A Kodály Filharmonikusok debreceni koncertje


1966 óta – néhány kihagyástól eltekintve – minden évben megrendezik Debrecenben a Virágkarnevál névre keresztelt eseményt, s ez mára nemcsak többnapos ünnepséggé nőtte ki magát, hanem egyúttal az ország legnépszerűbb látványosságainak sorába is sikeresen felküzdötte magát, amelyre ráadásul külföldi nézők és felvonulók is érkeznek. Az európai szinten egyedülállónak nevezhető rendezvényre – vagyis a virágokkal feldíszített kocsik különféle táncosokkal, mazsorettekkel, valamint zászlódobálókkal egyetemben történő felvonulására – szokás szerint augusztus 20-án került sor, ezt azonban idén is egy többnapos eseménysorozat előzte meg, melynek keretén belül kirakodóvásárt és számos szabadtéri koncertet is rendeztek. Utóbbiak között került sor a Kodály Filharmonikusok Debrecen színpadra lépésére is, melynek apropóját nemcsak a karnevál szolgáltatta, hanem az is, hogy a zenekar idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját.

A patinás múltú Kodály Filharmonikusok Debrecen ezen kerek évfordulóra történő megemlékezésére a következő évadban többször is sort kerít majd, melynek első állomása az augusztus 17-i koncert volt. Ebből eredően az egyes darabok között elhangzott konferálások – melyek a két házigazda, Szerémi Nóra és az egykoron a formációhoz tartozó Szentpáli Roland tolmácsolásában voltak hallhatóak – során nemcsak a művekről kaphatott információkat a közönség, hanem az együttes életéről is. A Somogyi-Tóth Dániel dirigálásával színpadra lépő zenekar egy vegyes programmal készült a Kossuth téren szép számmal összegyűlt publikum részére: első körben többnyire olyan komolyzenei darabok csendültek fel, melyek valamilyen módon a Rákóczi indulóhoz köthetőek. Bár már a Berlioz tollából származó "Rákóczi induló" is kellően megalapozta a hangulatot, ezen szakasz legnagyobb élményét a Dvorak-féle trió ("Szláv táncok Op. 46/1, Op. 72/2, Op. 46/8") biztosította számomra. Az ezeket követő, gyakorlatilag egyetlen motívumsor fokozásából álló "A hegyi király barlangjában" című tétel (amely Henrik Ibsen drámájának, a Peer Gyntnek a megzenésítéséből származik), remek választás volt ahhoz, hogy egyfajta előfutárként szolgáljon a filmzenei összeállítás számára – nem mellesleg megannyi alkotásban találkozhattunk már vele, így például a Hasznos holmikban és számos Bolondos dallamok-epizódban is.
 

A műsorrend filmzenei vonatkozása biztos alapokon nyugvónak mondható, hiszen John Williams népszerű darabjai, a Star Wars főtémája, illetve a "The Imperial March" kerültek terítékre, melyek éppúgy kedvelt kompozícióknak számítanak a score-okkal fűszerezett hangversenyeken, mint a Harry Potter-téma – utóbbi esetében szerencsés volt, hogy nem a más zenekarok repertoárjából megszokott szvit került előadásra, hanem az első részből származó "Harry's Wondrous World". A Potter-darabhoz hasonlóan A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka aláfestésének fontosabb momentumaiból összeállított egyveleg is némiképp eltért az általam eddig hallottaktól, amit szintén az est pozitívumai közé sorolok. Ezen darab szolgáltatta továbbá a koncert végi ráadások egyikét is, melyet – a késői időpont okán rendkívül stílszerűen – a Tévémaci főcímzenéje követett, a jelenlévők nagy meglepetésére és örömére – utóbbit remekül szimbolizálta, hogy előadását folyamatos, ütemes taps kísérte.

Debrecen város hivatalos zenekara egy rendkívül jó hangulatú és csodálatos estét varázsolt a Kossuth térre látogatók számára, ráadásul megszakítás nélküli másfél órában. A Kodály Filharmonikusok tagjai most következő évaduk során nemcsak különféle komolyzenei daraboknak, illetve operettkíséreteknek köszönhetően hallatnak majd magukról, hanem egy kimondottan filmzenékből álló est révén is, amelyre 2014. május 31-én kerül sor Világhírű filmzenék – Újrahangolva címen. 

 
Kulics László
2013.08.29.


vezényelt: Somogyi-Tóth Dániel
előadta: Kodály Filharmonikusok Debrecen
helyszín: Debrecen, Kossuth tér
időpont: 2013. augusztus 17., 20:00

Műsorrend:
 

  1. Hector Berlioz: Rákóczi induló
  2. Johannes Brahms: Magyar táncok I., V.
  3. Antonin Dvorak: Szláv táncok Op. 46/1, Op. 72/2, Op. 46/8
  4. Edvard Grieg: Peer Gynt – A hegyi király barlangjában
  5. John Williams: Csillagok háborúja – Opening Title
  6. John Williams: Csillagok háborúja – The Imperial March
  7. John Williams: Harry Potter és a bölcsek köve – Harry's Wondrous World
  8. Klaus Badelt: A Karib tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka – egyveleg

 

Külön köszönet Vitányi-Farkas Tímeának és Somogyi-Tóth Dánielnek a közreműködésért.
A fényképeket készítette: Máthé András

 
Címkék: #john williams, #klaus badelt, #harry potter, #star wars
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató