FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 augusztusának hírei

  2005 augusztusának hírei
  2005. augusztus 27.


       Brian Tyler e héten visszatért az Eastwood Scoring Stage falaki közé, hogy a Hollywood Studio Symphony közreműködésével felvegyék legújabb zenéjét, ami az "Annapolis" című drámához íródott. A történethez - mely egy fiatal bokszolóról szól - Tyler a hagyományos heroikus elemeket rézfúvósokkal, illetve vonósokon alapuló dallamokkal párosította egy 75 fős zenekar - és némi elektronikus hangzás - segítségével. A filmet várhatóan jövő év januárjában fogják bemutatni.

       Míg az Eastwood Scoring Stage egy dráma tételeitől volt hangos, addig a Newman Scoring Stage-en Bruce Broughton vezényelte a zenekart, akik a "Bambi II."-höz komponált muzsikát játszották fel. A nagyzenekari dallamok mellett öt új betétdal hallható majd a produkcióban, továbbá a nagysikerű első részből is felcsendül pár ismertebb dalocska. Broughton zenéjében a régi motívumok - köztük a főtéma - ötvöződnek a modernkori stílussal. A rajzfilmnek nem lesz mozis premierje, hanem - a Disney-folytatásokhoz hűen - rögtön a videotékák, illetve a boltok polcairól köszön vissza ránk jövő év februárjától.

       A "Derailed" címre keresztelt thriller dallamainak megírására Edward Shearmur zeneszerzőt kérték fel, aki így az első körben megbízott francia származású Alexander Desplatot váltotta fel. Azt viszont nem mondhatja el Shearmur, hogy sok időt hagytak számára, ugyanis a zenét szeptemberben szeretnék felvenni. A produkció egyébként a svéd rendező, Mikael Hafström álomgyári debütálása lesz, melyhez Clive Owen és Jennifer Aniston asszisztál.

       John Williams a napokban fejezte be Rob Marshall epikus művéhez, a "Memories Of A Geisha"-hoz írt zenéjének munkálatait. A muzsika életre keltésében közreműködött a világhírű csellista, Yo-Yo Ma, valamint a hegedűvirtuóz Itzhak Perlman is. A két zenész és a többszörös Oscar-díjas komponista nem először dolgoztak együtt: míg Yo-Yo Ma a "Hét év Tibetben", addig Perlman a "Schindler listájá"-ban keltette életre Williams hangjegyeit. A score-ban nagy hangsúlyt fektettek a szóló hangszerekre - köztük a tradicionális japán hangszerre, a kotora -, melyet a szinte elmaradhatatlan nagyzenekari alátámasztással körítettek.  2005. augusztus 24.


       A David Foster Productions hivatalosan is közzétette a hírt, miszerint Graeme Revell ("The Crow", "Tomb Raider", "The Saint") zeneszerzőt kérték fel a "The Fog" című remake idegborzoló hangulatának megteremtéséhez. Antonio Bay lakosainak története először a '80-as évek elején került vászonra - az akkori idők egyik legsikeresebb horror-rendezőjének, John Carpenternek köszönhetően -, s a filmvilág irányítói úgy gondolták, itt az idő "leporolni a ködgépeket" és újraforgatni az öböl-sztorit. Azonban most nem Carpenter foglal helyet a rendezői székben, hanem a "sztigmatás" Rupert Wranwright.
       Revellnek immáron ez a második olyan megbízatása, ahol egy sikeres Carpenter-adaptáció dallamaival kell vetekednie. Ez év elején az "Assault On Precinct 13" esetében egyszer már megpróbálta ezt - és többé-kevésbé sikerült megfelelő hangulatot elérnie -, ám most itt az újabb alkalom...  2005. augusztus 23.


       A Music From the Movies hamarosan egy 120 oldalas dupla számot jelentet meg, melyet Ennio Morricone pályafutásának, munkásságának szentel. A western zenék egyik legjelentősebb alakja, ikonja idén novemberben tölti be a 77. életévét. Ben Horace - a lap egyik szerkesztője - 18 hónapot töltött kutatómunkával azért, hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk az olasz művész életéről.

       A Varése Sarabande e hónap elején bejelentette, hogy hamarosan öt újabb zene fog megjelenni a CD Club keretein belül (ezek közül két Bill Conti score egy korongra került). A kiadó tegnap óta előrendeléseket is elfogad a lemezekre, azonban postázásuk csak augusztus utolsó napjától kezdődik meg.

       Spacehunter - Elmer Bernstein (3000 db)
       F.I.S.T. / Slow Dancing In The Big City - Bill Conti (2000 db)
       True Confessions - George Delerue (1000 db)
       The Kindred - David Newman (1000 db)  2005. augusztus 20.


       Hamarosan elkészül az "An Unfinished Life" című - Lasse Hallström által rendezett - dráma (főszerepben: Robert Redford, Morgan Freeman, Jennifer Lopez), melynek bemutatóját szeptember 9-ére tervezik. A készítők azonban az utolsó pillanatban leváltották Christopher Youngot, kinek helyére Deborah Lurie került. Az, hogy minek köszönhető mindez, egyelőre ismeretlen, azonban a produkció reklámanyagainak, filmelőzeteseinek mindegyike elkészült már, ahol a "music by" címszó alatt Youngot tüntették fel .
       Lurie neve - önálló zeneszerzőként - először 1997-ben került fel stáblistára ("The Promise"). Azóta mozifilmekhez, illetve tévésorozathoz ("Hercules") egyaránt felkérték már, s több alkalommal volt John Ottman asszisztense is. Abban azonban csak reménykedni lehet, hogy az "An Unfinished Life" zenéjének nem válik kárára a szűk határidő.

       A brit származású Patrick Doyle számára 2005 cseppet sem nyugodt év. Ebben a hónapban fejezte be a "Harry Potter and the Globet of Fire" zenei felvételeit, ezt megelőzően pedig Richard E. Grant "Wah-Wah" drámáján, illetve egy vígjátékon, a "Nanny McPhee"-en dolgozott. Mindamellett, hogy a 2006-ra tervezett Kenneth Branagh produkció, az "As You Like It" is az ő nevéhez fog fűződni, egyes hírek szerint felkérték a Christopher Paolini által írt fantasy-trilógia első részének - az "Eragon"-nak - zenei munkálataihoz is. A jövőre elkészülő kalandfilm főhőseit John Malkovich, Jeremy Irobns, Djimon Hounsou, és Christopher Egan személyesíti meg.  2005. augusztus 10.


       A Decca Records gondolt egyet, és öt évvel a nagysikerű "Gladiátor" című produkció premierje után ismét kiadja a Hans Zimmer és Lisa Gerrard által írt zenét. A "Gladiator - Special Anniversary Edition" névre keresztelt album ezúttal két cd-t foglal magába, ám azt, hogy ezek megegyeznek-e az első, illetve a More Music változatban lévő korongokkal, még nem tudni. A kiadvány várható megjelenése: 2005. szeptember 5.
       Az elmúlt években két populáris Zimmer album is megélte az új kiadást (ezek a "The Lion King: Special Edition", illetve a "Backdraft: Silver Screen Edition"), de arra még nem volt példa, hogy a német származású komponista bármely zenéjéből is kétlemezes változat kerüljön a boltok polcaira.  2005. augusztus 09.


       John Debney a római Passion of the Christ Symphony koncertje után két filmzenén kezdett el dolgozni. Az egyik, a megtörtént eseményeken alapuló - John Gatins által rendezett - "Dreamer: Inspired by a True Story" című, DreamWorks égisz alatt készülő dráma, melynek zenei felvételei közel két hete zárultak le a Todd AO Scoring Stage falain belül. A filmet októberben mutatják be a külföldi filmszínházak, s a premier hetében a Sony Classical gondozásában megjelenik a score is.
       Pár nappal ezelőtt pedig a 20th Century Fox Newman Scorig Stage volt hangos Debney másik munkája, a "Zathura" felvételei miatt. Ekkor csupán a nagyzenekar számára felvett részeket rögzítették, a kórust várhatóan jövő héten veszik fel. Itt még viszonylag több idő áll a komponista rendelkezésre, ugyanis a film novemberben kerül a nyilvánosság elé. A filmzene megjelenéséről jelenleg nincsen információ.  2005. augusztus 04.


       Az Intrada Records ebben az évben már 5 olyan albummal büszkélkedhet, melyek eddig - annak ellenére, hogy szerzőik, illetve maguk a művek nagy népszerűségnek örvendenek - nem kerültek kiadásra. A legutóbbi ilyen Jerry Goldsmith "Capricorne One"-ja volt, melyet most Alan Silvestri 1993-as, az akció és thriller zenék kereszteződéséből született "Judgement Night"-ja követ. A hónap végén piacra kerülő score mintegy 72 percnyi játékideje a filmben elhangzott összes tételt lefedi, továbbá a fel nem használt elektronikus témák közül három is szerepel bonusz gyanánt. Mindezt 2000 db-os példányszámban tárják a publikum elé.
       Az akciófilmet az a Stephen Hopkins rendezte, akivel Silvestri az 1991-es "Ragadozó 2."-ben is együtt dolgozott.  2005. augusztus 03.


       Az Ausztrál származású, kétszeres Oscar-jelölt David Hirschfelder ("Shine", "Elizabeth") az utolsó simításokat végzi Ann Turner legújabb filmjének, az "Irresistible"-nek zenéjén. A megtörtént eseményeken alapuló drámában Susan Sarandon és Sam Neill játssza a főszerepet. Hirschfeldert és csapatát már csak a tételek feljátszása, illetve keverése választja el a mozifilm hamarosan megrendezésre kerülő ausztráliai ősbemutatójától.  2005. augusztus 02.


       A Silva Screen Records két nagyobb volumenű kiadással is büszkélkedhet, melyek nemrégiben láttak napvilágot. A pár héttel ezelőtti "Jerry Goldsmith - 40 Years Of Film Music" című, 4 lemezes válogatás után most egy újabb, az epikus témákra hangsúlyt fektető "Epics - The History Of The World According To Hollywood"-ra keresztelt korong kerülhet a zenebarátok polcára. A szintén négylemezes, papírborítással ellátott szettben mintegy 260 percnyi játékidő rejlik, amin belül olyan filmek témái csendülnek fel, mint pl.: "1492: Conquest Of Paradise", "Spartacus", "The Mission", "Lawrence Of Arabia", "Braveheart", "First Knight", "Gladiator", "Zulu", "Ben Hur", "Masada", stb.
       A szerkesztők az elmúlt évtized - történelmi szálakkal rendelkező - "álomgyári produkciói" közül válogatták ki azt az 56 emlékezetes témát, melyet a City Of Prague Philharmonic Orchestra segítségével Dolby Surroundban rögzítettek, hogy aztán HDCD-re masterelhessék. A gyűjteménynek talán egy hátulütője van, mégpedig hogy az újra felvett zenék esetében a tételek többségénél kicsit eltérő hangzást tapasztalhatunk majd. Ám ez szinte kiküszöbölhetetlen jelenség, hiszen ezeknél a felvételeknél nincsenek jelen a szerzők.  2005. augusztus 01.


       Talán a szabadságolások okolhatók azért, hogy augusztusra - az átlagoshoz képest - kevés újdonságot jelentettek be, melyek időpontja viszonylag képlékeny. A jelenleg rendelkezésünkre álló hírek alapján a nyár utolsó havában az alábbi korongok kerülnek ki a kiadók kezei közül:


  augusztus 02:

       David and Bathsheba (1500 db-os, limitált kiadás) - Alfred Newman (Intrada)
       Last Flight Out (1000 db-os, limitált kiadás) - Bruce Broughton (Intrada)
       The Skeleton Key - Edward Shearmur (Varése Sarabande)


  augusztus 09:

       Chagrin: Film Music - Francis Chagrin (Chandos)


  augusztus 16:

       The Great Raid - Trevor Rabin (Varése Sarabande)


  augusztus 30:

       Stealth - BT (Varése Sarabande)


  további megjelenések:

       Lord Jim / The Long Ships - Bronislau Kaper / Dusan Radic (Film Score Monthly)
       The Yakuza - Dave Grusin (Film Score Monthly)
       Il Commissario De Vincenzi - Bruno Nicolai (Rai Trade FRT)
       La Casa Bruciata - Ennio Morricone (Rai Trade FRT)
       Loch Ness - Trevor Jones (Perseverance)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam