Így készült a The Comebacks zenéje


Peter Abrams, Robert L. Levy, valamint Andrew Panay producerek (akikhez többek között az Ünneprontók ünnepe is fűződik) ezúttal egy sportfilm, az Egyesült Államok filmszínházaiban október 19-e óta műsoron lévő Tuti lúzerek erejéig álltak össze azzal a céllal, hogy újfent megdolgoztassák a nézők rekeszizmait. A Tom Brady (Tökös csaj) rendezésében készült alkotásban David Koechner (Taplógáz) alakítja Lambeau Fieldset, a sanyarú sorsú, szerencsétlen edzőt, akinek egy szedett-vedett iskolásokból álló focicsapatot kell felkészítenie és elvezetnie a bajnokságig. Bár a film gerincét ez a történet adja, az alkotók nem bírták megállni, hogy egy-egy poén erejéig ne térjenek ki más sportágakra (például a bokszra és a jégkorongra) is, ezáltal több sikerfilmet parodizálhattak ki.

A Tuti lúzerek zenéjét az elmúlt évek során egyre gyakrabban foglalkoztatott fiatal tehetség, Christopher Lennertz szerezte, aki a Tortilla Heaven című független filmhez készült aláfestésével a napokban nyerte el a Film & TV Music Awards Best Score for an Indie Feaure Film kategóriájának díját. A szerző (aki elmondása szerint magánemberként az amerikai focit részesíti előnyben) az alkotás két producerével, Abramsszel és Panay-val, valamint a rendezővel 2006 őszén ült le először beszélni arról, hogy milyen zenei kíséret illene a filmhez. "A készítők elképzelése az volt, hogy a score a komikum érzékeltetésén túl a karakterek és az egyes cselekmények drámai oldalát is megmutassa – meséli a komponista. – Egyúttal azt is szerették volna, hogy az aláfestés a képsorokon túl, önállóan is helytálljon, s foglalja magában a tradicionális sportfilmek zenei hangulatát". Ezen kívánalmakon túl kérésüknek temp zenékkel "adtak hangot", melyek Trevor Rabin érthetetlen módon máig kiadatlan Emlékezz a titánokra! zenéjéből, valamint Jerry Goldsmith egyik örökérvényű klasszikusából, a Mindent a győzelemért!-ből álltak. Ezek mellett természetesen Lennertznek is megvolt a saját, műfajon belüli kedvence, amely nem más, mint Goldsmith A legjobb dobása.
 

A kezdeti egyeztetések, valamint az irányvonalak kitűzése után Lennertz munkához látott: először a főtémát készítette el, amit aztán az érzelmek ("Love Theme"), majd pedig az ilyen típusú filmek zeneileg elmaradhatatlan alkotórésze, a győzelemért való küzdelem dallamainak (ami többek között a "Comeback's 1st Win"-ben, és a "Go for the Win!"-ben is hallható) papírra vetése követett. Ezek képezik a score alappilléreit, amit néhol elektronikus részekkel támasztotta alá, a Texasban játszódó események tételeit pedig akusztikus gitár dallamaival egészítette ki. A zenei felvételekre a Newman Scoring Stage-en került sor, ahol a hetvenfős zenekar Lennertz vezényletével mintegy másfél nap alatt játszotta fel a közel ötvenpercnyi score-t, melyet aztán a komponista saját stúdiójában kevertek ki. 

Lennertz szerződése azonban ezúttal nem kizárólag az instrumentális aláfestés elkészítésére korlátozódott, így munkája a karmesterpálca letételével még korántsem ért véget. A filmben elhangzó betétdalok közül kettő elkészítésében működött közre, mint dalszövegíró és zeneszerző: az egyik a "T&A" White Beaver előadásában, a másik pedig a "Can't Keep A Legend in the Shadows" volt. Ez utóbbi szám Tom Brady rendező ötlete volt, aki végül rávette Koechnert, valamint az egyik producert, Paleyt, hogy közösen énekeljék fel.
 

Bár a Tuti lúzerek az ezidáig produkált bevételi adatok alapján úgy tűnik, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Christopher Lennertz mindenképpen győztesen került ki a projektből: szerzeményének komolyabb hangvételű részei – az alkotói elvárásoknak megfelelően – a közkedvelt sportfilmek zenéinek nyomdokain haladnak, s a többi része sem marad el a hasonló stílusú, könnyed aláfestések többségétől. A mintegy háromnegyedórás játékidővel bíró filmzenealbum (amely az imént említett betétdalokkal indít) a Fox Music gondozásában jelent meg, megvásárlási lehetősége azonban kizárólag az iTunesra korlátozódott. Lennertz következő munkái az Alvin és a mókusok rajzfilmsorozat moziadaptációja, a Télapu karácsonyra című családi film, valamint a Spárta a köbön lesznek, illetve tovább dolgozik a hazánkban is műsorra került Odaát című akciófilmsorozat stábjával.

 
Kulics László
2007.11.27.


Külön köszönet Tom Kiddnek a közreműködésért.
 
Címkék: #christopher lennertz, #tom brady, #david koechner
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató