FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2004 októberének hírei

  2004 októberének hírei
  2004. október 26.


       Steve Jablonsky nevével eddig főként mint kiegészítő zeneszerző találkozhattunk Hans Zimmer albumainál. Aztán megkapta élete első önálló megbízását, mely a "Texasi láncfűrészes gyilkos" remake-je volt. Most egy kicsit komolyabb megbízást kapott. Michael Bay újra rendez, mégpedig egy sci-fi thrillert, melynek a "The Island" címet adták. És mivel a Bay filmek zeneszerzői rendre a Media Ventures soraiból kerülnek ki, nem csoda, hogy most is azok közül válogattak. A film szereplői között van Ewan McGregor és Steve Buscemi is. Ez egy kiugrási lehetőség, amit ha jól megragad, akkor talán kikerül a "másodhegedűs" szerepkörből.

       A Varese Sarabande megörvendezteti a sorozat rajongókat. Két sikeres tv sorozat zenéjét is megjelenik a közeljövőben.
       Az egyik az HBO égisze alatt leforgatott "Carnivrle - A vándorcirkusz", melyet Jeff Beal komponált. A lemezt 2004. 12. 07-től lehet megvásárolni.
       A másik - sokkal több figyelmet érdemlő - sorozatzene a "24" Sean Callery-től. Kiefer Sutherland a főszereplője ennek a sorozatnak, s amit még érdemes tudni, hogy Callery Emmy-díjat kapott ezért a muzsikáért. A lemez az első három szezon zenéiből lett összeállítva és szintén december 7-én jelenik meg.  2004. október 23.


       John Ottman ismét thrillerhez ír zenét, mégpedig a John Polson által rendezett "Hide and Seek" című produkcióhoz. Történik mindez azért, mert az eredetileg szerződtetett Christopher Young visszavonult a "Beauty Shop" miatt.
       A film csak január végén kerül a mozikba (főszerepben Robert De Niro-val), úgyhogy Ottman elegendő idő kapott - nem úgy, mint a "Gothika" esetében. A zeneszerző jövőbeli tervei közt szerepel a már említett "Superman", továbbá a "Kiss Kiss Bang Bang", és a "House of Wax".

       A "The Ring" sikere után egyértelművé vált, hogy a folytatás elkerülhetetlen. És ez így is lett. A rendezői székbe ismételten Gore Verbinski került, a zeneszerző pedig Hans Zimmer. Azt, hogy a "The Ring 2" - mely 2005. március 15-én kerül a mozikba - zenéjében Zimmer mellett ki fog még közreműködni, egyelőre nem adta közre a Gorfaine-Schwartz Agency.  2004. október 22.


       Vangelis utoljára 12 évvel ezelőtt vett részt hollywoodi produkcióban (ez volt az emlékezetes "1492"). Azóta csak kisebb alkotásokhoz adta nevét. De aggodalomra semmi okunk, hiszen már csak pár nap választ el minket attól, hogy kezünkben tartsuk legújabb filmzenéjét, az "Alexander"-t, mely a Sony Music kiadó gondozásában jelenik meg november 11-én. Az albumra közel egy órányi muzsika került fel.  2004. október 21.


       November 2-án jelenik meg Michael Giacchino legújabb filmzenéje, amit a Pixar stúdió produkciójához, a "The Incredibles"-höz szerzett. Az album a Disney Records jóvoltából kerül a polcokra. Jó hír, hogy az 55 percnyi játékidőt kitöltő 19 tétel között egy betétdal sem lesz.

       A Warner Bros. közreadta a "The Polar Express" hivatalos tracklistát, mely alapján az albumon két, nagyzenekar által előadott szám lesz, valamint hat dal, melyeket szintén Alan Silvestri álmodott meg. Arról, hogy lesz e külön score kiadás, még mindig nincsen információ. Az album várható megjelenése szintén november 2.

       Bridget Jones visszatér! A szingli nő kalandja folytatódik. Az első rész zeneszerzőjét, Patrick Doyle-t most Harry Gregson-Williams váltotta fel, viszont a filmzenei album összeállításának koncepciója semmit sem változott. A hangsúly ugyanúgy a betétdalokon van, ami mellé most is csak egy nagyzenekari szám került fel Bridget's Theme címmel. Ez a filmzenei köntösbe rejtett könnyűzenei válogatás november 8-án jelenik meg.

       John Williams megkezdte a munkálatokat a "Star Wars - Episode III: The Revenge of the Sith" zenéjén. A teljes filmzene várhatóan 2005 február első hetéig elkészül - ebben a témában immáron hatodik alkalommal. A megírt kottákkal aztán elutazik Londonba, hogy az Abbey Road-on a London Symphony Orchestra közreműködésével felvegyék a kész művet. Miután végeztek a zenei felvétellel, Williams visszautazik az államokba, mivel abban az évben még két zenével kell elkészülnie.

       Kósza hírek szerint a legújabb Superman filmhez John Ottman szerzi majd a zenét, de természetesen az ismert főtéma - mely John Williams nevéhez fűződik - megmarad.  2004. október 15.


       Október 4-én beszámoltunk pár jövőbeli projektről. A lista labilisságát máris példázza, hogy Ridley Scott legújabb, "Kingdom of Heaven" című háborús drámájának zenéjét mégsem Hans Zimmer írja, hanem Harry Gregson-Williams, aki nemrég fejezte be a "Team America: World Police" zenéjét. Az, hogy Zimmer miért pártolt el a produkciótól egyelőre nem ismeretes.

       Az Intrada Records 1989-ben kiadta Jerry Goldsmith-től a "Rambo III" teljes zenei anyagát. Azóta már ritkaságnak számít ez a zene és a különféle aukciós oldalakon komoly összegekért lehet még egy-két példányt fellelni. Ennek viszont november 9-ével vége szakad, ugyanis az Intrada - az első kiadásról lemaradt rajongók legnagyobb örömére - ismét kiadja ezt az albumot. A hangot természetesen "leporolják", hogy jobban szóljon, és új borítót is kap az album. A 23 szám valamivel több, mint 76 percnyi játékidőt tesz ki.
       Mint köztudott ennek a filmzenének magyar vonatkozású érdekessége is van, hiszen Goldsmith hazánkban vette fel.  2004. október 13.


       Az Amerikai pite széria nem áll meg a trilógiánál. Megkezdték az előkészületeket a negyedik rész vászonra viteléhez "American Pie: Band Camp" címmel. A score megírásához ezúttal Robert Folk-ot szemelték ki, akitől nem idegenek a vígjátékok, hiszen olyan filmekhez fűződik a neve, mint a "Rendőrakadémia", az "Ace Ventura: Hív a természet", valamint a "Haláli fegyver".  2004. október 12.


       Harry Potter - 2005 novemberében várható - újabb filmes kalandjához a rendezők posztján megint váltás történt, a sorozattól megszokott módon. A "Mona Lisa mosolya" direktora, Mike Newell váltja az előző epizódért felelős Alfonso Cuarónt. A zenét pedig már nem John Williams szerzi, hanem Patrick Doyle, aki legutóbb a "Fedőneve: Donnie Brasco"-ban dolgozott együtt Newellel. Mindenesetre a zeneszerzők doyenjétől, és persze a filmtől egyaránt elvonatkoztathatatlan főtéma feltehetőleg nem lesz mellőzve most sem.  2004. október 7.


       A La-La Land Records újra kiadja Jerry Goldsmith 1987-ben készült filmzenéjét, az Extreme Prejudice-t. A zenét egyszer már megjelentette az Intrada és a Silva Screen (közösen), ám a mostani egy bővített album lesz, melyen eddig ki nem adott számok is lesznek. Az akciózene egyik érdekessége, hogy anno Goldsmith hazánkban játszatta fel a nagyzenekari részeket.

       Hazánkban tartózkodik Ennio Morricone, akit világhírű operatőrünk, Koltai Lajos kért fel a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regényéből készülő Sorstalanság zenéjének megkomponálására.
       A zene felvételeit is maga vezeti a Magyar Rádióban, sőt ő vezényeli a rádió zenekarát és énekkarát, mert úgy véli, ha más tenné ezt, nem jönne létre az általa megálmodott hatás. Nem akart magyar népdalokat beledolgozni a zenébe, de a cimbalom, mint "hungaricum", kiemelkedő szerepet kap a kész műben a pánsíp hangjai mellett, mely hangszerről még nem döntötte el, hogy fő motívumként, vagy csak háttérelemként kívánja szerepeltetni.
       A film premierjének időpontja - többszöri csúszás után - jövő év februárjában várható.  2004. október 5.


       Morricone és a Sorstalanság
       Rendkívüli filmnek és Oscar-esélyes alkotásnak nevezte a Sorstalanságot Ennio Morricone, aki az általa szerzett filmzene felvételeit vezeti a Magyar Rádióban.  2004. október 4.


       Az angol nyelvű, kéthavonta megjelenő Music From The Movies című filmzenés folyóirat honlapjára egy egészen érdekes lista került fel, melyen a közeljövő filmzenéit láthatjuk. Párról már mi is tettünk említést, ám ők az összes fontosabb, mostanában készülő produkciót összeszedték. Érdekes, hogy pl. John Debney a The Passion után megint vígjátékokhoz adja nevét, vagy ott van John Williams, aki a Star Wars: Episode III-at írogatja, majd Spielberg legújabb mozijához csal kellemes dallamokat. Zimmer és a Media-sok hozzák a szokásos formájukat, Beltrami-nak három újabb mozi van kilátásban és Vangelis is újra felveszi a harcot a filmzeneszerzőkkel.
       Természetesen ezek még változhatnak - ismerve Hollywood szeszélyit -, de ettől függetlenül érdemes átrágnia magát az embernek. Ím egy rövidítettebb lista, melyben az ismertebb nevek szerepelnek:

       Alan Menken: Noel
       Alan Silvestri: Polar Express; The Wild
       Angelo Badalamenti: A Very Long Engagement; Dark Water
       Brian Tyler: Sahara; Constantine
       Christopher Young: The Grudge; An Unfinished Life; Hide and Seek; Beauty Shop
       Craig Armstrong: Asylum; Ray
       Danny Elfman: The Corpse Bride; Charlie and the Chocolate Factory
       David Newman: Are We There Yet?; Man of the House; Kicking & Screaming; The Pink Panther
       Gabriel Yared: Shall We Dance
       Hans Zimmer: Shark Tale; Spanglish; Batman Begins (társzeneszerző); Kingdom of Heaven;
       Over the Hedge
       Harry Gregson-Williams: Team America: World Police; Bridget Jones: The Edge of Reason;
       Madagascar; Return to Sender;
       The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
       Howard Shore: The Aviator; King Kong
       James Newton Howard: The Interpreter; Batman Begins (társzeneszerző)
       Jan A.P. Kazcmarek: Finding Neverland
       John Debney: Christmas With the Kranks; The Pacifier; Chicken Little
       John Ottman: House of Wax; Kiss Kiss Bang Bang; Superman; Heroes (csak a főtéma)
       John Powell: Alfie; Be Cool; Robots; Happy Feet
       John Williams: Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith; War of the Worlds
       Lalo Schifrin: After the Sunset; Abominable; The Bridge of San Luis Rey
       Lisa Gerrard: Layer Cake
       Marco Beltrami: Cursed; Flight of the Phoenix; XXX: State of the Union
       Mark Isham: Crash; Shadows; Racing Stripes
       Mychael Danna: Aurora Borealis; Water; Where the Truth Lies
       Philip Glass: Undertow
       Randy Edelman: Surviving Christmas; Son of the Mask; Miss Congeniality 2;
       Stealth (társzeneszerző)
       Randy Newman: Meet the Fockers; Cars
       Robert Folk: Back in the Day; Kung Pow: Tongue of Fury
       Thomas Newman: Cinderella Man; Lemony Snicket's Series of Unfortunate Events
       Trevor Rabin: National Treasure; The Great Raid; White on White
       Vangelis: Alexander  2004. október 2.


       A Warner Bros. és az Alcon Entertainment égisze alatt egy újabb családi film van készülőben, melyben a központi szerepet egy állat - nevezetesen egy zebra - fogja betölteni. Az állatoknak olyan neves színészek kölcsönzik hangjaikat, mint Dustin Hoffman és Whoopy Goldberg. A film zenéjéért pedig Mark Isham lesz felelős, akinek már volt dolga animációs, illetve állatokról szóló filmekkel (pl.: "Cool World", "Never Cry Wolf").
       Eme produkció jövőre kerül a mozikba "Racing Stripes" címmel.

       Christopher Young elfogadta a felkérést, így ő fogja komponálni Bille Woodruff rendező legújabb filmjének, a "Beauty Shop"-nak zenéjét. Először Barry Cole-t bízták meg eme feladattal, aki eddig music supervisor-ként volt jelen a filmes világában.  2004. október 1.


       A Hans Zimmer-tanítványok közül a mesterétől zeneileg elszakadni legkevésbé bíró komponista, Nick Glennie-Smith új score-t készített mentorával, valamint Henning Lohnerrel. Utóbbiról annyit tudni, hogy egy német vígjátékon kívül bedolgozott az "A kör" muzsikájába is, és nagyobb volumenű munkája Werner Herzog "Incident at Loch Ness"-ében bukkant fel a rejtélyes szörny társaságában, bár ezt a muzsikát vélhetőleg csak annyian hallhatták, ahányan a lényt is észlelték.
       A germán animációs alkotás (mondhatni: rajzfilm) címe "Lauras Stern", melyet lemezen állítólag a BMG fog megjelentetni, valamikor október elején. Nyoma még nincs, kíváncsian várjuk.

       Lecserélték Marc Shaiman-t, akit korábban a nagy költségvetésű Team America: World Police című alkotás zenéjének megírásával bíztak meg, ám most mégis szerződésbontásra került sor. Burt Berman - aki a Paramount Pictures zenei vezetője - jelentette be Shaiman leváltását. Helyette Harry Gregson-Williams-t kérték fel ennek az animációs filmnek a zenei aláfestésére. Csakúgy, mint anno a Trója esetében, itt is szűkös a határidő: a film bemutatója ugyanis október 15.

       A Disney Stúdió nem elégszik meg az Aladdin zenéjének újra kiadásával. Még mindig lát benne üzletet és bevételi forrást. Misem példázza ezt jobban, mint az, hogy megjelentet még egy lemezt, melynek a Disney's Karaoke Series: Aladdin címet adta. A rajzfilm nyolc betétdala kétféle képen kerül a lemezre: külön hallhatók az instrumentális részek és külön az dalok.


  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam