Beszámolónk a Dexter aláfestéséből rendezett koncertről


Az elmúlt évtized során Hollywood részéről a tévésorozatok aláfestései majdhogynem olyan figyelemben részesültek, mint a mozi- vagy tévéfilmek esetében, ami hatalmas méretű színvonal-növekedéshez vezetett. Ezen művek népszerűségének eredményeként a szériákkal kapcsolatos közönségtalálkozók programjainak szerves részévé váltak a zeneszerzői előadások, illetve egyre több példát találni az ezzel kapcsolatos koncertekre is – akárcsak a videojátékok esetében, melyek hasonló mérvű változáson mentek keresztül. Ennek köszönhetően Bear McCreary számára nyílt például lehetőség egy koncertre a Csillagközi rombolóhoz íródott szerzeményei kapcsán, legutóbb pedig a Dexter című szériából került összeállításra egy koncertanyag, melyen a főtémát jegyző Rolfe Kent, valamint az epizódzenékért felelős Daniel Licht egyaránt részt vettek. A 2006-ban útjára indított népszerű sorozat címszereplője, Dexter Morgan (Michael C. Hall) napközben a miami rendőrségnél dolgozik vérnyomelemzőként, esténként azonban saját maga veszi kézbe a nyomozást, s tesz pontot az ügyek végére.
 

A Largo at the Coronetben megrendezett esemény az eddigi Dexter-albumokat megjelentető Milan Records producere, J.C. Chamboredon ötletén alapult, amely elképzeléshez aztán a két komponista, valamint ügynökük, Ray Costa is csatlakozott. Az est házigazdája a főszereplőt alakító Hall volt, aki így nyilatkozott az aláfestésről: "Úgy vélem, ez éppoly alapvető része a filmnek, mint a karakterek. Rolfe főcímzenéje és a Dan által megteremtett hangzásvilág kiváló hangulatot biztosít a produkció számára." E muzsika a főbb témái mellett leginkább arról ismert, hogy olyan eszközöket is felhasználtak elkészítése során, melyek a legkisebb mértékben sem minősülnek hangszernek – a legismertebb ezek közül a "Voodo Jailtime"-ban használt emberi csont. Ez a fajta megoldás – vagyis a maréknyi zenész és a szokatlan hangzáselemek kombinációja – tökéletesen nyomon követhető volt az est folyamán is, ahol a fuvolák, a csellók, a hegedűk, a gitár, a brácsák, a dobok és a mandolin mellett harangjáték, illetve theremin is hallatta magát, továbbá olyan eszközök is előkerültek a színpadon, mint a kések, a fűrész, a borospoharak, a madzag vagy az olló. 
 

A műsorrend úgy lett összeállítva, hogy az eddigi hat szezon legemlékezetesebb kompozíciói kerüljenek előtérbe, melyek mellett a szerzők egyéb műveiből is felcsendültek ízelítők. Így vált hallhatóvá például egy darab Rolfe Kent Üres városából, Licht Silent Hill-videojátékzenéjéből (melynél a score felvételei során is közreműködő énekesnő, Mary Elizabeth McGlynn is színpadra lépett), illetve egy korábbi Licht-szerzemény a Szép új világ című sci-fiből.

Arról, hogy ezen estnek lesz-e majd folytatása, még nem lehet tudni, ám a siker okán a szervezők nem biztosak abban, hogy ez egy egyszeri és megismételhetetlen előadás volt. Az azonban már most biztos, hogy Licht visszatér a hetedik évadnál, mellyel kapcsolatban az alábbi kulisszatitokba engedett betekintést: "Valójában én még nem dolgozom a sorozaton, csak az összevágott verziót fogom majd látni. Nem olvasok szkriptet, így majd akkor fogok meglepődni mindenen, amikor a filmet nézem. Ezt a munkamódszert is szeretném kipróbálni, izgalmasnak tűnik."

 
Kulics László
2012.07.12.helyszín: Largos at the Coronet, Los Angeles, Egyesült Államok
időpont: 2012. június 10.


Műsorrend:
 

 1. Escalate
 2. Truth / Birthday
 3. Wink / Perfect
 4. New Legs
 5. Epilogue
 6. Changed / Wedding
 7. Open
 8. Now We're Free (from "Silent Hill" video game, vocal: Mary Elizabeth McGlynn)
 9. Blood Theme
 10. Dexter Main Title (Rolfe Kent)
 11. Remar (from "Reign Over Me", Rolfe Kent)
 12. Long Way Home (vocal: David Poe)
 13. Alone / Grieving
 14. The End / Need Time
 15. Mond's Party (from "Brave New World")
 16. Deb Cries / I Shot You
 17. Ice Truck
 18. Hides


 

Külön köszönet Alex Maynek a közreműködésért.
 
Címkék: #daniel licht, #rolfe kent
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató