Kőkemény család (2005)

The Family Stone
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Michael Giacchino
 • vezényel: Tim Simonec
 • kiadás éve: 2005
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 43:43
Megosztás:
Régen láttam ennyire elhibázott előzetest a moziban. Karácsonyi vígjáték egy dilis családról, és nincsenek poénok? Illetve amit viccnek szántak, azok abszolút nem állták meg a helyüket. Mivel filmfanatizmusom nem hagyott nyugodni, és még mindig hiszek a hollywoodi filmgyártásban, egy akciós mozinapon megnéztem ezt a szösszenetet.

A Stone házban összegyűlik a család: anyu (Diane Keaton) és apu (Craig T. Nelson) várja a már elköltözött gyermekeket haza. Jön Ben (Luke Wilson), a föld felett tíz centivel lebegő, szinte állandóan beszívott arcot vágó dokumentumfilm-rendező; megérkezik Amy (Rachel McAdams), a kötekedő és mindenkinek beszólogató csitri; itt van velünk Susannah (Elizabeth Reaser), a csendes, visszahúzódó, már második gyermekét váró édesanya; beállít Thad (Tyrone Giordano), a család meleg báránya, aki hozza magával fekete és sármos élettársát; végül, de nem utolsósorban Everett Stone (Dermot Mulroney), a jól öltözött és jól szituált üzletember, aki barátnőjét, Meredith-t (Sarah Jessica Parker) szeretné bemutatni.


Hölgyeim és uraim! Ez nem egy hagyományos értelemben vett vígjáték, amelyben mindenki keresztülesik háromszor a karácsonyfán, leborul a tetőről az égőfüzér felrakása közben, illetve odaégeti a hátsóját a kandallónál, miközben a zokniból bányássza ki az ajándékot. Igazából nincs is lineáris története, ezért sokan unalmasnak is találhatják. Apró szituációk összességéből áll, és köszönhetően a kiváló színészeknek, továbbá a nagyon jól eltalált párbeszédeknek, engem meghatott az alkotás, mely egyszerre volt csodálatos és lélekkel teli, valamint szomorú és elgondolkodtató.

Michael Giacchino nevét vélhetően még nem sokan hallották. Ez valószínűleg a jövőben változni fog, hiszen korunk egyik legtehetségesebb zeneszerzője a fiatal generáció tagjai között. Felfedezését – mint sok mindenki más esetében is – Hollywood egyik uralkodójának, Steven Spielbergnek köszönhetjük. Annak idején a fiatal Michael a DreamWorks stúdió játékrészlegénél dolgozott, és néhány zenei demót juttatott el a Mesterhez. A rendezőnek nemcsak, hogy megtetszettek a zenéi, hanem azt javasolta, hogy klasszikus nagyzenekarral és élő kórussal legyenek felvéve (korábban a számítógépes játékok csak mesterséges úton előállított zenei aláfestést kaptak). Az első ilyen játék az 1997-es The Lost World: Jurassic Park lett. Innen beindult Michael karrierje, és sorra kapta a munkákat: Medal of Honor-széria, Call of Duty és más játékzenék, valamint elkezdtek szállingózni hozzá az álomgyár felkérései is, így az Alias és a Lost – Eltűntek című tévésorozatokhoz, melyet A hihetetlen család, és hamarosan a Mission: Impossible III. követtek.


A Kőkemény család score-jára teljes mértékben illik az "aláfestő zene" kifejezés. Mivel a film sok párbeszédet tartalmaz, ezért meglehetősen kevés zene szól alatta. Teljes mértékben klasszikus hangszerekkel felvett muzsika, mely a karácsonyi csilingelő és játékos dallamokat ötvözi a szomorúbb, lassabb, zongorán előadott tételekkel, miközben felfedezhetőek benne barokkos jellegű, keringőszerű motívumok is. Ami zavaró lehet, az az összetettség mellőzése, egy jó főtéma hiánya, illetve a film jellegéből adódóan a score elkerülhetetlen háttérbe szorulása. Egy szónak is száz a vége: nem emiatt lesz nagy zeneszerző Michael Giacchino, de a feladatát itt is remekül ellátta.

 
Emesz Csaba
2006. 02. 01. 

Tracklista:
 1. The Stone Family Waltz (1:41)
 2. Millie's Famous Brownies (1:39)
 3. They're Here! (0:53)
 4. Separate Bedrooms (0:38)
 5. Hi (1:09)
 6. Dawn (0:39)
 7. She's Going to the Inn (0:47)
 8. Who Else Knows? (1:01)
 9. Is That Her? (0:55)
 10. What Seems to Be the Problem Here, Ma'am? (0:49)
 11. Coffee or Something (1:43)
 12. A Big Red Shovel (1:39)
 13. Sybil & Kelly (0:40)
 14. Just Stockings (0:37)
 15. Try It On (3:04)
 16. You and Me, Kid (0:57)
 17. Trepak (Cossack Dance) (1:09) *
 18. Global Warming (1:30)
 19. It's Snowing (5:09)
 20. A Very Good Tree (3:56)
 21. Main Theme (Alternate) (1:44)
 22. Have Yourself a Merry Little Christmas (2:44) **
 23. The Family Stone (Suite) (9:06)

  * Jennifer Hammond átirata Csajkovszkij "A diótörő"-jéből
  ** instrumentális átirat: Ralph Blane, Hugh Martin
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató