FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Shaft (2019)  Alien: Resurrection  Alien 3  Aliens  Alien  Godzilla: King of the Monsters  Outland  Children of Dune  Only the Brave  Under Siege 2: Dark Territory
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Dimitri Tiomkin (biográfia, filmográfia)
         DIMITRI TIOMKIN  "A zene egyik feladata az, hogy hozzájáruljon a karakterek bemutatásához. Segítse portréjuk megalkotását..."  teljes neve: Dimitri Zinovievich Tiomkin
  feltűnik még: Dmitri Tiomkin, Dmitri Tyomkin
  született: 1894. május 10., Kremencsuk, Ukrajna
  elhunyt: 1979. november 11., London, Anglia
  iskolája: St. Petersburg Conservatory, Oroszország       A filmgyártás Golden Age-korszakának számos olyan jelentős komponistája volt, akik más ország szülötteként kerültek bele Hollywood forgatagába, és így érték el azt, hogy ezen időszak emblematikus alakjaivá váljanak. Ebbe a csoportba sorolható az Ukrajna területén található Kremencsukból származó Dimitri Tiomkin is, aki 1929-ben debütált az álomgyár képzeletbeli színpadán, s a magas szintű kreativitásáról árulkodó munkáinak elismeréséről többek között négy Oscar-díj is tanúskodik.

       A patológus apától és zenész anyától származó komponista édesanyja szorgalmazására már viszonylag fiatalon elkezdett zongoraleckéket venni, s minthogy tehetsége révén hamar kitűnt a sorból, csakhamar professzionális zongoristává válhatott, és felvételt nyert a St. Petersburg Conservatoryba, ahol olyan neves művészek mentoráltja lett, mint Szergej Prokofjev és Dmitrij Sosztakovics. Oroszországi tartózkodása során számos ünnepség keretén belül lépett színpadra, illetve orosz némafilmeket is kísért játékával, a forradalmat követően azonban ezen lehetőségei redukálódtak, így Berlinbe disszidált, ahol Ferruccio Busoni vette szárnyai alá és csiszolta tovább a szerző képességeit. 1924 végén szobatársával együtt Párizsba utazott duettezni, egy évre rá pedig már Amerikából kaptak felkérést ugyanezen célból. A tengerentúli lehetőség nemcsak karrierjét, hanem magánéletét tekintve is jelentős fordulópontnak számított Tiomkin életében: ennek köszönhetően ismerkedett meg az osztrák származású balerinával, Albertina Rasch-sal, akivel néhány év múlva összeházasodtak.
       A pár 1929-ben költözött Hollywoodba, ahol Tiomkinnal öt musical erejéig kötött szerződést az MGM - ezek egy részénél Rasch is közreműködött koreográfusként. A komponista filmzeneszerzői pályafutása innentől vette kezdetét, s a következő évtizedek során olyan neves direktorokkal nyílt alkalma együtt dolgozni, mint Frank Capra, Howard Hawks, Alfred Hitchcock vagy John Huston. A musicalhez szükséges zenei hangulat a későbbi, nem ilyen műfajú filmekhez készült aláfestéseinél is megfigyelhető volt, amely egyfajta kézjegyévé is vált Tiomkinnak - az első produkcióinál alkalmazott könnyed és játékos darabokhoz hasonlóakat készített például az "Idegenek a vonaton - Strangers on the Train" című thrillerhez is, amelyek elsőre kontrasztosnak tűnhetnek, ugyanakkor remekül élnek együtt a képsorokkal. A komponista első jelentősebb munkája az "Alice Csodaországban - Alice in Wonderland"-hez fűződik, melyet 1933-ban készített, ám az ezt követő négy évben inkább csak kisebb volumenű alkotásokhoz szerződött, emellett pedig zongoristaként is aktív maradt mindaddig, amíg kartörést nem szenvedett, onnantól kezdve ugyanis már inkább a filmzeneszerzésre fókuszált, mintsem előadói pályafutására. Ezen fordulattal párhuzamosan hozta őt össze a sors Frank Caprával, akivel "A Kék Hold völgye - Lost Horizon" című sci-fi kapcsán dolgozott együtt először, s az itt kialakult jó kapcsolat eredményeként további hat produkciót jegyezhettek közösen.

       Tiomkin számos műfajban bizonyíthatta tehetségét, ám két igazán emlékezetes szegmense alakult ki pályafutásának: az egyikbe az akkoriban reneszánszát élő western tartozott, melyen belül olyan művek köthetőek nevéhez, mint például a "Rawhide"-széria főcímzenéje, a "Délidő - High Noon", a "Rio Bravo" vagy a "Párbaj a napon - Duel in the Sun" is. Egyes szakértők szerint a western azért is állt közel a szerzőhöz, mert bár éghajlatát tekintve eltérő területről származott, a nagy síkságok és a kopárabb tájak olyannyira hasonlatosak voltak, hogy ösztönzően hatottak rá. Míg ezen véleményeken lehet vitatkozni, az biztos, hogy Tiomkin azon stílusteremtők egyike volt, akik nemcsak az üldözéses jeleneteket tették hangsúlyossá műveikkel, hanem a korszak atmoszféráját is igyekeztek visszaadni a békésebb jelenetek alá készített, elsősorban mandolinra, bendzsóra és gitárra írt dallamaik révén.
       Munkássága másik jelentősebb vonalának az Alfred Hitchcockkal való együttműködését tartják, amely 1951-54 közé esett, és három krimit ölelt fel: az "Idegenek a vonaton"-t, a "Meggyónom - I Confess"-t, valamint a "Gyilkosság telefonhívásra - Dial 'M' for Murder"-t. Bár ezen mozik egyszerű bűnügyi sztorival rendelkeztek, Hitchcock sajátos feszültségkeltésének köszönhetően mégis a krimi műfaj legnagyobbjai közé soroljuk őket. E triónál Tiomkin gyakorlatilag játékszerként bánik a nézővel, hiszen a lendületes vagy éppen komikus nyitányok hallatán nem is merülne fel bennünk, hogy lassan majd gyilkosságok bontakozódnak ki előttünk.
       Mindezeken túl nevét világszerte ismerik "Az öreg halász és a tenger - The Old Man and the Sea" című adaptáció kapcsán, valamint a történelmi eseményeken alapuló produkciókról, illetve háborús filmekről is. "A Római Birodalom bukása - Fall of the Roman Empire" score-ja például egyike lett a korszak legjelentősebb kalandzenéinek, amelyben - sokszínűsége révén - mindaz megtalálható, ami a vérbeli epikus művek kapcsán napjainkra már elengedhetetlen elemnek számít. Hasonló jelentőséggel bír még az "Alamo - The Alamo", valamint a "Navarone ágyúi - The Guns of Navarone", mely utóbbi egyik érdekessége, hogy a "Rule, Britannia!" című hazafias dalt is adaptálta a britek minél hűbb zenei ábrázolása okán. Tiomkin pályafutásának háborús vonalához azonban nemcsak ezek a szórakoztatást szolgáló alkotások köthetőek, hanem a második világháború alatt készült propagandafilmek sokasága is, melyekkel több neves pályatársához hasonlóan őt is gyakran megbízták a harcok idején.

       Tiomkin tehetségén túl rendkívüli precízségéről és sokoldalúságáról (az eddig kiemelt művei mellett utóbbira jó példa még "A Lény - egy másik világból - The Thing from Another Word", melynél a zenekar játékát helyenként elektronikus elemekkel ötvözte) egyaránt ismert volt a szakmabeliek körében. Alkotói folyamatának egyik jellegzetessége az volt, hogy nem sokkal a forgatókönyv kézhezvételét követően már konkrét témavázlatokkal tért vissza megbízóihoz, s míg a film készült, addig ő tovább csiszolta azokat, illetve megírta a score többi részét is. Amikor csak tehette, kilátogatott a forgatásokra, hogy megfigyelje a színészek játékát, illetve hanglejtését, melyeket hangzásokra fordított le, tehát igyekezett a karakter lehető legtöbb jellemzőjét megragadni és visszaadni. Emellett részletesen tanulmányozta a jeleneteket, és stopperórával mérte, hogy mikor lesz szükség az adott tételen belüli zenei váltásokra. Ezen alaposságának volt köszönhető az is, hogy mielőtt késznek mondta volna adott művét, többször is eljátszatta azt a zenekarral, s csak ezt követően véglegesítette, illetve lépett tovább a felvételi procedúra irányába.
       Tiomkin volt az első olyan zeneszerző, aki a score mellett dalt is készített a filmek számára - ilyen jellegű munkáiból a legnagyobb sikert az 1952-es "Délidő"-vel aratta, mely kapcsán mind a dal, mind pedig a filmzene kategórián belül neki ítélték az Oscar-szobrot. Továbbá olyan stílusösszemosásokkal is próbálkozott, amelyekre addig nem igazán volt példa: az "Újra szól a hatlövetű - Gunfight at the OK Coral" című western esetében például férfikórussal balladaszerűségeket énekeltetett el, ezáltal mosva össze a vadnyugati és a görög mitológiai hangzásvilágot.

       Dimitri Tiomkin a felesége 1967-ben bekövetkezett halála után teljesen összetört és érzelmileg zaklatottá vált, mely állapotához az is jelentősen hozzájárult, hogy a temetésről hazafelé tartva egy banda megtámadta őt az utcán. Pszichológusa tanácsára Európába utazott, és ott töltötte hátralévő éveit. A szerző több mint harminc éve nincs közöttünk, gazdag munkássága azonban nemcsak filmzenealbumai, illetve műveinek koncertadaptációi révén maradtak fenn, hanem annak köszönhetően is, hogy népszerű témáit napjainkban is előszeretettel használják fel különféle produkciókban (például a "Becstelen brigantyk"-ban, a "Maffiózók"-szériában és a "Shrek 2."-ben is). Az amerikai postahivatal pedig a "Legends of American Music" című bélyegsorozatán belül a "Hollywood Composers" szekciójában állított emléket a huszonkétszeres Oscar-jelölt szerzőnek egy, az arcképével ellátott bélyeggel.

  Kulics László • Alfred Hitchcock filmjeinek zenéje II. rész
 • Zenék egy témára: A három testőr
 • A filmzene legendái: Dimitri Tiomkin
  Filmográfia:

  1968: Great Catherine
  1967: The War Wagon
  1965: 36 Hours
  1964: Circus World
           The Fall of the Roman Empire
  1963: 55 Days at Peking
  1962: Without Each Other
  1961: The Guns of Navarone
           Town Without Pity
  1960: The Sundowners
           The Alamo
           The Unforgiven
  1959: Last Train from Gun Hill
           The Young Land
           Rio Bravo
           Rawhide (tévésorozat, főtéma)
  1958: The Old Man and the Sea
  1957: Wild Is the Wind
           Search for Paradise
           Night Passage
           Gunfight at the O.K. Corral
  1956: Friendly Persuasion
           Giant
           Tension at Table Rock
  1955: The Court-Martial of Billy Mitchell
           Land of the Pharaohs
           Strange Lady in Town
  1954: The Adventures of Hajji Baba
           A Bullet Is Waiting
           Dial M for Murder
           The High and the Mighty
           His Majesty O'Keefe
           The Command
  1953: Cease Fire!
           Take the High Ground!
           Blowing Wild
           Return to Paradise
           The Plymouth Playhouse (tévésorozat, két epizód)
           Jeopardy
           I Confess
  1952: Angel Face
           The Steel Trap
           The Happy Time
           The Four Poster
           The Big Sky
           High Noon
           Lady in the Iron Mask
           My Six Convicts
           Mutiny
           Bugles in the Afternoon
  1951: Drums in the Deep South
           The Well
           Peking Express
           Strangers on a Train
           The Thing from Another World
           Mister Universe
  1950: Cyrano de Bergerac
           The Men
           Champagne for Caesar
           D.O.A.
           Guilty Bystander
           Dakota Lil
  1949: Red Light
           Canadian Pacific
           Home of the Brave
           Champion
  1948: Portrait of Jennie
           Red River
           So This Is New York
           The Dude Goes West
           Tarzan and the Mermaids
  1947: The Long Night
  1946: Duel in the Sun
           It's a Wonderful Life
           The Dark Mirror
           Angel on My Shoulder
           Black Beauty
           Whistle Stop
           Let There Be Light
  1945: Pardon My Past
           Know Your Enemy - Japan
           War Comes to America
           China's Little Devils
           Two Down and One to Go
           San Pietro
           Dillinger
           Forever Yours
           Here Is Germany
  1944: When Strangers Marry
           Attack! Battle of New Britain
           The Negro Soldier
           The Bridge of San Luis Rey
           Strange Confession
           Ladies Courageous
           The Battle of China
  1943: The Battle of Russia
           The Unknown Guest
           Report from the Aleutians
           Shadow of a Doubt
           The Nazis Strike
  1942: The Moon and Sixpence
           Twin Beds
           A Gentleman After Dark
  1941: The Corsican Brothers
           Flying Blind
           Scattergood Meets Broadway
           Forced Landing
           Meet John Doe
  1940: The Westerner
           Lucky Partners
  1939: Mr. Smith Goes to Washington
           Only Angels Have Wings
  1938: Spawn of the North
           You Can't Take It with You
  1937: The Road Back
           Lost Horizon
  1935: I Live My Life
           Mad Love
           The Casino Murder Case
  1934: Roast-Beef and Movies
  1933: Alice in Wonderland
  1931: Resurrection
  1930: The Devil's Cabaret
           Crazy House
           Lord Byron of Broadway
  1929: Devil-May-Care
 • További kritikáink
 • Under Siege
 • Pet Sematary (2019)
 • Stepmom
 • Pet Sematary
 • Witness
 • Oscar
 • Captain Power and the Soldiers of the Future
 • Mary Shelley
 • Battlefield Earth
 • Krypton
 • Captain Marvel
 • Bless the Child
 • Cold Pursuit
 • Joe Versus the Volcano

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam