FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Bruce Broughton (biográfia, filmográfia)
         BRUCE BROUGHTON

  "Szeretek filmzenéket írni, mert érdekes, izgalmas dolognak tartom, és mindig új kihívást jelentenek. Ugyanakkor imádom a koncertdarabokat is, mert azok révén lehetőségem nyílik közvetlen kapcsolatot teremteni a közönséggel."  teljes név: Bruce Harold Broughton
  született: 1945. március 08., Los Angeles, Egyesült Államok
  iskolája: University of Southern California       A Los Angelesben született komponista a hetvenes évek első felétől kezdve igyekezett mindent megtenni azért, hogy jegyezzék őt az Álomgyárban, szélesebb körben azonban csak 1985-től vált ismertté - amellett, hogy ekkorra már Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb komponistájának számított, csak nem mozis, hanem tévés berkeken belül -, ekkor mutatták be ugyanis a "Silverado" című westernt, valamint "Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa - Young Sherlock Holmes" kalandfilmet, melyek dallamai révén egy csapásra bekerült a köztudatba. S bár pályafutása ezt követően kedvezően alakult, hiszen nemcsak tévés, hanem mozis megbízásokkal is elhalmozták, az igazán nagy kasszasikerek mai napig elenyésző részét képezik a több mint százhúsz alkotásból álló filmográfiájának. "Nem érzem azt, hogy ezáltal kimaradtam volna valamiből, s nem is vágyom különösebben az ilyen projektekre. Ilyenkor nincs kontroll, csak a következő megaprodukció lehetősége lebeg az ember szeme előtt. Én az olyan munkákat szeretem, melyekben élvezetemet lelem, és kölcsönös az alkotók egymás iránti tisztelete, függetlenül attól, hogy drámáról, akcióról, vígjátékról, animációs alkotásról vagy bármi másról van-e szó" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban.

       Broughton vérbeli muzikális családból származik: nagyapja zeneszerző volt, nagyanyja pedig képzett énekes, továbbá szülei is tudtak kottát olvasni, énekelni, valamint két-három hangszeren játszani. Mindezeken túl nagybátyja dalszerző, testvére pedig professzionális szinten játszik trombitán, s foglalatoskodik zeneszerzéssel. Ezen családfát nem meghazudtolva, hatéves korától kezdve maga is zongora-, illetve trombitaleckéket kezdett venni, tizenkét évesen pedig már önálló darabokat vetett papírra, a filmes berkeken belül történő elhelyezkedés azonban ekkor még csak fel sem merült benne. Ezen fordulatra főiskolás évei alatt került sor, mikor zenei felügyelői asszisztensként helyezkedett el a CBS-nél, ahol a csatorna aktuálisan futó sorozatainál segédkezett, idővel pedig egyes szériák epizódjainak score-ját is rábízták. Ennek eredményeként találkozhatunk nevével többek között a "Hawaii Five-O", a "Gunsmoke", illetve a "The Wild Wild West" stáblistáján is. Idővel azonban kezdett besokallni, ezért kilépett a társaságtól, ám mivel ekkorra már eléggé jártas volt eme közegben, úgy döntött, itt folytatja tovább karrierjét, s olyan projektek mellé szegődött, mint például a "Quincy M.D.", a "How the West Was Won" című minisorozat vagy a hatalmas sikereket elért "Dallas".
       A nyolcvanas évek közepétől aztán Broughton karrierje a mozis vonalon is beindult, s bár számtalan megbízással látták el őt, az áttörést jelentő "Silverado"-"Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa" kettős mellett legkiemelkedőbbeknek mai napig a "Tombstone: Halott város - Tombstone", a "Csoda New Yorkban - Miracle on 34th Street", valamint "Az öreg halász és a tenger - The Old Man and the Sea" projektjei számítanak. Filmográfiájának egész estés alkotásai elsősorban az olyan családi produkciókból állnak, amilyen például az "Óriásláb és Hendersonék - Harry and the Hendersons", a "Szenzációs recepciós - For Love of Money", az "Úton hazafelé - Homeward Bound: The Incredible Journey", az "Elbaltázott nászéjszaka - So I Married an Axe Murderer", az "Alibi törzs - Krippendorf’s Tribe", melyek közé olyan felkérések is beékelődtek, mint a "Lost in Space: Elveszve az űrben - Lost in Space" című sci-fi, a "Végtelen - Infinity" című életrajzi dráma, a "Warm Springs" vagy az "Elsodorva - Carried Away"-re keresztelt romantikus dráma. A "Silverado"-ért Oscarra jelölt Broughton tíz Emmy-díjjal is büszkélkedhet, sikerei azonban sosem tántorították el őt a tévés miliőtől, így mai napig szívesen mond igent az ilyen jellegű megkeresésekre - ennek eredményeként köthető hozzá például a "J.A.G. - Becsületbeli ügyek" néhány epizódja, a Warner Bros. által készített sikeres animációs folyam, a "Tiny Toon Adventures" jó pár fejezete, de készített aláfestést az "Amazing Stories"-hoz, illetőleg a "Mesék a kriptából - Tales from the Crypt" egyik epizódjához is. "A mozik hatalmas látványvilágot tárnak a nézők elé, a tévés alkotások azonban ennél jóval intimebbek, hiszen a filmszínházakat megcélzó produkciók képi világukat tekintve lenyűgözőbbek, s mindazt, amit közvetíteni akarnak, többedmagával éli át az ember. Zeneszerzői szempontból tekintve minderről az mondható el, hogy a nagyobb kaliberű alkotásokra több idő jut, mint a tévésekre. Utóbbinál nem engedhető meg az, hogy a zenekari felvételek során akár órákat agonizáljunk egy zenei gesztus megfelelőségén" - foglalta össze röviden Broughton a kétféle irányzat között általa megfigyelt eltéréseket.

       Karrierjének érdekes fejezetei közé tartozik a Michael Jackson nevével fémjelzett 1988-as "Moonwalker - A holdjáró" címet viselő zenés film, valamint a kilencvenes évek végére elkészült számítógépes játék, a "Heart of Darkness", mely kuriózuma, hogy ez volt az első olyan számítógépes program, melyhez szimfonikus zenekarral előadott score készült (igaz, a hatévnyi fejlesztőmunka eredményeként végül nem ez lett az első olyan, amit piacra is dobtak). "Több okból kifolyólag is élveztem ezt a munkát" - mesélte a szerző a "Heart of Darkness"-szel kapcsolatban. "Először is: a játék jó volt, a története remek, mindazonáltal pedig igazán nagy kihívást jelentett számomra ez az egész projekt. Másodszor: a produkciós csapat francia volt, ezért sokszor repülhettem át Párizsba. Nagyon jó volt együtt dolgozni az alkotókkal, akikkel máig tartom a kapcsolatot" - tette hozzá.
       Pályafutása árnyoldalainak egyike, hogy eredetileg ő jegyezte volna Chris Columbus "Reszkessetek betörők! - Home Alone"-jának score-ját (az először közzétett stáblistán még az ő neve szerepelt), ám a munkálatok végül egybefolytak a Disney-féle "Mentőcsapat a kenguruk földjén - The Rescuers Down Under"-rel, így aztán John Williams lépett a helyére. Egy másik, nem hétköznapi esetre pedig nemrégiben, a 2014-es Oscar-átadás kapcsán került sor: az Akadémia visszavonta a legjobb betétdal kategóriájában jelölt "Alone Yet Not Alone" mozi azonos című dalára vonatkozó nominációt, az indok pedig az volt, hogy szerintük a dal szerzője, Broughton etikátlanul lobbizott e-mailben azért, hogy a darab eljusson a jelölésig. A levélküldés napvilágra kerülése után az Akadémia frissen megválasztott, egyébként korábban nem a filmes szakmában dolgozó elnöke, Cheryl Boone Isaacs és a szervezet Kormányzótanácsa befolyással való visszaéléssel, továbbá tiltott, az Akadémia álláspontja szerint etikátlan kampánnyal vádolta meg a szerzőt, majd döntött a szerzemény jelölésének visszavonásáról.

       Bruce Broughton nevéhez három klasszikusnak számító aláfestés újrafelvétele is fűződik: Rózsa Miklós "Ivanhoe" és "Julius Caesar" score-jait, valamint Bernard Herrmann "Az aranygyapjú legendája - Jason and the Argonauts" című kalandfilmhez készült művét egyaránt az Intrada megbízásából adta elő a Sinfonia of London közreműködésével. Filmes megbízásai mellett olyan koncertdarabokat is szerzett, mint a "Mixed Elements", az "Excursions", a "Fanfares, Marches, Hymnes and Final", a Los Angeles Chamber Orchestra számára készített "Modular Music", a kürtre és vonósokra írt "English Music" és még sorolhatnánk. A zeneiparban azonban nemcsak komponistaként van jelen, hanem többek között az ASCAP igazgatósági tagjaként, az Academy of Motion Pictures Arts & Sciences elnökeként, valamint a UCLA Department of Music adjunktusaként is.

  Kulics László


 • III. International Film Music Conference - Ubeda (beszámoló)
 • Zenék egy témára: Hollywood és az USA elnökei
 • Zenék egy témára: Sherlock Holmes
 • Karácsonyi filmzenék
  Filmográfia:

  2013: Well Played
           A Christmas Tree Miracle
  2011: The Pledge
  2009: The Macabre World of Lavender Williams
           Safe Harbor
  2007: Monster Squad Forever!
  2006: Bambi II
  2005: The Dive from Clausen's Pier
           Warm Springs
  2004: Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers
           Last Flight Out
  2003: Eloise at Christmastime
           Lucy
           Eloise at the Plaza
  2002: The Locket
           Bobbie's Girl
           Damaged Care
           Roughing It
           First Monday (tévésorozat)
           CinéMagique
  2001: The Ballad of Lucy Whipple
  1999: Heart of Darkness (videójáték)
           Night Ride Home
  1998: Jeremiah
           One Tough Cop
           It's Tough to Be a Bug
           Lost in Space
           Glory & Honor
           Krippendorf's Tribe
  1997: A Simple Wish
           True Women
           Shadow Conspiracy
  1996: The Best of Roger Rabbit
           Infinity
           House Arrest
           Homeward Bound 2: Lost in San Francisco
           Carried Away
           Ellen's Energy Adventure
  1995: JAG (tévésorozat)
  1994: Honey, I Shrunk the Audience
           Miracle on 34th Street
           Baby's Day Out
           Holy Matrimony
           Tiny Toons Spring Break
  1993: Tombstone
           For Love or Money
           So I Married an Axe Murderer
           Trail Mix-Up
           Homeward Bound: The Incredible Journey
  1992: The Plucky Duck Show (tévésorozat)
           Stay Tuned
           Off His Rockers
           Honey I Blew Up the Kid
           From Time to Time
           Tiny Toon Adventures: How I Spent My Vacation
           O Pioneers!
           Capitol Critters (tévésorozat)
           Oscar's Greatest Moments
  1991: All I Want for Christmas
           The Last Halloween
           Tales from the Crypt (tévésorozat)
           Dinosaurs (tévésorozat)
  1990: The Rescuers Down Under
           Tiny Toon Adventures (tévésorozat)
           Narrow Margin
           Betsy's Wedding
           Roller Coaster Rabbit
           The Old Man and the Sea
  1989: Sorry, Wrong Number
           Jacknife
  1988: Last Rites
           Moonwalker
           The Rescue
           The Presidio
  1987: Cross My Heart
           Big Shots
           The Monster Squad
           Harry and the Hendersons
           Square Dance
  1986: Amazing Stories (tévésorozat)
           Walt Disney's Wonderful World of Color (tévésorozat)
           George Washington II: The Forging of a Nation
           The Boy Who Could Fly
           Sweet Liberty
  1985: Young Sherlock Holmes
           Silverado
           Stormin' Home
  1984: The Cowboy and the Ballerina
           Passions
           The First Olympics: Athens 1896
           The Ice Pirates
           The Master of Ballantrae
  1983: This Girl for Hire
           The Prodigal
           Two Marriages (tévésorozat)
           Cowboy
           M.A.D.D.: Mothers Against Drunk Drivers
           Hart to Hart (tévésorozat)
  1982: The Blue and the Gray (minisorozat)
           One Shoe Makes It Murder
           Desperate Lives
  1981: Killjoy
           The Girl, the Gold Watch & Dynamite
           Buck Rogers in the 25th Century (tévésorozat)
  1980: Desperate Voyage
           The Return of Frank Cannon
           Knots Landing (tévésorozat)
           Skag (tévésorozat)
  1979: Hawaii Five-O (tévésorozat)
           Dallas (tévésorozat)
           Barnaby Jones (tévésorozat)
           The Paradise Connection
           How the West Was Won (tévésorozat)
  1978: CHiPs (tévésorozat)
           The Runaways (tévésorozat)
  1977: Logan's Run (tévésorozat)
           Police Woman (tévésorozat)
           Quincy M.E. (tévésorozat)
  1976: Spencer's Pilots (tévésorozat)
           The Oregon Trail (tévésorozat)
  1975: Three for the Road (tévésorozat)
           Gunsmoke (tévésorozat)
           Khan! (tévésorozat)
  1974: Dirty Sally (tévésorozat)
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam