Beszámolónk a The Evolution of Film & TV Music Panel rendezvényről


Immáron tizenötödik alkalommal került megrendezésre a Newport Beach Film Festival, melynek keretén belül – az eddig megszokottaknak megfelelően – ezúttal is különböző országokból származó filmek kerültek terítékre úgy, hogy azokat nemcsak egy hagyományos vetítés során mutatták be, hanem a résztvevők a meghívott alkotók közreműködésével a kulisszák mögé is betekintést nyerhettek. Ezen eseményen a megalapítása óta számos magyar vonatkozású premierre is sort kerítettek már (műsorra tűzték többek között a Csak szex és más semmit, az Overnightot és a Made in Hungáriát is), ami nem kis dolog, lévén hozzávetőlegesen 52 ezer látogatót vonzott e rendezvénysorozat. 

A fesztivál szervezői a filmzenék világáról ezúttal sem feledkeztek meg, mellyel kapcsolatos szekciójukat The Evolution of Film & TV Music Panelre keresztelték át az eddigi Film Music Panelről, ezzel akarták ugyanis előrevetíteni azon fő témákat, melyekkel a meghívott komponisták foglalkoztak: a tévés és mozis projektek nehézségei, illetve különbségei, valamint a folyamatosan változó szórakoztatóiparhoz való idomulás voltak leginkább terítéken. Az Anthony D'Alessandro (aki főként az AwardsLine szerkesztőjeként ismert a tengerentúlon) vezetésével megrendezésre került programon ezúttal Atli Örvarsson (Boszorkányvadászok), Jeff Beal (Carnivále – A vándorcirkusz), Lalo Schifrin (Piszkos Harry), valamint az idei Oscar-gála karmestere, William Ross (A tűzből nincs kiút) tette tiszteletét. 

A komponisták egyöntetű véleménnyel voltak azzal kapcsolatosan, hogy a legnehezebb dolog egy komponista számára az adott projekthez megfelelő hangulat és az ahhoz szükséges hangszerelés megtalálása, amivel kapcsolatban Örvarsson az alábbiakat mondta: "Napjainkban a tévés és a mozis alkotások egyre realisztikusabbak – még a szuperhősök is valóságosabbnak tűnnek a hétköznapi életük bemutatása révén. Éppen ezért a zenének rendkívül kifinomultnak kell lennie annak érdekében, hogy elősegítse a néző számára a történetet bemutatását." A rangidősnek számító Schifrin a felmerülő nehézségekkel kapcsolatban az alábbi megállapítást tette: "Mindig lesznek akadályok. Nem ezekre kell koncentrálni, hanem túl kell nézni rajtuk." "Ha félre tudod tenni az előítéleteidet, és képes vagy a feladatodra figyelni, akkor az segíthet az akadályok és a félelem leküzdésében" – tette hozzá Ross. 

 
Kulics László
2013.05.11.

helyszín: Newport Beach, Kalifornia, Egyesült Államok
szervező: Newport Beach Film Festival
időpont: 2013. április 25 – május 02.Az esemény főszereplői (balról jobbra): Atli Örvarsson, William Ross,
Anthony D'Alessandro, Lalo Schifrin és Jeff Beal
William Ross
Lalo Schifrin
Jeff Beal
Atli Örvarsson 

Külön köszönet Alex Maynek a közreműködésért.
Képeket készítette: James Goodwin

 
Címkék: #jeff beal, #lalo schifrin, #william ross, #atli örvarsson
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató