FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Mark Isham (biográfia, filmográfia)
         MARK ISHAM

  "Nagyon szeretek filmzenét komponálni, mert mindig lehetőséget nyújt számomra valami egyedi hangzás megalkotására. Lehet az kevésbé újszerű, vagy a már ismert stílusok finom variálása, ha viszont a film megkívánja, létrehozhatok egy egészen újfajta zenei megközelítést is."  született: 1951. szeptember 7., New York, USA       Az amerikai filmgyártás egyik legegyénibb stílussal rendelkező zeneszerzője főként a drámák és családi filmek területén brillírozik, de a klasszikus filmzenéken túl a jazz és a new age műfaján belül megjelent szólóalbumai is világszerte elismertté tették. A trombitán és szintetizátoron is egyaránt profi előadóművész olyan híres zenészekkel dolgozott már együtt, mint Bruce Springsteen, Suzanne Vega, Willie Nelson vagy a Rolling Stones. Több, mint hetven filmzenét írt már, melyek közt egyaránt találunk hagyományos nagyzenekari, kortárs minimalista, big band, swing, avantgárd jazz, elektronikus ambient, vagy világzenei művet. Egyszer jelölték Oscar-díjra, 1992-ben az "A River Runs Through It" ("Folyó szeli ketté") című score-jáért, illetve 1990-ben Grammy-díjat vehetett át a legjobb new age előadó kategóriában "Mark Isham" című szólóalbumáért (melyen többek között Chick Corea, Tanita Tikaram és David Torn is közreműködött). Az "EZ Streets" című tévéfilmhez írt zenéjéért Emmy-díjjal jutalmazták, és még két esetben jelölték, a "Nothing Scared" és a "Chicago Hope" főtémái kapcsán. A "The Moderns" ("A modernek") című albuma a Los Angeles Times kritikusainak díját nyert el 1989-ben, 2006. február 21-én pedig az ASCAP (Amerikai zeneszerzők, írók és kiadók társasága) kitüntette őt a Henry Mancini nevével fémjelzett életműdíjjal.
       1951. szeptember 7-én született New Yorkban. Anyja hegedűművész volt, apja pedig zeneelméletet tanított, így csakhamar ő is komolyzenei tanulmányokba kezdett. Elsősorban zongorán, hegedűn és trombitán tanult játszani, végül ez utóbbi hangszer maradt számára a leginkább élvezetes, olyannyira, hogy tizenkét évesen már szólókoncerteket adott. A család később átköltözött San Franciscóba, ahol Isham több kisebb helyi zenekarhoz is csatlakozott, így fejlesztve zenei tudását. A klasszikus zenén túl érdeklődni kezdett a jazz, pop és rock stílusai iránt, a hetvenes évektől pedig szintetizátoron is megtanult játszani. Húszas évei elején átmenetileg félretette a komolyzenét, s turnézenészként számos együttessel is zenélt mind a jazz (Pharaoh Sanders, Charles Lloyd), mind a pop (The Beach Boys, Van Morrison) műfaján belül. 1976-ban alapította meg első saját zenekarát Art Lande jazz-zongoristával, a Rubisa Patrol kvartettet, melynek zeneiségével Isham elsősorban Miles Davis játéka iránti tiszteletét fejezte ki. Két albumuk jelent meg: 1976-ban a "Rubisa Patrol", két évre rá pedig a "Marauders". Abban az évben Isham újabb zenekart alapított Group 87 néven, olyan zenészekkel, akik későbbi szinte összes szólóalbumán közreműködtek (köztük a szintén filmzenék terén is kalandozó Patrick O'Hearnnel). Ezen formációnak is két albuma jelent meg, a "Group 87" 1980-ban, és az "A Career in Dada Processing" 1984-ben.
       1983 volt a vízválasztó év Mark Isham életében, megjelent ugyanis első szólóalbuma ("Vapor Drawings") és első, főként szintetizátoron előadott filmzenéje is, a "Never Cry Wolf", mely az ezt követő két további score-jával, a "The Times of Harvey Milk"-kel és a "Mrs. Soffel"-lel ("Mrs. Soffel - Börtönszerelem") egy albumon jelent meg 1985-ben, "Film Music" elnevezés alatt. 1986-ban megalkotta a filmtörténelem egyik legkiválóbb new age-beütésű score-ját, a "The Hitcher"-t ("Az országút fantomja"), mely azóta is alapműnek számít az elektronikus filmzenék között. 1987 és 1992 között további tizenkilenc, többnyire drámai ihletésű filmhez szerzett zenét, többek közt a díjnyertes "The Moderns"-t és "A River Runs Through It"-et, az arisztokrata környezetben játszódó "Reversal of Fortune"-t ("A szerencse forgandó"), a "Billy Bathgate"-et, és a John Steinbeck világhírű regényéből készült adaptáció, az "Of Mice and Men" zenéjét ("Egerek és emberek"). Eközben a Rabbit Ears nevű sorozathoz is komponált aláfestéseket, mely kiadó klasszikus meséket jelentetett meg videókazettán és CD-n, olyan hírességek narrációjával, mint Glenn Close, Meryl Streep, Ben Kingsley vagy Morgan Freeman.
       Isham filmzenei pályafutása az évek során stílusok szerint sokfelé ágazott. Egyéni kifejezésmódja és hangzásvilága azonnal felismerhetővé teszi, akár akciófilmhez készített zenét ("Nowhere to Run" - "Hiába futsz", "The Getaway" - "Szökésben", "Timecop" - "Az időzsaru", "The Net" - "A hálózat csapdájában"), akár jazzes-swinges műről legyen szó ("Cool World" - "Huncut világ", "The Public Eye" - "Gyilkosság villanófényben", "Short Cuts" - "Rövidre vágva", "Mrs. Parker and the Vicious Circle" - "Mrs. Parker és az ördögi kör", "Quiz Show" - "Kvíz Show"), akár szívbemarkoló drámáról ("Nell" - "Nell, a remetelány", "The Browning Version" - "Magánórák", "Losing Isaiah" - "Bármi áron", "Last Dance" - "Az utolsó tánc", "October Sky" - "Októberi égbolt"), vagy épp könnyedebb családi filmről ("Fly Away Home" - "Repülj velem!", "The Education of Little Tree" - "Kicsi Fa az indiánok között", "Life as a House" - "Az élet háza", "Racing Stripes" - "Pata-csata"). Kipróbálta magát a vérfagyasztó thrillerek világában is a "Blade" ("Penge") és a "Kiss the Girls" ("A gyűjtő") című zenéivel, katonai ihletésű drámákban, mint a "Men of Honor" ("Férfibecsület") és a "Rules of Engagement" ("A bevetés szabályai"), de nagyszerű műveket alkotott romantikus filmekhez is: "At First Sight" ("Első látásra"), "Afterglow", "Moonlight Mile" ("Holdfényév"). Legutóbb a "Crash" ("Ütközések") című, ambientes beütésű, kiváló score-jával vívott ki széles körben elismerést.
       Filmzenéi mellett önálló albumaival is folyamatosan felhívja magára a figyelmet a new age, az ambient, és a jazz rajongói körében: a két Grammy-díjra jelölt albuma, a "Tibet" és a "Castalia" mellett az 1995-ös "Blue Sun" (mely a rangos Downbeat magazin szerint az évszázad legjobb száz jazzalbumának egyike), az 1998-as "Mark Isham: A Windham Hill Retrospective", illetve az 1999-es "Miles Remembered: The Silent Way Project" (a London Times szerint 1999 legjobb jazzalbuma) mind egy-egy különálló színfoltja Isham zeneiségének.
       Magánéletéről keveset tudni, felesége Donna Linson pár filmben jelmeztervezőként működött közre, s mindketten aktív tagjai és támogatói a szcientológia egyháznak.

  Tihanyi Attila
 • Varése Sarabande 30th Anniversary Celebration - Beszámoló
 • Beszámolónk a WonderCon keretén belül megrendezett "Behind the Music..."-ról
 • Egy szomorú trombitás - Interjú Mark Ishammel
 • Sportfilmek zenéje - I. rész
 • Sportfilmek zenéje - II. rész
 • A "Chicago Hope" sorozat zenéje
  Filmográfia:

  2016: Mechanic: Resurrection
           The Accountant
  2015: Papa
           Henry Joseph Church
           Septembers of Shiraz
           The Great Gilly Hopkins
           American Crime (tévésorozat)
           The Great Gilly Hopkins
  2014: Beyond the Lights
           Once Upon a Time in Wonderland (tévésorozat)
  2013: Mob City (tévésorozat)
           Homefront
           42
           The Inevitable Defeat of Mister & Pete
  2012: Beauty and the Beast (tévésorozat)
           The Factory
           Stolen
           The Lucky One
  2011: Once Upon a Time (tévésorozat)
           Dolphin Tale
           Warrior
           The Factory
           The Mechanic
  2010: The Conspirator
           The Crazies
  2009: Fame
           Crash (tévésorozat)
           Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
           Crossing Over
           My One and Only
           Not Forgotten
  2008: The Express
           Pride and Glory
           The Secret Life of Bees
           The Women
  2007: Reservation Road
           The Mist
           Lions for Lambs
           In the Valley of Elah
           Gracie
           The Black Donnellys (tévésorozat, 3 epizód)
           Next
           Freedom Writers
  2006: Bobby
           The Black Dahlia
           Invincible
           Eight Below
           Running Scared
  2005: Crash
           In Her Shoes
           Kicking & Screaming
           Racing Stripes
  2004: Miracle
           Spartan
           Twisted
  2003: Highwaymen
           The Cooler
  2002: Impostor
           Moonlight Mile
  2001: Don't Say A Word
           Hardball
           Imposter
           Life As A House
           The Majestic
           Save the Last Dance
           The Majestic
  2000: Men of Honor
           Rules of Engagement
           Trixie
           Where the Money Is
  1999: Family Law (tévésorozat)
           At First Sight
           Body Shots
           Breakfast of Champions
           Galapagos: The Enchanted Voyage
           October Sky
           Varsity Blues
  1998: Blade
           Free Money
           The Defenders: Taking the First (tv-film)
           The Gingerbread Man
  1997: Afterglow
           Nothing Scared (tévésorozat, főtéma)
           Michael Hayes (tévésorozat, főtéma)
           Kiss The Girls
           Night Falls on Manhattan
           The Education of Little Tree
  1996: EZ Streets (tévésorozat, főtéma)
           Fly Away Home
           Last Dance
  1995: Home for the Holidays
           Losing Isaiah
           Miami Rhapsody
           The Net
  1994: Mrs. Parker and the Vicious Circle
           Nell
           Quiz Show
           Romeo Is Bleeding
           Safe Passage
           The Browning Version
           The Getaway
           Chicago Hope (tévésorozat, főtéma)
           Timecop
  1993: Fire In the Sky
           Made In America
           Nowhere to Run
           Short Cuts
  1992: A Midnight Clear
           A River Runs Through It
           Cool World
           Of Mice and Men
           Sketch Artist (tv-film)
           The Public Eye
  1991: Billy Bathgate
           Crooked Hearts
           Little Man Tate
           Mortal Thoughts
           Point Break
  1990: Everybody Wins
           Love at Large
           Reversal of Fortune
  1989: Cat Chaser (betétdal)
  1988: The Beast
           The Moderns
  1987: Made In Heaven
  1986: The Hitcher
  1985: Trouble In Mind
  1984: Mrs. Soffel
           The Times of Harvey Milk
  1983: Never Cry Wol
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam