FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2004 novemberének hírei

  2004 novemberének hírei
  2004. november 30.


       Marc Shaiman jelenleg a "Rumor Has It" című komédia zenéjét irogatja. A munkára Rob Reiner, a film rendezője adott megbízást. Reiner és Shaiman kollaborációja nem az első eset: eddig nyolc filmet jegyeznek. A főszerepekben többek között Kevin Kostner-t és Jennifer Aniston-t láthatjuk.
       Miután Shaiman végez a fenti vígjáték zenéjének megkomponálásával, rögvest nekilát következő munkájának, a "Hairspray"-nek, mely az 1988-ban készült azonos című film remake-je. Ez a film azonban majd csak 2006-ban lesz látható.  2004. november 29.


       Rachel Portman legutóbbi munkája még a mozik listáján van ("A mandzsúriai jelölt"), ám a zeneszerző hölgy nem pihen. Még csak hírek keringenek a "Because of Winn Dixie" című film premierjéről - melyhez a zenét szintén ő jegyzi -, máris új szerződést írt alá. Akihez szerződött, nem más, mint Roman Polanski. A projekt neve: "Twist Oliver". Charles Dickens regényének adaptációját jövő év szeptemberére készül el.  2004. november 27.


       Némi szünet után ismét "finomságok" kerültek fel a Varese Sarabande kiadó speciális kiadásokkal foglalkozó Soundtrack Club részlegére. Ezeket csak a lemezkiadó honlapjáról lehet megrendelni, bolti forgalomban nem kaphatók, és ezen felül természetesen még limitálva is vannak.

       Viva Maria! / King Of Hearts - Georges Delerue (2000 példány)
       Sheena - Richard Hartley (1000 példány)
       Three Coins In The Fountain - Victor Young (2000 példány)
       The Agony And The Ecstasy (deluxe edition) - Alex North, Jerry Goldsmith (3000 példány)


       További - immáron nem csak Varese-s - megjelenések:

       Lemony Snicket's A Series Of Unfortunate Events - Thomas Newman (december 7.)
       Ray - Craig Armstrong (december 7.)
       A Very Long Engagement - Angelo Badalamenti (december 7.)
       House Of Flying Daggers - Shigeru Umebayashi (december 12.)
       Lawman - Jerry Fielding (december vége)
       Meet The Fockers - Randy Newman (január 11.)
       Racing Stripes - Mark Isham (január 11.)
       Spanglish - Hans Zimmer (január 11.)  2004. november 26.


       Végre, annyi év várakozás után beindult David Arnold honlapja a www.davidarnold.com . A weblapon a zeneszerző életrajzán, filmográfiáján és a vele kapcsolatos legfrissebb információkon kívül belehallgathatunk zenéibe, valamint e-mailezhetünk vele. Ez az igényesen megszerkesztett honlap remélhetőleg sok örömet okoz majd a filmzenebarátoknak.  2004. november 22.


       Trevor Rabin következő projektje a "Coach Carter" című film, melyet Thomas Carter rendezett, a főszerepben pedig Samuel L. Jackson láthatjuk, mint kosárlabdaedzőt. A forgatókönyv alapjául egy iskolai csapat sikertörténete szolgált. Rabin már komponált megtörtént eseményeket feldolgozó sportfilmet ("Remember the Titans - Emlékezz a titánokra"), amihez kellemes dallamokat szolgáltatott, ám sajnos csak soundtrack jelent meg belőle. A "Coach Carter" amerikai premierjét jövő év januárjára tervezik.  2004. november 19.


       Az Európai Film Akadémia (EFA) díjkiosztó ünnepségét 2004. december 11-én rendezik Barcelonában. A "Legjobb eredeti filmzene" kategória eddig nem volt jelen eme ceremónián, ám ettől az évtől kezdve a szervezők változtatni szeretnének ezen. Akárcsak az Oscar esetében, itt is öt jelölt közül kell kiválasztaniuk a legjobb zenét.
       Az idei év jelöltjeinek listája:

       Les Choristes - Bruno Coulais
       The Girl With a Pearl Earring - Alexandre Desplat
       La Mala Educacion - Alberto Iglesias
       The Weaping Meadow - Eleni Karaindrou
       The Alzheimer Case - Stephen Warbeck  2004. november 17.


       Howard Shore neve az elmúlt években leginkább a "Gyűrűk Ura" trilógiával párhuzamosan merült fel. Legutolsó, nem Tolkien mozihoz írt zenéje a 2002-es "Spider" volt. Martin Scorsese idén karácsonyra tervezi a "The Aviator" bemutatását, melynek zenéjét Shore írja. A gigászi trilógia levezetésére jónak bizonyul eme drámai műfajú produkció. A főszerepben Leonardo DiCaprio-t, Cate Blanchett-et, valamint Kate Beckinsale-t láthatjuk majd. Bár a film külföldi premierje ez évben lesz, a cd csupán 2005. január 11-én jelenik meg a Decca gondozásában.  2004. november 14.


       2004. november 5-én jelent meg Ennio Morricone legújabb válogatásalbuma, melynek érdekessége, hogy a zenéket Yo-Yo Ma, a világhírű csellista, valamint a USC Thornton Chamber Orchestra előadásában hallhatjuk. A műveket pedig nem a Mester, hanem fia, Andrea Morricone vezényelte. Az album a Sony Classical gondozásában jelent meg, a címe pedig nem is lehetne más, mint: "Yo-Yo Ma Plays Ennio Morricone".

       Michael Giacchino neve még eléggé új a filmzeneiparban. A mozikban épp most futó "A hihetetlen család"-on kívül az "Alias" sorozat zenéit komponálta, valamint több videojátékét - mint pl.: a "Medal of Honor"-ét - is. A sokak által tehetségesnek tartott zeneszerző már legújabb megbízásán dolgozik, mégpedig a "High Sky" című Disney kalandfilm zenéjén. A filmet - melyet tervek szerint jövő augusztusban fognak bemutatni - Mike Mitchell rendezi és a főbb szerepekben Kurt Russell-t, Bruce Campbell-t és Kelly Preston-t láthatjuk majd.  2004. november 13.


       Az elmúlt időszakban Trevor Rabin nem igazán alkotott maradandót. Remélhetőleg a legújabb Nicholas Cage film zenéjének megírása előtt észhez tért, és visszakanyarodott a tőle megszokott hangszereléshez és stílushoz (mint amilyen pl. az "Armageddon" volt). A "National Treasure" score-ja november 16-án jelenik meg a Hollywood Records-nak köszönhetően.

       Rózsa Miklós az egyik leghíresebb magyar származású filmzeneszerző Hollywood-ban. Számos kasszasiker zenéjét jegyzi, melyek közül ez év novemberében az 1942-ben íródott "The Jungle Book"-ot adja ki a Film Music Society. A kiadás mindössze 1000 db-os lesz.

       S ha már novembernél és a híres filmek zenéinél tartunk, akkor nem árt megemlíteni, hogy Elmer Bernstein-től is megjelenik egy klasszikus, a "Saddle the Wind". Az albumra nemcsak a Bernstein által megírt zenék közül kerültek fel tételek, hanem Jeff Alexander-től is, melyeket végül nem használtak fel a filmhez.

       A "Mutiny the Bounty" a hónap legigényesebb kiadásának ígérkezik. Az FSM Silves Age Classics sorozatának legújabb tagja ez a három lemezes album lesz Bronislau Klaper-től. A 238 perces játékidőt 67 számra osztották. A lemezeken megtalálható a teljes eredeti filmzene, a teljes alternatív változat, s akinek még ez sem elég, az hallgathat pár kiegészítő számot, és annak alternatíváit. Lehet ennél komplexebb filmzenei kiadást készíteni?

       Marco Beltrami futószalagon írogatja zenéit, melyeket a Varese Sarabande ugyanilyen sebességgel ki is ad. Nemrég még az "I, Robot" pörgött a rajongók lejátszójában, decembertől már a legújabb, "Flight of the Phoenix" kerülhet ugyan oda. A film az 1965-ös klasszikus feldolgozása. Az album várható megjelenése: 2004. december 7.

       Szintén Varese megjelenés és szintén december 7, csak a zeneszerző és a film változik: Jeff "Media Ventures" Rona-tól az "Earthsea" című alkotás muzsikája kerül a boltok polcaira.  2004. november 9.


       Meglepő, hogy az "Elektra" score-ját nem Graeme Revell fogja szerezni, pedig a komponista neve a képregény-, és számítógépes játék megfilmesítések zenéjével gyakorlatilag eggyé vált (A holló, Street Fighter), ráadásul ő volt a felelős a nem különösebben emlékezetesre sikeredett Daredevilért is. Mint tudjuk, az Amerikában a jövő év elején bemutatásra kerülő Elektra a Daredevil egyik mellékszereplőjének önálló filmje, a főszerepben Jennifer Garnerrel.
       A rendező az a Rob Bowman, aki mielőtt sárkányokat eresztett volna a világra (2020: A tűz birodalma) az X-akták egyes epizódjainak rendezésével szerzett nevet. Így lehet reménykedni, hogy ez a "női szuperhősös" film élvezhetőbbre sikerül, mint a nemrég leszerepelt Macskanő. A zeneszerzőn (Christophe Beck) nem fog múlni, mert fiatalok (Amerikai pite: Az esküvő) és asszonyi sorsok (Toszkán nap alatt) bemutatásában már járatos, és a dinamizmus sem áll távol tőle (Lépéselőny).  2004. november 7.


       A Disney Records újra egy régi rajzfilm zenéjét halászta elő. Ez pedig nem más, mint a "Mary Poppins" Richard és Robert Sherman-től. Ezt a zenét 40 évvel ezelőtt, 1964-ben jelentették meg bakeliten. Most két változatban tudjuk megvenni. Az első maga a score, ami két lemezes verzióban kerülhet a polcunkra. Az első lemezen van a filmzene, a másodikon pedig mindenféle egyéb, vele kapcsolatos dolgok (mint pl. a zeneszerzők visszatekintése akkori munkájukra). A két lemez 155 perc körüli játékidőt tesz ki.
       A másik verzió a "Karaoke Series", amelyen nyolc betét dal található vokál és instrumentális verzióban.  2004. november 6.


       Megfilmesítik a "Fantastic Four" nevű képregénycsapatot, kiknek kalandjait eddig rajzfilmeken illetve képregények oldalain követhettük nyomon. A film bemutatóját jövő nyárra tervezik. A zene megírására John Ottman-t kérték fel, aki előtte még a "Hide and Seek" alá csal dallamokat. A hírt a Fox Music elnöke, Robert Kraft jelentette be.

       Christopher Young egy korai zenéjét, az 1981-es "Pranks"-t jelenteti meg a Citadel Records. A film zenéje eddig csak bakeliten volt elérhető, ám a kiadó most egy limitált, 1500 db-os példányban jelenteti meg a piacon. A zenét Young 24 éves korában írta, tehát eléggé korai műve. Annyit érdemes tudni még a lemezről, hogy csak interneten keresztül lehet megrendelni, bolti forgalomba nem kerül.  2004. november 3.


       A tárgyalások sikeres eredménnyel zárultak Harry Gregson-Williams számára, ugyanis kiadják a "Shrek 2" score-ját is. Eleinte nem akarták, amit meg is értek, mivel a filmet nézve nem sok újdonsággal állt elő a zeneszerző, ám végül a Varese Sarabande (aki az első rész zenéjét is kiadta) december 7-i megjelenéssel szerződést kötött a lemezre.
       Az egyelőre nem ismeretes, hogy milyen hosszú lesz az album, de sejteni lehet, hogy a kiadótól megszokott - szinte már kommersznek számító - fél órás játékidővel állnak elő.  2004. november 1.


       A Music From The Movies című magazin egy érdekes listát állított össze a filmzeneszerzőkről. A rangsorolás a szerint alakult, hogy jelenleg, a mozikban futó, illetve hamarosan mozikba kerülő filmek közül ki mennyi zenét jegyez, illetve, mennyire populárisak azok a filmek, zeneszerzők.
       Hozzáteszik, hogy a lista a jelen pillanatban értendő hollywoodi státuszok szerint készült.

       01. Harry Gregson-Williams
       02. Howard Shore
       03. John Williams
       04. Danny Elfman
       05. James Newton Howard
       06. Hans Zimmer
       07. Marco Beltrami
       08. Theodore Shapiro
       09. John Powell
       10. Thomas Newman
       11. Trevor Rabin
       12. John Ottman
       13. James L. Venable
       14. Rolfe Kent
       15. Edward Shearmur
       16. Christophe Beck
       17. Teddy Castellucci
       18. Randy Newman
       19. Philip Glass
       20. James Horner
       21. John Debney
       22. Alan Silvestri
       23. Jon Brion
       24. Mark Mothersbaugh
       25. Rachel Portman
       26. Brian Tyler
       27. George S Clinton
       28. Christopher Young
       29. Cliff Martinez
       30. Craig Wedren
       31. Paul Haslinger
       32. Randy Edelman
       33. Mark Isham
       34. BT
       35. Tyler Bates
       36. Steve Jablonsky
       37. Patrick Doyle
       38. David Newman
       39. David Kitay
       40. Gabriel Yared

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam