FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Frozen (Christophe Beck)    FROZEN  (2013)
     Jégvarázs


    

     zene: Christophe Beck
     vezényel: Tim Davies, Stephen Oremus
     kiadás éve: 2013
     kiadó: Walt Disney Records
     játékidő: 69:40
       A 2013 novemberében bemutatott Jégvarázs a Disney stúdió 53. egész estés rajzfilmje. Hans Christian Andersen meséjét, A Hókirálynőt a stúdió már több évtizede tervezte, hogy feldolgozza, így különös figyelem irányult a produkcióra. A direktori feladatokat a cég egyik régi alkotója, a Tarzant is rendező Chris Buck, valamint a filmet íróként is jegyző Jennifer Lee látta el. A stúdió a jól bevált receptjéhez nyúlt, és Disney-hercegnős vonal mentén alakította át a sztorit, úgy formálta, hogy szinte minden korosztályhoz szóljon. Sem a humort, sem az érzelgősséget, sem a gyerekességet nem vitték túlzásba, pont jó érzékkel találták el azt az arányt, mely ahhoz kellett, hogy egy időtálló alkotás születhessen. Andersen művének laza adaptációja óriási siker lett, népszerűsége a mai napig töretlen, bizonyítja ezt a hozzá köthető rengeteg gyermekjáték, valamint a szereplők képeivel díszített termékek sokasága a boltok polcain.
       A készítők szándéka az volt, hogy ehhez a klasszikus meséhez egy klasszikus animációt társítsanak, valami olyasmit, amit az ötvenes években alkalmaztak a Disneynél. Ennek elérése érdekében kézzel rajzolt, festett képeket kevertek össze számítógépes animációval, a karakterek megtervezésénél azonban már inkább a mai kor elvárásainak kívántak megfelelni. A téli világ megalkotása érdekében a látványtervezők Skandináviába is ellátogattak, s megpróbáltak minél inkább közelíteni Lappföld és a lappok világához. Mivel azonban egy képzeletbeli országban, Arendelle királyságában játszódik a történet, így a tökéletes egyezésre nem volt szükség.

       Az alaposan átformált sztoriban Arendelle királyának két kislánya, Elza és Anna remek testvérek. Elza olyan varázsképességgel rendelkezik, melynek köszönhetően uralni tudja a jeget és a havat, ám ha ez kitudódna, az alattvalók boszorkánynak tartanák őt. Szülei, hogy megóvják Annát és az országot Elza varázstudományától, elzárják őt a világ elől a palotában. Azonban eljön az idő, amikor már nem lehet tovább titkolni a hercegnőt, a koronázásán ugyanis ott kell, hogy legyen. Elza különös képességének azonban nincs teljesen a birtokában, így egy fatális véletlen során lelepleződik népe előtt, ami miatt kénytelen elmenekülni a palotából a hófödte hegyek felé, Arendelle-t pedig belepi az örök fagy. Anna hercegnő mindezt nem hagyja annyiban, elindul, hogy megkeresse a nővérét, és ezzel megmentse országát a pusztulástól. Ebben a kalandban pedig segítségére lesz a jégbányász Kristoff és az életre kelt hóember, Olaf. Anna és Elza filmes története számos díjat megnyert, a Golden Globe- és a BAFTA-díj mellett a legjobb animációs filmnek járó Oscart is megkapta. Több mint egymilliárd dolláros bevételével pedig Az oroszlánkirályt követő legjövedelmezőbb Disney-rajzfilm lett.

       A nagy siker annak is a számlájára írható, hogy évek óta először nyúlt vissza a Disney a kilencvenes évekbeli nagy filmjei stílusához, így A kis hableányhoz vagy A szépség és a szörnyeteghez hasonlóan a Jégvarázs is egy musicalbetétekkel tarkított animációs mozi lett. A dalok megszületéséért az életben is egy párt alkotó Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez duó felelt, akik tapasztalt Broadway-komponistának számítanak. Három Tony-díjat birtokolnak, s olyan musicalek fűződnek a nevükhöz, mint az Avenue Q vagy A Mormon könyve, továbbá a Némó nyomában színpadi, zenés változatának is ők voltak a dalszerzői. Ráadásul a Disneyvel is dolgoztak már, hiszen a 2011-es Micimackó esetében ők feleltek a dalokért. 2012-ben csatlakoztak a stábhoz, majd a premierig a produkció mellett maradtak, igaz, leginkább ez csak távmunka volt, mert a két kisgyereket nevelő pár nem akarta elhagyni New York-i otthonát, így videókonferenciákon tálalták az elképzelésüket a rendezőknek. Az egyes dalokat saját, otthoni stúdiójukban rögzítették, így ezeket a véglegesekhez nagyban hasonlító változatokban rögtön prezentálhatták is. Kristen Anderson-Lopez a történet alakításába is belefolyhatott az énekes részek révén. Kilenc daluk került be végül a moziba, ám az alkotási folyamat során összesen huszonöt nótát komponáltak, egy esetében pedig a dallam annyira tetszett a rendezőknek, hogy átalakítva más környezetben és szöveggel került a filmbe.
       A dalok közül a "Let It Go" futotta be a legnagyobb karriert, ami érthető is, hiszen rendelkezik mindazzal, amitől egy dal sláger lesz, Lopezék meg is kapták érte az Oscar-díjat. Az eredeti változatban az Elza hangját adó Idina Menzel előadásában hangzik el, majd a stáblista alatt Demi Lovato popos verziójában is hallható. Az énekes betétek közül kiemelkedik még a "Do You Want to Build a Snowman?" és a "For the First Time in Forever" is - slágeres, fülbemászó dallamával abszolút telitalálat mindkettő. A dalokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy instrumentális betéteket is tartalmaznak, melyek több helyen score-ként funkcionálnak. Erre az egyik legjobb példa a "Do You Want to Build a Snowman?", melynek három és fél percéből kettő aláfestő zene. Kiemelhető dal még az "In Summer" és a "Fixer Upper", melyek a régi, Alan Menken jegyezte musicales Disney-rajzfilmek zenei világát idézik.

       A score-t Christophe Beck írta, aki évek óta egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtva a Jégvarázs muzsikájával pályafutása eddigi legfontosabb művét alkotta meg. Beckre az Oscar-díjas animációs rövidfilm, a Paperman aláfestése révén figyeltek fel a Disneynél. A komponista feladata a jelenetek zenei aláfestése volt, így az ő munkája lényegesen más tónusú, ugyanakkor bizonyos pontokon a dalok témáit is beépítette a score-ba. Mivel az énekes betétekre nem volt ráhatása, így témákat tekintve egy kissé elütött az aláfestés és a musicales rész, de a hangszerelők és a karmesterek végül igyekeztek megteremteni az összhangot.
       Beck leginkább szimfonikusokra támaszkodó score-t képzelt el, jelentős arányban használt olyan hangszereket, melyekkel a téli látványt tudta erősíteni, így a különböző harangok, a xilofon és a marimba mellett fafúvósok is erősítik ezt a hatást. Felhasznált továbbá különlegesebb hangszereket is, melyeket az északi történethez vélt illőnek. Így alkalmazta a bukkehorn nevű, kosszarvból készült ősi norvég instrumentumot, illetve ezen vidékre jellemző énektechnikákat is bevetett, így a kulning nevű mágikus hatású stílust is. A score nyitánya, a "Vuelie" esetében a norvég zeneszerző, Frode Fjellheim is besegített neki, az ő jóvoltából jött létre ez az érdekes hangzású, népzenei tónusú kompozíció. Bármennyire is jók a score nagyzenekari részei, a komponistának sajnos felróható, hogy nem nyúlt többet a különlegesebb hangszerek, megoldások felé.
       A score rengeteg különböző filmzenei stílust mutat meg, a mozgalmas jelenetek okán pedig egy idő után inkább egy fantasy muzsikájára hasonlít, sem mint animációs filmére, de ez egyáltalán nem hátrány. A legjobb részek a mágikus, kalandzenés momentumok és a drámai, nagy ívű trackek. Előbbire példa az "Elsa and Anna", a "Sorcery", a "Royal Pursuit", a "Return to Arendelle", vagy a két legmozgalmasabb tétel, a "Summit Siege" és a "Wolves". Ezen részek betetőzése pedig a film végi "Whiteout", ahol mind a szimfonikusok, mind a kórus, mind a kulning a csúcsra járatódik. A drámai részek kiemelkedőbb pontjai a "The North Mountain", a "We Were So Close" és az "Only an Act of True Love", valamint különösen szép a megkapó pillanatokat hordozó, kórusos "Heimr Àrnadalr". A rajzfilmzenés megoldások is fantáziadúsak, mozgalmasak, gazdag hangszerelés jellemző rájuk ("Coronation Day", "Marshmallow Attack!"). A dalok és a score a film alatt ugyan több ponton összekapcsolódnak, de az albumon ennek csak minimális nyomát tapasztaljuk, egyedül az "Epilogue" lóg ki, mely esetében a dalok témái jelennek meg a szimfonikus aláfestő zenében.

       A zene két CD-s deluxe változatban is megjelent, ebben a második lemezre, a dalok demóverziója mellett, további score-részek is felkerültek, de az ezekkel való ismerkedés csak a legnagyobb rajongóknak ajánlott. A Lopez házaspár hangulatos, fülbemászó dalai és Beck erős, energikus score-ja kifejezetten üde színfolt lett a Disney-musicalek világában. A belebegtetett folytatás esetében remélhetőleg mindhárom alkotó visszatér majd, hogy zeneileg továbbgörgessék Elza és Anna történetét.


  Gregus Péter
  2016.12.05.
  Tracklista:

    1. Frozen Heart - Cast (1:45)
    2. Do You Want to Build a Snowman? - Kristen Bell (3:26)
    3. For the First Time in Forever - Kristen Bell (3:45)
    4. Love Is an Open Door - Kristen Bell (2:04)
    5. Let It Go - Idina Menzel (3:43)
    6. Reindeer(s) Are Better Than People - Jonathan
        Groff (0:51)
    7. In Summer - Josh Gad (1:51)
    8. For The First Time in Forever (Reprise) - Kristen
        Bell (2:29)
    9. Fixer Upper - Maia Wilson, Cast (3:02)
  10. Let It Go - Demi Lovato (3:44)
  11. Vuelie - Frode Fjellheim, Christophe Beck feat.
        Cantus (1:36)
  12. Elsa and Anna (2:43)
  13. The Trolls (1:48)
  14. Coronation Day (1:14)
  15. Heimr Àrnadalr (1:25)
  16. Winter's Waltz (0:58)
  17. Sorcery (3:16)
  18. Royal Pursuit (1:02)
  19. Onward and Upward (1:54)
  20. Wolves (1:44)
  21. The North Mountain (1:33)
  22. We Were So Close (1:53)
  23. Marshmallow Attack! (1:42)
  24. Conceal, Don't Feel (1:07)
  25. Only an Act of True Love (1:05)
  26. Summit Siege (2:32)
  27. Return to Arendelle (1:36)
  28. Treason (1:35)
  29. Some People Are Worth Melting For (2:06)
  30. Whiteout (4:15)
  31. The Great Thaw (Vuelie Reprise) (2:28)
  32. Epilogue (3:06)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László

  Pavlics Tamás          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Hunchback of Notre Dame

  Mulan

  The Peanuts Movie

  Percy Jackson and the Olympians:
  The Lightning Thief


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam