FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2004 decemberének hírei

  2004 decemberének hírei
  2004. december 19.


       Janet K. Halfyard egy igen érdekes könyv írójának mondhatja magát. A mű címe: "Danny Elfman's Batman", mely a Scarecrow Press' Film Score Series második köteteként látott napvilágot - sajnos csupán angol nyelven. Halfyard megpróbált mindent összegyűjteni, megtudni, kielemezni arról, hogyan is született meg a filmzene, bepillantást nyerhetünk Elfman filmzenei, illetve rock világába. Nem csak a hivatalosan kiadott filmzenéről ír, hanem a fel nem használt, illetve elvetett tervekről is. Aki kedveli Elfman munkásságát, illetve jobban szeretné megismerni egy filmzene készítésének rejtelmeit, annak ez a könyv remélhetőleg megfelelő alappal fog szolgálni.  2004. december 16.


       További díjkiosztók jelöléseit tették közzé az elmúlt napokban. Az egyik a Golden Globe, a másik pedig a Golden Satelite Díj, melyekből már szépen lassan lehet következtetni arra, hogy végül kik kerülnek fel a legrangosabb díjkiosztó - nevezetesen az Oscar - listájára. A legesélyesebbek között van Jan A.P. Kaczmarek, illetve Howard Shore. A másik három hely még viszonylag "képlékeny". Íme a jelölések:

  Golden Globe:

  Legjobb eredeti filmzene:
       Million Dollar Baby - Clint Eastwood
       Finding Neverland - Jan A.P. Kaczmarek
       The Aviator - Howard Shore
       Sideways - Rolfe Kent
       Spanglish - Hans Zimmer

  Legjobb betétdal:
       Belive (The Polar Express)
       Accidentally In Love (Shrek 2)
       Learn to be Lonely (The Phantom of the Opera)
       Million Voices (Hotel Rwanda)
       Old Habits Die Hard (Alfie)


  Golden Satellite:

  Legjobb eredeti filmzene:
       Finding Neverland - Jan A.P. Kaczmarek
       The Aviator - Howard Shore
       The Incredible - Michael Giacchino
       Spider-Man 2 - Danny Elfman
       Napoleon Dynamite - John Swihart
       Alfie - John powell, David A Stuart, Mick Jagger

  Legjobb betétdal:
       Belive (The Polar Express)
       Learn to be Lonely (The Phantom of the Opera)
       Million Voices (Hotel Rwanda)
       Blind Leading the Blind (Alfie)
       Shine Your Light (Ladder 49)
       The Book of Love (Shall We Dance)

       James Horner-t kérték fel az "Ask the Dust" című romantikus dráma zenéjének megírására. A film történetéhez John Fante novellája szolgál alapul. Az újabb adaptációt most Robert Towne forgatókönyvíró szorítja álomgyári keretek közé. A Salma Hayek, Colin Farrell, Donald Sutherland főszereplésével készülő produkciót csak jövő év végén fogják bemutatni, mellyel az alkotók a 2006-os Oscar gálára is szeretnének bekerülni.

       Eddig az a hír járta, hogy a "Sahara" című film zenéjét Brian Tyler jegyzi majd, ám ez mostanra módosult. A brit Clint Mansell-re hárult a feladat. A zeneszerzőváltás oka az, hogy Tyler még a "Constantin" zenéjén dolgozik, így nem tudja időre - március 25-re - a "Sahara" score-ját elkészíteni.  2004. december 14.


       Két, régi-új Ennio Morricone kiadvány jelent meg. A "Le Musiche Di Ennio Morricone Per Il Cinema Di Pier Paolo Pasolini" címet viselő nem más, mint egy - Pasolini filmek zenéiből összeállított - válogatás. Ezen alkotások score-jait tartalmazza: Teoréma, Madarak és madárkák, Boszorkányok, Canterbury mesék, Az Ezeregyéjszaka virágai, és a Salo avagy Sodoma 120 napja. Utóbbi a filmtörténet legundorítóbb és egyik legaljasabb műve, így kérdéses, hogy ki idézné szívesen fel. Akkor már inkább ajánljuk a GDM CD kiadó másik, ám jóval nagyobb értéket képviselő cédéjét (ötletesen: "Le Musiche Di Ennio Morricone Per Il Cinema Di Giuseppe Tornatore"), amely a nagyszerű Tornatore rendezte mozgóképek (például: Az óceánjáró zongorista legendája) muzsikáit szedi egy csokorba. Közös a két lemezben, hogy hazai felbukkanásukra azért nem nagyon kell számítani...  2004. december 10.


       Sam Mendes rendező ismét Thomas Newman-re bízza magát. Az "American Beauty - Amerikai szépség", a "Road To Perdition - A kárhozat útján" zenéi után nem csoda, hogy megbízik a zeneszerzőben. Legújabb közös munkájuk a "Jarhead" címet viseli, melynek forgatókönyve Anthony Swofford novelláján alapul - természetesen egy kis "álomgyár által megkövetelt" változtatással. A főbb szerepekben Jake Gyllenhaal-t, Lucas Black-et, valamint Jamie Foxx-ot láthatjuk majd.


       Megint eltelt egy év, s szépen lassan haladunk az újabb díjkiosztó gálák felé. Ennek egyik jele a héten közzé tett Grammy Awards jelöltjeinek listája, mely a következők szerint alakult:

  Legjobb eredeti film-, tv filmzene (score):
       Angels In America - Thomas Newman
       Big Fish - Danny Elfman
       Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Jon Biron
       Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - John Williams
       The Lord of the Rings: The Return of the King - Howard Shore

  Legjobb film-, tv filmzenei válogatás (soundtrack):
       Cold Mountain
       De-Lovely
       Garden State
       Kill Bill: vol. 2
       Shrek 2

  Legjobb betétdal:
       Into the West (Return of the King)
       Accidentally In Love (Shrek 2)
       Belleville Rendez-Vous (The Triplets of Belleville)
       The Scarlet Tide (Cold Mountain)
       You Will Be My Ain True Love (Cold Mountain)  2004. december 6.


       A Varese Sarabande két, eddig csak a CD Club keretében kapható lemezt hoz bolti forgalomba. Mindkettő Jerry Goldsmith zene, melyekre már a klubos megjelenéskor ígéretet tettek, hogy nem limitálják. Ezek a "The Great Train Robbery - The Deluxe Edition", valamint a "Timeline" rejected score-ja. Mindkettő január 25-én jelenik meg.
       Még ezen a napon kerül a polcokra Christophe Beck "Electra"-ja, valamint a tegnap emlegetett "Assault on Precinct 13".  2004. december 5.


       Az álomgyár forgatókönyvírói nem igazán tudnak új történettel előállni. Ebből adódóan sorra jelennek meg a remake-ek, melyek közül a legújabb, az "Assault on Precinct 13 - A 13. rendőrőrs ostroma". Az 1976-os John Carpenter film átdolgozott verziója alá az új zenét Graeme Revell fogja szolgáltatni. Bár a műfaj nem áll tőle távol, az eredeti filmzene Carpenter legjobbjai között van számon tartva, úgyhogy magas a léc. 2005 januárjában meglátjuk érdemes volt e pénzt beleölni eme projektbe. Annyi bizonyos, hogy Carpenter egyszerű, ám annál remekebb szintis zenéjét a nagyzenekar fogja felváltani.  2004. december 4.


       Jan A.P. Kaczmarek legújabb zenéjével, a Finding Neverland-del megnyerte az Outsanding Film Music Composition díjat. A National Board of Reviw díjkiosztóján nem csak a filmzene nyűgözte le a bizottságot, hanem maga a film is.


       A "Batman Begins" zeneszerzői kollaborációja úgy tűnik sikerülni fog. James Newton Howard már belekezdett a munkálatokba, melynek első jele a hamarosan látható új trailer, ami alatt Howard külön ehhez a kis ízelítőhöz írt zenéje lesz hallható. Hogy Hans Zimmer hol tart, nem tudni, mint ahogyan azt sem, hogy fog megférni egymás mellett két ilyen nívós zeneszerző.  2004. december 3.


       A "Dirty Harry - Piszkos Harry" sorozat rajongóinak legnagyobb örömére ez év nyarán Lalo Schifrin kiadta az öntörvényű rendőr első történetének zenéjét. A zene az Aleph Records-nak köszönhetően látott napvilágot, több évnyi várakozás után. Az album sikerére való tekintettel 2005-ben a "The Magnum Force - A Magnum ereje", valamint "The Enforcer - Az igazságosztó" zenéjét is kiadják.  2004. december 1.


       Csak úgy, mint november elején, most is készített a Music From The Movies című filmmagazin egy toplistát, melyet a zeneszerzők popularitása alapján állítottak sorrendbe. Az élvonalban lévő nevek nem igazán változtak, csupán a helyezések módosultak. Íme a december havi állás:

       01. Howard Shore
       02. John Williams
       03. Danny Elfman
       04. Harry Gregson-Williams
       05. Hans Zimmer
       06. James Newton Howard
       07. Craig Armstrong
       08. Marco Beltrami
       09. John Powell
       10. Thomas Newman
       11. John Debney
       12. John Ottman
       13. Theodore Shapiro
       14. Randy Newman
       15. Jon Brion
       16. Alan Silvestri
       17. Christophe Beck
       18. Rolfe Kent
       19. Graeme Revell
       20. Carter Burwell
       21. James Horner
       22. Mark Mothersbaugh
       23. James L. Venable
       24. Teddy Castellucci
       25. Trevor Rabin
       26. Brian Tyler
       27. Edward Shearmur
       28. Trevor Jones
       29. Cliff Martinez
       30. Rachel Portman
       31. Christopher Young
       32. George S. Clinton
       33. Don Davis
       34. Randy Edelman
       35. Philip Glass
       36. BT
       37. Paul Haslinger
       38. Gabriel Yared
       39. William Ross
       40. Klaus Badelt

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam