FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Bear McCreary (biográfia, filmográfia)
         BEAR McCREARY

  "Örülök annak, hogy űrhajókhoz és robotokhoz írhatok zenét. Ám ha valamilyen oknál fogva ezt a jövőben nem tehetném, akkor olyan munkát szeretnék, amely mellett világot láthatok. Nem sok időd jut ugyanis az utazásra akkor, ha tévésorozatokhoz komponálsz."  született: 1979. február 17., Florida, Egyesült Államok
  iskolája: USC Thornton School of Music       Mivel Bear McCreary csupán a kétezres évek eleje óta van jelen a szakmában, az abban eltöltött időszak okán tehát még nem nevezhető veteránnak, a minőségi, közönségsikert arató tévésorozatok szempontjából azonban napjaink egyik legtapasztaltabb komponistájaként szokás számon tartani. A Csillagközi romboló - Battlestar Galactica-folyam révén ismertté vált művész munkásságát Primetime Emmy-szobor (a Da Vinci démonai - Da Vinci's Demonshoz íródott score-jának köszönhetően) éppúgy jellemzi, mint ASCAP-elismerések (The Walking Dead, Eureka) vagy az International Film Music Critics Award díjai (Tökéletes célpont - Human Target, Csillagközi romboló).

       Az ír és örmény felmenőkkel egyaránt rendelkező McCreary 1979 elején látta meg a napvilágot a University of Hawaii tanára, Jay McCreary, valamint Laura Kalpakian írónő gyermekeként, s bár a szerző Floridában született, gyermekéveit a Washington állambeli Bellinghamben töltötte. A zongoraórák mellett autodidakta módon tanult meg harmonikán játszani, felsőfokú tanulmányait pedig a USC Thornton School of Music padjaiban folytatta, ahol többek között Elmer Bernstein tanítványa is volt. A veterán komponistától azonban nemcsak órákat vett, hanem az 1963-as A nap királyai - Kings of the Sunhoz készített score-jának újjáélesztésében is részt vállalt, így az ő keze szintén benne van abban, hogy a premier után majd' négy évtizeddel elérhetővé vált J. Lee Thompson kalandfilmjének aláfestése. "Sokat tanultam ebből. Elmer vázlatai teljes egészében fennmaradtak, így én a hangszerelő és a másoló feladatát láttam el. Vázlatai olyanok voltak, mint egy múltbéli emlék, hiszen manapság nagyon kevesen dolgoznak már úgy papíron, ceruzával, ahogyan ő tette" - nyilatkozta McCreary, aki amellett, hogy folyamatosan törekedett önálló karrierje beindítására, testvére zenekarának, a Young Beautifulnak is forgatott, illetve producerelt videoklipeket.
       A szerző 2002-től fogva tevékenykedik aktívan Hollywoodban, igaz, az első két esztendő során csupán rövidfilmekhez, valamint a motorosok világáról szóló The 5 Coolest Things című ötrészes minisorozathoz szállíthatott kíséretet. Az első nagyobb lehetőség a Csillagközi romboló-széria kapcsán jött el számára, amit úgy megragadott, hogy egy csapásra berobbant vele a köztudatba. "Jókor voltam jó helyen" - felelte lényegretörően egy interjú alkalmával McCreary arra a kérdésre, hogy miként került a projektbe. Személye mindhárom Csillagközi romboló-folyamváltozat (az első után útjára indított Caprica és a Csillagközi romboló: Vér és króm - Battlestar Galactica: Blood & Chrome is) esetében közös pontnak számít, ám a Jerry Goldsmith, Bernard Herrmann, Danny Elfman és persze Bernstein munkásságáért egyaránt rajongó művész eleinte csupán Richard Gibbs kiegészítő szerzőjeként vette ki belőlük a részét. Gibbs pilot epizódot követő távozása után a producerek oldaláról ugyan elsőre nem tűnt kézenfekvőnek, hogy McCrearyt tegyék meg utódnak, ám adtak neki egy lehetőséget, s az ifjú tehetség már az első szezon nyitórészének muzsikájával bizonyította rátermettségét. "Rendkívül izgalmas és kreatív megbízatás volt a Csillagközi romboló-sorozat, mert lehetővé tette számomra, hogy úgy fejlődjek, mint egy igazi művész" - összegezte az űreposszal kapcsolatos munkáját a szerző. Ezen ugródeszkát követően olyan sorozatokhoz írt még egyedi, jellegzetes kíséreteket, mint például a már említett Da Vinci démonai, a Terminátor: Sarah Connor krónikái - Terminator: The Sarah Connor Chronicles, a Constantine, Az ellenállás városa - Defiance, a Fekete vitorlák - Black Sails vagy A SHIELD ügynökei - Agents of S.H.I.E.L.D. Mindezzel párhuzamosan magánemberként is megtalálta számításait: feleségül vette Raya Yarbrough énekesnőt, kinek neve a Csillagközi romboló aláfestésénél közreműködő vokalistaként csenghet ismerősen, ugyanakkor szinte nincs olyan McCreary-projekt, amelynél párja ne működött volna közre.

       Míg McCreary a tévésorozatok világát úgy hódította meg, hogy a napjainkban készülő szériák legszínvonalasabbjai, legnagyobb költségvetéssel bírói között válogathat, mozifilmes felkéréseit már nem annyira jellemzik ezek a szavak. A mozivásznon történő debütálást a 2010-es Step Up 3D jelentette, amit olyan tévéfilmek előztek meg, mint a Pihenő a pokolban - Rest Stop (melyhez modern megközelítésű westernmuzsikát komponált akusztikus és elektromos gitárral, mély basszussal és érdekes hangon megszólaltatott hegedűvel), valamint a Halálos kitérő 2. - Wrong Turn 2: Dead End című horror-thrillerek. Dolgozott még többek között a Horror az autósmoziban - Chillerama horrorvígjátékon (amelyhez egy rendkívül igényes, szintipopos megoldásokkal fűszerezett muzsikát szállított), Az Európa-rejtély - Europa Reporton, illetőleg a Salma Hayek főszereplésével forgatott Everlyn is.
       A filmek mellett idővel a számítógépes játékok miliője is megérintette: az ő dallamai csendülnek fel, miközben a Dark Voiddal, a Socom 4: U.S. Navy Sealsszel, a Moon Breakersszel és a Defiance-szel játszunk. "Az ilyenekhez történő komponálásnak éppúgy vannak előnyei, mint hátrányai. Bizonyos szempontból könnyebb, mivel nem képsorokra kell írni, ugyanakkor pont emiatt nehéz, hiszen nem láthatod az eseményeket. Éppen ezért igazán jó játékzene csak abban az esetben születhet, ha előtte mindent fejben elképzelsz" - vélekedik.

       Bear McCreary amellett, hogy interjúkat ad, saját blogot is szerkeszt, melyet a Csillagközi romboló harmadik évadjával kapcsolatos munkáival egyetemben indított el: "Különösebb cél nélkül kezdtem neki" - meséli: "Aztán egyre több figyelmet fordítottam rá, és rájöttem, hogy ez jó dolog. A Tökéletes célpont óta már zenéket is felteszek, amit jó mókának találok. Örömmel tölt el, hogy betekintést nyújthatok műveim kulisszatitkaiba azok számára, akiket érdekel ez a fajta világ".

  Kulics László


 • A Battlestar Galactica zenéi
 • A Terminátor filmek zenéi
  Filmográfia:

  2019: Eli
           Child's Play
           Godzilla: King of the Monsters
           Rim of the World
           The Professor and the Madman
           Happy Death Day 2U
  2018: Welcome Home
           Hell Fest
           I Still See You
           God of War (videojáték)
  The Cloverfield Paradox
           Tau
  2017: Happy Death Day
           Animal Crackers
           Revolt
           Rebel in the Rye
           Unrest (dokumentumfilm)
  2016: Black Mirror (tévésorozat)
           Colossal
           Damien (tévésorozat)
           10 Cloverfield Lane
           The Boy
           The Forest
  2015: Assassin's Creed: Syndicate - Jack the Ripper (videojáték)
  2014: Outlander (tévésorozat)
           Black Sails (tévésorozat)
           Constantine (tévésorozat)
           Intruders (tévésorozat)
           Everly
           Digging Up the Marrow
           Angry Video Game Nerd: The Movie
  2013: Da Vinci's Demons (tévésorozat)
           Defiance (tévésorozat)
           Agents of S.H.I.E.L.D. (tévésorozat)
           Knights of Badassdom
           Europa Report
           Defiance (videojáték)
  2012: Battlestar Galactica: Blood & Chrome
           Holliston (tévésorozat)
           D.N.E.: Do Not Erase
           Daybreak (tévésorozat)
           The Asset
  2011: Shelf Life (tévésorozat)
           Moon Breakers (videojáték)
           Infected
           Chillerama
           Socom 4: U.S. Navy Seals (videojáték)
           The Cape (tévésorozat)
  2010: Step Up 3D
           The Walking Dead (tévésorozat)
           Human Target (tévésorozat)
           Dark Void (videojáték)
  2009: Battlestar Galactica: The Plan
           Caprica (tévésorozat)
           Trauma (tévésorozat)
           Empire State
  2008: Rest Stop: Don't Look Back
           Terminator: The Sarah Connor Chronicles (tévésorozat)
           Battlestar Galactica: The Face of the Enemy
  2007: Battlestar Galactica: Razor
           VirtuaGirl
           Wrong Turn 2: Dead End
  2006: The Last Season
           Eureka (tévésorozat)
           Rest Stop
  2005: Geek Like Me (rövidfilm)
           Falling Angels (rövidfilm)
  2004: Battlestar Galactica (tévésorozat)
           Riding Shotgun (rövidfilm)
           Free Radicals (rövidfilm)
           The Runaround (rövidfilm)
  2003: The 5 Coolest Things (minisorozat)
           The Gamers(rövidfilm)
           Gossip (rövidfilm)
           Band Camp (rövidfilm)
  2002: The Midnight Express (rövidfilm)
           Sonny Listening (rövidfilm)
           When the Kids Are Away (rövidfilm)
           Periphery, Texas (rövidfilm)
  1998: A Good Lie
 • További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam