FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Basic Instinct (Jerry Goldsmith)    BASIC INSTINCT   (1992)
     Elemi ösztön


    

     zene: Jerry Goldsmith
     vezényel: Jerry Goldsmith
     kiadás éve: 1992
     kiadó: Varése Sarabande
     játékidő: 44:24
       Marilyn Monroe, Jane Mansfield, Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Brigitte Bardot, Claudia Cardinale, Bo Derek, Sophie Marceau, Sylvia Kristel, Kim Basinger - az ember ilyen névsor összeállításakor nem győz hálálkodni, hogy férfinak született. Minden kornak megvan a maga női ideálja, aki testi tökéletességével és ellenállhatatlan vonzerejével elvarázsolja és bekebelezi a másik nemet. A kilencvenes években színre lépett egy olyan nő, aki ugyanezt nyíltan ördögi módon űzte, és az erkölcsösséget feldúlva olyan halálos játékot játszott, amelyet elsősorban a férfiak elemi ösztöneire hegyezett ki. A filmvilágban addig szinte ismeretlennek számító Sharon Stone ebben az erotikus thrillerben egycsapásra ellenállhatatlan szexszimbólummá vált, noha a producerek előzőleg az akkor sztárnak számító színésznők szinte mindegyikét szerették volna meggyőzni erre a szerepre - hasztalan. Paul Verhoeven rendező a "Total Recall - Az emlékmás" óta tisztában volt a szőkeség képességeivel, így lett Stone a számító írónő, Catherine Tramell tökéletes megtestesítője. Legendás alulöltözött rendőrségi kihallgatását még legendásabb ágyjelenetei tetézték, s bár partnerére, a Nick Currant játszó Michael Douglasre csupán eszközként tekintett, könyörtelen módon kihasználva, a világ férfiállományának nagy része szíves-örömest behódolt volna a gyönyörű nőnek, vállalva ezzel minden kockázatot - akár a halált is.
       Verhoeven és Joe Eszterhas (az elképesztő gázsijú forgatókönyvíró) jócskán szakított az addigi filmes normákkal, és a szexualitás meglepően nyílt ábrázolásán túl kellően véres, erőszakos és fordulatos produkciót hoztak létre. A premier azon nyomban betiltásokat, kivágott jeleneteket, és botrányok sorozatát idézte elő, ám mindez csak növelte a közönség érdeklődését, s vitathatatlanul a filmtörténelem egyik legfelkavaróbb filmje lett. Az alkohol és kábítószer fertőjéből feltápászkodó sztárnyomozó egy gyilkossági ügy során úgy gabalyodik bele a csábító írónő kivetette hálóba (később másba is), hogy csakhamar kínos közelségben találja magát a valóság és nő által megalkotott fiktív világ különös egybeeséseivel. Bár első számú gyanúsítottként próbál rá összpontosítani, végül megadja magát, s nem derül ki teljes bizonyossággal, ki is a bűnös. A film zárására marad a néző előtt egy nagy kérdőjel és egy nagy jégvágó, elvétve pedig esetleg nyulak és halak is.

       A holland rendező "Hús és vér", illetve "Robotzsaru" című filmjeihez Basil Poledouris komponálta a nagyzenekari aláfestést, a "Total Recall" esetében azonban már Jerry Goldsmith vette át a karmesteri pálcát, s e kollaboráció sikerén felbuzdulva Verhoeven ismét a copfos mestert kérte fel az "Elemi ösztön" erotikus fülledtségének zenei kifejezésére. A zeneszerző előzőleg főként az akció és az erőteljes kalandzenék területén alkotott maradandót, s épp a '90-es évek elején vett vissza a zenei lendületből, úgyhogy a "The Russia House" ("Oroszország ház") vagy a "Sleeping with the Enemy" ("Egy ágyban az ellenséggel") mellett tulajdonképpen a lehető legjobbkor érkezett a "Basic Instinct". Az eredményt tekintve Goldsmith egyik legeredetibb művéről beszélhetünk, mely nem csupán a zeneszerző életművében számít jelentős darabnak, de a '90-es évek egészének egyik legmaradandóbb produkciójának tekinthető.
       Pedig a munkafolyamat korántsem volt olyan egyszerű, mint amilyen egyszerűnek tűnik a zenéről szuperlatívuszokban beszélni. A mester elmondása alapján világéletében képtelen volt témák nélkül dolgozni, márpedig a "Basic Instinct" tételei eleinte úgy körvonalazódtak, hogy nem volt igazán kitalált főmotívum, amire lehetett volna építkezni. Verhoeven többször játszott jeleneteket neki Hitchcock "Szédülés" című filmjéből (mellyel egyébként is gyakran szeretik a kritikusok összevetni az "Elemi ösztön"-t), hogy érzékeltesse a komponistával, nagyjából milyen zenei hangulatot képzel a filmhez. A régi idők zongorás próbáit félrehajítva Goldsmith összeállította körülbelül tíz szintetizátorból álló zenekari makettjét, s a már felvett jelenetek mellé elkezdett variációkat kitalálni.

       Hamarosan előállt három olyan témával, amely félredobta a korábbi erotikus töltetű filmzenék sablonjait. Elmondása szerint egyébként sem szeretett mindig bevált sztereotípiák szerint dolgozni, valószínűleg így maradt ki a szaxofon is a műből (John Barry hasonló mestermunkája, a "Body Heat" jócskán erre épült). A főtéma ("Main Title - Theme from Basic Instinct") fuvola és klarinét duójának, valamint az arra válaszolgató vonósszekciónak egy hathangú sorokból álló motívuma, s végül tényleg alappillérévé válik az egész kompozíciónak, mi több, Goldsmith életművének egyik örökérvényű ékessége is egyben. A történet kétértelműségének megfelelően a zenének is egyszerre kellett erotikusnak és ördöginek hatnia, és a komponista kétségkívül tökéletesen oldotta meg a feladatot. A második tétel, a "Crossed Legs" egy olyan kígyó zenei megfelelője, amely nem visszataszító csúszó-mászó formájában jelenik meg előttünk, hanem elegáns táncával teljes mértékig elvarázsol, és a mámoros bűvöletben észre sem vesszük, hogy szép lassan körénkfonódik és összeroppant. Halk zenekari játék, finom bőgő-pizzicato, mély disszonáns harmóniákra válaszoló magas fuvola-, és hegedűjáték jellemzi az album szerintem leghangulatosabb tételét, a háttérben felcsendülő szintetizátor pedig ráteszi a komponista hamisítatlan névjegyét a produkcióra.

       Míg az elektronikus alapú, csendesebb pillanatok leginkább Goldsmith "Legend" című klasszikusára emlékeztetnek, addig a vérbeli akciótételek, mint például a "Night Life", a "Roxy Loses", vagy a "The Games Are Over" második fele visszaidézik a "Rambo" vagy a "Total Recall" dinamikusabb pillanatait. Szokásos tört ritmusra építkező nagyhatású és lendületes tételek ezek, és megmutatják a National Philharmonic Orchestra valódi erejét - mely tökéletes összeszokottság egyébként is különösen érződik, összehasonlítva a filmzenék felvételénél leggyakrabban alkalmazott, ám csak legritkább esetben azonos összetételű Hollywood Symphony Orchestrával. A "Basic Instinct" a filmzenék történelmében egyébként is jelentős érdemmel bír: szexuális orgazmust így szimfonikus zenekar még nem nagyon prezentált, mint a "Pillow Talk" című tételben. Noha több köze van az ördögiességhez, mint a negédes romantikához, a zenei csúcspontig való felívelése így is fület gyönyörködtető élmény, s ezzel némileg változtatott formában a záró "An Unfinished Story" alatt is találkozhatunk. A fináléban a szerelmi légyotton túl kirajzolódik a sötét történet kérdőjele is (erős fúvós közbeszólással, a zongora legmélyebb hangjain sejtelmes lépegetéssel, valamint zenekari tusokkal), mielőtt a főtéma ismétlésével keretbe foglalva lezáródna a Varése Sarabande majdnem háromnegyed órás kiadása.

       Tizenkét évvel a hivatalos megjelenést követően a Prometheus Records közel harminc percnyi extra muzsikával együtt piacra dobta a "Basic Instinct" komplett változatát, amely kétségkívül egy ritkán alkalmazott, épp ezért különösen ünnepelt módszere a régebbi mestermunkák teljes valójában történő bemutatásának. Véleményem szerint azonban a Varése eredeti verziója tökéletesen visszaadja azt, amit Jerry Goldsmith ehhez a filmhez megálmodott, az extra kiadás pedig a végére picit el is fárasztott, úgyhogy igazából csak a zeneszerző igazán fanatikus rajongói számára okozhat szerintem feledhetetlen élményt. Maga a mester bevallása szerint is a "Basic Instinct" 90%-ban dialógok aláfestéseként szolgál, a legjelentősebb pillanatokat pedig már a hivatalos verzión is megtalálhatjuk. Goldsmith már megmutatta az Ördög legfélelmetesebb zenei megformálását az "Omen"-trilógia kapcsán, és ugyanígy hallhattunk tőle gyönyörű szerelmi témákat is ("Chinatown", "Lionheart"), a kettőnek ezen különös keveredése pedig meghozta számára a tizenhatodik Oscar-jelölését. Bár mint tudjuk, az Akadémia véleménye nem számít mérvadónak, abban egész biztosak lehetünk, hogy a "Basic Instinct" elég gyakran forog a filmzenerajongók lemezjátszójában - bármelyik kiadásról is legyen szó.


  Tihanyi Attila
  2006.04.14.
  Tracklista:

    1. Main Title (Theme from Basic Instinct) (2:15)
    2. Crossed Legs (4:50)
    3. Night Life (6:03)
    4. Kitchen Help (3:59)
    5. Pillow Talk (5:00)
    6. Morning After (2:29)
    7. The Games Are Over (5:36)
    8. Catherine's Sorrow (2:41)
    9. Roxy Loses (3:17)
  10. An Unending Story (7:56)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Kulics László

  Szabó Csaba
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Basic Instinct 2

  Executive Decision

  Robocop

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam