FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2016 januárjának hírei

  2016 januárjának hírei
  2016. január 17.


       A Klasszik Rádióban ma 17 órakor kezdődő Cinemusicban 18:30-tól folytatódik a hamarosan honlapunkra felkerülő, Ez volt 2015-re keresztelt évértékelésünkhöz kapcsolódó összeállításunk. Míg a műsor múlt heti adásában a képregény-adaptációk, valamint a kaland- és a gyermekfilmek score-jai kerültek terítékre, addig most a sci-fik, az akciómozik, valamint a drámák kíséretein lesz a sor. Olyan mozikból csendülnek majd fel dallamok, mint a Star Wars: Az ébredő erő (John Williams), a Jupiter felemelkedése (Michael Giacchino), a Mentőexpedíció (Harry Gregson-Williams), a Mission: Impossible - Titkos nemzet (Joe Kraemer), Az U.N.C.L.E. embere (Daniel Pemberton), a Mélyütés (James Horner), A dán lány (Alexandre Desplat), valamint a Kötéltánc (Alan Silvestri).  2016. január 14.


       A londoni Royal Opera House február 14-én ad otthont az immáron hatvannyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő BAFTA díjátadó ünnepségnek. A Cannes-i Filmfesztivál, valamint a Berlinálé mellett a Brit Filmakadémia ceremóniája tekinthető a legnagyobb, nem az Egyesült Államok területén megtartott rendezvénynek, aminek okán bizonyos értelemben az Oscar-díjátadó előfutárának is szokás tekinteni. Az angolok a betétdalokat ugyan nem díjazzák (ehelyett a tévéfilmek aláfestéseire fókuszálnak a pár hónappal későbbi BAFTA TV Awardon), a score-okról azonban sosem feledkeznek el. Idén a Legjobb eredeti filmzene kategórián belül olyan komponisták szállnak ringbe az aranymaszkért, mint a vérbeli veteránoknak számító John Williams és a napokban Golden Globe-elismerésben részesített Ennio Morricone, valamint Thomas Newman, Jóhann Jóhannsson, illetve a Ryuichi Sakamoto-Alva Noto páros. A jelöltek listája az alábbiak szerint alakult:       Kémek hídja - Thomas Newman
       Aljas nyolcas - Ennio Morricone
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Alva Noto
       Sicario - A bérgyilkos - Jóhann Jóhannsson
       Star Wars: Az ébredő erő - John Williams  2016. január 12.


       Itthoni idő szerint hétfő hajnalban átadták a 2016-os Golden Globe-díjakat. A legjobb filmzenéért járó szobrot Ennio Morricone nyerte el. Az olasz maestrót eddig kilencszer jelölték az elismerésre, ezek közül három alkalommal nem távozott üres kézzel. A misszió (1986) és Az óceánjáró zongorista legendája (1998) aláfestését követően idén Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához komponált művével győzött. A legjobb betétdal kategóriában pedig Sam Smith és James Napier diadalmaskodott a "Writing's on the Wall" című szerzeménnyel, mely a 007 Spectre - A Fantom visszatér főcímdala. A teljesség kedvéért íme a jelöltek listája:  Legjobb eredeti filmzene:

       Aljas nyolcas - Ennio Morricone
       Carol - Carter Burwell
       A dán lány - Alexandre Desplat
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai
       Steve Jobs - Daniel Pemberton


  Legjobb betétdal:

       "Writing's on the Wall" (007 Spectre - A Fantom visszatér) - Sam Smith, James Napier
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami,
       Ilya Salmanzadeh
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Justin Franks, Andrew Cedar, Charlie Puth, Wiz Khalifa
       "One Kind of Love" (Love & Mercy) - Brian Wilson, Scott Montgomery Bennett
       "Simple Song #3" (Ifjúság) - David Lang  2016. január 10.


       Szerkesztőségünk tagjai honlapunk fennállása óta, minden esztendő elején összegzik a filmzene műfajának előző évét, ami ezúttal sem lesz másként: rövidesen felkerül az oldalra Ez volt 2015-re keresztelt évértékelésünk. Addig is a Klasszik Rádió Cinemusic című, vasárnap 17 órakor kezdődő műsorában 18:30-tól, egyfajta beharangozóként a Filmzene.net szerkesztőinek kedvenc tavalyi score-jaiból lesz hallható egy összeállítás - jövő vasárnap pedig ugyanebben az időpontban folytatjuk összegzésünket. A mai adásban a képregény-adaptációk, valamint a kaland- és a gyermekfilmek kerülnek terítékre. E kategóriákon belül olyan alkotásokból csendülnek fel részletek, mint A Hangya (Christophe Beck), a Bosszúállók: Ultron kora (Brian Tyler, Danny Elfman), A Fantasztikus Négyes (Marco Beltrami, Philip Glass), a Jurassic World (Michael Giacchino), a Törésvonal (Andrew Lockington), az Everest (Dario Marianelli), valamint a Hamupipőke (Patrick Doyle).  2016. január 07.


       A rendkívül sikeres rebootnak köszönhetően július 22-én ismét feltűnik a vásznon a USS Enterprise és legénysége. A főbb szerepeket ezúttal is Chris Pine (Kirk), Zachary Quinto (Spock), Zoé Saldana (Uhura), Anton Yelchin (Chekov), valamint Simon Pegg (aki Scotty megformálása mellett Roberto Orci és Doug Jung oldalán a forgatókönyvért is felelős) alakítják, a rendezői széket azonban az újabb Star Wars-felvonás szárnyai alá vétele okán nem J.J. Abrams foglalta el, hanem Justin Lin, kinek neve leginkább négy Halálos iramban-epizód révén csenghet ismerősen. A változás ellenére a zeneszerző személye ugyanaz maradt, így Michael Giacchino a Star Trek: Mindenen túllal triplázhat. Az ezen űrkalandhoz kapcsolódó kíséretét a Varése Sarabande jelenteti meg a premierrel azonos időben, s amennyiben a cég követi az előző két résszel kapcsolatos gyakorlatát, akkor minden bizonnyal a muzsika először egylemezes kiadványon lát majd napvilágot, később azonban a teljes score elérhetővé válik The Deluxe Edition alcímen.


  2016. január 05.


       A régi sikerek feltámasztására irányuló hollywoodi törekvést a hat évadot megélt CHiPs-folyam sem kerülhette el. A színészként, direktorként és forgatókönyvíróként egyaránt tevékenykedő Dax Shepard közreműködésével idén érkezik a mozifilm, melyben John Bakert ő, Frank "Ponch" Poncherellót pedig Michael Pena (Harag) alakítja majd. Az országúti motoros rendőrökről szóló alkotásban az akció és a humor egyaránt jelen lesz, s a hírek szerint mindezt úgy csomagolják be az alkotók, hogy R-rated besorolásban részesüljön, ami bizakodásra ad okot. Zeneszerzőnek Fil Eislert választották, aki olyan tévésorozatokat jegyez, mint a hazánkban is futó Bosszú, illetve az Empire.  2016. január 03.


       Január végén kerül bemutatásra a Marlon Wayans főszereplésével készült A fekete ötven árnyalata, mely vígjáték alapjául a 2015 legsikeresebb alkotásai közé tartozó A szürke ötven árnyalata szolgál. A forgatókönyvet Wayans mellett Rick Alvarez jegyzi, akivel korábban olyan mozikat hoztak tető alá, mint a Feketék fehéren vagy a szintén népszerű filmek paródiájaként napvilágot látott Horrorra akadva 2. - A Haunted House páros. A score elkészítésével a Remote Control Production kötelékébe tartozó Jim Dooley lett megbízva, aki emellett folyamatosan szállítja a zenét a The Last Ship című sorozathoz, továbbá az ő dallamai csendülnek majd fel a Jeffrey G. Hunt (Gotham, Helyszínelők) rendezésében hamarosan elkészülő horror, a Satanic alatt is.


  2016. január 01.


       Filmzenei szempontból egy kellően összetett és vegyes évet tudhatunk magunk után, nem mellesleg pedig egy rendkívül ígéretes esztendő előtt állunk, melyet olyan 2016-os alkotásoknak köszönhetünk, mint például a Deadpool, a Viharlovagok, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, A dzsungel könyve, a Warcraft: Kezdetek, az Amerika kapitány - Polgárháború, az X-Men: Apokalipszis, a Szemfényvesztők 2., a Star Trek 3.: Mindenen túl, A függetlenség napja 2. vagy éppen a Star Wars: Rouge One - amennyiben csak a blockbusteri cím várományosait vesszük alapul. Januárban ismerhetjük meg többek között Az 5. hullám című thriller kíséretét Henry Jackmantől, a Kung Fu Panda 3. aláfestését, melynek hangjegyeit Hans Zimmer ezúttal John Powell nélkül szállítja, a Spotlightét Howard Shore-tól, valamint a Hannibal harmadik évadjának tételeit Brian Reitzelltől. Az év első hónapjának megjelenései várhatóan az alábbiak szerint alakulnak majd:  január 04.:

       American Hero - Lorne Balfe (Lakeshore Records)
       Katie Morag - Donald Shaw (Vertical Records)


  január 08.:

       The Forest - Bear McCreary (Sparks & Shadows)
       Hannibal: Season 3 vol 1 & vol 2 - Brian Reitzell (Lakeshore Records)
       Anomalisa - Carter Burwell (Lakeshore Records)


  január 12.:

       Krampus (LP) - Douglas Pipes (Waxwork Records)
       Black Christmas (LP) - Carl Zittrer (Waxwork Records)


  január 15.:

       Remember - Mychael Danna (Varése Sarabande)
       Wayward Pines (LP) - Charlie Clouser (Phineas Atwood)
       Flesh and Bone - Dave Porter (Varése Sarabande)
       Deutschland 83 - Reinhold Heil (Milan Music)
       Don Verdean - Ilan Eshkeri (Lakeshore Records)
       Downton Abbey - John Lunn (Decca)


  január 18.:

       Goosebumps (LP) - Danny Elfman (Music on Vinyl)


  január 22.:

       The 5th Wave - Henry Jackman (Sony Masterworks)
       The Boy - Bear McCreary (Lakeshore Records)
       Dirty Grandpa - Michael Andrews (Varése Sarabande)
       Bakemono No Ko - Masakatsu Takagi (Milan Music)
       La Fille Du Patron - Fixi Bossard (Wagram Music)
       Spotlight - Howard Shore (Howe Records)
       Classic Kutz - Rueben Wood (SOM Music / Sony)


  január 29.:

       Kung Fu Panda 3 - Hans Zimmer (Sony Classical)
       The Lady in the Van (LP) - George Fenton (Music on Vinyl)
       Travelator (300 db-os kiadás) - Aleksandar Randjelovic (Kronos Records)
       The Black Spider (300 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Kronos Records)
       The Transparent Woman (300 db-os kiadás) - Susan DiBona, Salvatore Sangiovanni (Kronos)
       Childhood's End - Charlie Clouser (Lakeshore Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam