Így készül a Guiding Light score-ja


Ha hazánkban bárkinek feltennénk a kérdést, hogy ismeri-e a Vezérlő fény című, véget nem érő szappanoperát, a döntő többség nemleges választ adna, pedig az amerikai drámaszéria műsorra tűzésére nem mostanában került sor (igaz, hazáján kívül kevésbé ért el akkora sikereket, mint a napjainkban készülő tengerentúli sorozatok némelyike). Az idén fennállásának hetvenedik születésnapját ünneplő produkció első része 1937. január 25-én került bemutatásra, bár eleinte mint rádióműsor volt ismert. Irna Phillips forgatókönyvíró azonban többet látott benne, ezért tévéadaptációt készített belőle, amely 1952. június 30-a óta újabb és újabb epizódokkal köszön vissza a CBS csatornáján. 

A Vezérlő fény ezidáig összesen több mint háromszáz jelölést kapott, melyből az alkotók nyolcvan esetben haza is vihették a különféle kategóriák díjait. A Daytime Emmy Awards június 15-i ünnepsége (amit immáron harmincnegyedik alkalommal rendeztek meg) során az Outstanding Achievement in Music Direction and Composition for a Drama Series kategória szobrát azonban a széria aláfestésében közreműködő csapat – Robyn Cutler és Gary Deinstadt zenei rendezők, továbbá Billy Barber, Ron Komie, Brian D. Siewert, Danny Pelfrey, Chieli Minucci, Mark Stephen Ross, Kenneth Eberhard és David Traugh zeneszerzők – idén első alkalommal vehette át. "Csapatunkat az elmúlt évek során öt vagy hat alkalommal is jelölték már erre a díjra, így az idei győzelem fantasztikus érzés volt számunkra" – meséli Pelfrey, aki több éve tagja a Vezérlő fény stábjának.
 

Az idáig főként videojátékok (például a Star Trek: Amanda) és sorozatok (mint például az NBC égisze alatt készülő American Dreams vagy a Lifetime-os Strong Medicine, de besegített a hazánkban is sikert aratott JAG – Becsületbeli ügyek, a Sírhant művek, és a Jóbarátok néhány epizódjába is) aláfestéseinek elkészítésére szerződtetett Danny Pelfrey kilencéves korától kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével. Eleinte gitárleckéket vett, amelyet az iskolai bandákban történő zenélés követett, később pedig a Marshall Egyetemre és a Berklee School of Musicra jelentkezett, ahol magasabb szinten folytatta tovább zenei tanulmányait. A szerzőt a big band-zenék éppúgy érdeklik, mint a kísérleti muzsikák, a dalok vagy a nagyzenekari művek, ezért szerencsésnek tartja magát amiatt, hogy végül a produkciók jellegéből, illetve történetéből adódóan a különféle műfajoknak szabad teret biztosító filmzenék világában kötött ki.

"Amint a zenei rendezőnk, Robyn Cutler kézhez kapja az íróktól az újabb epizód forgatókönyvét, odaadja nekünk. Összeülünk és megbeszéljük, kinek milyen ötlete van, illetve hogy szerintünk a történetnek hol van szüksége zenére és hol nincsen" – avat be minket Pelfrey. A szerzők az egyes epizódokhoz (amelyek játékidejei régebben negyedórásak voltak, majd harminc-, 1975-től kezdve pedig hatvanpercessé nőtték ki magukat) a történettől és a felhasználásra kerülő betétdaloktól függően nagyjából harminc-negyvenpercnyi score-t komponálnak, s abba, hogy milyen muzsika születik, a produkció készítői nem igazán szólnak bele, inkább hagyják, hogy a szerzők elképzeléseit a történet vezesse. A megírt muzsikákat a CBS egyik stúdiójában rögzítik, s minthogy a produkció nem igényel nagyzenekari aláfestést és a szerzők többsége játszik valamilyen hangszeren, a tételek nagy részét maguk adják elő. "A legjobb dolog az egészben mindig az, amikor saját magunk játszhatjuk fel a muzsikát" – meséli a szerző. A felvett hanganyag kikeverését egy profin felszerelt hangstúdióban végzik, ám ezen fázis már annak munkatársaira van bízva. 

Az elmúlt évtizedek során több, a széria életét bemutató könyv is megjelent már (mint például a Guiding Light – The Complete Family Album vagy a Guiding Light – A 50th Anniversary Celebration), zenéjéből azonban sem betétdalokat, sem pedig score-t tartalmazó korong nem látott napvilágot. Bár nem teljesen kizárt, hogy a jövőben változás álljon be ezen a téren (pláne ha kap még egy-két zenei díjat vagy befejeződik a sorozat), ám ha valaki egy korrekt kiadványt szeretne összeállítani a Vezérlő fény aláfestéséből, annak bizony igen nagy anyagot kellene feldolgoznia és átlátnia ahhoz, hogy kezdeményezése sikerrel záruljon.

 
Kulics László
2007.08.28.


Külön köszönet Tom Kiddnek a közreműködésért.
 
Címkék: #danny pelfrey
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató