Last Passenger (2013)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Liam Bates
 • vezényel: Liam Bates
 • kiadás éve: 2013
 • kiadó: MovieScore Media
 • játékidő: 36:16
Megosztás:
A Tony Scott-féle Száguldó bomba után most egy másik vonat is elszabadul, igaz, az Omid Nooshin által rendezett Last Passenger című brit alkotás helyszínéül szolgáló szerelvény nem teher-, hanem személyvagonokból áll, az ámokfutás pedig nem emberi mulasztásnak, hanem egy szociopata masinisztának köszönhető, aki szabotálja a fékberendezéseket, és a kalauzzal is végez annak érdekében, hogy a tervezett katasztrófa biztosan bekövetkezzen. Bár a produkció szkriptje már 2008-ban zöld utat kapott, megvalósítása különféle akadályokba ütközött (úgy a helyszín kiválasztása során, mint a kellő mennyiségű szponzor felsorakoztatásakor), ezért a forgatás évekig halasztódott, ám Nooshin – aki Andrew Love-val és Kas Grahammel karöltve a forgatókönyvért is felel – nem hátrált ki projektje mögül, ez ugyanis az egész estés alkotások színterén történő debütálást is jelentette számára.

c bates last passenger 01
A zenei kíséretről Liam Bates gondoskodott, aki ugyan 2001 óra foglalkozik filmzeneszerzéssel, ám alig több mint egy tucat muzsikát jegyez, s azok is döntően ír alkotásokhoz köthetőek, így nevével jobbára csak a nemzetközi porondig jutott A lány és a gépdada című rövidfilm, illetve a tavalyi Earthbound sci-fi-vígjáték révén találkozhattunk. Önálló munkái mellett azonban e szakmába hangszerelőként, valamint zenei rendezőként a tengerentúlon is belekóstolhatott olyan alkotásoknak köszönhetően, mint Ridley Scott Prometheus-a, a Szökőhév című vígjáték vagy a Showgirls, s ugyanezen szerepkörökben olyan neves előadókkal is alkalma nyílott együttműködni, mint Meatloaf, Bryan Adams és Luciano Pavarotti.

Batest azután szerződtették a Last Passengerhez, miután megnyerte magának a direktort egy korábbi, a trailerhez készült kilencven másodpercnyi darabjával, melyet még az érdemi forgatási munkálatokat megelőzően kértek tőle – ez az ízelítő szükségeltetett Nooshinnak ahhoz, hogy a producervadászat sikerrel záruljon. A rendező elképzelése egy olyan kíséret volt, amely a régi thrillerekből ismert, nyers hangzásvilágot idézi egy heroikus témával a középpontban, amely nem a legyőzhetetlen, hanem a halandó hőst szimbolizálja. "Kulcsfontosságúnak tartottam még a mozgások lehető legjobban történő lekövetését is, ezért különösen nagy hangsúlyt fektettem a ritmikus elemekre. A tempóváltások így a zene gerincét is képezik, s fokozódó feszültséget eredményeznek, ugyanakkor viszont nem volt szabad megfeledkeznem az érzelmek és a karakterek egymáshoz való viszonyának érzékeltetéséről sem" – nyilatkozta Bates, aki a direktor kérésének eleget téve már a forgatókönyv alapján felvázolta témáit, melyeket később a képi világ hangulatának megfelelően alakítgatott tovább. A megfelelő hatás elérése érdekében a szerző különös figyelmet szentelt a vonósoknak, valamint a rezeseknek, továbbá olyan hangszereket is bevetett, mint a csőharang, a csengettyű, illetve a különleges hangja okán terápiás célra is előszeretettel alkalmazott nipple gong.

c bates last passenger 02
Amikor egy feltörekvő komponistától kerül terítékre egy mű úgy, hogy tőle korábban még egyetlen hangjegyet sem hallottam, mindig kérdés számomra, hogy saját stílusjegyeket teremtve járja a népszerűséghez vezető utat, vagy a manapság elvárt sémákkal felvértezve igyekszik babérokra törni – persze mindez olykor nagyban függ a producertől, vagy a film jellegétől is. Bates jelen kompozíciója szerencsére nem az utóbbi csoportba sorolható: a két, idén szintén kellemes meglepetést okozó társához, Ryan Amonhoz (Elysium – Zárt világ) és Steven Price-hoz (Gravitáció) hasonlóan ő is valami olyannal állt elő, amivel fittyet hány az aktuális trendekre. Mindezt már az albumnyitó "Last Passenger: The Driver Speaks"-ből leszűrhetjük, mely lendületes indítás egyúttal a film főcímzenéje is. Ahogy pedig haladunk előre a történetben, úgy válik egyre inkább rémálommá az eleinte rutinszerűnek tűnő utazás: a London vonzáskörzetében fekvő települések között ingázókkal teli vonat a fővárostól távolodva megállóról megállóra kevesebb utast szállít. Végül mindössze hatan maradnak a szerelvényen – köztük Lewis Shalerrel (Dougray Scott) és fiával, Maxszel (Joshua Kaynama), akik számára eleinte a megszokottnál is kellemesebbnek tűnik az utazás, hiszen sikerül szóba elegyedniük a csinos Sarahval (akit Kara Tointon alakít) – amikor egyre több gyanús jel utal arra, hogy valami nincs rendjén. Ennek megfelelően pedig az aláfestés is egyre fenyegetőbb, feszültebb hangulatot üt meg, mely változás a MovieScore Media kiadványán is nyomon követhető a trackek kronológiája okán.

A "Last Passenger: The Driver Speaks"-hez hasonló, pörgősebb tételek – mint például az egyes hangjegyek és a hangszerhasználat révén akár egy cápás filmbe is beillő "Trainsurfing", a "Hand Brake" második fele, a "No Brakes" vagy a "Leap of Faith" – esetében nem fülbemászó heroizmussal átjárt akciódarabokkal találjuk szembe magunkat, hanem zaklatott megoldásokkal teli, első hallásra csapongónak, kuszának tűnő dallamokkal. Ezen esetekben rendkívül fontos szerep hárul a rezesekre, az ütősökre, valamint a vonósokra, mely utóbbiak éppoly nyersen szólalnak meg, mint ahogyan azt korábban többek között Bernard Herrmann vagy Michael Kamen hasonló műfajú muzsikáiból megszokhattuk. A feszültebb hangvételű tételek közül számomra a "Vestibule"–"Setting the Train Alight" kettős viszi a pálmát, melyekben a fokozáshoz alkalmazott csőharangok és ütősök úgy viselkednek, mintha párbeszédet kellene közvetíteniük – korábban ehhez hasonlót a James Bond: Aranyszemben hallottam Eric Serrától. Ezen fémes ütősökkel megoldott atmoszférakeltésre már a "Knuckles and Couplings"-ban is találunk utalásokat, ám ott még nem teremt vele a komponista olyan remek hangulatot, mint az imént említett duó esetében. S bár Bates néhány lágyabb dallamot is papírra vetett a produkció számára (ilyen a "Max and the Triceratops", a "Sarah's Reflections", az "Elaine", illetőleg az albumzáró "Embers" is), művének egészét azonban olyannyira az akcióthrilleres megmozdulások uralják, hogy ezek mellett a drámai szál gyakorlatilag semmivé foszlik.

c bates last passenger 03
Liam Bates eddigi munkásságába csak néhány online meghallgatható ízelítő, illetve a filmjei révén nyerhettünk betekintést, így a Last Passenger ebből a szempontból is szerencsésnek mondható számára, hiszen digitális formátumban és CD-n egyaránt elérhetővé vált a zenéje. Nem azt állítom, hogy ez a korong lesz számomra a 2013-as felhozatal legkedvesebbje, ám mindenképpen az idei év érdekességei közé sorolom, főként azért, mivel mert komplex és színes lenni, s bizonyos mértékben tényleg visszahozza a hetvenes és nyolcvanas évek nyers akcióthriller muzsikáinak hangulatát.

 
Kulics László
2013. 11. 05. 

Tracklista:
 1. Last Passenger: The Driver Speaks (2:38)
 2. Trainsurfing (3:43)
 3. Max and the Triceratops (1:20)
 4. Knuckles and Couplings (2:31)
 5. Hand Brake (3:40)
 6. Sarah's Reflections (1:30)
 7. Level Crossing (3:16)
 8. Vestibule (2:57)
 9. Crash at the Crossing (1:30)
 10. Elaine (1:01)
 11. Setting the Train Alight (3:43)
 12. Sleepers (1:45)
 13. No Brakes (1:18)
 14. Leap of Faith (4:02)
 15. Embers (1:20)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató