mintegy 5 órányi zenét tartalmaz, melyhez egy 44 oldalas könyvecskét is mellékelnek. A lemezekre többek között felkerült az 1968-as "The Thomas Crown Affair" témája, továbbá a "Never Say Never Again", a "Le Mans", valamint az "Ice Station Zebra" is. A 73 éves zeneszerző munkássága előtt tisztelgő gyűjtemény címe: "Le Cinema De Michel Legrand".

       A Harkit Records két albummal kedveskedik azon filmzenebarátoknak, akik a régi idők filmjeihez komponált muzsikát kedvelik. Mindkét score tv sorozatok zenéjét tartalmazza: az egyiket a "Honey West" című, 1965-ös produkcióhoz, a másikat pedig egy két évvel korábbihoz, a "Burke's Law"-hoz készítette - az azóta már elhunyt - Joseph Mullendore.

       A múlt héten játszották fel a Todd-AO Scoring Stage-en Brian Tyler legújabb zenéjét, mely a "The Greates Game Ever Played" című, valós eseményeken alapuló drámához készült. Ugyan a Bill Paxton által rendezett, golfról szóló film pár hét múlva elkészül, a bemutatót ennek ellenére szeptemberre tervezik. A film zenéjének megjelenése is akkortájt várható.

       Végezetül egy kis érdekesség: a tegnapi hírben szereplő, limitált példányszámú "Making the Grade" című Basil Poledouris album mára elfogyott. Úgy tűnik, eddig tartotta magát az 1000 darabos készlet.  2005. május 17.


       Újdonságokkal tarkította repertoárját a Varese Sarabande CD Club részlege. Most négy újabb csemegével szolgál, melyeket csupán május 23-ától adnak postára, ám már most előrendelhetőek. Továbbá felkerült egy ötödik újdonság is a klub menüje alá, s ez a lemez csupán nyár végén kerül a boltok polcaira, de a kiadó weblapján már most elérhető.
       Az öt újdonság közül két korongot emelnék ki. Az egyik Poledouris "Making the Grade"-je, melyből mindössze 1000 darabot dobtak piacra, a másik pedig Jerry Goldsmith "Alien Nation" című filmhez írt zenéje, amit végül visszautasítottak a készítők.

       Alien Nation (rejected score) - Jerry Goldsmith (3000 példány)
       Desiree - Alex North (2000 példány)
       Making the Grade - Basil Poledouris (1000 példány)
       The Hallelujah Trail - Elmer Bernstein (3000 példány)
       Stripes - Elmer Bernstein (nyár végétől a boltokban is kapható)  2005. május 14.


       Graeme Revell három mozifilm és egy videojáték zenéjének megírására kötött szerződést, melyek mindegyike erre az évre szól. A zsúfolt program a következőkből tevődik össze: a "Harsh Times" című akció dráma, melyet David Ayers rendez. A "The Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D", ahol a "Sin City" után ismét Robert Rodriguezzel és John Debney-vel dolgozik együtt. A harmadik filmes szerződés pedig Danny Cannon "Goal"-jához köti Revellt.
       A videojáték pedig nem más, mint a "Call of Duty 2: Big Red One". A játék első részének zenéjét Michael Giacchino jegyzi, aki azóta már a filmzeneszerzők fiatal generációjának tagjai közé került a "The Incredibles" című rajzfilmhez komponált munkájának köszönhetően.  2005. május 09.


       Tavaly év elején a Varese Sarabande jelent meg a piacon egy 6 lemezes, Jerry Goldmith válogatással. Idén nyáron a Silva Screen jelentet meg hasonló, a zeneszerző pályafutásának fontosabb momentumait tartalmazó gyűjteményt. A "Jerry Goldsmith - 40 Years Of Film Music" című kiadvány négy korongot foglal magába, melyen összesen 45 track lesz. A már jól ismert tételeken kívül lesz három egyveleg is, melyeket a Mester koncertjein hallhatott a közönség (Motion Pictures Medley, The Genereals, Television Themes Medley). A gyűjtemény előreláthatóan június 27-étől lesz megvásárolható.  2005. május 08.


       Dan Brown világszerte sikert arató kötetét, a "The Da Vinci Code"-ot Ron Howard álmodja vászonra. A zeneszerző személyét illetően Hans Zimmer-re esett a választás. S hogy az újabb együttműködés eredménye mi lesz, az majd 2006. májusában derül ki.

       Richard Linklater rendező Edward Shearmur-t kérte fel, hogy legújabb filmjéhez - mely ismételten egy álomgyári remake lesz -, a "The Bad News Bears"-hez komponáljon muzsikát. A produkció alapjául az 1976-ban készült, azonos című komédia szolgál, melyben a Walter Matthau által alakított baseballedző igyekszik egységes, ütőképes csapatot kovácsolni a játékosokból. Az új változatban Billy Bob Thorntonra hárul eme feladat. Az amerikai bemutató július 22-én lesz.
       Shearmur egyébként nemrégiben fejezte be a Rodrigo Garcia által rendezett "Nine Lives" című dráma zenéjét. A főszerepekben Holly Hunter, Glenn Close, Dakota Fanning, Jason Isaacs és Robin Wright Penn látható.

       A svájci Victoria Hall-ban május 11-én megrendezésre kerülő Jerry Goldsmith emlékkoncertet az interneten keresztül hallgathatják mindazok a rajongók, illetve filmzenebarátok, akik nem tudnak jelen lenni ezen az eseményen. A közvetítést az Escape 2 nevű helyi rádióadó vállalta el (www.rsr.ch). Az est házigazdája Jean-Phillipe Papp lesz, a zenekart pedig Dirk Brossé fogja vezényelni.
       A program a következők szerint alakul:

       * Star Trek - The Motion Picture
       * Masada - Main Themes
       * Motion Picture Medley - The Sand Pebbles, Chinatown, Air Force One, A Patch Of Blue,
          Poltergeist, Papillon, Basic Instinct, The Wind and the Lion
       * Planet Of the Apes - The Clothes Snatchers & The Hunt
       * The Generals - MacArthur & Patton
       * Twilight Zone - Twilight Zone
       * Wild Rovers - Bronco Busting
       * Forever Young - Love Theme
       * Mulan - Mulan Suite
       * Looney Tunes - Back In Action - The Bad Guys
       * Supergirl - End Title

       Dave Grusin az elmúlt hat évben nem írt zenét mozifilmhez. A legutóbbi, 1999-es "Zuhanás" ("Random Hearts") óta nem találkozhattunk nevével a vetítőtermek vásznain. Most viszont - az immáron 71 esztendős zeneszerző - visszatér, ugyanis elvállalta a Mark Rydell rendezésével készülő "Jump Shot" című film zenéjét. Grusin és Rydell korábban már dolgoztak együtt az "Aranytó" ("On Golden Pond"), és a "For the Boys" című projekteken. A jelenleg forgatás alatt álló produkciót a tervek szerint még ebben az évben bemutatják.

       Chris Van Allsburg író "Zathura" című könyve alapján készülő, azonos című sci-fi zenéjét John Debney-re bízta a Columbia Pictures. A filmet Jon Favreau fogja rendezni, akivel egy alkalommal már együttműködött Debney az "Elf" című produkcióban. A filmet várhatóan ez év novemberében kerül a mozikba.  2005. május 01.


       Várható májusi megjelenések:


  május 03:

       Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith - John Williams (Sony Music)
       Ladies In Lavender - Nigel Hess (Sony Music)
       Hitchhiker's Guide To The Galaxy - Joby Talbot (Hollywood Records)


  május 10:

       House Of Wax - John Ottman (Varese Sarabande)
       Carrie - Pino Donaggio (Varese Sarabande)
       Hitman: Codename 47 / Hitman 2: Silent Assassin (2 cd) - Jesper Kyd (La-La Land Records)
       Music From The Films Of Steven Spielberg (2 cd) - Various Artists (Silva Records)


  május 17:

       Hour Of The Gun - Jerry Goldsmith (Varese Sarabande)
       Spartacus (1000 db-os, dedikált kiadás) - Randy Miller (Intrada)


  május 24:

       Guys And Dollars - Earl Rose (Varese Sarabande)
       Black: Film Music - Stanley Black (Chandos)
       Cinderella Man - Thomas Newman (Decca Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam