FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Lair (John Debney)    LAIR   (2007)
     


    

     zene: John Debney
     kiegészítő zene: Kevin Kaska
     vezényel: Nick Ingman
     kiadás éve: 2014
     kiadó: La-La Land Records
     játékidő: 115:33       A Factory 5, valamint a Sony Computer Entertainment America kollaborációjaként megszületett Lair egy olyan, természeti katasztrófától sújtott fantáziavilágba kalauzolja el a játékosokat, melynek középpontjában sárkányokon repkedő lovagok és egy kettészakadt társadalom áll. Az egyik oldalon a számkivetettnek is tekinthető mokaiokat találjuk, akik kiszáradt, kopár területen élik élelemben szegény mindennapjaikat, s ez a legfontosabb kiindulópontja annak, hogy támadást intéznek a zöldterületen lakó, technikailag jóval fejlettebb, vallásosabb társadalomban élő asyliaiak ellen.
       A számítógépes játék 2007 második felében jelent meg a piacon, ám minthogy én egyáltalán nem játszom ilyenekkel, a premiernek mindössze a John Debneynek köszönhető aláfestés okán tulajdonítottam fontos szerepet. Sajnos azonban e score eleinte csupán hetvenpercnyi játékidővel bíró, digitális változat keretén belül volt elérhető, mely mellett csakhamar egy duplalemezes bootleg is felbukkant a különféle fájlcserélőkön, a hivatalos, fizikális formátum azonban ez év áprilisáig váratott magára. A La-La Land Recordsnál 2013 februárjában vetődött fel annak lehetősége, hogy limitált példányszámú album révén tető alá hozzák a rajongók által az egyik legjobban várt Debney-score CD-változatát - hasonlóan korrekt lépést köszönhettünk nemrég az Intradának is a Hókusz Pókusz kapcsán, melynek filmzenealbuma az aláfestés népszerűsége ellenére is húsz évet váratott magára. A Lair-korong egyik producere és művészeti vezetője, Dan Goldwasser az ötlet felmerülését követően naplóírásba kezdett, melyből kiderül, hogy tavaly márciusban kapta meg a csomagot Debneytől, amelyben az addig elérhetőként számon tartott digitális változat anyaga mellett egy plusz zenéket tartalmazó, illetőleg a kezdeti demókat és egy koncertfelvételt magában rejtő lemez is lapult. Ebből az összesen több mint százhatvan percnyi anyagból került aztán ki jelen gyűjtemény tartalma, melynek első, rendkívül informatív borítóval rendelkező változata december végére állt össze. Aki az előző két verziót ismerve megpróbálja tracklista alapján összevetni a tartalmat, kissé félrevezetődhet, némely tétel esetében ugyanis az új kiadvány apropójából a Sony néhány címet átkereszteltetett.

       A Heart of Darkness, a The Lost World: Jurassic Park, illetőleg a Medal of Honor óta kitüntetett figyelem irányul a számítógépes játékok aláfestéseire, aminek eredményeként egyre jobban ügyelnek a fejlesztők arra, hogy a különféle kihívásokat és feladatokat támasztó pályák teljesítése közben ne csak a látvány legyen nívós, hanem a muzsika is. A Factory 5 és a Sony munkatársai történetileg és a látványt tekintve egyaránt grandiózus vállalkozásba vágták fejszéjüket, amihez egy erőteljes muzsikára volt szükségük, amivel - Richard Kraft ügynök hathatós közreműködésével - Debneyt bízták meg. "A Sony illetékesei egy olyan nagy volumenű kalandscore-t képzeltek el, mely markáns témákon alapul, emellett tradicionális színezettel is bír, s mindezt egy filmzeneszerző közreműködésével kívánták elérni" - mesélte Debney, aki egy interjú alkalmával azt is elmesélte, hogy az alkotók kezdettől fogva egy olyan műben gondolkodtak, amely inkább moziszerű, mintsem az addig ismert játékokhoz hasonló. Bár a komponista nem volt jártas az ilyen jellegű kíséretek terén, bevallása szerint a Medal of Honor-zenék óta maga is nyitottá vált az ilyen megkeresésekre, s az itt előirányzott stílussal kapcsolatosan olyan ajánlóleveleket tudott felmutatni, mint a filmzenebarátok körében örökzöldnek, nem mellesleg pedig a Debney-filmográfia egyik etalonjának számító A kincses sziget kalózai aláfestése, illetőleg A Skorpiókirály és a Zathura - Az űrfogócska score-jai.
       A szerző két és fél órányi muzsikája amellett, hogy rendkívül témacentrikus, különböző motívumok segítségével érzékelteti a feleket, illetve azok olyan fontosabb karaktereit, mint az asyliaiak oldalán kezdő, idővel azonban a mokaiokkal szimpatizáló Rohnt ("Rohn's Theme"), a vallási vezetőt, Divinert ("Diviner's Theme"), illetve Rohn barátját, Lodant ("Lodan"). "Először egy két és fél perces trailerzenét készítettem, mely agresszív, nyers, ütősökkel tűzdelt darab volt, s ez elnyerte a tetszésüket. Így aztán ebből kiindulva dolgoztam tovább megannyi fémes hangra, ütősökre és síró hangú fúvósokra támaszkodva - az így kapott hatást úgy tudnám leírni, mintha Basil Poledouris Conanja találkozna Jerry Goldsmith stílusjegyeivel" - nyilatkozta a szerző, ám a kritikusok és a rajongók annak is gyakorta hangot adtak a különféle fórumokon, hogy Debney egy másik ikonjának, John Williamsnek stílusjegyei is kiérződnek művéből (utóbbi megállapítás a "Breaking the Ice", a "Diviner Battle", illetőleg a "Bridge of the Ancients / The Ice" esetében figyelhető meg). A kilencvenfős zenekar és a hozzá tartozó kórus egy hihetetlenül energikus és színes muzsikát keltett életre (elég példaként említeni az olyan tételeket, mint a "Lair Main Title", a már említett "Diviner's Theme", a "Bridge Battle", a "Love Theme", a "Firestorm", az "Elegy", a "The Search for Water / Deadman's Basin" vagy a "Battle for Asylia"), a népcsoportok élőhelyeit szimbolizáló tételek pedig az Örményországból származó duduk, az indiai fuvola, a bansuri, az erhu nevű pengetős hangszer, valamint Lisbeth Scott és Tanja Tzarovska vokáljainak köszönhetően hasonlóan eklektikusak, mint A Passió szintén Debney jegyezte kísérete. Az itt hallható énekek egy része "haházás", vannak azonban olyanok is, melyek szöveggel rendelkeznek: mindegyik Scottnak köszönhető, aki utóbbiak apropóján egy sajátos nyelvet hozott létre e játék számára a héber, a szanszkrit, valamint az arámi nyelvek ötvözésével - ilyenek hallhatóak többek között a "Darkness Theme"-ben és a "Lair Main Menu"-ben.
       A komponista számára nemcsak alkotói szabadságot, hanem elegendő időt is biztosítottak a játékprogram fejlesztői, egyéb munkái miatt azonban néhány tétel erejéig mégis segítségül hívta Kevin Kaskát, akivel a Varése Sarabande által kiadott 1998-as Superman-album készítésekor találkoztak először, s azóta számtalan Debney-műből vette ki részét hangszerelőként. A muzsika a londoni Abbey Road Studios falai között elevenedett meg egy rendkívül szűk intervallumon belül: "A zenei felvétel elég vadra sikerült. Két teljes napunk volt rá Londonban, és úgy vélem, ezzel új rekordot állítottunk fel. Egyszer elpróbáltuk a darabokat, de már azokat is rögzítettük, nemcsak a második, illetve esetenként a harmadik alkalmakat, majd ezekből szemezgettünk a végső változat számára" - emlékezett vissza Kaska, aki hozzátette, hogy a szólókat, a kórust, illetőleg a vokálokat azonban nem ekkor, hanem külön időpontokban vették fel, s utólag illesztették bele a Londoni Filharmonikusok hangsávjába.

       A magam részéről John Debney kalandzenével kapcsolatos munkásságának méltatása mindenképpen ezzel a kísérettel kezdődik, így kifejezetten nagy öröm volt számomra, mikor kiderült, hogy a La-La Land megjelenteti a soundtracket, amely a valóságban csupán alig százpercnyi score-t tartalmaz, az utolsó tételek ugyanis olyan, a játékban nem hallható kuriózumokat rejtenek, mint a demók ("Lair Battle Variation #1 - The Hero", "Rohn Theme - The Quest"), az előzetes zenéje ("Lair Trailer"), illetve az International Film Music Conference 'City of Ubedá' filmzenefesztivál keretén belül 2007 nyarán felcsendült "Lair Concert Suite". Nem mondom, hogy ezen mű nem rendelkezik kisebb hibákkal, ám a Lair ezek mellett is egy korrekt, lendületes és sallangmentes zenei élményt képes biztosítani a hallgató számára.
       A kiadvánnyal kapcsolatban egyetlen szívfájdalmam van csupán: a kiadó munkatársai úgy képzelték el, hogy az első száz megrendelő dedikálva kapja majd kézhez az albumot, ám ezen szándékukat szinte az utolsó pillanatban kénytelenek voltak visszavonni. "A korábban bejelentettel ellentétben nem lesz elérhető dedikált példány a Lair albumából. Bár Debneynek minden szándéka megvolt erre, váratlanul el kellett utaznia, így nem tudta a keddi megjelenésig aláírni a füzeteket" - állt egy nappal a kiadás előtt a La-La Land közleményében. Igaz, a felek három héttel később gondoskodtak kárpótlásról, mégpedig nem is akármilyenről, ugyanis közönségtalálkozóval egybekötött dedikálást hirdettek meg a Creature Features székhelyén, Burbankben.


  Kulics László
  2014.05.11.
  Tracklista:

  CD 1
    1. Lair Main Title (2:13)
    2. Breaking the Ice (1:32) *
    3. Prologue (3:24)
    4. Love Theme (4:01)
    5. Diviner Battle (4:17) *
    6. Darkness Theme (3:59)
    7. Firestorm (3:57)
    8. Diviner's Theme (2:09)
    9. Funeral Pyre (0:54)
  10. Blood River (3:34) *
  11. The Last Straw (2:39)
  12. Bridge Battle (3:32)
  13. Lair Main Menu (2:24)
  14. Lost (2:10)
  15. Lodan (1:52)
  16. Serpent Strait (2:29)
  17. Rohn's Theme (2:07)
  18. The Search for Food / Campfire Discussion (3:23)
  19. Bridge of the Ancients / The Ice (2:43) *
  20. Mokai Camp Attack / Reach Mokai City (4:30)
  21. Defenses Overrun (2:33) *

  CD 2
    1. The Holy City of Mokai (2:16) *
    2. Return to Mokai City, Pt. I (1:51)
    3. Preparing for Battle / Maelstrom / After Burners (2:38)
    4. Return to Mokai City, Pt. II (3:44)
    5. Mokai Theme (2:15)
    6. Rohn Is Tricked / Hope (1:03)
    7. Steam Giant (1:32)
    8. Elegy (3:26)
    9. Ruins of Mokai (1:04)
  10. Final Attack (2:09) *
  11. Desert / The Guardians Decide / Prophet Battle (2:59)
  12. The Search for Water / Deadman's Basin (4:59)
  13. Battle for Asylia (4:24)
  14. Epilogue (3:18)
  15. Lair Concert Suite (11:25)
  16. Lair Trailer (2:11)
  17. Lair Battle Variation #1 - The Hero (synth demo) (2:10)
  18. Rohn Theme - The Quest (synth demo) (1:47)

  * zene: Kevin Kaska
  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt          nem értékelte

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  III. International Film Music Conference
  (beszámoló)


  The Scorpion King

  Soul of the Ultimate Nation

  Zathura

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam