Így készült az Amerikai gengszter score-ja


Az Amerikai gengszter című krimi forgatókönyve az elmúlt években több időt töltött a fiókon belül, mint kívül. A Universal Pictures munkatársai először 2004-ben határozták el komolyabban, hogy vászonra viszik Steven Zaillian (New York bandái) írását: a főszerepekre ekkor Denzel Washingtont és Benicio Del Torót szerződtették, a rendezői székbe pedig Antoine Fuquát (Kiképzés) ültették. A forgatási munkálatok megkezdése előtt néhány héttel azonban a stúdió a magas költségvetésre mutogatva leállította a projektet, Fuquát pedig alkotói nézeteltérésre hivatkozva kirúgták. A megtörtént eseményen alapuló forgatókönyv ezután Ridley Scott kezébe került, aki a Bor, mámor, Provence forgatásakor Russell Crowe-val is egyeztetett leendő projektjéről, illetve arról, hogy a színész vállalja el a nyomozó szerepét. A Universal 2006 második felében újfent zöld utat adott a megvalósításnak, ekkor azonban már Scott irányította a munkálatokat, Del Toro helyett pedig Crowe lépett a színre. 

A történet Harlem drogbárójáról, Frank Lucasról (Washington) szól, aki a hetvenes évek során egy meglehetősen sajátos módszerrel gazdagodott meg: a heroint a Vietnamban elesett katonák koporsójában csempészte be az Államok területére, amit aztán jó pénzért terített szét a piacon. Lucas azonban idővel a rendőrség kezére került: Richie Roberts (Crowe), a drogellenes részleg felügyelője hosszú és keserves munka árán végül a bíróság elé vezette a bűnözőt. A film (melynek némely jelenetét az eredeti helyszíneken forgatták) kettejük macska-egér játékán alapulva mutatja be Lucas vállalkozásának fellendülését, valamint Roberts nyomozásának menetét.
 

A sötét hangulatú krimi aláfestésének elkészítésére a rendező Marc Streitenfeldet kérte fel, aki Scott előző filmjében, a Bor, mámor, Provence-ben debütált először zeneszerzőként. A német származású komponista tizenkilenc éves korában utazott Los Angelesbe, ahol először Hans Zimmer asszisztenseként dolgozott, majd más Remote Control Production-ösöknek is besegített zenei rendezőként és felügyelőként, illetve tanácsadóként. Az elmúlt évek során számos olyan score-nál működött közre, melyek Scott-filmekhez készültek (ilyen volt például a Gladiátor, a Hannibál, A Sólyom végveszélyben vagy a Trükkös fiúk is), a Mennyei Királyságban nyújtott teljesítményéért pedig 2006-ban Golden Reel-díjra is jelölték a Legjobb hangvágás kategóriájában – feltehetően a rendező is innentől kezdve figyelt jobban Streitenfeldre.

A film jellegéből és tempójából adódóan a komponista egy, a feszültség és a drámaiság érzékeltetése között lavírozó score-ral állt elő, melynek hangszerelésében az RCP-sek egyik állandó munkatársa, Bruce Fowler volt segítségére. Bár a produkció tengerentúli bemutatójára még csak most, november 2-án kerül majd sor, a zenei felvételeket május első hetében tartották a kaliforniai Culver Cityben található Sony Scoring Stage-en. A hangjegyek a nyolcvanfős Hollywood Studio Symphony előadásában, és Mike Nowak vezényletével keltek életre, játékukat azonban nem együttesen, hanem szekciónként elkülönítve vették fel. A szimfonikus aláfestést további akusztikus hangszerekkel (főként ütősökkel és gitárral) színesítették, melyek többségét maga Streitenfeld szólaltatta meg. Az így létrejött hangsávokat végül Peter Cobbin mixelte össze, hogy azok egy kerek egészet alkotva támasszák alá az eseményeket. 

A filmzenealbum november 6-án jelenik meg az Island / Def Jam gondozásában, ezen azonban mindössze két tétel ("Hundred Percent Pure", valamint "Frank Lucas" címmel) hallható majd Streitenfeldtől. A lemez többi részén olyan előadók dalai kaptak helyet, mint Bobby Womack, Hank Shocklee, a Public Enemy, a The Staple Singers, vagy Anthony Hamilton, aki többek között a népszerű dalszerző, Diana Warren "Do You Feel Me" című dalát is elénekli. Az Amerikai gengszter instrumentális aláfestéséből (mely eddigi információink szerint önállóan nem kerül kiadásra) egyelőre csak a produkció hivatalos honlapján kaphatunk ízelítőt.

 
Kulics László
2007.11.02.


Külön köszönet Tom Kiddnek a közreműködésért.
 
Címkék: #marc streitenfeld, #ridley scott , #russell crowe, #denzel washington
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató