The Stoning of Soraya M. (2008)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
A The Stoning of Soraya M. középpontjában egy, az irániak számára hatóságilag elfogadott büntetés, a megkövezés áll, mely ellen 1979-es törvénybe iktatása óta számos ország szervezete tiltakozik, napjainkban pedig maguk az iráni fiatalok is egyre többet dacolnak az ilyen és más, a szabadságukat korlátozó törvényekkel – utóbbiakból a legtöbb a nőkre vonatkozik. A '79-es iszlám forradalom óta érvényben lévő rendeletek egyik cikkelye tér ki arra, hogy a házasságtörők büntetése a megkövezés. A törvény nemcsak azt foglalja magában, hogy milyen méretűek legyenek a kövek (ugyanis ha túl kicsi, akkor nem okoz nagy sebet, ha pedig túl nagy, akkor hamar meghalna a bűnös), hanem azt is, hogy a férfiakat derékig, a nőket pedig hónaljig kell a földbe ásni, s addig dobálni, amíg meg nem halnak. Természetesen az elítéltnek is adnak esélyt: amennyiben a kövezés időtartama alatt ki tudja ásni magát, mentesül a büntetés alól – de gondolom, azt egyik törvényalkotó sem gondolta komolyan, hogy amíg valakit kővel dobálnak, képes lesz kiszabadulására koncentrálni.

c debney stoning soraya 01
E groteszk és nem éppen humánus szokás egyik áldozatáról szól Cyrus Nowrashteh jelen drámája, amely Freidoune Sahebjam 1994-ben megjelent, azonos című novelláján alapul. Sahebjamnak (akit James Caviezel alakít) egy távoli iráni falucskában mesélte el Zahra unokahúga történetét, akit a házasságból mindenáron kilábalni akaró férje vádolt meg házasságtöréssel, kihasználva azt, hogy felesége megözvegyült barátjára kezdett főzni. Bár a vád alaptalan volt, a férj sikeresen átvitte elméletét a helyi bíráknál, így az ítélethirdetésre, s annak végrehajtására is sor került.

A The Stoning of Soraya M.-ről, mint filmről nem igazán hallani, pedig lassan egy év eltelt már a Torontói Filmfesztiválon történt debütálása óta – ahol nem mellesleg rögtön díjat is kapott. Meglepő számomra, hogy eddig csak nagyobb fesztiválokon, illetve néhány amerikai moziban tűzték műsorra, holott megtörtént eseményt bemutató története és mondanivalója (a megkövezés brutalitása, a nők meghurcolása, s emberi jogoktól történő megfosztása) ennél többet kívánna. Persze lehet mondani, hogy "ahány ház, annyi szokás", és minden kultúrának megvan a maga sajátos furcsasága, az irániaknál azonban ezekből valamilyen oknál fogva több van a kelleténél...

c debney stoning soraya 02
A score tavaly év végén jelent meg iTunes-on, amivel a kiadók jól járnak, hiszen költséghatékonyabban tudják megoldani egy-egy score megjelentetését, ám azon rajongók, akik kedvencüket polcukon szeretnék tudni, nem kifejezetten örülnek ennek a formátumnak. Ugyan volt már példa arra, hogy idővel CD-n is megjelent egy score – ilyen volt például a Danna testvérek Törése –, ám ez egyelőre még meglehetősen ritka. A Varése Sarabande májusban bejelentette, hogy új, limitált példányszámú szériát indít útjára, amin belül kizárólag az olyan albumokra fókuszálnak majd, melyek csupán digitális módon jelentek meg az iTunes-on és az Amazonon. Ennek első példányai Marco Beltrami Az elektromos ködben ihlette munkája, valamint John Debney The Stoning of Soraya M.-je voltak, melyekből 1000-1000 darab készült, s nem meglepő módon néhány nap alatt el is fogytak.

Debney Steve McEveety producer révén került a stábtagok közé, akivel korábban A passió kapcsán dolgozott együtt. A komponista fő célja e művének megalkotása során az volt, hogy tükrözze vele a film mondanivalójának keserű tényét úgy, hogy közben a népcsoport kultúrája is előtérben legyen. Ennek érdekében a nyolcvanfős zenekar tagjai a hagyományosnak nevezhetőeken túl olyan etnikai hangszereket is megszólaltattak, mint az oud (amely a legfontosabb pengetős hangszerük), a perzsa hegedű, a bazouki, és több, a tájegységre jellemző ütős hangszer, melyekre a teheráni származású énekesnő, Sussan Deyhim hangja teszi fel a koronát.

c debney stoning soraya 03
Már a nyitány ("Main Title") hallgatása során ismerősnek tűnik a zene atmoszférája, hangzásvilága, amely a szerző Oscar-díjra jelölt "The Passion of the Christ"-ját juttatja eszünkbe. Tény és való, hogy e tekintetben sok hasonlóságot lehet felfedezni köztük – főleg annak szimfónia változatával –, jelen műve azonban még annál is lassabb tempóval bír – egyedül az albumzáró "The Escape"-ben csendülnek fel dinamikusabb taktusok. Az album egésze egy csodálatos alkotást mutat be, amely megindítóan szép dallamokkal és hangszereléssel bír (utóbbi létrehozásában Kevin Kaska volt a szerző segítségére, aki többek között a Lair és A passió zenéjének szimfónia változatában is közreműködött már). A kompozíció Debney elképzeléséből adódóan főként a tájegységet szimbolizáló hangszerekre épül hegedű- és csellószólóval tarkítva, a hagyományos felállású nagyzenekar pedig a háttérben meghúzódva színesíti mindezt.

Ha mindenképpen ki kellene emelnem az általam legjobbnak tartott tételeket, akkor a nyitány mellett a "She Lies by the River"-t, a "The Verdict"-et, az "I'll Tell the World"-öt, valamint a "The Stoning of Soraya M."-et (utóbbit mindennél hangsúlyosabban) említeném, ám hozzáteszem, hogy az egész művet érdemes végighallgatni, mert bár Debney ehhez hasonló muzsikát már írt néhány évvel ezelőtt, újfent sikerült neki maradandót alkotnia.

c debney stoning soraya 04
A magam részéről csak örülni tudok annak, hogy a Varése magára vállalta e szerzemény kiadását, s példányainak hamar történő elkapkodása azt mutatja, hogy igenis érdemes az ilyen vagy ehhez hasonló kis költségvetésű, nem reflektorfényben lévő alkotások score-ját megjelentetni CD-n, ha az népszerű zeneszerzőhöz köthető. John Debney a tavalyi (és azt megelőző évi) tingli-tangli zenék mellett pedig újból megmutatta, hogy bár a könnyedebb műfajt preferálja, ha kell, képes értéket közvetítő művet is letenni az asztalra. Fent látható értékelésem jó ideig eggyel híján volt a mostaninak, melynek oka A passió muzsikájával történő rokoníthatóságban rejlett (ettől függetlenül a 2008-as évértékelésem első helyezettje ez volt), ám ahogy egyre többször hallgattam a score-t, és vésődtek belém a trackek címei, úgy elevenedett meg gondolataimban Soraya meghurcolása, így mostanra megérett annyira az aláfestés, hogy zokszó nélkül kerüljön bele az általam tökéletesnek vélt aláfestések csoportjába.

 
Kulics László
2009. 08. 08. 

Tracklista:
 1. Main Title (3:12)
 2. She Lies by the River (2:54)
 3. Soraya's Theme (0:46)
 4. The Meadow (1:41)
 5. They Looked Away As I Died (2:06)
 6. Death of Hashem's Wife (3:43)
 7. Digging Graves (1:49)
 8. Concubine (1:03)
 9. Your Mother's Ring (1:19)
 10. Waiting (1:41)
 11. The Beating (2:36)
 12. The Verdict (2:03)
 13. I'll Tell the World (1:47)
 14. Saying Goodbye (2:46)
 15. Dead Woman Walking (1:13)
 16. The Stoning of Soraya M. (12:50)
 17. The Gentleness of Passing (1:59)
 18. The Escape (2:35)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató