FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - City of Ember (Andrew Lockington)    CITY OF EMBER   (2008)
     Szikraváros


    

     zene: Andrew Lockington
     vezényel: Nicholas Dodd
     kiadás éve: 2008
     kiadó: Verve
     játékidő: 71:08
       Egyre inkább úgy tűnik, hogy a sorozatos bukások, a negatív kritikák és a közönség közönye sem tudja eltántorítani Hollywoodot attól, hogy minden évben bepróbálkozzon valamelyik stúdió egy népszerű fantasyregény-sorozat filmre adaptálásával. Jeanne Duprau amerikai írónő az évtized elején írta meg első regényét a földalatti városról, amit csak a lámpák derengő fénye világít meg. Ezt további három könyv követte, melyek tovább boncolgatták a magyarul Szikravárosra fordított település lakóinak életét. Maga a történet kissé ambivalens érzéseket kelt bennem, mivel egyrészt elég eredeti ötlet egy mindentől elzárt földalatti városka köré szervezni a történetet, de ugyanakkor a cselekmény egyáltalán nem hordoz sok újdonságot magában: két gyerek, akiknek egy küldetésük van, hogy megmentsék népüket. Ugye ismerős? Mindazonáltal a film nem lett unalmas, de olyan nagyon emlékezetes sem, viszont legalább mentes a túlzott logikai bukfencektől. A sztori nagyjából követhető is, tehát a mozi egy könnyed másfél órás kikapcsolódást jelent a néző számára.
       A 2006-ban igen szép sikert és Oscar-jelölést is elérő "Rém rom" rendezője, Gil Kenan lett a regény filmváltozatának elkészítésével megbízva. A gyerekeket terrorizáló szörnyházas animációs mozi még a felnőttek számára is izgalmas kikapcsolódásnak bizonyult, így joggal volt elvárható, hogy a direktor egy élőszereplős filmet is megfelelően el tud majd készíteni. Azonban az, hogy a "Szikraváros" nem lett egy egyedi és vizuálisan erős mozi, pont a rendező hibája - rajta kívül még az operatőr (Xavier Pérez Grobet) okolható a kevésbé színvonalas végeredményért. A filmmel a legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a beállítások rosszak lettek, a fénnyel való játszadozás, amivel egy jó operatőr egy ilyen filmben csodákra lenne képes, jelen esetben egyszerűen csapnivaló, hiszen mind a közeli, mind a totálképek gyenge vizuális érzékkel megáldott szaktudást engednek sejtetni. Eleinte még azt gondoltam, hogy a látványvilágért felelős stábtagok nem álltak a helyzet magaslatán, de végül is arra jutottam, hogy a díszletre és a produkciós dizájnra nem lehet panasz - csak egyszerűen rosszul vannak filmezve. Néhány trükk gyenge, már a nyolcvanas években is idejemúlt kivitelezése sem segít a mozin, bár szerencsére inkább az mondható el, hogy a vizuális effektek a nem túl magas költségvetéshez képest profik. Érdemes még megemlíteni a színészgárdát, mivel elég jó neveket sikerült megnyerni a mozihoz. A főszerepben az Oscar-jelölt fiatal Saoirse Ronan látható (aki ha így folytatja, a jövő nagy színésze lehet, mert ezen nem túl erős szerep ellenére is ő legalább erőteljesen jelen volt a vásznon), de az ismertebb nevek közül feltűnik még Bill Murray, Tim Robbins, Martin Landau és Toby Jones is.

       A film egyébként méretes bukás lett, a büdzsé felét sem termelte vissza, noha ennél lényegesen rosszabb alkotásokat is keblére szokott ölelni a közönség. A történet egyediségét a világot elpusztító katasztrófa elől a föld alá rejtett városka ötlete adja. Az elzárt és szinte teljes sötétségre kárhoztatott lakosság évszázadok alatt teljesen megfeledkezett a külvilágról, bár a létesítmény tervezői gondoskodtak arról, hogy évszázadok elmúltán egy kis dobozkába rejtve megtalálják majd a kulcsot a kivezető úthoz. A doboz azonban elkallódik, így a kijutás lehetősége is a homályba vész. Szikraváros azonban a végét járja, óriási generátora, mely a fényt adja, gyakorlatilag teljesen elromlott, így a városra hamarosan örök sötétség vár. A lakosok egy csoportja viszont sejteni véli, hogy valahol lehet egy kijárat, ezt azonban a zsarnoki hajlamokkal megáldott polgármester teljesen kizártnak tartja, és megakadályozza a kiút keresését. Azonban két tizenéves, Lina és barátja, Doon többre vágyik annál a munkánál, mint amit nekik szánt a sors, így nekilátnak, hogy kitörjenek Szikravárosból, ebben pedig nagy segítségükre van a megtalált titkos dobozka.

       A zeneszerzői poszt első betöltője a "Rém rom" esetében is a rendezővel dolgozó Douglas Pipes volt, aki azonban ismeretlen okból a bemutató előtt nem sokkal eltűnt a produkcióból. Bizonyos információk szerint visszalépett, míg máshol azt látni, hogy zenéjét visszautasították. Gyanítom, hogy az igazság, mint az efféle esetekben oly sokszor, a jövőben sem fog kiderülni. Pipes helyére egy fiatal, feltörekvő kanadai komponista, Andrew Lockington került, aki addig mindössze két nagyobb produkcióban vett részt - az egyik a "Vérfarkasok", a másik pedig az "Utazás a Föld középpontja felé" volt. A "Szikraváros" score-jának elkészítését minden bizonnyal a Verne-adaptációnak köszönhette, melynek zenéjét egyöntetűen dicsérte a kritika. Lendületes, óriási hangszerarzenált felvonultató, manapság elég ritkán készülő, elsöprő lendületű nagyzenekari aláfestést álmodott a 3D-s kalandfilm alá. A "Szikraváros" zenei világát is hasonló támpontok alapján készítette el, és ezért lett ez is meglepően ütős score.
       Lockington két erős témát dolgozott ki a filmhez, az egyik magának a városnak a témája, a másik pedig a főszereplő, Lina zenei megjelenítése, de ezek mellett néhány, nem túl emlékezetes kisebb motívum is felbukkan még. Azonban a két fő dallam olyan profi lett, olyan jellegzetes, olyan fülbemászó, amit manapság csak alig hallani új filmzenében. A nyitójelenet alatt hallható "City of Ember Main Titles"-ben lassan vezetődik fel a monumentális főtéma, mely már az első megjelenésével magával ragadó. Az erős vonóshangokból jól átgondolt koncepció alapján előbukkanó rezes szólamok, finoman adagolják be a téma első harsány, kürtös felcsendülését, amibe a track végén még a kórus is beleszövődik, elmélyítve a dallam epikus jellegét. A vidám és fékezhetetlen főhős, Lina témájával rögtön a második tétel ("Lina Mayfleet") megismerteti a hallgatót. Az egyszerre gyermeki és méltóságteljes dallam jól kifejezi a téma tulajdonosának személyiségét. Ez a két track olyan nagy szerzők életművébe illik, mint John Williams vagy Jerry Goldsmith.
       A lemez további részeiben gyakorlatilag ez a két téma váltakozik (főleg az első), de igazából nem megunható formában. A komponista mentségére legyen mondva, hogy olyan rövid idő állt a rendelkezésére, hogy kisebb csoda az a végeredmény, amit ezen idő alatt produkált. Néhol nagyon finom elektronikus, szintis megoldásokat is hallhatunk a score-ban, de önállóan ez egyik tételre sem jellemző, inkább csak hangulatkeltő elemként jelennek meg. Érdemes kiemelni egy-két olyan tracket is, melyben a főtéma nem kapott hangsúlyos szerepet. Ilyen a "The Box of Ember", mely főként a szépen szóló fafúvóshangjai miatt tetszetős, vagy ilyenek még azok a disszonáns, óraszerű ketyegéssel indító tételek, mint a "Tunnels" vagy a "Room 351", de az erőteljes és élénk "Loris' Bike" is jó pontja az albumnak. Valójából sok track megérdemelné még a külön említést, mert majdnem mind tartalmaz valami apró finom megoldást. Azonban egyet mindenképp ki kell még emelnem, ez pedig az "Escape To Sunrise", mely a címéből is sejthetően olyan, mint amilyennek egy napfelkeltés zárókép alá születni kell - pátoszos és könnyfakasztó. A korábban is erős jelenléttel bíró kórus itt angyalivá válva tolmácsolja a főtémát.

       Az erőteljes hangzásvilág nagyban köszönhető a karmester és hangszerelő szerepét is betöltő Nicholas Doddnak, aki jó pár filmzenéből vette már ki a részét, hol a zenekart vezényelte, hol hangszerelt, de önállóan szerzett score-jai is vannak már. A részvétele miatt nagymértékben rokonítható a szintén az ő közreműködésével készült "Szahara" zenéjével a "Szikraváros" aláfestése: mindkettő harsány, lendületes és maradandó főtémával rendelkező nagyzenekari muzsika.
       A score szinte csak dicsérő szavakat váltott ki a kritikusokból, és én is csak csatlakozni tudok ahhoz a csoporthoz, akik a jövő egyik nagy tehetségét látják Lockingtonban. Ezzel és a tavalyi másik nagy kalandzenéjével együtt igen jól sikerült az álomgyári bemutatkozása, és csak remélni tudom, hogy a döntéshozói helyzetben lévő filmesek is úgy érzik, hogy szükség van a hollywoodi filmeknél az ilyen magas szintű, néhol jó értelemben véve régimódi, dinamikus és erőteljes szimfonikuszenékre.


  Gregus Péter
  2009.10.10.
  Tracklista:

    1. City of Ember Main Titles (3:29)
    2. Lina Mayfleet (1:29)
    3. Assignment Day (2:18)
    4. Job Exchange (2:28)
    5. Blue Sky (1:09)
    6. First Day (2:06)
    7. Message For Clary (0:51)
    8. Tunnels (6:58)
    9. The Mayor (2:00)
  10. The Box of Ember (2:51)
  11. Blackout (1:56)
  12. Map and Mole (4:57)
  13. Room 351 (3:10)
  14. Proof (4:31)
  15. Fugitives (3:07)
  16. Loris' Bike (4:03)
  17. Interlocking Keys (0:41)
  18. Clockworks (5:41)
  19. Control Room (4:35)
  20. Water Wheel (2:52)
  21. The Mayor Retreats (1:07)
  22. Stalagmite Trance (0:47)
  23. Escape To Sunrise (4:57)
  24. One Last Message (3:05)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Beowulf

  The Musketeer

  Sahara

  Utazás a Föld középpontja felé Andrew Lockingtonnal (interjú)

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam