FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Home Alone 2: Lost in New York (John Williams)    HOME ALONE 2: LOST IN NEW YORK   (1992)
     Reszkessetek betörők! 2: Elveszve New Yorkban


    

     zene: John Williams
     vezényel: John Williams
     kiadás éve: 2012
     kiadó: La-La Land Records
     játékidő: 113:45
       Bizonyára nincs olyan ember hazánkban, aki ne ismerné a McCallister család legéletrevalóbb tagját, Kevint (Macaulay Culkin), hiszen minden évben legalább egy tévécsatorna leadja valamelyik részét a "Reszkessetek betörők!" című vígjátéknak - ez hasonlóan üzembiztos műsor, mint "A Grincs", a "Télapu", az "Igazából szerelem" vagy a "Bunyó karácsonyig". Ez annyiból sajnálatos, hogy ez az egyébként remek Chris Columbus-film elcsépeltté válik azáltal, hogy a szeretet ünnepe közeledtével nemcsak a bejgli, a karácsonyfa és a finom ételek várhatóak teljes bizonyossággal, hanem ezen széria képernyőre tűzése is. Ettől függetlenül persze vitathatatlan, hogy az 1990-ben bemutatott "Reszkessetek betörők!" örökzölddé vált, s egyöntetű sikert aratott a közönség, valamint a kritikusok körében egyaránt. A Golden Globe- és Oscar-jelöléseket is kiérdemelt produkció egy csapásra a karácsonyi kultfilmek sorába emelkedett, s mint ilyen, a folytatásokat sem kerülhette el, amelyekből ez idáig öt készült - a legutóbbira idén kerítettek sort "Home Alone: The Holiday Heist" címmel.
       Az újabb kalandok közül egyedül az 1992-es második rész, a "Reszkessetek betörők! 2.: Elveszve New Yorkban" aratott nagyobb mérvű anyagi sikert, amely szintén a Chris Columbus-John Hughes rendező-producer párosnak volt köszönhető, akik újfent Kevin, valamint a kétbalkezes betörőduónak, a magukat Vizes Bandának nevező Harrynek (Joe Pesci) és Marvnak (Daniel Stern) az összecsapásán alapul. Hughesék ezúttal igyekeztek nagyobb figyelmet szentelni az érzelmeknek, illetve a családi kötelék fontosságának is, amit a Brenda Fricker által alakított karakter, a "galambos hölgy" révén próbáltak tolmácsolni - ehhez hasonló szerepe volt az első részben öreg hólapátolónak is. A mozi felépítése és főbb cselekményszálai sokban rokoníthatóak a "Reszkessetek betörők!"-ével, ám az újabb mellékszereplők, valamint a New Yorkba áthelyezett kaland kellő mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a "Reszkessetek betörők 2." ne egy szokványos folytatásként, hanem az elődjéhez hasonlóan szórakoztatni képes produkcióként kerüljön be a köztudatba.

       Az aláfestés elkészítésével természetesen ezúttal is John Williamst bízták meg, akinek első "Reszkessetek betörők"-muzsikáját a legjobb filmzene és a legjobb betétdal kategóriában Oscarra jelölték, emellett pedig egy Grammy-jelölést és egy BMI-díjat is kiérdemelt érte (utóbbi elismerést jelen munkájáért is megkapta). A veterán komponistát nemcsak a rendkívül igényes és fülbemászó instrumentális szerzemény okán zárta szívébe a közönség, hanem a Leslie Bricusse dalszövegíróval közösen jegyzett "Somewhere In My Memory" című főtéma és a "Star of Bethlehem" miatt is, melyeket azóta a legnépszerűbb karácsonyi dalokként szokás emlegetni. Ezek természetesen a folytatás score-jából sem maradhattak ki, ugyanakkor a páros két újabb dalt is készített, melyek a "Merry Christmas, Merry Christmas", illetve a "Christmas Star" címet kapták. Ezeken túlmenően a "Reszkessetek betörők! 2.: Elveszve New Yorkban" score-járól elmondható, hogy nagyobb részben az első történetből megismert témákból és hangzásvilágból táplálkozik (nemegyszer színvonalas átiratok formájában), így ezúttal is megfigyelhetőek benne olyan zenei megoldások, melyek egykoron többek között Csajkovszkij "A diótörő"-je révén váltak ismertté.
       A forgatás 1991 telén vette kezdetét New Yorkban, a következő évben pedig Winnetkában folytatódott, ahol a filmbéli McCallister család otthona található. Minthogy a film 1992 novemberében debütált, Williamsnek elegendő ideje lett volna a zene elkészítésére, mivel azonban azt csak július végén láthatta először (ekkor még az első rész score-ja volt hallható alatta temp zeneként), és ezután kezdődött egy kéthetes koncertsorozata a Boston Pops Esplanade Orchestrával, a munkálatok csupán augusztus második hetétől indulhattak el, a tíz napig tartó zenei felvételekre pedig szeptember végétől kerülhetett sor.

       A filmzenealbum először a mozipremierrel azonos időben jelent meg, annak összeállítása során azonban a Fox Records munkatársai minden bizonnyal a biztos sikert kívánták megcélozni azáltal, hogy Williams új témái közül alig néhányat tettek fel rá, ugyanakkor persze a dalok mindegyike helyet kapott rajta. A teljes képet először a Varése Sarabande limitált kiadású, 2002-es dupla lemeze révén kaphattuk meg, idén pedig a La-La Land Records (amely két évvel ezelőtt az első rész bővített kiadását is piacra dobta) néhány plusz tétellel történő megtoldás mellett gondoskodott arról, hogy az is beszerezhesse a complete verziót, aki a Varése-féléről valamilyen oknál fogva lemaradt.
       Az album első tételei nem szolgálnak különösebb meglepetéssel: némi variálással köszönnek vissza az első rész főbb témái, melyek hibátlanul alapozzák meg a hangulatot. Ezek között találjuk a két karácsonyi éneket, illetve az ezek instrumentális alapjaira épülő nyitányt, valamint a késésből adódó kapkodást kísérő "We Overslept Again / Holiday Flight" tételt is, mely utóbbi egy olyan hírblokkban is könnyedén helytállna, ahol az emberek - a szenteste előtti utolsó napokra jellemző - kényszeres vásárlási lázáról és kapkodásáról tudósítanak. A kimondottan ehhez a részhez készült újdonságok a "Separate Vacations"-szel veszik kezdetüket, melyet az "Arrival In New York" követ, mely részben új dallamokkal, részben pedig a főtéma könnyedebb és nagyobb ívű átiratával operálva festi le számunkra a nyüzsgő New Yorkot. Hasonlóan könnyed és harsány stílussal találkozhatunk a "Plaza Hotel"-ben, valamint a "Duncan's Toy Store"-ban is, melyek remekül tükrözik Kevin szabadságát, illetve a karácsonyi hangulatot. Utóbbiról elsősorban a rezesek, a csengettyűk, a xilofonszerű glockenspiel és a különféle ütősök gondoskodnak, az olyan lassabb tempójú, bensőségesebb tételek esetében pedig, mint a "Distant Goodnights (Christmas Star)", a "Turtle Dovers" vagy a "Christmas At Carnegie Hall", a cseleszta és a hárfa kerülnek előtérbe, némelykor lágy fafúvósokkal karöltve. A komponista új dallamai nemcsak a karácsonyhoz készített két új dal (melyek hosszabb-rövidebb időre önállóan is számtalanszor felbukkannak) zenei kíséretében, illetve a New York-i pezsgést érzékeltető darabokban bukkannak fel, hanem a galambos hölggyel kapcsolatos jeleneteknél is, amelyek közül az "Appearance of the Pigeon Lady" trackben figyelhető meg leginkább a magányba burkolódzó nő motívuma.
       Bár kétségtelen, hogy a score legértékesebb pillanatait az eddig említett számok foglalják magukban, nem lehet szó nélkül hagyni a két szerencsétlen rabló, Marv és Harry tubára, fafúvósokra és húrpattogtatásokra épülő zseniális témáját sem, mely a "The Thieves Return"-től kezdve igen gyakran visszaköszön. Amint összetalálkoznak Kevinnel az utcán, gyakorlatilag meg sem állnak a kergetőzésben, mely a zseniális "To the Plaza, Presto"-val veszi kezdetét, és olyan trackekben folytatódik, mint például a "Race to the Room / Hot Pursuit", a "Running Through Town" vagy a "Down the Rope / Into the Park". A duó kétbalkezességét pedig az "Another Christmas In the Trenches" - "Luring the Thieves" - "Kevin's Booby Traps" hármas során idézhetjük fel.
       A La-La Land-féle változaton - a Varésével ellentétben - néhány, a filmben háttérzeneként (source musicként) alkalmazott tradicionális muzsika - ilyen a "Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!" vagy a "God Rest You Merry, Gentlemen / Good King Wenceslas" - is helyet kapott, illetőleg a Jack Feldman és Alan Menken által készített "My Christmas Tree" is felkerült ezen albumra. Az őket követő alternatív trackek közül pedig a "Holiday Flight" szolgál a legnagyobb érdekességgel, itt ugyanis egy jazzes verzióját hallhatjuk annak a muzsikának, mely végül a méltán népszerű nagyzenekari verzióra cserélődött le már az első rész esetében is.

       A néhány újdonság kivételével e score gyakorlatilag a "Reszkessetek betörők!" aláfestéséből táplálkozik, így ha nem a teljes zenei anyag valamelyikét hallgatjuk meg, hanem a Fox Records által kiadott verziót, akkor annak első részre történő hajazása okán könnyen csalódás érhet bennünket. Ebből eredően én mindenképpen ezt a változatot (vagy a Varése Sarabande által anno kiadottat) ajánlom meghallgatásra, illetve beszerzésre, a hosszúra nyúlt játékidő pedig ne rémisszen el senkit, az új elemek és a régiek variációi okán egyetlen percre sem válik unalmassá az album - pláne, ha a mellékelt huszonnégy oldalas, rendkívül informatív bookletet is elolvassuk.


  Kulics László
  2012.12.23.
  Tracklista:

  CD 1:
    1. Somewhere in My Memory (3:54) *
    2. Star of Bethlehem (3:32) *
    3. Home Alone (Main Title) (2:10)
    4. This Year's Wish (1:48)
    5. We Overslept Again / Holiday Flight (3:18)
    6. Separate Vacations (1:58)
    7. Arrival In New York (1:58)
    8. The Thieves Return (3:29)
    9. Plaza Hotel (3:04)
  10. Concierge (1:32)
  11. Distant Goodnights (Christmas Star) (2:05)
  12. A Day In the City (1:00)
  13. Duncan's Toy Store (2:42)
  14. Turtle Dovers (1:29)
  15. To the Plaza, Presto (3:25)
  16. Race to the Room / Hot Pursuit (4:10)
  17. Haunted Brownstone (3:01)
  18. Appearance of the Pigeon Lady (3:23)
  19. Christmas At Carnegie Hall (5:11)

  CD 2:
    1. Christmas Star * / Preparing the Trap (4:23)
    2. Another Christmas In the Trenches (2:34)
    3. Running Through Town (1:16)
    4. Luring the Thieves (4:02)
    5. Kevin's Booby Traps (7:25)
    6. Down the Rope / Into the Park (5:07)
    7. Reunion At Rockefeller Center / It's Christmas (5:21)
    8. Finale (2:00)
    9. We Wish You a Merry Christmas *** / Merry Christmas,
        Merry Christmas * (2:52)
  10. End Titles ("Somewhere in My Memory") (1:34)
  11. God Rest You Merry, Gentlemen / Good King
        Wenceslas (2:23) ***
  12. The Christmas Song (1:42) ***
  13. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1:16) ***
  14. Winter Wonderland (3:25) ***
  15. My Christmas Tree (02:39) **
  16. Christmas Star (3:21) *
  17. Merry Christmas, Merry Christmas (Alternate) (2:44) *
  18. Celebrity Ding-Dang-Dong (0:41)
  19. Holiday Flight (Alternate) (2:26)
  20. Suite from "Angels With Filthy Souls II" (0:58)
  21. Merry Christmas, Merry Christmas (Orchestra) (2:27)

  * dalszöveg: Leslie Bricusse
  ** írta: Jack Feldman, Alan Menken
  *** tradicionális

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Arthur Christmas

  Home Alone

  Karácsonyi filmzenék

  The Polar Express

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam