FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 decemberének hírei

  2005 decemberének hírei
  2005. december 29.


       Az "Alatriste" című spanyol kalandfilm score-jának megírására Augustin Diaz Yanes rendező "A gépész" című thriller zenéjével ismerté vált Roque Banost szerződtette. A 2006 szeptemberére elkészülő produkció forgatókönyve Arturo Pérez Reverte "El Capitán Alatriste" című novelláján alapszik, a főszereplőt pedig Viggo Mortensen alakítja majd. Banos nem kis nevek után írhatta alá ezt a szerződést, a producerek ugyanis először Ennio Morriconéra gondoltak. Néhány hónappal később viszont Howard Shore-t szerződtették, aki el is készített néhány demót, ám különféle ütemezési problémák eredményeként végül a filmzeneiparban még viszonylag újnak számító spanyol komponista tudhatja magáénak ezt a megbízatást.  2005. december 25.


       December 17-én 10. alkalommal került megrendezésre a "The International Press Academy Annual Ceremony" (ismertebb nevén a "The Satellite Awards"), melynek ezúttal a Beverly Hills-i Hotel Four Seasons adott otthont. A filmzenére vonatkozó jelöltek listája, illetve a díjazottak az alábbiak szerint alakultak:


  Legjobb filmzene:
       Kingdom of Heaven - Harry Gregson Williams
       The Constant Gardener - Alberto Iglesias
       Memoirs of a Geisha - John Williams
       The Corpse Bride - Danny Elfman
       Sin City - Robert Rodríguez, John Debney, Graeme Revell
       Brokeback Mountain - Gustavo Santaolalla

  Legjobb betétdal:
       A Love That Will Never Grow Old (Brokeback Mountain) - Gustavo Santaolalla, Bernie Taupin
       In the Deep (Crash) - Bird York
       Broken (Kiss Kiss Bang Bang) - Robert Downey Jr., Mark Hudson
       Hustler´s Ambition (Get Rich or Die Tryin) - Curtis Jackson, Brian Hughes, Frankie Beverly
       Magic Works (Harry Potter and the Globet of Fire) - Jarvis Cocker  2005. december 24.


       Máris napvilágot láttak az első olyan hírek, melyek a jövő évi filmzenei konferenciákra vonatkoznak. A 2006 nyarán (egészen pontosan július 30-a és július 2-a között), Madridban tartandó "I Festival de Música de Cine de Madrid" névre keresztelt rendezvény szervezői a világ minden pontjáról - de főleg Európából - szeretettel várják az érdeklődőket, a rajongókat és persze a témában tevékenykedő újságírókat, szakértőket. A program még nem kristályosodott ki teljesen - illetőleg részleteket nem tartalmaz erről a konferencia hivatalos honlapja - azonban annyi már bizonyos, hogy az első nap éjszakáján, pénteken Harry Gregson-Williams fog koncertet adni, szombat este pedig Trevor Jones teszi ugyanezt. Ezenkívül természetesen különféle előadásokra is lehet számítani, melyeket olyan neves személyek tartanak majd, mint Christopher Young, valamint Gabriel Yared, továbbá José Nieto, Roque Banos, Lucio Godoy és még sokan mások. A zárónapon pedig a szintén ígéretesen hangzó "Filmmusic Collector Market"-é lesz a főszerep.
       Jegyeket csak jövő év elejétől lehet majd igényelni, melyek árfekvéséről még csak annyit tudni, hogy a VIP jegy 120 euróba fog kerülni. Amint több információ áll rendelkezésünkre erről az eseményről, rögtön beszámolunk róla.  2005. december 22.


       A "Lidérces órák", valamint az "Aviátor" után újra együtt dolgozik Martin Scorsese rendező és Howard Shore zeneszerző. A "The Departed" című film egy 2002-es Hong Kong-i produkció, a "Szigorúan piszkos ügyek" alapján készül, a főbb szerepeket pedig Leonardo DiCaprióra, Matt Damonra, Jack Nicholsonra, Mark Wahlbergre és Alec Baldwinra osztották. Az eredeti verzióhoz képest Scorsese a helyszíneket, illetve szereplőket "amerikanizálta", vagyis jelen esetben egy ír-amerikai származású gengszter szivárog be a massahusettsi rendőrség tagjai közé, mialatt a rendőrség egy ifjú alkalmazottja szintén sikeresen beépül a bandatagokhoz. Az ilyen jellegű krimihez illő zenei alapok megteremtésére a rendező Howard Shore-t találta a legalkalmasabbnak.
       A "King Kong"-ból nemrég menesztett komponista közben már javában dolgozik az 1986-os "A légy" című Cronenberg-horror zenéjének operaváltozatán is, melynek Los Angeles-i premierje várhatóan a 2007-es év folyamán lesz megtartva.  2005. december 21.


       Tony Bill ("Lököttek", "Rakoncátlan szív") legújabb rendezése a "Flyboys" című kalandfilm, melynek főszereplői James Franco és Jean Reno lesznek. A történet középpontjában egy olyan amerikai pilóta áll, aki az I. világháború során önként jelentkezik a brit légierő kötelékének tagjai közé. Mindehhez a zenét Trevor Rabin fogja szerezni, kinek hírneve sajnos az elmúlt években igencsak megfakult. Rabin ebben az évben már komponált háborús drámához ("The Great Raid"), melyben hallhattunk ígéretes momentumokat. Amennyiben az ott hallottakat fogja továbbfejleszteni, úgy várhatóan egy egészen korrekt muzsikával találjuk majd szembe magunkat.
       Ám addig is januárban fogják a külföldi mozik bemutatni a Disney stúdió kosárlabdás drámáját, a "Glory Road"-ot, amely score-ja szintén Rabin nevéhez fűződik.  2005. december 14.


       Hamarosan ismét megrendezésre kerülnek a világ legkülönfélébb filmes ceremóniái. Alig pár nappal a Grammy-díj jelöltjeinek kihirdetése után a 2006-os Golden Globe-jelölések is napvilágot láttak:

       Brokeback Mountain - Gustavo Santaolalla
       The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - Harry Gregson-Williams
       King Kong - James Newton Howard
       Memoirs of a Geisha - John Williams
       Syriana - Alexandre Desplat  2005. december 11.


       Jövő év februárjában immáron 48. alkalommal kerül átadásra a Grammy-díj A jelöltek listáját december 8-án tették közzé. A különféle kategóriák közé tartozó filmzenék, illetve a betétdalok a következők szerint alakultak:


  Legjobb eredeti filmzene:

       The Aviator - Howard Shore
       The Incredibles - Michael Giacchino
       Million Dollar Baby - Clint Eastwood
       Ray - Craig Armstrong
       Star Wars Episode III - Revenge Of The Sith - John Williams


  Legjobb betétdal:

       Believe (The Polar Express) - Glen Ballard, Alan Silvestri
       Cold Wind (Six Feet Under) - The Arcade Fire
       Million Voices (Hotel Rwanda) - Jerry Duplessis, Andrea Guerra, Wyclef Jean
       Square One (Elizabethtown) - Tom Petty
       Wonka's Welcome Song (Charlie And The Chocolate Factory) - John August, Danny Elfman  2005. december 07.


       Christopher Young még csak nemrég szerződött le a "Pókember" harmadik részéhez, és máris egy újabb szuperhősmozihoz kérték fel. A Marvel Comics képregényein alapuló "Ghost Rider" (Nicholas Cage-dzsel a főszerepben) című adaptációt rendező Mark Steven Johnson ("Daredevil - A fenegyerek"), és csapata a jövő év júliusára elkészülő film zenéjének megírására Youngot találta a legalkalmasabbnak. Úgy tűnik, a főként horrorzenéiről ismert komponista számára egyre több hasonló felajánlás érkezik. Ettől függetlenül Young jövőre sem hagy minket hidegrázás nélkül, ugyanis már biztos, hogy a Takashi Shimizu által rendezett "Átok 2."-höz is ő biztosítja majd a megfelelő hangulatot.  2005. december 05.


       Úgy tűnik, Klaus Badelt neve Richard Donnerrel, és Bruce Willissel egy stáblistán szerepel majd a 2006-ra elkészülő "16 Blocks" című akcióthriller kapcsán. A nyolcvanas évek egyik legismertebb akciófilmrendezője, és a lecsúszott, aszpirinfüggő zsaruk szerepeinek koronázatlan királya - aki természetesen ismét hasonló karaktert testesít meg - most először szerepelnek közös produkcióban. Donner több neves komponistával is együttműködött már (például: Jerry Goldsmith, John Williams, Michael Kamen), ám most úgy tűnik, legújabb rendezéséhez a mai kornak, elvárásnak megfelelő hangszerelésű muzsikát képzelt el, melyhez Badelt segítségét kérte, aki emellett két másik produkcióhoz ("The Promise", "Poseidon") is leszerződött idén. Az még a jövő zenéje, hogy a német származású szerző mennyire fog megfelelni Donner elvárásainak, mint ahogyan az is, hogy direktorunk miképpen tudja kiköszörülni a hírnevén esett csorbát.  2005. december 01.


       Az év utolsó hónapjában a kiadók számos különleges, illetve rég várt kiadással kedveskednek számunkra. Természetesen ők is számoltak azzal, hogy a közelgő ünnepeknek köszönhetően jelentősen megugrik a CD-k iránti kereslet, így nem csoda, ha a ritkaságnak, kuriózumnak számító korongok piacra dobását idáig halogatták. S hogy pontosan mik közül lehet majd válogatni a fa alá? Íme az eddig bejelentett megjelenések listája:


  december 06:

       Jarhead - Thomas Newman (Decca)
       Water - Mychael Danna & A.R. Rahman (Varése Sarabande)
       Lost In Space - 40th Anniversary Edition (2 cd, 3000 db-os kiadás) - különféle előadók (La-La Land)
       Effects (limitált, 1500 db-os kiadás) - John Harrison (La-La Land)


  december 13:

       Aeon Flux - Graeme Revell (Varése Sarabande)
       Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe - Harry Gregson-Williams (Disney)
       King Kong - James Newton Howard (Decca)
       The Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings (complete) - Howard Shore (Reprise)
       Silverado (2 cd) - Bruce Broughton (Intrada)
       Syriana - Alexandre Desplat (RCA Records)
       The British Years - Hans Zimmer (Milan Records)
       Good Morning America! - Hans Zimmer (Milan Records)
       Ransom - Jerry Goldsmith (Prometheus Records)


  december 20:

       Casanova - Alexandre Desplat (Hollywood Records)
       The Echo of Thunder (dedikált, limitált, 1000 db-os kiadás) - Laurence Rosenthal (Intrada)
       Warlock / Violent Saturday (limitált, 1200 db-os kiadás) - Leigh Harline / Hugo Friedhofer (Intrada)


  további megjelenések:

       La Frusta E Il Corpo / Sei Donne Per L'Assassino - Carlo Rusthicelli (Digitmovies)
       Piedone A Hong Kong - Guido & Maurizio De Angelis (Digitmovies)
       Victory (Escape To Victory) (limitált, 3000 db-os kiadás) - Bill Conti (Prometheus Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam