FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Captain America: The First Avenger (Alan Silvestri)    CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER   (2011)
     Amerika Kapitány: Az első bosszúálló


    

     zene: Alan Silvestri
     vezényel: Alan Silvestri
     kiadás éve: 2011
     kiadó: Buena Vista Records
     játékidő: 72:03
       Amerika Kapitány, az USA elsőszámú szuperhőse nem most került először megfilmesítésre, hiszen már a negyvenes években is feltűnt a vásznon, azóta pedig rajzfilm és tévés alkotás formájában is osztotta az igazságot és csépelte a rosszfiúkat. A kétezres évek első felének sikeres képregény-feldolgozásai természetessé tették, hogy a Marvel-univerzum híres karakterei (például Thor, Hulk vagy Vasember) is feltűnjenek a vásznon, sőt a Marvel cég számára az is biztos volt, hogy egy, a hősöket összefogó, nagy mozit is el kívánnak készíteni. Az "Amerika Kapitány" mozis változatát 1997-től próbálták tető alá hozni, a folyamatot közben pereskedés és a Marvel Studios megalapítása tarkította. A direktori posztra eredetileg Jon Favreau-t szemelték ki, de egyeztetési problémák miatt nem tudta elvállalni, végül ő a "Vasember"-t készíthette el. A rendezői szék következő várományosa Nick Cassavetes lett, de sem ő, sem pedig a projekt iránt élénk érdeklődést mutató Louis Leterrier nem felelt meg a Marvel elképzeléseinek, így végül Joe Johnstont szemelték ki a filmhez - főként a "Rocketeer" című alkotásának köszönhetően. A direktor kiválasztása mellett a film főszereplőjét is sokáig keresték, szóba került Sam Worthington és Will Smith is, de Hollywood ismert és kevésbé ismert ifjú titánjai közül szinte mindenki pályázott a szerepre. Végül Chris Evans lett a befutó, aki csak a sokadik megkeresése alkalmával bólintott rá a filmre. A színész a mozinézőknek nem volt már új arc, de különösebben nem is köthették egyetlen más karakterhez sem (a balsorsú "Fantasztikus négyes"-feldolgozások Fáklyáját kivéve), így jó választásnak bizonyult az ikonikus hős megformálására. A női főhős eljátszására szintén nagy volt a tolongás, például Gemma Arterton és Keira Knightley is szerette volna a szerepet, amit végül Hayley Atwell kapott meg, miután az elsőnek kiválasztott Emily Blunt nem élt a lehetőséggel. A moziváltozatban a Kapitány ellenfele a képregénybeli legjelentősebb riválisa, Vörös Koponya lett, akit Hugo Weaving formált meg. A filmben mellettük feltűnik még jó néhány ismert képregény karakter is, mint például Bucky, Dr. Arnim Zola, Howard Stark és Chester Phillips ezredes.

       A történet a Kapitány születését, majd nemzeti hőssé válását mutatja be, ezzel pedig követi a képregény alapjait - természetesen némi finomhangolást azért véghezvittek a sztorin. Steve Rogers, a vékony, betegeskedő fiatal férfi, hazafias érzelmeitől vezérelve sorozatosan jelentkezik a nácik ellen az európai frontra induló amerikai hadseregbe, de egészségügyi alkalmatlansága miatt soha nem sorozzák be. Az egyik ilyen alkalommal szerencséje lesz, mivel a sereg egyik tudósa, emberi jelleme alapján alkalmasnak találja őt egy különleges feladatra. Ennek során lesz Rogers az amerikai haderő első szuperkatonája, akit azonban a szűklátókörű vezetők csak propaganda szerepre szánnak. A nemzetet hazafiassággal tüzelő férfi azonban a showbiznisz világánál többre vágyik, így egy egyszemélyes akciója során bemutatja, hogy mire képes, és lassan a kétkedő katonákkal is elfogadtatja magát mint a szuperképességű Amerika Kapitány.

       A zeneszerzői poszt sokáig kérdéses volt, és a rendező előző munkái alapján sem lehetett kitalálni, hogy ki lesz a befutó, hiszen Johnston elég sok komponistával dolgozott már, például James Hornerrel vagy Danny Elfmannel. A score elkészítésével végül Alan Silvestri lett megbízva, aki manapság valamiért évente csak egy filmet vállal, 2011-ben ez az "Amerika Kapitány" volt. A szerző nem a kompromisszumok embere, így a score sem napjaink akciózenéinek a Remote Control uralta trendjét követi, nem úgy, mint a másik Marvel-hős, Thor tavalyi filmes debütálásának Patrick Doyle szállította aláfestése. Noha az elmúlt években Silvestri is megpróbálta modernizálni, fiatalosabbra szabni a hangzásvilágát, ezt azonban nem mindig követték dicsérő szavak. Az általa képviselt elektronikus megoldások néha igen korszerűtlen megszólalásúak voltak, de szerencsére ezekre a hetven évvel ezelőtt játszódó "Amerika Kapitány"-ban nem volt szüksége, így a régi, kilencvenes évekbeli Silvestri-hangzás kerülhetett előtérbe. Ez a fanfáros, erős rézfúvós jelenléttel és hősies főtémával rendelkező szimfonikus aláfestés jól illeszkedik a korhoz és az Amerika Kapitány által képviselt igazságosztó életstílushoz. Silvestri score-ja az eddigi Bosszúállók-karakterekre építő filmek aláfestései között a legklasszikusabb lett – természetesen ez a főhősből fakadóan érthető is. Mindezzel elég nagyot kockáztatott is a stúdió, hiszen 2011-ben ezzel a kissé idejemúlt hangzással előhozakodni nagy merészség volt, de a végeredmény végül tökéletesen illett a mozihoz. A kulcs pedig ezen aláfestés esetében ez, mivel a képekhez és a cselekményhez abszolút passzoló muzsika önmagában hallgatva inkább már csak a stílus iránt fogékony filmzeneszeretők elismerését tudja kivívni.

       Le kell szögezni azt is, hogy az album zenei anyagának az összeállítása finoman szólva sem sikeres, hiszen szinte minden, a filmben elhangzó muzsika felkerült a CD-re, kivéve a legjobb tracket, a John Williams indulós stílusát megidéző "Captain America March"-ot, mely csak letölthető formátumban lett elérhető. A hosszú, mintegy hetvenkét perces játékidővel rendelkező kiadvány sajnos olyan trackeket is tartalmaz, melyek rontanak az összhatáson, ezzel pedig sokadszorra is beigazolódik, hogy egy filmzenei album tekintetében a kevesebb olykor több lenne.
       Az elsősorban rézfúvósokra íródott főtéma igen eredeti lett, és úgy összeforrt ezzel a hangszercsoporttal, hogy más instrumentumokon nem is lehetett megszólaltatni, aminek sajnos az lett az eredménye, hogy ha a vezérmotívumra volt szükség a zenében, akkor azt csak fanfáros felcsattanással lehetett beépíteni. Ez többnyire nem is lenne probléma, de néhány esetben kifejezetten soknak ható eleme lett a score-nak ez a patrióta dallam. Pozitívum azonban a motívum fejlődése, hiszen úgy lesz egyre érettebb, összetettebb és hősiesebb, ahogy a történetben a vézna Steve Rogersből a showműsorok sztárja, majd pedig később a sereg hőse, Amerika Kapitány válik.

       A mellékszereplők témái nem lettek meghatározóak, így Vörös Koponyáé sem lett túl jellegzetes, igaz, a Kapitány ellenfelének dallama szándékosan került úgy megalkotásra, hogy zeneileg is érezhető legyen a két karakter közötti különbség, amivel pár trackben (például "Fight on the Flight Deck") el is játszott a szerző. Az akciótételek terén viszont Silvestri hozza a tőle elvárható maximumot. A "Ragadozó", a "Lara Croft: Tomb Raider - Az élet bölcsője", "A múmia visszatér" vagy a "Dredd bíró" zenéjére emlékeztető hangulatot szinte bármikor képes újra megalkotni, így az "Amerika Kapitány"-hoz is. Ezt a stílust hallhatjuk például az olyan jól sikerült tételekben, mint a "Kruger Chase", a "Hydra Train", a "Motorcycle Mayhem" vagy a "Howling Commando's Montage". Ezekkel Silvestri nyomatékosítja, hogy a hollywoodi komponisták közül, a kizárólag szimfonikusokra építő akciózenét jelenleg ő tudja a legjobban művelni. Igaz, nem meghatározó mennyiségben, de csendesebb, drámaibb zenék is készültek a filmhez, ezek szép példája a film végi jelenethez íródott "This Is My Choice" és a "Passage of Time".

       Az album végére felkerült Amerika Kapitány hazafias, buzdító propagandashow-jának muzsikája, melynek megkomponálásával Alan Menkent, a musical műfaj nagy ismerőjét bízták meg, aki a negyvenes években született háborús motivációs dalok mintájára írta meg a "Star Spangled Man" című fülbemászó, női kórusos nótáját. Silvestri olyan jól teljesített a score-ral, hogy ő lett a Marvel-hősöket egyesítő, 2012 májusában bemutatásra került "Bosszúállók" című mozi zeneszerzője is, melyben szerényen, de felcsendül az "Amerika Kapitány" jól sikerült főtémája is.


  Gregus Péter
  2012.05.03.
  Tracklista:

    1. Captain America (Main Titles) (0:56)
    2. Frozen Wasteland (1:53)
    3. Schmidt's Treasure (3:01)
    4. Farewell to Bucky (2:50)
    5. Hydra Lab (1:54)
    6. Training The Supersoldier (1:08)
    7. Schmidt's Story (1:59)
    8. Vitarays (4:25)
    9. Captain America "We Did It" (1:59)
  10. Kruger Chase (2:55)
  11. Hostage on The Pier (2:46)
  12. General's Resign (2:18)
  13. Unauthorized Night Flight (3:13)
  14. Troop Liberation (5:06)
  15. Factory Inferno (5:05)
  16. Triumphant Return (2:16)
  17. Howling Commando's Montage (2:15)
  18. Hydra Train (3:27)
  19. Rain Fire Upon Them (1:39)
  20. Motorcycle Mayhem (3:05)
  21. Invasion (5:09)
  22. Fight on the Flight Deck (3:30)
  23. This Is My Choice (3:26)
  24. Passage of Time (1:35)
  25. Captain America (1:08)
  26. Star Spangled Man (2:53) *

  * írta: Alan Menken és David Zippel


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László

  Szabó Csaba

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The A-Team

  The Incredible Hulk

  Iron Man

  Thor

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam