Félhomály (2006)

Half Light
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Brett Rosenberg
 • vezényel: Nicholas Dodd
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: MovieScore Media
 • játékidő: 48:18
Megosztás:
Egy óvatlanul nyitva felejtett kertkapu miatt vízbefullad Rachel Carlson, a Londonban élő amerikai írónő (Demi Moore) hétéves kisfia. Hogy kilábaljon alkotói és magánéleti válságából, valamint befejezhesse készülő könyvét, az asszony Észak-Skóciába, egy halászfalu közelében álló magányos tengerparti házba költözik. Hamarosan azonban olyan dolgok kezdenek történni vele, melyek egyre inkább megrendítik épelműségébe vetett hitét.

Fura ötletnek tűnhet, hogy egy világszerte inkább csak videotékás pályát befutó, hitchcocki epigonként számon tartott filmmel itthon a forgalmazó megpróbálkozott mozivásznon, ráadásul húzónévnek tartva egy sikert nagyon régen arató színésznőt (aki amúgy negyven felett, és akárhány plasztikai műtéten túl is vonzó). Még furcsább az, hogy bármennyire nem lehet A-kategóriásnak tekinteni az alkotást, mégis többet ad annál, mint amennyit elsőre ígér. Az igényesebb tévéfilmek közé lehetne leginkább benevezni, és ha nem kerülne ennyire előtérbe benne (az egyébként nem túl meglepő irányba futó) misztikus szál, még akár egy jobbféle családi drámának is elmenne.
 
c rosenberg half light 01
Hogy kellemes csalódásnak nevezhető, és jobbnak tűnik, mint amilyen, annak Brett Rosenberg az egyik fő oka. Korábban pár kisebb drámánál és dokumentumfilmnél bukkant fel az ausztrál komponista neve, aki mellesleg a mozit rendező Craig Rosenberg testvére (sőt annyira családi vállalkozás e produkció, hogy a zenében édesapjuk, a már Frank Sinatrával és Ella Fitzgeralddal is együtt dolgozó Ron zongorán működik közre). Mostani munkája egy rendkívül színvonalas muzsika, amit némileg párhuzamba lehetne állítani a hasonlóan fenséges helyszínen játszódó Kikötői hírek Christopher Young komponálta aláfestésével. A score legfőbb értéke, hogy több olyan fülbemászó kompozícióval is rendelkezik, melyek külön-külön is megfelelnének főtémának. A szimfonikus zenekarból kiemelkedik egy szólóhegedű, valamint ír fuvola, néhol meseszép zongoraszó csendül fel, s mindezeket visszafogott kórus kíséri, így képviselve a melodramatikusabb oldalt, és illúziókeltően mutatva be a fantasztikus táj szépségét, vagy a romantikus pillanatokat. A thrilleri jellemzők nyomasztóbb zongoratémákban, izgatott vonósmotívumokban mutatkoznak meg, de ezek a pontok – bár éles kontrasztban állnak a sokkal nyugodtabb többivel – nem a szükséges rossznak tekinthetők, mert teljesen helytállnak a film közben.

Míg annyi jóval gyengébb filmzene is megjelenhet, ez a score sajnos CD-n nem került kiadásra, egy online petíciónak (és azt azt aláíró számos filmzenekedvelőnek) köszönhetően azonban az iTunesról letölthetővé vált. Még ha ilyen felemás formában is lett elérhető, azért dicséret illeti az internetes kiadásokra szakosodott Movie Score Media munkatársait, hogy nem hagyták teljesen elveszni ezt a remek aláfestést, hiszen kis filmnél ritka, hogy akkora gondot fordítsanak a zenére, mint most az alkotók, és persze Brett Rosenberg tették.

 
Bíró Zsolt
2007. 03. 01. 

Tracklista:
 1. Main Title (2:41)
 2. The Drowning (5:32)
 3. Dark Drive (1:09)
 4. The Cottage (0:51)
 5. Rachel's Theme (1:00)
 6. Thomas Appears / The Island (2:14)
 7. Dreams and Drownings (3:18)
 8. Lighthouse Vista (0:54)
 9. Love Theme (1:36)
 10. Camera Flashback (0:35)
 11. Boat Journey (0:35)
 12. Morag's Vision (1:02)
 13. "Thomas Was Here" (0:33)
 14. Boat Journey (Alternative Version) (0:39)
 15. Get It On (1:13)
 16. Got It On (0:47)
 17. Rachel's Healing (1:09)
 18. He's Dead (1:38)
 19. Haunted (2:51)
 20. Broken Cross (1:10)
 21. The Reflection (1:15)
 22. Now You See Him... (3:16)
 23. Losing It (0:51)
 24. Who's There? (0:47)
 25. Mr. Angus Regrets (1:42)
 26. The Houdini (4:50)
 27. Farewell (0:58)
 28. Alone (1:27)
 29. Girl in the Storm (1:45)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató