Mission: Impossible – Titkos nemzet (2015)

Mission: Impossible – Rogue Nation
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • vezényel: Joe Kraemer
 • kiadás éve: 2015
 • kiadó: La-La Land Records
 • játékidő: 73:21
Megosztás:
Öt film, öt direktor, tíz forgatókönyvíró, négy komponista: akár ilyen megközelítésből is összegezhetnénk Tom Cruise ügynökszériáját, melyet a tévésorozattól történő nagymérvű elrugaszkodás okán eleinte sokan bíráltak, a színész-producer azonban rendíthetetlenül haladt tovább az általa kijelölt úton, s teremtette meg saját M:I-világát, mely végül felvonásról felvonásra egyre több elismerésben részesült. Az ázsiót a Mission: Impossible – Titkos nemzet tovább tudta növelni azzal, hogy a folyam legjobb nyitó hétvégéjét produkáló darabbá vált, illetőleg hogy számos kritikus is remek nyári popcornmoziként aposztrofálta. S úgy tűnik, Cruise a jövőben sem áll le: bár az elmúlt évek során különböző szerepekben láthattuk őt, a fő csapásirányt az IMF-kötelékbe tartozó Ethan Hunt jelenti számára, akinek veszélyes küldetésekkel megspékelt történetei ezúttal sem érnek véget, július végén ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy lehetetlen bevetései hamarosan folytatódnak...
 
c kraemer mission impossible rogue 02
Danny Elfman, Hans Zimmer, valamint a duplázásra lehetőséget kapott Michael Giacchino: mindegyik komponista más színt vitt a széria életébe, amit most Joe Kraemer bővíthetett tovább. A pályán közel húsz éve jelen lévő szerző eddig olyan alkotásokhoz szállíthatott dallamokat, mint például Az országút fantomja 2., az Adam Baldwin, Rutger Hauer és Steve Guttenberg főszereplésével leforgatott A Poszeidon katasztrófa, a Hullahegyek, fenegyerek, illetve a Jack Reacher. Utóbbi kettő egyúttal választ is ad arra a kérdésre, miért ő váltotta Giacchinót, a Mission: Impossible – Titkos nemzet forgatókönyvéért és rendezéséért ugyanis az a Christopher McQuarrie felelt, akinek ezeket is tulajdoníthatjuk – Kraemer és McQuarrie barátsága viszont ezeknél jóval messzebbre nyúlik vissza, hiszen 1987 óta ismerik egymást. Az pedig, hogy az ilyen volumenű blockbusterek világában cseppet sem járatos Kraemer elég rátermett-e erre a feladatra, a háttérből mindenre figyelő, mindent irányítani kívánó Cruise számára sem volt kérdéses, hiszen a Jack Reacher révén egyszer már keresztezték egymást útjaik, s McQuarrie ajánlásában is bízott, akivel A holnap markában és a Valkűr kapcsán dolgozott.

"Szórakoztató, egyszersmind felszabadító volt számomra, hogy ekkora zenekarral dolgozhattam, s olyan háttérrel rendelkezhettem, melyeket csak egy Mission:Impossible-höz hasonló léptékű produkció tud biztosítani" – nyilatkozta a komponista, akinek McQuarrie azt tanácsolta, hogy a franchise-on belül csak a tévésorozatban mélyedjen el, a korábbi egész estés alkotásokkal pedig ne foglalkozzon. Mondta mindezt azért, mert Cruise-zal egyetemben nem az eddigi mozik stílusának hangulatát kívánta továbbvinni, hanem a klasszikus folyamét, mely törekvés a film stílusán, illetve hangvételén is érződik. Ezen instrukció mellett a temp zenéket is tudatosan elhagyták azzal a céllal, hogy a film önállóan találjon rá saját ritmusára – igaz, a tesztvetítésen helyenként kénytelenek voltak alkalmazni idegen muzsikákat, mert Kraemer score-ja még nem készült el, a közönséget pedig a fontosabb jelenetek esetében nem akarták zene nélkül hagyni, de a kópia ezen változatával Kraemernek nem kellett foglalkoznia.
 
c kraemer mission impossible rogue 03
Miután a szerző túl volt az 1967-től útjára indított folyam néhány epizódján, elhatározta, hogy nemcsak a dallamok terén, hanem a hangszerelés vonatkozásában is igyekszik hű maradni a régi időkhöz. Ennek érdekében nem alkalmazott szintetizátort, hangmintákat és elektronikus effekteket, hanem kizárólag nagyzenekarra szorítkozott (ez a fajta gondolkodásmód egyre jobban hiányzik számomra), melynek alap felállását olyan instrumentumokkal bővítette, amilyeneket anno Lalo Schifrin is használt – a legjellegzetesebbeknek ezek közül a bongó és a tikfa számított. Napjaink modernitásának, továbbá a Hunték bevetéseinek fontos részét képező technikai eszközök érzékeltetése azonban elengedhetetlen volt, ami az akciózenékben manapság sampler alkotta lüktetésből szokott állni. Ezt az elektronikus megoldások elhagyása miatt úgy oldotta meg a szerző, hogy fagott, basszus és klarinét rövid, dinamikus megszólaltatásával hozta létre az alapütemet. Ezen áthidalás legszembetűnőbben a "The Torus"-ban domborodik ki, mely tétel érdekessége, hogy a végső vágáskor kikerült a filmből, így meglétéről mindössze a La-La Land Records albuma árulkodik. S ha már kidobott zene: Kraemer öt hónapot dolgozott a projekten, ezen idő alatt pedig közel két és fél órányi score született, mely mennyiség abból ered, hogy jó néhány tételből készített alternatívákat a tempóval, illetőleg a Schifrin-témák mennyiségével variálva.

A klasszikus dallamok adaptálása mellett Kraemer az új ellenfél, Lane számára is papírra vetett egy témát, melyet teljes egészében a filmbe megvágva került "Solomon Lane"-ben hallhatunk, s éppúgy jelen van a score egészében, mint Schifrin motívumai. Utóbbiakat Kraemer hol teljes valójukban, hol elemeikre bontva idézte fel, s bár érződik a score-on, hogy szerzője igyekezett újdonságot vinni Hunt és csapata történetének kíséretébe, leginkább az mondható el munkájáról, hogy ügyesen játszadozott a klasszikus darabokkal – utóbbiakból hozta létre Hunt motívumát is, mely először a "The A400" végén csendül fel. A komponista tehát egy dallamcentrikus művet szállított az ügynökök kalandjához, melynek legnagyobb értéke számomra az, hogy a klasszikus előtt nemcsak a dallamok visszahozásával tisztelgett, hanem olyan, a hatvanas évek akciófilmjeinél előszeretettel alkalmazott instrumentumokkal is, mint a konga, a guiro, a csörgő, a cabasa, melyeket erőteljes rezesszekcióval, illetve mély zongoradallamokkal fűszerezett.
 
c kraemer mission impossible rogue 05
A stáb legnagyobb kihívásainak egyike állítólag az operaházban játszódó jelenetsor megvalósítása volt, az alkotók kívánalma szerint ugyanis a szereplők cselekedeteinek zeneileg és dramaturgiailag egyaránt együtt kellett élnie a bevetés közben a színpadon látható Puccini-operával, a Turandottal. Emiatt Kraemer számára is összetett volt a feladat, aki az ide vonatkozó "A Flight at the Operá"-ra keresztelt tételben még nem, az "Escape to Danger", az "A Matter of Going" és a "Finale and Curtain Call" esetében viszont már tett némi utalást a Turandotra az abban elhangzó "Nessun Dorma" néhány hangjegyének átemelésével.

Eleinte közepesnek tartottam Joe Kraemer munkáját, s gyakorlatilag ennek fényében is kezdtem neki írásomnak, ám minél többet hallgattam, annál jobban hatalmába kerített a fő cél, a nosztalgiázás. Bár csalódott voltam amiatt, hogy Giacchinót leváltották, a végeredmény ismeretében nem mondhatom azt, hogy Kraemer elherdálta volna a lehetőséget. Ugyanakkor nem tudom szó nélkül hagyni, hogy bármennyire is megkedveltem e muzsikát, több momentumánál is olyan érzésem támadt, mintha Hunt zeneileg James Bondnak lenne beállítva, ami elsősorban a David Arnold stílusát idéző rezesszólamoknak köszönhető.

 
Kulics László
2015. 09. 11. 

Tracklista:
 1. The A400 (6:38)
 2. Solomon Lane (4:08)
 3. Good Evening, Mr. Hunt (2:35)
 4. Escape to Danger (2:46)
 5. Havana to Vienna (5:13)
 6. A Flight at the Opera (2:23)
 7. The Syndicate (3:44)
 8. The Plan (3:21)
 9. It's Impossible (1:23)
 10. The Torus (7:02)
 11. Moroccan Pursuit (2:28)
 12. Grave Consequences (4:12)
 13. A Matter of Going (5:06)
 14. The Blenheim Sequence (4:00)
 15. Audience with the Prime Minister (4:23)
 16. This is the End, Mr. Hunt (3:48)
 17. A Foggy Night in London (2:10)
 18. Meet the IMF (1:47)
 19. Finale and Curtain Call (6:14)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Pavlics Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató