FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 júniusának hírei

  2005 júniusának hírei
  2005. június 28.


       Ismét más foglalt helyet az "Ask the Dust" című film zeneszerzői székében. Először úgy volt, hogy a Robert Towne rendezésében készülő adaptáció zenéjét James Horner írja, akit pár hónap múlva Christopher Young váltott le, ám nemrégiben ő is leköszönt. A gyártó - vagyis a Paramount Pictures - azonban ma bejelentette, hogy megvan az új szerződés, amit Hans Zimmer írt alá. A filmet decemberben szeretnék bemutatni, s remélhetőleg a stábtagokat illetően több változtatást már nem alkalmaznak.  2005. június 27.


       Trevor Jones London egyik stúdiójában veszi fel legújabb, japán kalandfilmhez íródott zenéjét, az "Aegis"-t. A Junji Sakamoto (eddigi rendezései pl.: Face, Tekken) irányításával készülő produkció sztorijáról jelenleg annyit tudni, hogy a "Vadászat a Vörös Októberre" című - mára alapműnek számító - tengeralattjárós film vízfelszíni változata lesz, s a konfliktussorozat egy haditengerészeti kísérőhajó fedélzetén zajlik majd.
       Legutóbbi munkájának, a "Chaos" című akció / thriller scorejának megjelentetésén már javában dolgoznak. A Tony Giglio kezei közül kikerült mozifilm fő karaktereit Wesley Snipes, Ryan Phillippe valamint Jason Statham alakítja.  2005. június 25.


       "Fun with Dick and Jane" lesz a címe Dean Parisot legújabb rendezésének. Minthogy mostanában gombamód szaporodnak az adaptációk, itt sem szabad meglepődni ama tényen, miszerint 1977-ben már forgattak azonos című vígjátékot. Most is ugyanaz lesz a történet, csak itt a házaspárt Jim Carrey és Tea Leoni fogja megszemélyesíteni. A film zenéjének megkomponálására David Newmant kérték fel - aki a rendezővel már dolgozott együtt a Galaxy Quest című sci-fi vígjátékon. A mostani kollaborációjuk eredménye december végén lesz látható a mozikban, illetve a lemezboltokban.

       Jelenleg úgy tűnik, az olasz származású Dario Marianelli fogja írni a "V for Vendetta" című akció / thriller zenéjét. Eddig elég sok probléma volt - illetve van - a produkcióban résztvevő személyek kiválasztását illetően. A Marianelli által betöltött posztra először Craig Armstrong került volna, majd David Arnold neve merült fel. Úgy néz ki, a mostani szerződéskötés végérvényes lesz.
       James McTeigue első rendezéséhez a forgatókönyvet Alan Moore novellája alapján a Wachowski testvérek írták.

       A hét elején Ed Shearmur munkatársaival, illetve a Hollywood Studio Symphony-val karöltve beköltözött a Sony Pictures egyik stúdiójába, hogy felvegyék legújabb filmzenéjét, a "Bad News Bears"-t. A hatvan fős zenekart a komponista vezényelte, a keverőpult mögött pedig Chris Fogel gondoskodott arról, hogy minél karakteresebbé váljon a zene.
       A film története egy olyan edzőről szól, aki a csirkefogókból verbuvált baseballcsapat élére kerül. Feladata, hogy ütőképessé tegye őket, illetőleg bekerüljenek a bajnoki ligába. Az azonos című, 1976-os produkció zenéjét Jerry Fielding szerezte, az edzőt pedig Walter Matthau alakította.  2005. június 19.


       Múlt évben Carrie Goldsmith elkezdte papírra vetni édesapja, Jerry Goldsmith életútját. A neves zeneszerző nem sokkal gyermeke eme grandiózus vállalkozásának megkezdése után hunyt el, így Carrie egyedül folytatta a munkát. A Jerry Goldsmith Online holnap értesülései szerint a könyv félkész állapotban van, ugyanis apja életrajzába igyekszik minél több érdekes történetet beleszőni, valamint interjúkat készíteni más zeneszerzőkkel, egykori munkatársakkal. Carrie reményei szerint egy éven belül végez a könyv megírásával, ám arra sajnos számítani kell - ismerve az itthoni viszonyokat -, hogy a kötet magyar nyelvű megjelenésre elmarad.  2005. június 18.


       Eddig úgy volt, hogy a Dreamworks Stúdió "Dreamers" című drámájához az Oscar-díjas Jan A.P. Kaczmarek komponálja a zenét, ám vele épp a napokban bontották fel megállapodásukat. Helyette John Debney-t kérték fel, aki emellett még három filmzenét vállalt erre az évre: a "Zathura", a "Chicken Little", illetve a "The Barnyard" című produkciókhoz egyaránt leszerződött.  2005. június 16.


       Klaus Badelt európai ügynöke tette közzé a hírt, miszerint a legújabb, nagy költségvetésű kínai akció / kalandfilm zeneszerzőjének Badeltet kérték fel. A Chen Kaige rendezésében készülő "The Promise" címet viselő romantikus, epikus művet teljes egészében Kína vidékein forgatják. Már a film decemberre tervezett bemutatójáról is ejtettek pár szót, pedig még jóformán sehogy sem állnak a forgatásokkal. A készítők titkon remélik, hogy a film majdan az Oscar-díj jelöltjeinek sorába is bekerül.

       Dr. Dolittle harmadszorra is megnyitja rendelőjét. Ugyan a jelen állás szerint az Eddie Murphy által megszemélyesített állatorvos csupán a videotékák polcain fogadja majd klienseit, mégis belevágtak a folytatásba ("Doctor Dolittle 3"). Míg az első két rész zenéjét Richard Gibbs, illetve David Newman írta, addig a mostanit a 33 esztendős Christopher Lennertz-re bízták.  2005. június 15.


       Jon Brion-t szemelte ki Thomas Anderson rendező legújabb projektjéhez, az "Oil!"-hoz. A 2006-os évre ígért film alapjául Upton Sinclair 1927-es, azonos című novellája szolgál. Az ifjú zeneszerző legismertebb művei közé tartozik pl.: a "Magnolia" valamint az "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" muzsikája.  2005. június 14.


       A "The Dukes of Hazzard" című akció vígjáték zenei hangulatáról Nathan Barr gondoskodik. A komponista művét ezen a héten rögzítik a hollywoodi Ocean Way-en található stúdióban. Az enyhén countrys beütésű score gitárszólóinak felvételéhez segítségül hívta a ZZ Top legendás gitárosát, Billy Gibbons-t is.
       Barr neve jelenleg azért tűnik ismeretlennek, mert még "ízlelgeti" a filmzene világát. Ugyan egy ideig Hans Zimmer asszisztense volt, önálló munkái mégis főként folytatások (pl.: "From Dusk Till Dawn 3"), illetve videofilmek, tv sorozatok képsorai alá kerültek.  2005. június 13.


       Az elmúlt napokban a "The Island" tételei járták át a Newman Scoring Stage előadótermét. Michael Bay legújabb mozijához Steve Jablonsky írta a zenét, melyet Blake Neely vezényletével játszott fel nemrégiben a zenekar. A komponista a szintetizátoros elemeken kívül hagyományos nagyzenekari kellékekre is támaszkodott: vonósok, rézfúvósok, különféle szóló hangszerek, illetve egy csipetnyi kórus is közreműködött a hangjegyek "életre keltésében".
       Miután az összes dallamot rögzítették, Alan Meyerson nekiül, hogy Jablonsky elképzelésének megfelelően a ProTools nevű program segítségével mixelje meg a mintegy 100 percnyi hanganyagot. A score várhatóan a produkció júliusi bemutatójával egy időben fog megjelenni a Milan Records gondozásában.  2005. június 12.


       Harry Winer rendező legújabb drámája a "The Dive From Clausen's Pier" című tévéfilm lesz, amely Ann Packer novellája alapján készül. A történet középpontjában Carrie (Michelle Trachtenberg) áll, aki új életet szeretne kezdeni New Yorkban. Az újabb adaptációs film zenéjének megírására Bruce Broughtont ("Young Sherlock Holmes", "Silverado") kérték fel, aki nemrégiben még a Disney és a Buena Vista által közösen készített animációs meséhez, a "Bambi and the Great Prince of the Forest"-hez is leszerződött.  2005. június 11.


       Sorra változnak az "X-Men 3" rendezői, illetve zeneszerzői. A legújabb hírek szerint Lalo Schifrin "áll a zenekar élére". Eleinte a második rész komponistájának, John Ottmannek a neve merült fel, aztán ez változott Ilan Eshkerire, illetve újabban Schifrinnek ajánlották fel a lehetőséget. Ám könnyen lehet, hogy még nincs vége a cserélgetéseknek...

       Jocelyn Pook legújabb zenéjét a "Heidi" című klasszikus novella filmes adaptációjához írja. A Paul Marcus rendezésével készülő film egyik fő karakterét Max Von Sydow személyesíti meg.
       Pook neve 1999-ben került be a "filmzenés köztudatba", mikor Stanley Kubrick utolsó rendezéséhez, az "Eyes Wide Shut"-hoz komponált. Ezen debütálása óta már több mint 10 alkotásban vett részt.

       Paul M. van Brugge neve azért tűnhet kicsit idegennek, mivel annak ellenére, hogy 1987 óta ír filmzenéket, eddig jobbára csak argentin, illetve spanyol produkciókhoz kérték fel. Most sincs ez másként, ugyanis Alejandro Agresti legújabb munkáját, az "Il Mare"-t szintén ő jegyzi. A zeneszerző személye majdhogynem megkérdőjelezhetetlen Agresti számára, hiszen a páros már több sikeres együttműködése van túl (Brugge élete első művét szintén egy Agresti filmhez írta).
       A 2006-ra elkészülő produkció két főszereplője Sandra Bullock és Keanu Reeves lesz, akik legutóbbi közös buszos kalandjuk után most egy kicsit romantikusabbra veszik a figurát.  2005. június 07.


       Kellően felfokozott érdeklődés és türelmetlenség előzi meg James Newton Howard és Hans Zimmer kollaborációjának eredményét, a "Batman Begins"-t. A művel kapcsolatban eddig is felbukkantak kisebb-nagyobb cikkek, interjúk (főként a világhálón), melyekkel némileg kompenzálni szerették volna a rajongók kíváncsiságát. Az első nagyobb lélegzetvételű interjúra most - vagyis június 12-én - kerül sor az amerikai AMC csatorna (American Movie Classics) "Sunday Morning Shootout" című műsorában, ahol a két zeneszerzőt látják vendégül. Az interjú középpontjában természetesen a már említett produkció zenéjének megszületése áll.  2005. június 05.


       Don Davis a 2003-as "The Matrix Revolutions" óta nem igazán hallatott magáról. Ez nem jelenti azt, hogy visszavonult, hiszen eddig a "Rio de Sangre" címet viselő operáján dolgozott, illetve a "Space Odyssey" mini-sorozat dallamait finomítgatta. Davis eme két "kitérő" után ismételten visszatér a mozifilmekhez. Kezdetnek a John Bonito rendezésével készülő "The Marine" produkcióhoz szerződött, melyet a tervek szerint jövő év elején mutatnának be az Államokban.  2005. június 04.


       A kanadai Disques Cinémusique várhatóan június 15-én megjelenteti a "The Unpublished Film Music Of Georges Delerue - volume 2" című albumot, melyen a francia származású, Oscar-díjas zeneszerző eddig ki nem adott műveiből találunk szemelvényeket. Az album első része már tavaly megjelent, s mint akkor, most is digitálisan felújított tételek kerültek a korongra.

       Eddig úgy hírlett, az "Annapolis" című dráma zenéjét Klaus Badelt fogja jegyezni, ám nemrégiben az alkotógárda és közte létrejött konfliktus hatására Badelt visszadobta a projektet. A Justin Lin rendezésével készülő boxfilmmel ezután Brian Tyler-t keresték meg, aki mára már alá is írta a szerződést. A score-t előreláthatóan augusztusban veszik fel - annak ellenére, hogy a teljes film csak jövő év januárjában kerül bemutatásra.  2005. június 02.


       Paul Verhoeven "Basic Instinct"-je tizenhárom év múltán és jó pár hónapnyi huzavona után folytatódik. A második részt - mely a "Basic Instinct 2: Risk Addiction" címet viseli - Michael Caton-Jones fogja rendezni, a zeneszerző pedig - legfrissebb értesüléseink szerint - John Scott lesz. A brit komponista legismertebb művei között van a "The Final Countdown", illetve a "Shoot To Kill". Ami érdekességnek számít, hogy eleinte az egyik legnagyobb filmes honlapon Scott helyett James Newton Howardot tüntették fel, illetve hogy megmarad az első részhez szerzett főtéma, ami Jerry Goldsmith nevéhez fűződik. Ez utóbbi verzió végeredménye érdekesebbnek tűnt volna.
       A film tervezett bemutatója jövő év márciusa.  2005. június 01.


       Ez év júniusa igen termékenynek bizonyul. Amennyiben hihetünk a kiadók eddigi előrejelzéseinek - és miért ne tehetnénk -, akkor ebben a hónapban valamivel több, mint 20 album már biztosan megjelenik. Ezen felül természetesen jöhetnek hozzá eddig még nem jelzett kiadványok is. Amint a felsorolásunk mutatja, nem rendelkezik minden album pontos kiadási időponttal, így ezeket "ömlesztve" a végére hagytuk.
       Természetesen most is lesznek limitált korongok (a "Farscape Classics: Volume 2", a "Quentin Durward", illetve a "The Wedding Date"), továbbá olyan filmzenék, amik ugyan jelenleg is elérhetőek, mégis újra kiadják (pl.: "Escape From New York", "The Fog"). És persze ne felejtsük el a "Batman Begins"-t, mely talán a hónap egyik legjobban várt filmzenealbuma, illetve jön még a legfrissebb Spielberg - Williams kollaboráció eredménye, a "War Of the Worlds".


  június 07:

       Caveman - Lalo Schifrin (Aleph Records)
       Deep Blue - George Fenton (Sony)
       Escape From New York - John Carpenter (Silva Records)
       Crash - Mark Isham (Superb Records)
       The Fog - John Carpenter (Silva Records)
       Hostage - Alexandre Desplat (Superb Records)
       Battlestar Galactica: Season 1 - Bear McCreary (La-La Land Records)
       National Geographic: Last Vikings / Dr. Leakey and the Dawn Of Man - Ernest Gold,
       Leonard Rosenman
  (Intrada)


  június 14:

       Batman Begins - James Newton Howard, Hans Zimmer (Warner Bros.)


  június 28:

       War Of the Worlds - John Williams (Decca)
       George A. Romero's Land Of The Dead - Reinhold Heil, Johnny Klimek (Varese Sarabande)
       The Adventures Of Shark Boy and Lava Girl In 3-D - Robert Rodriguez, John Debney,
       Graeme Revell
  (Varese Sarabande)


  további megjelenések:

       99 Women (99 Donne) - Bruno Nicolai (Digitmovies)
       Quentin Durward (3000 db-os, limitált kiadás) - Bronislau Kaper (Film Score Monthly)
       Cefalonia - Ennio Morricone (Rai Trade)
       La Dama Rossa Uccide Sette Volte (Red Queen Kills Seven Times) - Bruno Nicolai (Digitmovies)
       Seed Of Chucky - Pino Donaggio (La-La Land Records)
       Book Of Stars - Richard Gibbs (La-La Land Records)
       The Howling - Pino Donaggio (La-La Land Records)
       Farscape Classics: Volume 2 (limitált kiadás) - Guy Gross (La-La Land Records)
       The Wedding Date (1000 db-os, limitált kiadás) - Blake Neely (BSX)
       King Kong - John Barry (Film Score Monthly)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam