Freud: A titkos szenvedély (1962)

Freud
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Jerry Goldsmith
 • vezényel: Joseph Gershenson
 • kiadás éve: 2009
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 46:31
Megosztás:
Sigmund Freud a neurológiai és pszichiátriai szakágak egyik legmeghatározóbb alakja volt, kinek munkássága nemcsak akkori pályatársai, kollégái körében biztosított vitaalapot, hanem egyes részei még napjainkban is. Ettől függetlenül azonban Freudot e tudományágak újítói között tartják számon – nem ok nélkül. A tudós életéről szóló film elkészítésének ötlete John Huston rendezőhöz és Wolfgang Reinhardt producerhez fűződik, akik a negyvenes években kezdtek el gondolkodni a projekten. Mivel Hollywoodot már a kezdetektől fogva érdekelték azok a híres vagy hírhedt alakok, kiknek élete és neve pozitív vagy negatív tetteik révén a legtöbb ember számára ismert, jelen mozi megvalósítása könnyedén zöld utat kapott. A konkrétumok lefektetése azonban majd egy évtizedet váratott magára, míg az ötvenes évek során Jean-Paul Sartre megbízást nem kapott a forgatókönyv elkészítésére. A Vágyakozás című francia-mexikói koprodukció forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölt író egy komplex életrajzi film alapjait vetette papírra, ami közel nyolcórányi játékidőt jelentett. Mivel azonban az alkotók nem többrészes produkciót, hanem egyetlen mozifilmet szerettek volna leforgatni, kénytelenek voltak a pszichoanalitikus történetét azon pályaszakaszára szűkíteni, amikor a bécsi klinika fiatal orvosaként megfogalmazódnak benne későbbi tanulmányainak alapjai, ami mellett persze néhány képkockát azért szenteltek az ezt megelőző időszakára (párizsi tanulmányaira, valamint esküvőjére) is. A forgatókönyv végső változatát Charles Kaufman és Reinhardt közösen írta meg (pontosabban át), s bár már ez is rövidebb volt, mint az ezt megelőző változat, a stúdió további húsz percet vágatott ki belőle – de még így is kétórás mozi lett.


A Freud: A titkos szenvedély címszereplőjét Montgomery Clift személyesíti meg, kinek ekkorra hírnevét már némileg megtépázták az alkoholizmusáról, valamint homoszexualitásáról szóló hírek, s nem mellesleg autóbalesete során szerzett sérüléseinek köszönhetően veszített abból a szépfiús kinézetéből, ami miatt a rajongói – s így a filmvilág is – keblükre ölelték őt. A színész a forgatások alatt sokat betegeskedett, ami a bemutató csúszásához vezetett, éppen ezért a Universal haszonkiesés címen pert kezdeményezett ellene, amit végül Clift nyert meg.

Az alkotás aláfestése Jerry Goldsmith nevéhez fűződik, akit a rendező két tévésorozathoz, a Homályzónához és a Thrillerhez készített score-jának ismeretében invitált a stábba. Goldsmith ennek a produkciónak köszönheti első Oscar-jelölését, ami a zene ismeretében igen meglepő, ugyanis a Freud: A titkos szenvedély aláfestése se nem grandiózus epikus mű, sem pedig dallamos kompozíció. Az viszont tény, hogy a film alatt remekül megállja a helyét: ezen atonális szerzemény hűen adja vissza a Freud által kezelt emberek állapotát, s ha ebből a szempontból nézzük, akkor teljesen jogos a jelölés. E zene leginkább A nyolcadik utas: a Halál, A majmok bolygója, az Ómen és ehhez hasonló mozik kísérőivel rokonítható (a szerző filmográfiáján belül mozogva), s aki ezeket ismeri, sejtheti, hogy kell egyfajta nyitottság ahhoz, hogy ezt a közel háromnegyed órát (amely nem mellesleg nemcsak fajsúlyos, de tömény hallgatnivaló is egyben) képesek legyünk befogadni. Én A nyolcadik utas: a Halál révén határoztam el, hogy közelebbi ismeretséget kötök e művel, kíváncsi voltam ugyanis arra, mi varázsolta el annyira egykoron Ridley Scottot. S bár hangulatából adódóan nem ez az a zene, amit hetente szívesen meghallgatnék, elsőre megfogott ez a merész, itt-ott kísérletezgető muzsika.


Goldsmith úgy tartotta, hogy a hegedű hangja a második legkifejezőbb dolog az emberi hang után, s mivel a Freud: A titkos szenvedély cselekménye rendkívül szoros kapcsolatban van az emberi léttel, ezen gondolata nyomán a fő hangsúlyt a hegedűkre és a többi vonósra fektette. A helyenként zaklatott vonóshangokat a fafúvósok, a gyakran hátborzongató szólamokat adó rezesek, és kezdetleges elektronikus elemek egészítik ki, s tükrözik a betegek lelkivilágát. Ahhoz azonban, hogy e muzsika érthető legyen, a nyitottság mellett elengedhetetlen a film ismerete is, ellenkező esetben ugyanis az album hallgatása során már a nyitánytól ("Main Title") kezdve könnyedén megfogalmazódhat bennünk a "kusza dallamok sokasága egymás után" mondat. Ha ismerjük például a "Charcot's Show"-hoz tartozó igen érdekes esettanulmányt bemutató jelenetsort, máris nem támad az a gyanúnk, mintha a felvételek során mindig csak azon zenészek véletlenszerű játékát rögzítették volna, akik épp nem fogyasztottak valamit a stúdió sarkában felállított büféasztalnál. Számomra az imént kiemeltek mellett egyébként a "The First Step", a "Red Tower Street", valamint a "The Failure" trackek nagy kedvencek, melyekre persze ugyanúgy érvényes az iménti hasonlat. 

Ehhez a különös zenekari előadáshoz jön még hozzá Goldsmith híres kísérletezgető kedve, mely ezúttal sem maradt el: a már említett elektronikus elemek nemcsak hangzásukkal, hanem dallamaikkal is igencsak elmaradnak a megszokottól (ilyen részletek figyelhetők meg a "The Brothel" és a "Freud's Trauma" tételekben is). A hallójáratainkat – s ezáltal az elménket is – elözönlő nyomasztó, idegtépő hangulat azért megtörik néhányszor egy egyszerű és könnyen megjegyezhető dallamsorral is, melyek egyfajta szigetnek tűnhetnek a lemezen. E zenedobozok csilingelő hangjához hasonlítható motívum a "Thirsty Girl"-ben, valamint a "Cecily and the Dancer"-ben csendül fel teljes egészében.


A Varése Sarabande által 2009-ben kiadott Deluxe Editionig a Freud: A titkos szenvedély zenéje kizárólag bakeliten volt elérhető, így e megjelenés joggal kaphatja meg a "hiánypótló" jelzőt. Azt azonban ennek ellenére is merész döntésnek vélem, hogy e score-t háromezer darabos példányszámban dobták piacra, hiszen bármennyire is széles a komponista rajongói bázisa, s igaz az, hogy egy díjra jelölt zene jobban felkelti a figyelmet, mint a jelölés nélküli, e művet meglehetősen kevesen fogják értékelni, ebből adódóan pedig megvásárolni. A magam részéről örülök, hogy végre elérhetővé vált, az pedig csak hab a tortán, hogy minderre a CD Club keretén belül került sor, hiszen ennek köszönhetően egy kellően igényes kiadványként kerülhetett a polcomra.
 
Írásunk a bővített albumról készült, a Spotify-on azonban csak a régi, bakelit-változat érhető el.

 
Kulics László
2010.04.15. 

Tracklista:
 1. Main Title (3:20)
 2. Meynert's Tour (1:09)
 3. Charcot's Show (5:11)
 4. Thirsty Girl (1:22)
 5. Case Histories (2:13)
 6. Desperate Case (3:28)
 7. Meynert's Request (3:33)
 8. The Brothel (5:09)
 9. The Funeral (0:45)
 10. Cecily and the Dancer (3:03)
 11. Cecily's Dream (1:09)
 12. The First Step (2:12)
 13. Red Tower Street (1:27)
 14. The Failure (1:48)
 15. Freud's Trauma (3:19)
 16. Return to Red Tower (3:15)
 17. Freud's Awakening (1:55)
 18. End Title (2:13)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató