FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Carter Burwell (biográfia, filmográfia)
         CARTER BURWELL

  "Minden filmemhez megpróbálok egy bizonyos szinten különleges zenei világot teremteni, mely többnyire a tudatos kutatómunka, a szabad asszociáció és némi műfaji keveredés eredményeként jön létre."  teljes neve: Carter Benedict Burwell
  született: 1955. november 18., New York, Egyesült Államok
  iskolája: Harvard College       Carter Burwell neve az "Alkonyat"-szériáig az átlag mozibajáró számára nem sokat mondott, holott a szerző már addigra is tekintélyes filmográfiát tudhatott magáénak, igaz azonban, hogy korábbi munkái koránt sem részesültek akkora felhajtásban, mint a Stephenie Meyer-regényeken alapuló vámpírfolyam. A komponistát ezt megelőzően főként a Coen testvérek filmjei, illetve olyan egyéb alkotások révén emlegették előszeretettel a filmes berkeken belül, mint az "Ez a fiúk sorsa - This Boy's Life", az "Erőszakik - In Bruges", a Roger Spottiswoode által rendezett "És a zenekar tovább játszik… - And the Band Played On", illetve Richard Donner "Összeesküvés-elmélet - Conspiracy Theory"-ja.

       Burwell 1955 novemberében látta meg a napvilágot, anyja matematikatanár volt, apja pedig a Thaibok Fabrics cég megálmodója és alapítója. A szerző ugyan már fiatalon elkezdett zongorázni, egy idő után azonban abbahagyta, életének ezen szakaszát pedig később ekképpen foglalta össze rendkívül velősen: "Gyerekkoromban zongoraleckéket vettem, mint a legtöbben. Utáltam, mint a legtöbben. Abbahagytam, mint a legtöbben". A zene ilyen szinten csak azt követően kezdte újból érdekelni, amikor középiskolás évei alatt osztálytársa bevezette őt az improvizációs blues zongorajáték rejtelmeibe, s az ekkor elsajátított alapokat később már tudatosan fejlesztette tovább. Tanulmányait a King Schoolban kezdte meg, majd a Harvard College-ben folytatta, ahol a The Harvard Lampoon karikaturistáinak egyike volt, emellett elektronikus muzsikákat is készített, a diplomaszerzést követően pedig a Harvard Electronic Music Studio munkatársa lett. Életének következő szakaszát ez a munkahely határozta meg, s a nyolcvanas évek közepéig számos egyéb, számítógépes programokkal foglalkozó cégnél is megfordult animátorként, illetve hangmérnökként. Ezzel párhuzamosan a punk- és a rockmozgalom olyannyira magával ragadta, hogy egyúttal lökést is kapott az előadóként történő színrelépésre, aminek eredményeként különféle New York-i bandákban kezdett el játszani (ezek tagjai közül később Miranda Stantonnal állt össze újból a "Psycho 3. – Psycho III" erejéig), továbbá tánczenék és színházi darabok aláfestéseinél is közreműködött.
       Első filmes megbízatása az 1984-es "Véresen egyszerű - Blood Simple" című thrillerhez fűződik, melynek direktora Ethan Coen volt. Burwell és a rendező között ezt követően barátság és virágzó munkakapcsolat szövődött, s az elmúlt időszakban több mint egy tucat alkotást hoztak tető alá, melyek között "A nagy Lebowski - The Big Lebowski"-t éppúgy megtaláljuk, mint a "Betörő az albérlőm - The Ladykillers"-t, a "Fargo"-t, "A félszemű - True Grit"-et vagy a "Nem vénnek való vidék - No Country for Old Men"-t. Kapcsolatuk mindkét fél szempontjából erősen meghatározó, találkozásukra, valamint első együttműködésükre azonban egy véletlen folytán került sor. A "Véresen egyszerű" hangmérnöke ajánlotta a direktor figyelmébe Burwellt, akit a New York-i klubéletből ismert. Coen behívta a zenészt, s megmutatott neki néhány jelenetet, melynek ismeretében ő demókat készített. A direktor ezt követően még jó pár komponistát felkeresett, hónapokkal később azonban végül mégis Burwellt szerződtette le, aki előtt ide vonatkozó munkája révén fokozatosan tárult ki Hollywood kapuja. "Miután bemutatták a filmet, egyre több hasonló felkérést kaptam. Sosem volt tudatos célom, hogy ilyen feladatokat vállaljak, de minthogy a filmeket és a zenéket egyaránt szeretem, szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel foglalkozhatok" - mesélte a szerző, akinek Coennel való kollaborációja nemcsak az aláfestések stílusát tekintve nevezhető változatosnak, hanem abból a szempontból is, hogy némely esetben a direktor áll elő határozott elképzelésekkel, máskor pedig teljes mértékig Burwellre bíz mindent. A komponista pályafutásában egy másik rendező is hasonlóan fontos szerepet tölt be, igaz, vele korántsem készített annyi produkciót, mint Coennel. Ő nem más, mint Michael Caton-Jones, aki olyan projektjeihez hívta alkotótársnak, mint a "Doc Hollywood", az "Ez a fiúk sorsa", a "Rob Roy", valamint "A sakál - The Jackal", mely utóbbihoz készült szerzemény kiadatlansága talán az egyik legnagyobb hiánya a Burwell-diszkográfiának.
       A komponista számtalan stílusú alkotáshoz készíthetett már aláfestést (az eddig említetteken túl érdemes még kiemelni az "Alamo: A 13 napos ostrom - The Alamo"-t, a "Sivatagi cápák - Three Kings"-t, valamint a "Hamlet"-et is), ami részint annak is köszönhető, hogy lehetőségeihez mérten igyekszik aszerint megválogatni felkéréseit, hogy a felkínált projekt milyen új kihívásokat tartogat számára: "A legfontosabb szempont részemről az, hogy egy olyan lehetőség nyíljon, amely különbözik az addigiaktól. A legjobb példa erre 'A halál keresztútján - Miller's Crossing', mely egy fülledt hangulatú score-t igényelt, amiben nekem egyáltalán nem volt tapasztalatom. Az ilyet nevezem én szórakoztató kihívásnak" - nyilatkozta a művész, akinek az "Alkonyat - Twilight"-hoz való szerződtetése meglepetésként hatott a filmzenevilágban. Az új kihívások iránti törekvéseinek eredményeként számos esetben vállalt el megbízást úgy is, hogy az instrumentális aláfestésen kívül még dalt is szállított a produkcióhoz - ilyen jellegű szerződést írt alá többek között a "Rob Roy"-hoz , a "Doc Hollywood"-hoz, a "Psycho 3."-hoz, valamint az "Arizonai ördögfióka - Raising Arizoná"-hoz is.

       Zeneszerzési munkafolyamatára az jellemző, hogy többnyire a zongorán történő próbálgatásokkal, illetve azok rögzítésével kezdi el a komponálást, s csak nagy ritkán veti ötleteit rögtön kottalapokra, bevallása szerint ugyanis utóbbi esetben némileg lassabban halad a munkával, ami egy szűkebb határidő (a legrövidebb, rendelkezésére biztosított intervallum eddig három hét volt, a leghosszabb pedig majdnem négy hónap) esetén sarkalatos dolog. Filmzeneszerzői pályafutása mellett egyéb műfajokban is megmutatta már tehetségét: kamaraoperát éppúgy írt, mint színházi darabokhoz tartozó kíséretet, illetve tánczenéket, melyeket többnyire saját stúdiójában, a The Bodyban szokott elkészíteni, valamint - a hangszerelés függvényében - rögzíteni is.

       Carter Burwell színes pályafutása ellenére sem forog még annyira a köztudatban (talán csak az Alkonyat-széria kapcsán), a szakma és a kritikusok körében azonban szerencsére más a helyzet: szüntelenül kapja a felkéréseket, munkásságának egyes állomásait pedig számtalan jelöléssel, illetve díjjal ismerték el - többek között Golden Globe- és BAFTA-jelölésben is részesült, továbbá Primetime Emmy-szobrot, valamint közel tíz ASCAP-elismerést is kapott. S bár közel száz produkció van már a háta mögött, személyes kedvence továbbra is a "Véresen egyszerű" maradt: "Sok szempontból ez a legkedvesebb projekt számomr, köszönhetően az akkori, a filmzeneszerzési technikával és hagyománnyal kapcsolatos boldog tudatlanságomnak. Nem voltam tisztában azzal, hogyan kell a zenét szinkronba hozni a képsorokkal, így nem foglalkoztam mélyebben a dialógusokkal vagy az akciójelenetekkel. Mindig van valami különös naivitás az emberben az első projekt esetében, éppen ezért minden rendezőnek azt tanácsolom, hogy ahányszor csak lehet, elsőfilmes komponistákkal dolgozzon együtt".

  Kulics László


 • A Twilight-saga zenéi
  Filmográfia:

  2018: The Ballad of Buster Scruggs (minisorozat)
  2017: Goodbye Christopher Robin
           Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
           Wonderstruck
  2016: Hail, Caesar!
           The Founder
           The Finest Hours
  2015: The Family Fang
           Anomalisa
           Legend
           Carol
           Mr. Holmes
  2014: Olive Kitteridge (tévésorozat)
  2013: The Fifth Estate
  2012: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
           Seven Psychopaths
  2011: Moving Gracefully Towards the Exit
           The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
           Enlightened (tévésorozat)
           Mildred Pierce (tévésorozat)
           Midnight Run
  2010: True Grit
           The Kids Are All Right
           Howl
  2009: The Blind Side
           After Today Live
           Where the Wild Things Are
           A Serious Man
  2008: Twilight
           Burn After Reading
           In Bruges
  2007: Before the Devil Knows You're Dead
           No Country for Old Men
  2006: The Hoax
           Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
  2004: Kinsey
           The Alamo
           The Ladykillers
  2003: Intolerable Cruelty
  2002: Adaptation
           S1m0ne
           Searching for Paradise
           The Rookie
  2001: The Man Who Wasn't There
           A Knight's Tale
  2000: Book of Shadows: Blair Witch 2
           Before Night Falls
           What Planet Are You From?
           Hamlet
  1999: Mystery, Alaska
           Three Kings
           Being John Malkovich
           The General's Daughter
           The Corruptor
  1998: The Hi-Lo Country
           Velvet Goldmine
           The Big Lebowski
           Gods and Monsters
  1997: The Jackal
           Girls Night Out
           The Spanish Prisoner
           The Locusts
           Conspiracy Theory
           Assassin(s)
           Picture Perfect
  1996: The Chamber
           Joe's Apartment
           Fear
           Fargo
  1995: CBS Schoolbreak Special (tévésorozat)
           Two Bits
           The Celluloid Closet
           Rob Roy
           A Goofy Movie
           Bad Company
  1994: Airheads
           It Could Happen to You
           The Hudsucker Proxy
  1993: Wayne's World 2
           And the Band Played On
           A Dangerous Woman
           Kalifornia
           This Boy's Life
  1992: Storyville
           Waterland
           Buffy the Vampire Slayer
  1991: Scorchers
           Doc Hollywood
           Barton Fink
  1990: Miller's Crossing
  1989: Checking Out
  1988: It Takes Two
           The Beat
           Pass the Ammo
  1987: Raising Arizona
  1986: Psycho III
  1985: R.A.B.L.
           A Hero of Our Time
  1984: Blood Simple
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam