FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Coma (Jerry Goldsmith)    COMA   (1978)
     Kóma


    

     zene: Jerry Goldsmith
     vezényel: Jerry Goldsmith
     kiadás éve: 1992
     kiadó: Bay Cities
     játékidő: 36:29
       Robin Cook neve hallatán nyilván mindenkinek napjaink egyik legolvasottabb, orvosi eseteket vérfagyasztó krimi formájában tálaló írója jut eszébe. Dacára annak, hogy szinte évente új regénnyel jelentkezik, a megfilmesítésekkel nincs szerencséje, ugyanis alig tíz könyvéből készült eddig adaptáció, azok is többnyire tévéfilm formájában. Az 1978-as "Kóma" nem csupán számára debütálás, de a rendező, Michael Crichton (aki később ezen orvosi vonalon maradva megalkotja minden idők egyik legsikeresebb tévésorozatát, a "Vészhelyzet"-et) karrierje kezdetén van, ráadásul a férfi főszereplő Michael Douglas-t is csak a "San Francisco utcáin" című tévésorozatból ismerték akkor még. A feszült krimi középpontjában egy bostoni sebésznő, Susan Wheeler (Geneviéve Bujold) áll, kinek legjobb barátnője egy abortusz-műtét során kómába esik és egy másik intézetbe szállítják. Susan rövid nyomozást követően rájön, hogy a kórházból számos, apró beavatkozást követően kómába került beteg került már át oda, hogy ott testüket gépekre kapcsolva tartsák tovább életben. Mindenképpen végére akar járni a dolgoknak, még akkor is, ha a visszataszítóan rideg intézetbe nem engedik be csak úgy, sőt, barátja sem annyira támogatja a természetesen hátborzongató végkifejletű magánnyomozást. A klasszikus, régimódi hatású thriller-ben olyan arcok is feltűnnek még, mint például Tom Selleck, Ed Harris vagy Rip Torn.
       Crichton egy alig ismert tévéprodukció idején már dolgozott együtt Jerry Goldsmith-szel, így a "Coma" zenéjének megkomponálására is őt kérte fel. A mester addigra már számos zenei stílusban kipróbálta magát, mégis az abszolút elismerést a két évvel korábbi, Oscar-díjjal is jutalmazott "The Omen" hozta meg számára. Olyan félelmetes és szó szerint ördögi muzsikát azóta sem komponált senki, és ezzel a klasszikus értelembe vett filmzeneszerzés egyik meghatározó fejezetét nyitotta meg. A "Coma" azonos évben íródott az Omen-trilógia folytatásával, a "Damien: Omen II"-vel, de hangulatában leginkább az egy évvel későbbi, szintén klasszikus "Alien" bevezetőjének tekinthető. A számos kibogozhatatlan, disszonáns harmóniából, az ijesztően dallamtalan zongorafutásokból, és a fel-felsikító hegedűkből összegyúrt gyomorszorongató mű furcsamód csak a film második felében kezdi félelmetes játékát. Addig marad a feszült csend, mint félelemkeltő eszköz, s a zene első megszólalása így válik még rémísztőbbé. A közel negyven percnyi, semmiképp sem fülbemászó vagy léleknyugtató "Coma" összhatását sajnos két helyen is csúfosan megszakítja egy-egy, a hetvenes évek végére jellemző diszkó stílusú szám, melynek semmi köze Goldsmith munkájához. A négyes "Disco Strut"-ot és a hatos "Love Theme From Coma (disco version)"-t tehát eleve ki kell hagyni, s programozott üzemmódban érdemes az albumot hallgatni, ezek ugyanis teljesen érthetetlen módon kerültek fel az albumra. Az így megmaradt szűk fél órára pedig legjobb félhomályba burkolni a szobát, és olyan helyre ülni, ahonnan minden szegletet szemmel lehet tartani. Még így sem lehetetlen, hogy a függöny gyanús táncba kezd majd.

       A helyezkedésre az indító "Love Theme From Coma" tökéletes háttérmuzsika. Finom dobalapra helyezett, könnyed kézen fogva sétálós romantika, széles vonós motívumokkal, klasszikus basszusgitárral, ahogy azt a korszak megkívánta. A közel három perc bőven elég, hogy mindent elrendezzünk magunk körül, és felkészüljünk egy jókora adag feszültségre. A második "Study In Anatomy" ugyanis elementális erővel indít, mélyen dübörgő bőgő, őrült módon cibált hegedűk és vadul tomboló zongorajáték adja meg a karosszékbe gyökerező alaphangulatot. Nincs dallam, csak félelmetes összevisszaság. Nagyjából fél percnyi káosz után csendesedik a tétel, és kapunk két percet, amíg rendezhetjük a sorainkat. Lassú klarinét és ütemesen ismétlődő zongorahang tartja a feszültséget, majd kígyóként egyre feljebb tekergő és hangosabbá duzzadó hegedű hozza ránk a frászt. Épp csak feltesszük magunknak a kérdést, hogy mit keresünk itt, miért hallgatjuk egyáltalán, amikor a mester válaszol helyettünk is. Tompa dobbal bevezetett felsikító hegedűk szaggatják a dobhártyát, az egész zenekar, de legfőképp a zongora és a vonósok őrült játékba kezdenek, melyeket vinnyogó szintetizátorral támogat meg. Lélegzetgyorsító pillanatok ezek, a nap legrosszabb momentumai is jelentősen felértékelődnek. A hármas "Jefferson Institute" indítása a "The Omen"-t idézi vissza lassú, félelmetes harmóniákkal, melyek alatt önkéntelenül is bevillan lelki szemeink elé Crichton megálmodott fehér téglaépülete az erdő közepén, ébenfekete ablakokkal. Vészjósló zongora- és vonóstrillázások szélesítik az állandó mély tónust. Éppen elfogadható mértékben váltogatja a lassabb és az őrültebb tempót, az egyébként abszolút zavaró hangulat így válik tökéletessé.
       A négyes "A Chance Encounter" csendesen indul, apránként csepegteti a félelmet, hol egy magas szintihanggal, hol halkan pengetett hegedűkkel. A Goldsmith-fémjelezte különös ritmuskép ezután itt is hoz valami alig követhető, mégis szabályos lüktetésű káoszt. Az elképesztő erejű zenekari játék mellett olykor teljesen elhalkulnak a szólamok, és az egymásba olvadó halk, kitartott hangok, illetve a véletlenszerű gurgulázás együtt fut végig hátunkon a hideggel. Az ezt követő "A Free Ride" zongorával nyit, a lassanként szokásossá váló módon építkezik, a tétel közepén teljesen elcsendesedik, majd a végére ismét teljes erőbedobással szólaltatja meg a teljes zenekart. A zene abszolút félelmetességét az adja, hogy a folyamatosan mély alapú és lassú tempóban játszott szólamok közé néha beékelődik egy-egy villámgyorsan pergő hangsor, akár a zongora, akár a magas hegedű, akár a mély bőgő részéről. Ettől az egész, nagy tömegű zene fürgévé és még félelmetesebbé válik.
       Az érzet marad az "O.R. 8" tételénél is, hangszerelést tekintve teljesen megegyezik az Omen-hangzással, Jerry Goldsmith utánozhatatlan védjegye. Az eddig megismert szólamok mellett egyre több szerepet kap a harang csúcsponti megszólalása, fokozva az ördögi diszharmóniát. A "The Long View" talán több és fájdalmasabb hegedűjátékot enged meg magának, és a zongoraalap is hosszabb lélegzetvételű. Az album végére néha már teljesen kihangsúlyozódnak az egyes főszerepet játszó hangszerek, feszültségfokozó jelleggel lényegesen jobban meg vannak emelve az eddigiekhez képest. A záró "Lucky Patient" címén kívül semmi másban nem különbözik elődeitől, ugyanazt a borzalmas, idegtépő hangulatot hozza magával, s az utolsó másfél percre enged csak megnyugvást. Egy éles felfutást követően a hegedűk ugyan szomorkásabbra váltanak, de a szerelmi téma rövid ismétlése után azonnal visszatér a disszonancia. Az album során megismert egyes szólamok és effektek egymás után egy-egy rövid, meghajlás-szerű hangsort játszanak, legvégül pedig a mester jellegzetes, tekintélyt parancsoló akkordjával még egy utolsót ráijeszt az időközben karosszéke alá összekuporodott hallgatóra, s lezárul a félórás, kómás állapotnak egyáltalán nem nevezhető "Coma".

       A horror műfaján belül Jerry Goldsmith ehhez hasonló zenei megközelítését tanítani kellene. A manapság olyannyira jellemző, mindenféle elektronikus töltetű csindadratták mögött sehol sem lehet érezni azt a fajta, modern klasszikus zenére jellemző precízitást, ami Goldsmith minden egyes, kottára vetett hangjegyéből árad. Bár a "Coma" korántsem a könnyed, hallgatható filmzene, páratlan fél órát eredményez (a két diszkószám agresszív kivonásával) a hátborzongatás jegyében. S ami nem mellékes, ez az mű adta meg "A nyolcadik utas a Halál" egészen fantasztikus alaphangulatát. Nehéz felkutatni, a "Coma" ugyanis régóta nincs piacon. Ha mégis belebotlanánk egy olyan változatba, melyen a "Logan's Run" zenéje is szerepel, ne ijedjünk meg, a Chapter III nevű kiadó a két művet egy albumon szerepeltette. Aki szereti az Omen-trilógiát, az "Alien"-t, vagy a "Basic Instict" keményebb pillanatait, és nem tiltakozik a fülbemászó motívumtól mentes káosz-zenétől, annak feltétlenül érdemes beszerezni egy példányt.


  Tihanyi Attila
  2004.10.21.
  Tracklista:

    1. Love Theme (2:40)
    2. Study in Anatomy (3:13)
    3. Jefferson Institute (1:59)
    4. Disco Strut (2:33)
    5. A Chance Encounter (5:02)
    6. Love Theme (disco version) (4:30)
    7. A Free Ride (3:00)
    8. O.R. 8 (4:55)
    9. The Long View (3:44)
  10. A Lucky Patient (5:05)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Alien

  Music from the Films of David Cronenberg

  Papillon

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam