Gulya Róbert

  • születési név: Gulya Róbert
  • született: 1973. november 10. Gyöngyös, Magyarország
  • iskola: University of Southern California
Megosztás:

Gulya Róbert

„Ne próbáld, tedd!”


Gulya Róbert jazz-zongorista édesapján keresztül igen hamar betekintést nyert a zene világába, s az ő hatására kezdett zongoraleckéket venni, majd zeneszerzést tanulni – igaz, bevallása szerint gyermekkorában szívesebben járt volna focizni, mint zeneelméleti órákra. Diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, majd a bécsi Zeneakadémián, valamint a University of Southern Californián csiszolta tovább tudását, ahol olyan neves komponisták oktatták, mint Leonard Rosenman, Elmer Bernstein, David Raksin, Jerry Goldsmith vagy Christopher Young. Iskolaévei alatt született műveivel több rangos elismerést vívott ki magának: Fulbright-ösztöndíjat éppúgy, mint a Bécsi Nyári Zeneakadémia Grand Prix Mercure-ját vagy a Kodály Zoltán Nemzetközi Zeneszerző Verseny díját.

Los Angeles-i tanulmányévei során írt zenéket, zongorázott és kórust is vezényelt, hazatérve pedig a reklámzenék világába is belekóstolhatott: dolgozott egyebek mellett az UNICEF-nek, a Mercedesnek, a Suzukinak, a MOL-nak, a Nestlének, a Telenornak, valamint a CIB, az OTP és az MKB bankoknak is. Emellett koncerttermi versenyműveket, kamara- és szólódarabokat jegyez, melyeket világszerte bemutattak már többek között Kovács János karmester, Drahos Béla fuvolaművész és karmester, Johanna Beisteiner gitárművész (akivel Dance Fantasy és Between Present and Past albumain is dolgozott), Szentpáli Roland tubaművész, illetőleg a Budapesti Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában.

A USC-n töltött időszaka közben rövidfilmekhez is komponált, az első nagyjátékfilmes felkérés azonban csak azt követően találta meg, hogy visszatért Magyarországra. Ez volt a Buck Taylor és George Kennedy közreműködésével forgatott Élet a ranchon, mely mellett a Kern András főszereplésével készült Csudafilmhez is szállíthatott néhány tételt, amelyeket kiegészítésként használtak Rakonczai Viktor műve mellett. A következő években a külföldi és a hazai alkotások párhuzamosan találták meg: míg utóbbi vonalon olyan mozikkal keresték meg, mint az S.O.S. szerelem!, a 9 és 1/2 randi, a Made in Hungária, a Sherlock Holmes nevében, a Szinglik éjszakája, a Megdönteni Hajnal Tímeát, az Illúziók, az Igazából apa vagy a Pesti balhé, addig kintről inkább a kisebb költségvetésű, illetve független filmes megbízatások találtak rá, melyek közül az Atom Nine Adventures és a Tom Sawyer & Huckleberry Finn score-ja önálló albumként is megjelent. Gulya számtalan rendezővel dolgozott már együtt, akik közül Sas Tamás, Bernáth Zsolt és Hatvani Balázs váltak állandó kollaborátoraivá.

Zeneszerzői státusza mellett hangszerelőként, valamint zenei felvételek rendezőjeként, felügyelőjeként szintén találkozhatunk nevével. Utóbbi szerepekben olyan pályatársaival dolgozott együtt, mint Geoff Zanelli (A kívülálló, Ne csókold meg a menyasszonyt!), Christopher Lennertz (Vámpíros film, Hupikék törpikék: A Törpösvölgy legendája), Lorne Balfe (Lovagok háborúja – Harc a végsőkig), Nathan Barr (A nagy nap), Ilan Eshkeri (Áss csodát!) és Jeff Toyne (Feszültség). Ezen munkákat eleinte még itthonról oldotta meg, ám napjainkban már az általa alapított Boulevard Musicon keresztül valósítja meg őket, londoni székhelyű cége ugyanis arra szakosodott, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával együttműködve képes legyen lebonyolítani sorozatok, reklám- és mozifilmek kíséreteinek felvételeit. 
 

Kulics László
2020.06.21.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A sors vonala
Interjú Gulya Róberttel


Beszámolónk az első magyar Filmzenei Fesztivál és Gálakoncert eseményeiről
Moziszériák, tévésorozatok

Így készült a Bamboo Shark score-ja
Beszámoló

Így készült a Made in Hungária zenéje
Beszámoló

Sherlock Holmes
Zenék egy témára

Sherlock Holmes Nevében
Interjú Gulya Róberttel
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató