FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Elektra (Christophe Beck)    ELEKTRA   (2005)
     Elektra


    

     zene: Christophe Beck
     vezényel: Mike Nowak
     kiadás éve: 2005
     kiadó: Varése Sarabande
     játékidő: 45:20
       Elektra Natchios (Jennifer Garner) csaknem belehal sérüléseibe, azonban - ahogyan azt már a szuperhősöktől megszokhattuk - felépül, és ismételten szembeszáll a rosszfiúkkal. A külvilágtól elzártan élő bérgyilkosnő legújabb megbízatása egyszerűnek tűnik: a célpont Mark Miller és lánya Abby. A likvidálás időpontja: karácsony. Ez tiszta sor mindaddig, míg Elektra kapcsolatba nem kerül célpontjaival. A célszemélyek elleni merényletet nem hajtja végre, hanem oltalmazó szárnyai alá veszi őket. Igen ám, de a célszemélyekre Elektrán kívül egy csapat sötét mágiával felvértezett nindzsa is vadászik. De megnyugodhatunk: a harcművészeti tudományokban jártas amazon felveszi ellenük a harcot.
       Rob Bowman rendezőnek köszönhetően még egy szuperhős büszkélkedhet önálló mozifilmmel. A "Daredevil"-ből megismert Elektra (akit szintén Jennifer Garner alakított) immáron önállóan harcol az igazságért. A bérgyilkosnő karrierje az 1981-es Daredevil-képregényben való debütálással kezdődött. Később e képregény 2003-as adaptációjában domborított Ben Affleck mellett. Eredetileg itt is szántak egy cameo szerepet a Matt Murdockot megszemélyesítő Afflecknek, azonban végül kivágták ezt a részt a filmből, így a "Vészhelyzet"-ből ismert Kovács doktor (Goran Visnjic) egyeduralommal dobogtathatta meg a feltűnően csini rucikban flangáló amazon szívét.
       Hiába tűnik feneketlennek a Marvel Comics hőstára, valahogy egyre klisésebb, laposabb megfilmesítések látnak napvilágot. A 43 millió dollárból elkészített produkció trükkjei és hősnője ugyan látványos, ám még ezek is csak közel 15 millió dolláros bevételt produkáltak a nyitó hétvégén.

       A zeneszerző címszó alatt Christophe Beck nevét találjuk, aki 1993 óta ír zenéket különféle sorozatokhoz (pl.: "Alias", "Buffy, a vámpírok réme") valamint mozifilmekhez. A jelenleg favorizált szuperhős-zeneszerzők közé felkerült Beck neve is. Ám, hogy ez tartós lesz-e vagy sem, még nem tudni, annyi bizonyos, hogy egyszer már dolgozott adaptáción, csak ott a "szuperhős" neve Garfield volt. De lássuk, milyen víziói voltak Becknek, miközben Garner kisasszony a nindzsákat tizedelte.

       A nyitány némi "recsegés" és háttérzaj után indul meg vonósok és csőharang közreműködésével. Lassan, melankolikusan vonul a főtémát, amelybe bekapcsolódnak a fúvósok, majd egy pillanatnyi tetőpont után ismét a csőharanggal, illetve pár mélyebb szólammal vezetődik le. A tétel szinte kiált Beck felé: fejts ki, mutasd meg, milyen vagyok! Ám ennek hiányában sajna nem sokat ér, mondhatni a "csak úgy van" kategóriába tartozik. A "DeMarco's End" egy teljesen más zenei alapokon nyugvó, két perces szösszenet. Ez az, amiket én igyekszem elkerülni: elektromos muzsika, rockos utalásokkal ötvözve. A film alatt hangzatos, de önmagában inkább tovább léptettem lejátszómat. A "Ferry Crossing"-ban ismét a nagyzenekar tagjaival köthetünk ismeretséget. A nyitányból hiányolt téma kifejtés itt megindul, ám még mindig nem teljesedik ki. A melankolika itt inkább a drámai elemekkel ötvöződik. A vonósok mellett a fúvósoknak is fontos szerepe van a "ríkatásban" mindaddig, míg a dobokkal fel nem pörög, át nem vezetődik a zene: innentől szimplán az ütős hangszerek és effektek kötik le a hallgatóságot. Ez már egy korrekt tétel volt. Az "Insomnia" megint feleleveníti a második track lényegét...igazán nem kellett volna.
       A "Ninjas" az első olyan, akciórészleteket magában foglaló tétel, ahol a nagyzenekar is dolgozik. Végre egy jól megszokott, hangzatos adrenalin-dömping a kuszábbik fajtából. Tehát ne keressünk vezérmotívumot, mivel úgy harcolnak egymással a zenekar tagjai, mint Elektra a ninjákkal. Kaotikus zene, ami elsőre nehezen átlátható, inkább jelenetfüggő. A "The Hand"-ben az elektronikus motívumok keverednek a maréknyi zenekarral, míg a "Gnarly Gongs"-ban szinte csak mixelgetések, effektek vannak. Az utolsó fél percben mindez ötvöződik egy gong, valamint egy triangulum játékával, ami abszolút rabul ejtett. Ez a nem egészen fél perc nagyon impozánsra sikeredett. Kár, hogy a későbbiekben nem tűnik fel. Az atmoszférikus hatás keltéséé a főszerep a "Stick" tételben. Ugyan a vége felé felpörög, végül mégis a fémes, visszhangzó, ütős hangszerekkel zárul. A "Kiss" címéből adódóan egy kis romantikus szigetecske az eddigi zenékhez képest. Ehhez zongora és nagyzenekari elemek ötvözetét használta. Beck romantikára invitáló zenéje ugyan a kellemes, átlagos kategóriába sorolható, itt mégis kiemelkedik az album összképéből. Valamiképpen lezárta, de kicsit úgy érzem azért, mert nem engedte tovább a jelenet. Mintha folytatni szerette volna.

       De legyen elég ennyi az andalgó párból: ez egy akció-kalandfilm. S erre ismét ráébreszt minket a zeneszerző az "Escape McCaloe's"-ra keresztelt trackkel, ami szintén a kusza zenekari játékok összessége, de már jóval követhetőbb, mint a "Ninjas". Két fő motívum lelhető fel benne, melyeket egy fel-, és levezetés, valamint a kettő közti gyengécske átkötésbe csomagoltak. Itt egy Kevin Kliesch nevű úriember is fel lett tűntetve, mint kiegészítő-zeneszerző, de hogy melyik momentumot köszönhetjük neki, az számomra rejtély. Az úriember egyébiránt a '90-es évek közepétől van jelen a filmzeneiparban, mint kiegészítő-, és társzeneszerző, illetve zenei hangszerelő. De térjünk vissza Elektrához: a kérdésre, miszerint miként halad az "Írjunk hangzatos akciózenéket" című fejezet olvasásával Beck, a válasz: jól. Ezt mi sem példázza jobban, mint a "The Forest" egyre könnyebben emészthetőbb akciórészei. Ugyanezt a pörgést folytatja a továbbiakban is ("Wolf Run"), ahol ismét előtérbe kerül az "Escape McCaloe's"-ból ismert motívumsor. A mély dobok adnak nyomatékot a zenének.
       Ennyi lótás-futás után a "Typhold"-nak köszönhetően kicsit megpihenhetünk. Érdekes hatása van: megy valami, de nem tudni merről jött és hová tart. Sajna ez is töltelékszámba megy nálam. A "Just A Girl"-ben fellelhető egy kis kedvesség, báj, ugyanakkor a feszültség is érződik rajta. Zongora és vonósok kíséretében peregnek a film képkockái. A "Homecoming" még a lágyabb, kellemesebb zenék kategóriájába sorolható, majd eme közel négypercnyi gyengédséget leváltják az elektronikus és szimfonikus ötvözetek, melyek a "Candle Trick"-kel veszik kezdetét. Ez még nem annyira komoly akciótétel, de már előrevetíti a fináléra tartogatott összecsapást. Aztán jönnek a már ismert akciótémák, illetve szinti-, és rockelemek - mely utóbbiaktól szívesen eltekintenék. "Hedge Maze Brawl": nini, nem intett búcsút Beck a nagyzenekarnak. A végére egy dinamikus "végső leszámolós - összecsapásos" zenét hagyott, ami jól szól - és legfőképp hangosan. A második felére némiképp megpihen a zenekar, visszafogottabb, fokozatosan nyugvó játékkal örvendezteti meg a hallgatót.
       A mintegy háromnegyedórás score az "Elektra Second Life"-fal zárul. Öt perc szépséges muzsika. És itt van mindaz, amit az eddigi lágyabb témákból hiányoltam: a kerek egész bemutatása. Nyugodt, szép zene, immáron elektronikus elemek és mindenféle kilengés nélkül. A második perc felé járva szelíden bekapcsolódik a zongora is, s egy pár leütés erejéig átveszi az irányítást. Aztán felébred a zenekar: mintha teljesen más albumot hallanák. Az egyre ívelő zene végéről nem bírt kihagyni egy kis effektelést, de most még ez is jól jött ki. Bravó! Szép lezárás.

       A film zenéje kétféle változatban látott napvilágot. Az egyik a Varése Sarabande gondozásában megjelent score, a másik a soundtrack album, melyet a szellemes cégnévvel rendelkező Wind-up Records-nak köszönhetünk. Beck munkája átlagosra sikeredett. Egyaránt találtam benne számomra ellenszenves, illetve zenei ízlésemnek megfelelő tételeket. A modern stílust ötvözte a hagyományos zenekari elemekkel, s így a kornak megfelelő hangszerelésű képregény-muzsika született. Mindentől függetlenül az a véleményem, hogy érdemes figyelni az illető munkásságát, mert ennél a zenénél találtam bizakodásra okot adó jeleket. Talán csak a megfelelő alkalomra vár. Vajon melyik lesz az?


  Kulics László
  2005.04.17.
  Tracklista:

    1. Main Title (1:31)
    2. DeMarco's End (2:07)
    3. Ferry Crossing (3:19)
    4. Insomnia (2:11)
    5. Ninjas (4:04)
    6. The Hand (1:23)
    7. Gnarly Gongs (1:15)
    8. Stick (2:04)
    9. Just Sit Quietly (1:04)
  10. The Kiss (1:39)
  11. Escape from McCabe's (2:20) *
  12. Tattoo (0:49)
  13. The Forest (1:47)
  14. Wolf Run (1:58)
  15. Typhold (2:17)
  16. Just a Girl (1:49)
  17. Homecoming (1:54)
  18. Candle Trick (1:41)
  19. Kirigi (2:29)
  20. Hedge Maze Brawl (2:36)
  21. Elektra's Second Life (4:55)

  * kiegészítő zene: Kevin Kliesch


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Batman Begins

  Blade

  Hellboy

  Sin City

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam