FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Star Trek - The Motion Picture (Jerry Goldsmith)    STAR TREK - THE MOTION PICTURE   (1979)
     Star Trek - A mozifilm


    

     zene: Jerry Goldsmith
     vezényel: Jerry Goldsmith
     kiadás éve: 1999
     kiadó: Columbia Legacy
     játékidő: 64:44 (első, zenei CD)
       1977 után, George Lucas űrfantasyjének, a "Csillagok háborújá"-nak kirobbanó sikere után az összes nagyobb hollywoodi stúdió hirtelen újra felfedezte a sci-fi műfajában rejlő lehetőségeket. Zöld utat kapott Ridley Scott "Nyolcadik utas: a Halál"-ja, és a Paramount filmstúdiónál is úgy döntöttek, hogy a régóta érlelődő második "Star Trek" sorozat helyett inkább egy egész estés mozifilmet csinálnak a témából, magas költségvetéssel és a műfaj legjobbjaival. Így került képbe Hollywood egyik legprofibb és legtehetségesebb zeneszerzője, Jerry Goldsmith. A film rendezője, Robert Wise fogadta fel, akivel már dolgozott korábban a "Homokkavicsok" ("The Sand Pebbles") című produkcióban is. Goldsmith-t mindig is erős szálak fűzték a sci-fi műfajhoz, és neve már az eredeti, 1966-os "Star Trek"-széria esetében is felmerült, mint lehetséges zeneszerző, de akkor az a megbízás barátjához és munkatársához, Alexander Courage-hoz került, mivel ő éppen máson volt kénytelen dolgozni. Örült hát, hogy a sors úgy hozta, ismét a "Star Trek" közelébe kerülhet.

       A stúdió és az alkotók határozott elképzelésekkel fordultak Goldsmith-hez: a "Star Wars" zenéjéhez hasonló, hősies, de ugyanakkor mégis különböző kompozíciót kértek tőle. Pályája során Goldsmith-nek nem először, és nem utoljára kellett "John Williamset játszania", és követnie a másik mester munkamódszerét. Jelen esetben a wagneri tematikus komponálást, ami nem Goldsmith módszere volt. Nehéz volt ez a Mesternek, ez kiderül későbbi elmondásaiból is, hiszen ő mindig is szeretett a saját feje után menni, követni a saját ösztöneit. Meg is szenvedett a "Star Trek - A mozifilm" zenéjével. A gyönyörű szerelmes téma ("Ilia's Theme") már készen volt, amikor elkezdte írni a híres főtémát ("Main Title"). A rendező, Robert Wise, az első változatot a próbahallgatás után visszadobta, mert azt hallva nem keltette benne azt az érzést, amit a képen látottakhoz kapcsolódóan keltenie kellett volna. Ő űrhajók helyett vitorlásokra és gőzmozdonyokra asszociált a zene korai verzióját hallgatva. Goldsmith magába zuhant, de nem adta fel. Időt kért, és végül két hét múlva előállt egy olyan főtémával, mely olyan zseniálisra sikeredett, hogy nyugodtan megkaphatja az ezüstérmet a "Star Wars"-főtéma után, ez nem is lehet kétséges. A főtéma végül hosszú életutat járt (jár) be a Star Trek franchise-on belül: az 1987-es "Star Trek- Az új nemzedék" sorozat főcímzenéje lett, majd az 1989-es "Star Trek 5. - A végső határ" és utána minden Jerry által szerzett "Star Trek"-filmzenében felbukkant, a rajongók legnagyobb örömére. Ugyanilyen életpályát járt be a híres Klingon-téma ("Klingon Battle") is, ez az egzotikus, fenyegető, de ugyanakkor játékos űrbéli "törzsi" zene is, mely a film kissé ostoba, ragyásfejű és nem titkoltan az oroszokat szimbolizáló idegenjeinek, a klingonoknak a kísérőzenéje lett. A klingonok után a filmben a vulkániakkal, Mr. Spock fajával, ezzel az érzelemmentes, puszta logika alapján élő néppel ismerkedünk meg röviden. Az ő témájuk ("Total Logic") megírása is kemény feladatnak bizonyult: "Bob érzelemmentes zenét akart, és amit elsőre írtam neki, az túl érzelmesre sikeredett. Végül megírtam, de nehéz volt, hogy érzelemmentes legyen, mert a Zene nem erről szól." - mondta később Goldsmith.
       De az egzotikus, fenyegető és földöntúli zenékből ebben a filmben sosem elég. Főleg, mivel a film egy gigantikus, pusztító erejű, elsőre felhőnek látszó földönkívüli entitás, "V'Ger" körül bonyolódik, aki a Föld ellen tör. A Enterprise csillaghajó hősies legénységének feladata - James T. Kirk kapitány irányításával -, hogy megállítsa. V'Ger témáját is páratlan leleményességgel közelítette meg Goldsmith, akiről köztudott volt, hogy minden hangmintáért, szokatlan hangszerért lelkesedik, amivel furábbnál furább, nagyszerűbbnél nagyszerűbb elképzeléseit megvalósíthatja. Robert Wise rendezővel ellentétben Goldsmith nem akart elektronikus hangzásokat a zenében. Akkoriban tűnt fel egy Craig Huxley nevű zenész a Mester körül, egy furcsa hangszeregyüttessel, mely egy húrozott fémlapból és egy fémcsőből állt. Utóbbit az illető hozzácsapkodta időnként a húrozott alapzathoz, illetve ütőjével csapkodta kívül-belül. Mindez félelmetes, földöntúli, fémesen akusztikus hangot adott ki. Huxley találmánya ez a hangszer, mely a "Beam" ("sugár") névre hallgat. V'Ger témájának végül a "Beam" által kiadott hangok lettek az alapjai. A rendkívül hatásosra sikeredett téma aztán a film legkülönbözőbb pontjain bukkan fel, borzongatva és fenyegetve a nézőt.
       A filmet láthatóan a "2001. Űrodüsszeia" ihlette, ha tempót és a látványvilág egyes megoldásait nézzük. Néha percekig elmerülünk a látványban, ahogy az Enterprise űrhajó a felhő belseje felé halad. Ilyenkor semmilyen effekt, zaj nem zavarja meg a zenei élményt. Goldsmith ebbéli megelégedésének ad hangot a film DVD audiokommentárjában is, hisz neki, mint zeneszerzőnek nincs nagyobb élmény, mint amikor kompozícióját nem zavarja meg se beszéd, se hangeffekt. Persze az album hallgatása közben sem történik meg mindez, így csodálattal adózhatunk olyan tételeknek, mint például az álomszerűen szép, hipnotikus "The Cloud", vagy a nosztalgikus, majd magasztos "The Enterprise". Goldsmith előtt egyetlen cél lebegett végig: a zene legyen romantikus, hiszen szerinte az űr a régi Vadnyugathoz hasonló romantikus hely.
       Mint általában a legtöbb nagyszerű és maradandó filmzene, ez is hatalmas nyomás alatt született. A többszöri visszautasítások, a különböző szoros határidők betartásai próbára tették Goldsmith-t. Olyannyira lemaradásban voltak, hogy a Mesternek több kollégáját is fel kellett fogadnia a megírt művek felvezényléséhez maga mellé, köztük Alexander Courage Star Trek veteránt és Lionel Newmant is. Végül a felvételek az utolsó pillanatban fejeződtek be, 1979. december 1-én, pénteken. Épp időben, mert a filmnek a következő csütörtökön volt Washingtonban a premiere.

       A lemez kiadása impozánsra sikerült és a hangminőségre sem lehet panasz. Mindjárt két lemezt is a kezünkbe vehetünk, ám - csillapítandó a kedélyeket - sajnos a második lemezen nem zene, hanem az "Inside Star Trek with Gene Roddenberry" című kommentárválogatás kapott helyet. Sok szót nem érdemel, hisz teljesen felesleges volt ezt, az eredetileg a film előtt 3 évvel, bakeliten kiadott válogatást a score CD mellé adni. Szigorúan elvetemült rajongónak ajánlott csak.
       A CD-tokot földöntúlian csillogó háromdimenziós hatást keltő papírtok védi, és mi is lehetne a papírtok közepén, mint a legendás csillagflotta jelvénye. A kiadás füzetkéje a film hivatalos plakátjának kissé impresszionista látványvilágát tárja elénk, ahol a stilizált arcok merülnek bele V'Ger felhőjébe. A kiadvány belseje tartogatja azonban az igazi ritkaságot az ínyenceknek: számonkénti leírást tartalmaz a zenékről, kimerítő aprólékossággal tárva elénk azokat. Ezenkívül rövid összefoglalót olvashatunk a zeneszerző munkásságáról, és a score születésének körülményeiről. A belső borítón impozáns "műszaki rajz" terpeszkedik el az Enterprise csillaghajóról. Kicsiny szépséghibája a képnek, hogy ez nem a filmben szereplő hajó, hanem az 1966-os első sorozatban látott eredeti modell.
       Nem kevesebb, mint nyolc új, az előző, 1986-os CD-n nem publikált zenemű található az első korongon. Az eredeti kiadvány legfájdalmasabb hiányát is most sikerült pótolni. Ez az "A Good Start" című szerzemény, mely olyan kerek egészet alkot, hogy önmagában is megtestesíti az albumot.
       A Mester egy mérföldkövet állított ezzel a zenéjével, alkotása szimbólum 27 év után is. A huszadik századi filmzenék egyik legjobbja, ami a "Star Wars" mellett a science-fiction zenei világ legkarakteresebb darabja. Minden filmzenerajongó polcán ott a helye.


  Szabó Csaba
  2006.03.02.
  Tracklista:

    1. Ilia's Theme (3:01)
    2. Main Title (1:23)
    3. Klingon Battle (5:27)
    4. Total Logic (3:44)
    5. Floating Office (1:03)
    6. The Enterprise (5:59)
    7. Leaving Drydock (3:29)
    8. Spock's Arrival (1:58)
    9. The Cloud (4:58)
  10. Vejur Flyover (4:57)
  11. The Force Field (5:03)
  12. Games (3:41)
  13. Spock Walk (4:19)
  14. Inner Workings (3:01)
  15. Vejur Speaks (3:50)
  16. The Meld (3:09)
  17. A Good Start (2:26)
  18. End Title (3:16)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt          nem értékelte

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Kulics László

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Alien

  Coma

  Jerry Goldsmith Magyarországon
  Budapesti Búcsú, 1999 (beszámoló)


  Zathura

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam