FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Henry Mancini (biográfia, filmográfia)
         HENRY MANCINI

  "A filmvilágba beszivárgó új technikák révén a komponistáknak folyamatosan képezniük kell magukat. Ezt felismerve és belátva azonban úgy vélem, az igazi teremtő erő a komponista elméjében és szívében rejlik."  eredeti neve: Enrico Nicola Mancini
  született: 1924. április 16., Cleveland, Cleveland, Egyesült Államok
  elhunyt: 1994. június 14., Beverly Hills, Egyesült Államok
  iskolája: Julliard School of Music       Ha szóba kerül "A Rózsaszín Párduc - Pink Panther", az "Álom luxuskivitelben - Breakfast at Tiffany's", a "Viktor, Viktória - Victor/Victoria" vagy a "Peter Gunn" című sorozat, akkor nemcsak az adott alkotások történetére, illetve a színészi alakításokra gondolunk vissza előszeretettel, hanem aláfestésükre is, mellyekkel kapcsolatban még a filmzenék világában kevésbé jártasak is tudják, hogy Henry Mancini nevéhez fűződnek. S bár a komponistát legtöbben ezek révén ismerik, életművének csupán elenyésző hányadát képezik, hiszen több mint kétszáz aláfestést jegyez, mindemellett pedig számos komolyzenei darabot is készített a többek között négy Oscar-, illetve húsz Grammy-díjjal jutalmazott művész.

       A Cleveland olaszok lakta negyedében, 1924. április 16-án született szerző Enrico Nicola Mancini néven látta meg a napvilágot. Apja vasgyári munkás volt, ugyanakkor lelkes fuvolaművész is, így gyermeke hamar kapcsolatba került a zenével, s első leckéit is tőle vette. Eleinte pikolón (ismertebb nevén: kisfuvola) játszott, tizenkét éves korától kezdve azonban zongoraleckéket is vett, s együtt zenélt apjával az akkori lakhelyükön, a pennsylvaniai Aliquippában megalakult, emigránsok alkotta Sons of Italy nevű bandában. Idővel a játék mellett a hangszerelés is felkeltette érdeklődését, így miután végzett középiskolai tanulmányaival, egyértelmű volt számára, hogy a zenei pályának szenteli életét, aminek első nagyobb lépéseként jelentkezett a méltán híres Julliard School of Musicba, ám tanulmányait záros határidőn belül kénytelen volt felfüggeszteni, ugyanis a második világháború okán őt is behívták.
       A háború befejeztével zongoristaként, illetve hangszerelőként csatlakozott a The Glenn Miller-Tex Beneke Orchestrához, s az itt eltöltött időszak alatt megismerkedett későbbi feleségével, Virginia O'Connorral, akitől három gyermeke született. 1952-ben egy újabb kihívással találta szemben magát akkor, amikor bekerült az ekkor még Universal-International Studios néven futó mamutcég zenei részlegébe, ahol egyik pillanatról a másikra felkérések tömkelegével árasztották el, három évvel később pedig első Oscar-jelölését is megkapta a "Glenn Miller élete - The Glenn Miller Story" című mozival kapcsolatos adaptációs munkájáért, melyre munkatársával, Joseph Gershensonnal közösen terjesztették fel. Sikerei mellett az ötvenes évek végére úgy érezte, ideje kilépnie a stúdió kötelékéből, hogy önálló komponistaként folytathassa tovább karrierjét, melynek újabb fordulópontját a "Peter Gunn" című tévésorozat jelentette: ekkor találkozott először Blake Edwardsszal, s aztán több évtizedes munka- és baráti kapcsolatot alakított ki az író-rendezővel. Mintegy harminc alkotást jegyeznek, melyek között a már említett "A Rózsaszín Párduc"-moziszérián, valamint az "Álom luxuskivitelben"-en kívül olyan alkotásokat találni, mint például az "Estély habfürdővel - The Party", a "Verseny a javából - The Great Race" vagy a "Párbaj a városban - City Heat". Edwardson kívül Mancini olyan ismert direktorokkal dolgozhatott együtt pályafutása során, mint Stanley Donen ("Amerikai fogócska - Charade", melynek egyik érdekessége, hogy ez volt az első olyan film, aminél az akciótételeket vibrafonnal színesítették), Howard Hawks ("Állatfogó kommandó - Hatari!", melynek "Baby Elephant Walk" című tétele a Rózsaszín Párduc-témához hasonló slágerré vált), Arthur Hiller ("Száguldás gyilkosságokkal - Silver Streak") vagy Paul Newman ("Üvegfigurák - The Glass Menagerie"). A "Téboly - Franzy" kapcsán pedig még Alfred Hitchcockkal is majdnem alkalma nyílott az együttműködésre, ám a főcímzenével kapcsolatos demó prezentálását követően a rendező kirúgta a projektből, mondván ha Bernard Herrmannéhez hasonló stílust keresne, akkor őt fogadta volna fel, nem mást.

       Mancini sokszínűségéről nemcsak a csodálatos szimfonikus kompozíciók hada árulkodik, hanem az is, hogy Alex Northhoz, Elmer Bernsteinhez, Lalo Schifrinhez, Leith Stevenshez és Johnny Mandelhez hasonlóan élen járt abban, hogy a hollywoodi produkciók aláfestései ne csak tisztán nagyzenekarra íródjanak, hanem jazzes, illetve popos elemekkel színesedjenek. Ezen újszerű gondolkodás éppúgy hozzájárult e műfaj popularitásához, mint a filmek számára íródott dalok elterjedése. Mancini is számtalan alkotás kapcsán gondoskodott az instrumentális kíséret mellett különféle számokról is, melyek közül a legismertebbnek az "Álom luxuskivitel"-ből származó "Moon River" számít, melyért éppúgy hazavihette az Oscar-díjat, mint a "Míg tart a bor és friss a rózsá"-hoz íródott "Days of Wine and Roses"-ért. Mindezeken túl azonban a nem éppen hallgatóbarát megoldásokkal, vagyis a különleges elektronikus elemekkel, illetőleg disszonáns zenekari megmozdulásokkal kapcsolatos útkeresések sem álltak távol tőle, melyekbe már az 1953-as "Földönkívüli jövevények - It Come from Outer Space" kapcsán belekezdhetett, és olyan további produkcióknál csiszolhatta tovább, mint "A fekete lagúna szörnye - Creature from the Black Lagoon", az "Óriáspók - Tarantula" és számos ezekhez hasonló sci-fi-horrorok. Kísérletezős kedvének bizonyítéka még a "Várj, míg sötét lesz - Wait Until Dark" című krimi-thriller is, melynél egy tradicionális japán szájharmonikaszerűség, a sho gondoskodik a zenekar keltette feszültség fokozásáról, illetőleg "A szigetek ura - The Hawaiians", amely kapcsán japán, illetve kínai hangszereket is hadrendbe állított művének előadásához.
       Mancini a filmvilág mellett egyéb műfajokban is sikeresen bizonyította tehetségét, illetve rátermettségét. A hatvanas és nyolcvanas évek között olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Frank Sinatra, Andy Williams, Luciano Pavarotti, Johnny Mathis, Steve Lawrence vagy a The Lennon Sisters, továbbá mintegy hatszáz szimfonikus előadást tartott például a London Symphony Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, a Boston Pops, valamint a Los Angeles Philharmonic közreműködésével. Közel száz, nem filmzenei albumhoz fűződik a neve, melyek stílusukban a poptól a könnyed klasszikus zenén keresztül a jazzig, minden olyan műfajt lefednek, melyekben Mancini otthonosan mozgott. Azon felül pedig, hogy rendkívüli módon kötődött hivatásához, igyekezett figyelmet fordítani a feltörekvő, ám még az iskolapadot koptató nebulókra is, aminek eredményeként számtalan későbbi pályatársa került ki kezei közül a University of California, Los Angelesen (UCLA), a University of Southern Californián (USC), illetve a Julliard School of Musicon tartott kurzusai révén. Tiszteletbeli doktorrá nevezték ki a Doquesne University of Pennsylvanián, a California Institute of the Arts in Valencián, a pennsylvaniai Jefferson College-on, s a marylandi Mount Saint Mary's College-on is.

       Halálát követően posztumusz Grammy-életműdíjjal jutalmazták gazdag munkássága okán, 2004-ben pedig, "A Rózsaszín Párduc" muzsikájának negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai postahivatal, a United States Postal Service bélyeget bocsátott ki tiszteletére. Arról, hogy Henry Mancini munkássága és hagyatéka ne merüljön homályba, nemcsak megjelent lemezei, valamint könyvei (a "Sounds and Scores - A Practical Guide to Professional Orchestration", illetve önéletrajza, a "Did They Mention the Music?") gondoskodnak, hanem gyermekei és unokái is, akik igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a filmzenevilág egyik legkiválóbb alakja örökké köztudatban maradjon.

  Kulics László


 • Alfred Hitchcock filmjeinek zenéje IV. rész
 • Romantikus filmzenék
 • Zenék egy témára: Sherlock Holmes
  Filmográfia:

  1993: Son of the Pink Panther
  1992: Tom and Jerry: The Movie
  1991: Married to It
           Switch
           Never Forget
  1990: Fear
           Ghost Dad
  1989: Welcome Home
           Peter Gunn
           Skin Deep
           Physical Evidence
           Mother, Mother
  1988: Without a Clue
           Sunset
  1987: The Glass Menagerie
           Blind Date
           Minnelli on Minnelli: Liza Remembers Vincente
           Murder by the Book
  1986: That's Life!
           A Fine Mess
           The Great Mouse Detective
  1985: Santa Claus
           Lifeforce
           That's Dancing!
           The Ferret
  1984: Harry & Son
  1983: The Man Who Loved Women
           Newhart (tévésorozat)
           Curse of the Pink Panther
           Better Late Than Never
           The Thorn Birds (tévésorozat)
           Second Thoughts
  1982: Trail of the Pink Panther
           Ripley's Believe It or Not! (tévésorozat)
           Victor Victoria
  1981: Mommie Dearest
           Condorman
           S.O.B.
           Back Roads
  1980: A Change of Seasons
           The Shadow Box
           Little Miss Marker
  1979: 10
           Nightwing
           The Best Place to Be
           The Prisoner of Zenda
           Co-ed Fever (tévésorozat)
  1978: What's Happening!! (tévésorozat)
           Who Is Killing the Great Chefs of Europe?
           Funny Business
           Revenge of the Pink Panther
           Angela
           A Family Upside Down
           House Calls
  1977: The American Film Institute's 10th Anniversary Special
           Sanford Arms (tévésorozat)
  1976: The Pink Panther Strikes Again
           Arthur Hailey's the Moneychangers (tévésorozat)
           Silver Streak
           Alex & the Gypsy
           Kingston: Confidential (tévésorozat)
           W.C. Fields and Me
  1975: The Invisible Man (tévésorozat)
           Once Is Not Enough
           The Return of the Pink Panther
           The Blue Knight (tévésorozat)
           The Great Waldo Pepper
  1974: 99 and 44/100% Dead
           The Girl from Petrovka
           The White Dawn
           That's Entertainment!
  1973: Oklahoma Crude
           Visions of Eight
           Ann-Margret: When You're Smiling
           The Thief Who Came to Dinner
  1971: Cade's County (tévésorozat)
           The Night Visitor
           Circus (tévésorozat)
  1970: Darling Lili
           The Hawaiians
           Sunflower
           The Molly Maguires
           Tajamar
  1969: Gaily, Gaily
           The Pink Panther (tévésorozat, főtéma)
           Me, Natalie
  1968: The Party
  1967: The Andy Williams Show
           Wait Until Dark
           Gunn
           Two for the Road
  1966: What Did You Do in the War, Daddy?
           Arabesque
  1965: Moment to Moment
           The Great Race
  1964: A Carol for Another Christmas
           Dear Heart
           A Shot in the Dark
           Man's Favorite Sport?
  1963: The Pink Panther
           Charade
           Soldier in the Rain
           Boston Terrier
  1962: Days of Wine and Roses
           Hatari!
           Mr. Hobbs Takes a Vacation
           The Andy Williams Special
           Experiment in Terror
  1961: Bachelor in Paradise
           Breakfast at Tiffany's
           Peter Gunn (tévésorozat)
           The Great Impostor
  1960: High Time (tévésorozat)
  1959: Operation Petticoat
           Imitation of Life
  1958: Voice in the Mirror
           The Thing That Couldn't Die
           Touch of Evil
           Summer Love
           Damn Citizen
           Flood Tide
           The Big Beat
  1957: The Monolith Monsters
           Joe Dakota
           The Land Unknown
           Joe Butterfly
           The Kettles on Old MacDonald's Farm
           Man Afraid
           Kelly and Me
           The Tattered Dress
           Mister Cory
  1956: Rock, Pretty Baby
           The Great Man
           Everything But the Truth
           Congo Crossing
           Francis in the Haunted House
           The Toy Tiger
           Cool and Groovy
           A Day of Fury
           The Kettles in the Ozarks
           The Creature Walks Among Us
           World in My Corner
  1955: The Square Jungle
           The Spoilers
           The Second Greatest Sex
           To Hell and Back
           The Private War of Major Benson
           One Desire
           Ain't Misbehavin'
           Abbott and Costello Meet the Mummy
           This Island Earth
           Ma and Pa Kettle at Waikiki
           The Man from Bitter Ridge
           Smoke Signal
           So This Is Paris
           Abbott and Costello Meet the Keystone Kops
  1954: Destry
           The Yellow Mountain
           Ricochet Romance
           Francis Joins the WACS
           The Far Country
           Drums Across the River
           Black Horse Canyon
           The Glenn Miller Story
           Tanganyika
           Fireman Save My Child
           Rails Into Laramie
           Saskatchewan
           Ma and Pa Kettle at Home
           Creature from the Black Lagoon
           Border River
  1953: Tumbleweed
           Walking My Baby Back Home
           The Veils of Bagdad
           East of Sumatra
           The Golden Blade
           All I Desire
           The Great Sioux Uprising
           Take Me to Town
           The Lone Hand
           It Came from Outer Space
           Column South
           Law and Order
           Abbott and Costello Go to Mars
           Seminole
           City Beneath the Sea
           Girls in the Night
  1952: The Raiders
           Back at the Front
           Horizons West
           Lost in Alaska
           Sally and Saint Anne
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam