FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 júliusának hírei

  2005 júliusának hírei
  2005. július 31.


       Úgy tűnik, John Debney egy darabig nem ismétli meg a "Passió" sikerét - ugyanis azóta a minőségi filmek közelébe sem került -, inkább tovább folytatja a vígjátékzenék írását. Ezt erősíti az a tény is, hogy legfrissebb szerződéskötése újból "limonádé produkcióhoz" köti, mégpedig a "Tucatjával olcsóbb" című Steve Martin film folytatásához, a "Cheaper by the Dozen 2"-höz. Adam Shankman rendező és Debney közösen készítette el a "Gorilla bácsi" című filmet, melynek köszönhetően ismét összeálltak. A jövő évben bemutatásra kerülő film csupán egy csepp a tengerben, és "fölösleges munka" egy olyan ember számára, aki ennél jóval többre képes (pl.: "The Scorpion King", "Dragonfly", "The Relic", "Sudden Death"). Abban csak reménykedni lehet, hogy a művész megrekedése ennél a műfajnál nem végleges.

       Mark Mancina neve a kilencvenes évek közepén írt remek akciózenék után lassan lekerült a mozivásznakról. Annak ellenére, hogy az elmúlt években is dolgozott, nem fűződik nevéhez túl sok maradandó alkotás. A most készülő "Asylum" című film egyaránt felvérteződik a dráma, illetve a thriller műfajok jellegzetességeivel, melynek zenei hangulatképéhez az egykori "Speed", és "Twister" zeneszerzőjét kérték fel. Mancina tehát korrekt indulási lehetőséget kapott arra, hogy visszaküzdje magát a Media Ventures élvonalába. A Petrick McGrath novellájából készülő produkcióban Natasha Richardson és Ian McKellen testesítik meg a főszereplőket.
       A komponista egyébként nemrégiben fejezte be az úgy Disney logo alatt felcsendülő szignál megírását. Mostantól minden új Disney produkcióhoz ezt fogják használni.  2005. július 30.


       Kisseb problémák voltak a New Line Cinema égisze alatt készülő, 17. században játszódó, epikus mű körül - mármint a zeneszerző személyét illetően. A Terrence Malick ("Az őrület határán") irányításával születő "The New World" esetében már korábban eldőlt, hogy James Horner írja a scoret, ám június közepén szerződést bontottak. A Gorfaine-Schwartz Agency egy hónap múltán is szerette volna a projektet, így a sikeresen lefolytatott tárgyalások eredményeként újra megkötötték a szerződést Hornerrel. Az idő azonban ezalatt vészesen fogyott, olyannyira, hogy augusztusban már rögzíteni kellene a zenét, hogy a tervezett bemutatóra elkészüljenek.
       Ezzel a megbízással háromra nőtt azon zenék száma, amit még ebben az évben prezentálnia kell a szerzőnek ("The Chumscrubber", "The Legend of Zorro" és a "The New World").

       Mint minden sikerfilmnek, az "Ice Age"-nek is készül a folytatása. Az "Ice Age 2: The Meltdown" című rajzfilmhez John Powell komponál aláfestő dallamokat - jelentette be a 20th Century Fox, aki leváltotta az első rész zeneszerzőjét, David Newman-t. A váltás oka a rendező személyének köszönhető, ugyanis a második részt Carlos Saldanha jegyzi majd, aki a "Robotok" című rajzfilm társ-rendezője volt, és ekkor ismerkedett meg Powell munkájával, vízióival.
       A filmet várhatóan jövő év márciusában fogják a közönség elé tárni.  2005. július 25.


       A londoni származású Debbie Wiseman neve a műfaj rajongói számára talán nem annyira ismert, pedig azon kevés női komponisták egyike, aki aktívan tevékenykedik - igaz, jobbára tévéfilmekhez, sorozatokhoz szerződtetik. A hölgy most egy nagyobb feladat előtt áll, ugyanis a 2004-ben készült, hat epizódos "Feather Boy" címre keresztelt sorozatból musicalt készítenek, amihez - csakúgy, mint a tévéműsorhoz - ő írja a zenét (az előadás során elhangzó dalok szövegeiért pedig Don Black lesz felelős). A "Feather Boy - The Musical" premier előadását jövő év nyarára tervezik.  2005. július 19.


       Selene (Kate Beckinsale) jövő év januárjában - az "Underworld: Evolution"-ben - tovább folytatja harcát a vámpírok, illetve vérfarkasok serege ellen. Míg az első részhez Len Wiseman rendező a linzi Paul Haslingert szerződtette, addig a legújabb történet muzsikáját Marco Beltrami szolgáltatja, akinek neve - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - az ilyen, és ehhez hasonló, sötét hangulatú filmek stáblistáján már szinte meg sem döbbenti a nézőt.
       Beltrami egyébként nemrég fejezte be a "Red-Eye" című - Wes Craven irányításával készült - thriller zenéjét.

       A Music From the Movies című angol újság közreműködésével megjelent - limitált példányszámú - "Film Music Masters: Jerry Goldsmith" dvd-ből a kiadónak már csupán 200 db van raktáron. A Jerry Goldsmith életútjával, illetve munkásságával foglalkozó lemezt érdemes most megvásárolni, ugyanis ha elfogy, akkor már csak a különféle aukciókra specializálódott honlapokról lehet majd megszerezni - persze borsos áron.  2005. július 18.


       A negyvenes éveiben járó, francia származású Alexandre Desplat ("Girl With a Pearl Earring", "Hostage") legújabb munkája a "Syriana" című dráma / thriller aláfestő muzsikája lesz. A hidegháború után játszódó kémfilm bemutatóját szeptember 16-ára tervezik. Despaltnak, valamint stábjának igyekeznie kell a kompozíció megalkotását illetően.
       A filmet az Oscar-díjas Stephen Gaghan rendezi - aki eddig leginkább a forgatókönyvekért volt felelős (pl.: "Traffic", "The Alamo") -, a főbb szerepekben pedig mindannyiunk Ross dokiját, George Clooney-t, valamint Matt Damont, Amanda Peetet, és Michelle Monaghant láthatjuk.

       Steven Spielberg még ebben az évben szeretné bemutatni az 1972-es müncheni olimpián történt incidens megfilmesítését. Mint ismeretes, palesztin terroristák merényletet szerveztek az izraeli atléták ellen. A film zenéjét természetesen John Williams fogja írni.
       Azért egy kis kitérőt érdemes tenni - annak ellenére, hogy a "természetesen" szót használtam -, ugyanis eleinte az is felmerült, hogy Hans Zimmer fogja megírni a score-t. Ha Williams esetleg nem vállalná el a megbízást, abban az esetben Zimmer került volna a helyére, ami egyébként nem is lett volna meglepő, hiszen egyfelől Zimmer a Dreamworks zenei igazgatója, másrészt pedig Spielberg kellően preferálja a germán zenész munkáit. Egyszer talán lesz egy ilyen kollaboráció is...  2005. július 17.


       Július 14-én szívelégtelenség következtében elhunyt Joe Harnell amerikai komponista. A 80 éves művész több sorozathoz, tévé-, illetve dokumentumfilmhez szerzett zenét, melyek közül a legismertebbek az "Alien Nation", illetve a "The Incredible Hulk" volt - ez utóbbiért 1982-ben Emmy-díjra is jelölték.
       Harnell 1924. augusztus 2-án született Bronxban. Turnézott a híres Glenn Miller Air Force Band-el az Államok és Európa egyes országaiban. Zenei tanulmányait a Miami Egyetemen kezdte meg, majd Párizsban vett órákat Nadia Boulangertől, illetve Londonban Sir William Waltontól. Hazatérte után zenei rendezőként olyan neves személyiségekkel dolgozott együtt, mint Frank Sinatra, Marlene Dietrich, Judy Garland és Lena Horne. Később Aaron Copland tanítványa is volt, s csak eztán fordult a mozgóképek csodálatos világa felé.

       Harry Gregson-Williams legközelebb - a "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe" című fantasztikus film után - a Kristen Sheridan rendezésében készülő "August Rush" című filmhez ír zenét. A Gorfaine-Schwartz ügynökség nemrégiben bejelentette, hogy Gregson-Williams mellé egykori mestere, Hans Zimmer is betársul. A 2006-ra tervezett dráma gyermekkarakterét az "Én, Pán Péter"-ből ismert Freddie Highmore fogja alakítani, a további két főszereplő pedig Liv Tyler és Robin Williams lesz.
       A szerzőpáros utoljára az 1997-es "A hó hatalma" című produkció kapcsán álltak egyenrangú félként - tehát nem kiegészítő munkatársként - a zeneszerzői poszton.

       E hét végén James Horner zenéjétől volt hangos a Todd-AO Scoring Stage. Egy 95 fős, válogatott tagokból álló zenekar segítségével rögzítették a komponista legújabb munkáját, melyet a "Flightplan" című drámához szerzett. A repülőgép fedélzetén játszódó thrillert Robert Schwentke ("Tattoo") rendezte, a főszerepben pedig Jodie Fostert láthatjuk.
       Horner a hagyományos nagyzenekari hangszerelést természetesen igyekezett "színesebbé tenni" (pl.: öt zongorát, két taiko dobot használt), hogy a műfajnak megfelelő hangzást érhessen el. Mindezeken kívül feszültséggel teli vonóshasználatot, illetve melankolikus szólamokat próbált ötvözni. A filmet külföldön szeptember 23-án mutatják be, ám arról még nem érkezett hír, hogy a score-t kiadják-e, ám a premierig viszonylag sok idő van - bármi megtörténhet.  2005. július 16.


       Szeptember 18-án, a Los Angelesben található Shrine Auditorimban rendezik meg az 57. Emmy Díjátadó Ünnepséget. Idén 27 kategóriában indulhatott minden olyan produkció, mely 2004. június 1. és 2005. május 31. között került bemutatásra. Nemrégiben közzétették a jelöltek listáját is, melyből a filmzenékre vonatkozó kategóriák az alábbiak szerint alakultak:

  Legjobb filmzene a sorozatok számára:
       -Carnivale - Jeff Beal
       -House - Christopher Hoag
       -Lost - Michael Giacchino
       -The Simpsons - Alf Clausen
       -24 - Sean Callery

  Legjobb filmzene a mini-sorozatok, mozifilmek, illetve speciális filmek számára:
       -Miracle Run - Joseph Conlan
       -Pride - George Fenton
       -Revelations - Joseph Vitarelli
       -Salem's Lot - Lisa Gerrard, Christopher Gordon
       -Sometimes In April - Bruno Coulais
       -Warm Springs - Bruce Broughton

  Legjobb nyitótéma, főtéma:
       -Desperate Housewives - Danny Elfman
       -Foster's Home For Imaginary Friends - James L. Venable
       -Huff - W.G. Snuffy Walden
       -Justice League Unlimited - Michael McCuistion
       -Stargate Atlantis - Joel Goldsmith

  Legjobb betétdal:
       -Malcolm In The Middle: Dewey's Opera - The Marriage Bed
       -The Muppets' Wizard Of Oz - I'm With You
       -Reefer Madness - Mary Jane / Mary Lane
       -The Simpsons: A Star Is Torn - Always My Dad
       -Terror at Home: Domestic Violence in America - The Tears of the Angels
  2005. július 10.


       Mr. Incredible visszatér. A szuperhős kalandjai - a mozivászon után - videojáték formájában folytatódnak, melyet a THQ fog forgalmazni. A zenét az egykori pc-s játékok zeneszerzőjéből filmzeneszerzővé emelkedett Michael Giacchino írja Chris Tilton közreműködésével. Piros ruhás hősünk immáron nemcsak új ellenfeleket, hanem más főtémát is kap. A score-t e hét pénteken játszotta fel a 63 fős Hollywood Studio Symphony.
       Az albumot várhatóan a játékkal együtt fogják megjelentetni.  2005. július 08.


       A legfrissebb információk szerint Alan Silvestri jegyezni a jövőre elkészülő "Firewall" című akció / thriller zenéjét. A Richard Loncraine rendezésével készülő produkcióban Harrison Ford, Paul Bettany, valamint Robert Patrick személyesítik meg a főbb karaktereket.
       Mielőtt azonban Silvetri elkezdené a "Firewall"-t, be kell fejeznie a legújabb Disney animációnak, a "The Wild"-nak zenéjét. Továbbá barátjának, Robert Zemeckisnek a 2007-re ígért "Beowuld"-jához is ő szerzi majd a muzsikát - ám ez a kollaboráció már cseppet sem meglepő.  2005. július 03.


       Idén is megrendezik a World Soundtrack Awards névre hallgató díjkiosztó ünnepséget. Most azonban a válogatott bizottsági tagokon kívül a rajongóknak is megadják a lehetőséget, hogy szavazzanak az általuk leginkább kultivált filmzenére. Mindezt július 01. és szeptember 15. között kell megtenniük. A szavazat leadható minden olyan score-ra, ami 2004. július 1. valamint 2005. június 30-a között jelent meg. Az ezen időszakban napvilágot látott művek listáját lekérdezni, illetve a voksot leadni a http://www.worldsoundtrackawards.com/awards.cgi címen lehet.

       Ősszel a következő kategóriákban hirdetnek győzteseket:
            - az év zeneszerzője
            - az év legjobb eredeti filmzenéje
            - az év legjobb, kimondottan a filmhez íródott betétdala
            - az év felfedezettje
            - az év legjobb albuma a nyilvános szavazatok alapján
            - életműdíj
            - a műfaj fejlődéséért legaktívabban közreműködő személy  2005. július 02.


       Az előző havi "kánaánhoz" képest megcsappantak a megjelenésekről szóló hírek. Ettől függetlenül persze megint kellő mennyiségű - jobb vagy rosszabb - filmmel örvendeztetnek meg bennünket az álomgyárosok, melyből az következik, hogy a listában foglaltaknál több kiadásra kell számítani.


  július 05:

       Dark Water - Angelo Badalamenti (Hollywood)


  július 12:

       Charlie And The Chocolate Factory - Danny Elfman (Warner Music)
       Fantastic Four - John Ottman (Varese Sarabande)
       Magnum Force - Lalo Schifrin (Aleph)
       The Sisterhood Of The Traveling Pants - Cliff Eidelman (Varese Sarabande)


  július 15:

       The Devil’s Rejects - Tyler Bates (La-La Land Records)
       Undead - Cliff Bradley (La-La Land Records)


  július 17:

       Capricorn One (3000 db-os, limitált kiadás) - Jerry Goldsmith (Intrada)
       Stripes - Elmer Bernstein (Varese Sarabande)


  július 27:

       Chagrin: Film Music - Francis Chagrin (Chandos)


  további megjelenések:

       Il Comissario De Vincenzi - Bruno Nicolai (Rai Trade FRT)
       La Casa Bruciata - Ennio Morricone (Rai Trade FRT)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam